Батальйон "Прикарпаття". П'ятірка" за брудний піар

 

/data/blog/58195/b3ca2c00cdc570a161c0e9fa9625bfd4.jpg

 

Батальйон "Прикарпаття" – повна назва: 5-й батальйон територіальної оборони "Прикарпаття" – збройне формування, створене на території та з жителів Івано-Франківської області та офіційно підпорядковане Міністерству оборони України.


Усе, що відбувалося останнім часом із батальйоном "Прикарпаття", чітко вкладається в наданий алгоритм здійснення комплексного масштабного PR-заходу.


Усі події стають зрозумілими та логічними – починаючи з відсутності будь-якої підтримки батальйону до лицемірних "перемовин" керівництва аж у Знаменці, одноголосого злагодженого підвивання телеканалів про дезертирство та кількості ботів у мережах, що кидають брудом у батальйон "Прикарпаття" та вимагають "зразкового побиття немовлят".


Хронологія подій


11.05.2014
Офіційна дата заснування батальйону. Перевага при формуванні віддавалася особам, які добровільно виявили бажання проходити військову службу у Збройних Силах України під час кризового періоду.


20.05.2014
Процес формування 5 батальйону ТрО було офіційно завершено, і новостворений військовий організм розпочав бойове злагодження на полігоні "Прибан", що у містечку Сторожинець Чернівецької області.


01.07.2014
Батальйон "Прикарпаття" вирушив до АТО.


08.07.2014
У зоні антитерористичної операції від кулі снайпера загинув Юрій Баран, начальник штабу 5-го батальйону територіальної оборони "Прикарпаття". Ця трагедія стала поштовхом до бунту серед матерів і дружин бійців прикарпатського батальйону.
"Снайпер поцілив офіцеру прямо у висок. Загиблий не мав при собі ні бронежилету, ні каски. Усе це віддали солдатам. Підрозділ, за наказом командування АТО, кинули на трасі коло Амвросіївки Донецької області. Навколо лісосмуга ("зеленка"). Жодних фортифікаційних або інженерних споруд немає. Бетонних плит немає. Мішків із піском немає. Поруч за 300 метрів знаходиться база важкого озброєння з танками, БТРами та БМП. Жодної допомоги сусіди та командування АТО не надало! Третій день поспіль їх обстрілюють із крупнокаліберних кулеметів та мінометів, а бронетехніку проти терористів не пускають. У 5-го батальйону своєї бронетехніки немає".


09.07.2014
Декілька десятків розгніваних жінок прийшли до кабінету голови Івано-Франківської ОДА Андрія Троценка.
Міністр оборони Гелетей пообіцяв вирішити питання щодо підкріплення бронетехнікою та постачання продовольства, води та необхідного знаряддя.


11.07.2014
Два бійця батальйону склали зброю, аби повернутися додому й розповісти всю правду про реальну ситуацію, в якій наразі опинився 5-й батальйон.


25.08.2014
У соціальній мережі Фейсбук з'являються запити волонтерів щодо допомоги транспортом батальйон "Прикарпаття", який виходить з зони АТО через Запорізьку область.


26.08.2014
мМайже чотири сотні бійців 5-го батальйону ввечері зупинились на Оріховському блокпосту в Запорожжі
27.08.2014.


Батальйон зупинений спецпризначенцями біля Знаменки, Кіровоградська область. Командуючий сухопутних військ Пушняков та головний військовий прокурор особисто переконують бійців батальйону повернутися в зону АТО або здати зброю. Хлопці наполягають на поверненні за умови комплектування батальйону важкою зброєю. ЗМІ виходять під гаслом: "5 батальйон територіальної оборони дезертував".

 


Хто ж винний?


Варіант 1. Класичний


Класичний варіант передбачає класичне бюрократичне нехлюйство.
1. Батальйон територіальної оборони, що не мав належної бойової та політичної підготовки та важкого озброєння був відправлений на передову, та залишений без нагляду штабу АТО.
2. Загибель начштабу батальйону була проігнорована штабом АТО. Роботи з політичної підтримки штабом не проводилися.
3. Залишення бойових позицій двома бійцями було проігноровано штабом. За півтора місяці політ просвітня робота штабу АТО з батальйоном "Прикарпаття" була провалена.
У цьому варіанті немає злого умислу, хоча досить легко виявляється винний – той, хто провалив організаційну та політ просвітницьку роботу з добровольцями, фактично залишивши батальйон напризволяще.
Але є досить важливі аргументи проти цього "м'якого" варіанту:
По-перше, звістки про вихід батальйону із зони з'явилися в мережі ще 25 серпня, коли волонтери шукали транспорт задля вивезення батальйону. Яким повинно бути нехлюйство, якщо я, домогосподарка із Запоріжжя, знаю, що батальйон виходить з АТО, а його генерали – ні? І що то за АТО, коли організоване пересування 400 озброєних чоловіків може бути непоміченим штабом?
Але якщо генерали знали про вихід батальйону, то чому перемовини генералів та прокурорів сталися не в прифронтовій Запорізькій області, – а відбувалися в тиловій Кіровоградській? При цьому на камеру однозначно налаштованих на негативне висвітлення інформації телеканалів?
Тому в класичний варіант я особисто не дуже вірю.

