"База відпочинку "Юкоса", як прикарпатська відповідь Путіну за "Кримнаш"

 

/data/blog/72814/ea09144bd667e6079cf7be28c9f8cef1.jpg

 

Депутати Івано-Франківської облради хочуть націоналізувати російську базу відпочинку. На минулотижневій сесії зробити це їм не вдалося. Не вистачило часу. Подивимось - може цього тижня на другому пленарному засіданні руки народних обранців дійдуть до цього важливого, перш за все в ментальному плані, питання...

 

 

Кучма і Ходорковський - дружба, як вона є...

 

Пам'ять про себе залишив опальний російський олігарх Михайло Ходорковський і в селі Гута Богородчанського району Івано-Франківської області. Тут по сусідству з президентською резиденцією «Синьогора» розташована найбільша база відпочинку, побудована «Юкосом» для своїх працівників.

 

Колись вона славилася на всю округу сучасним обладнанням та високою якістю обслуговування.

 

Це було основне місце роботи для жителів не тільки Гути, а й навколишніх сіл. Але з ліквідацією «Юкоса» санаторій перестав фінансуватися і занепав.

 

Як розповів працівник закладу, база спочатку належала фірмі «Юкос» російського опозиційного олігарха Ходорковського, однак внаслідок знищення компанії об’єкт переходив з рук в руки.

 

Останні десять років перебуває в стані консервації. Тут залишилося троє охоронців, які і підтримують нормальний стан бази.

 

У вересні 2014 року об’єкт перейшов у власність «Торгово-промислової спілки». Не виключено, що тут не обійшлося без екс-регіоналів.

 

Відпочинкова база складається з основного корпусу, кількох котеджів та величезного спортивного корпусу. На території також є футбольне поле, озеро та власна пожежна частина.

 

Також є унікальне джерело, що залягає на глибині 700-800 метрів. Лікувальні властивості води нічим не програють відомій «нафтусі».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Реабілітаційний центр для бійців АТО чи база відпочинку для дітей

 

"На разі ця база досі належить російській нафтовій компанії. Діє міжнародна урядова угода ще часів Кучми, згідно з якою цій компанії дозволили у Гуті мати приватну власність. У час російської агресії це взагалі неприпустимо!" - розповідає очільник обласної "Свободи" Василь Попович.

 

За словами свободівця, 11 березня націоналісти провели поблизу бази відпочинку громадську акцію, під час якої шляхом своєрідного референдуму передали об'єкт у комунальну власність Івано-Франківської области.

 

На переконання націоналіста, територію та приміщення бази відпочинку куди доцільніше використати для облаштування реабілітаційного центру для бійців, поранених в російсько-українській війні. Потреба у ньому, на думку націоналіста, існує не лише в області, але в країні загалом.

 

"Пансіонат “Гута” в одноіменному селі Богородчанського району необхідно забирати у спільну власність громад області в в силу багатьох причин. Росія окупувала Крим і тупо привласнила собі всю нерухомість України. Всі пансіонати, санаторії, курорти, дитячі відпочинкові табори та Артек, приватні дачи, заводи, комбінати, інфраструктуру, тощо. Україна вправі на адекватну симетричну відповідь щодо російської власності на території України", - каже член комісії соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого та середнього бізнесу Івано-Франківської облради Юрій Романюк.

 

"Стосовно пансіонату “Гута”, який раніше належав нафто-газовому монстру “ЮКОС” (РФ), власником якого був Ходорковський, то цей концерн був роздеребанений Путіним, в інтересах третіх сторін, і сам пансіонат опинився у власності інших російських олігархів, який неодноразово переходив із рук в руки. Сьогодні існує рішення Стокгольмського арбітражного суду про визнання незаконною привласнення майна “ЮКОС” іншими юридичними особами, і держава Росія повинна повернути Ходорковському понад 50 млрд. доларів США компенсації завданих збитків, - говорить депутат. - Протягом майже 20 останніх років пансіонат, як цілісний майновий комплекс НЕ працював. Користувалися лише окремими комфортабельними будиночками і спорткомплексом з басейном. Останні року комплекс переживає тяжкі часи. Його лише охороняють від розкрадання. Але, всі комунікації, водогони, каналізація, електророзводка, сантехніка, паркет в кімнатах, тощо, зазнали повної руйнації. Там ще досі “совкові” меблі, туалети, дизайн і матеріали, які абсолютно НЕ відповідають сучасним санітарним та естетичним вимогам. До рівня комфорту Турції або Єгипту там занадто далеко".

 

За слова Романюка, комплекс потрібно забирати у власність громади області і оголошувати відкритий прозорий інвестиційний конкурс-аукціон.

 

"Мінімально необхідна реальна сума капіталовкладень на 200 номерів, мінімум 100 млн. грн, або 4 млн. доларів США. Очісні споруди необхідно будувати нові, сучасні, ефективні, а не бутафорські, як нині. Позитив у тому, що там є надзвичайно корисне, помічне джерело мінеральної води, аналогічне найкращим аналогам Трускавецько-Моршинського типів. Самотужки обласний бюджет НЕ здатен утримувати, ремонтувати, забезпечувати та експлуатувати цей комплекс. Найкраще, знайти нового ефективного власника. Або, з числа приватних інвесторів, або з числа міністерств-монстрів: МВС, МО або Мінсоцполітики. Ризики: 1) опротестування рокуратурою області; 2) відмова у здійсненні державної перереєстрації власності Державним реєстратором", - переконаний народний обранець.

 

Пересічні прикарпатці вважають, що комплекс таки треба забирати. Проте переживають, щоб не вийшло так, що забрати забрали, а що робити потім - ніхто не знає і не хоче.

 

До слова, питання про націоналізацію комплексу депутати Івано-Франківської облради розглянуть вже 27 березня.

 

 

Люблять росіяни Прикарпаття

 

Крім напіврозваленого санаторію ЮКОСа, ландшафти села Гута любив екс-глава «Газпрому» Віктор Черномирдін - тут у нього був побудований будинок, який він, як розповідають місцеві жителі, любив відвідувати на новорічні та різдвяні свята.

 

Також Гута славиться тим, що тут розташовані дачі керівників «Газпрому». Найчастіше це вихідці з України, які здобували освіту в Івано-Франківському інституті нафти і газу та потім зробили успішну кар'єру в російській монополії.

 

Ростислав Ковтун

використано матеріали Бізнес, ICTV, Стик


Коментарі (0)

17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

679
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11201 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1894
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1792
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2791
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4647

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

413

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1087

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1496

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1360
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1742
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1560
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1268
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

642
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

721
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1910
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

2234 10
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20408
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

389
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

734 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

775
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1120