 


Варіант 2. Саботажно-диверсійний


Цей варіант відрізняється від попереднього лише наявністю "злого умислу". Тобто, усі недоліки попереднього варіанту були зроблені навмисно керуванням Генерального штабу, і головною метою цих дій було моральне та фізичне знищення добровольців як найбільш небезпечної частини оборони країни.
Тобто добровольців навмисно залишили на передовій без вогневої підтримки в Амвросіївському котлі – як зараз залишили "Дніпро", "Азов" та "Донбас" в Іловайському.
Цей варіант досить вірогідний, тим більш, що є аналогічна ситуація з іншими батальйонами добровольців.
Але в цьому варіанті дивним здається сам факт виходу хлопців із зони АТО, оскільки за умови саботажно-диверсійного варіанту батальйон було б знищено спецпризначенцями ще в зоні АТО – тим більш, що найбільш важкі ділянки фронту закривають добровольчі загони та військові частини, а добре екіповані та треновані спецпризначенці "випадково" найчастіше забезпечують правопорядок саме "тилових" районів Донецької області.
Знов-таки, за саботажно-диверсійного варіанту командування було б зацікавлене в "тихому" вирішенні конфлікту ще до досягнення Запорізької області.
Тому саботажно-диверсійний варіант більш вірогідний, але особисто я в нього теж не дуже вірю.

 


Варіант 3. Політтехнологічний.


У цьому варіанті головна мета стоїть на декілька щаблів вище, ніж фізичне чи моральне знищення батальйону "Прикарпаття". Головна мета проста та зрозуміла, як стакан води – вбити черговий клин між Західною та Східною Україною.
Для цього було виконано наступні заходи:
1. Деморалізація добровольців та розповсюдження панічних очікувань у сім'ях, чоловіків мобілізаційного віку задля зменшення лави західноукраїнських добровольців.
2. Створення негативного іміджу "боягузів" та "дезертирів" щодо добровольців із Прикарпаття в пересічних українців.
3. Створення негативного іміджу "дезертирів" щодо добровольців із Західної України у вояків АТО та інших добровольчих загонів.
4. Створення так званої "зворотної образи" у населення Прикарпаття щодо реакції пересічних українців на так зване "дезертирство" батальйону "Прикарпаття", та зниження кількості мобілізованих вояків та волонтерської допомоги армії.
5. Загострення антагонізму східних та західних українців, що десятиріччями культивувалося КДБ СРСР.
Усе, що відбувалося останнім часом із батальйоном "Прикарпаття", чітко вкладається в наданий алгоритм здійснення комплексного масштабного PR-заходу.


Усі події стають зрозумілими та логічними – починаючи з відсутності будь-якої підтримки батальйону до лицемірних "перемовин" керівництва аж у Знаменці, одноголосого злагодженого підвивання телеканалів про дезертирство та кількості ботів у мережах, що кидають брудом у батальйон "Прикарпаття" та вимагають "зразкового побиття немовлят".


Мушу зазначити, що цей PR-захід був спланований та виконаний на "відмінно".


Залишилося тільки одне питання: наскільки дорослішими ми стали?


Чи стали ми громадянами – а чи лишилися "споживачами телевізійного продукту" та покірними цільовими аудиторіями сусідських політтехнологів?


Чи дамо знову себе ошукати?


"Розділяй та володарюй!" – принцип, старий як світ. Мрії про відновлення імперії не спиняться ані Донецьком, ані Луганськом, ані Запоріжжям.


Тільки разом, не розділяючи "східняків" та "западенців", не здаючи ані крихти української землі ворогу, Україна може здолати ворожу навалу.


Так, іде інформаційна війна. І ця війна набагато глибша ніж дурні коментарі "вконтактиках". Іде високопрофесійна інформаційна війна, з використанням ефективних технологій та масштабних заходів із формування громадської думки, у тому числі – за участі українських чиновників та українських ЗМІ.


Але ми – разом. І ми – переможемо.


Наталя Олійникова, спеціально для УП


30.08.2014 1166 2
Коментарі (2)

Mariya Mykhalchuk 2014.08.31, 00:50
Pідні як могли так обмундирували солдатів, купували одяг взуття, бронежилети,щоб захистити,зберегти здоров'я, а їх залишили сам на сам вчистім полі на100км з ворогом озброєним найновішою технікою, запитання, що ще поганого зробили рідні,мали купити танки, авіацію,чи дати загинути найкращим молодими людям,бо наші чиновники дбають про теплі крісла, адже скоро вибори
Вовка Авраменко 2014.08.31, 15:07
ми стояли і трнимали оборону не один день.а командування не допомагало.одже ми відойшли і чекали на команду ще 3 доби.а коли ніхто нами не цікавився ми пойхали до додому.і тоді і всі почали на нас нападати. хто не був там.той і нехаї і розказуе за дезертирство.ми відіїшли батальйоном.разом із командуванням.
19.09.2024
Вікторія Косович

Про те, як великі компанії й підприємства області розвивають свій бізнес, удосконалюють виробництво та експортують свій товар в Європу та інші країни в умовах повномасштабної війни, розповідає Фіртка.  

1042
10.09.2024
Вікторія Косович

Про те, чим живе притулок та як там рятують й піклуються про братів наших менших, журналістка Фіртки поспілкувалася з волонтеркою та працівницею прихистку "Рудий пес" Любов'ю Філь.

2113
01.09.2024
Діана Струк

Про те, як підготувалися до нового навчального року в Івано-Франківській громаді, журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою департаменту освіти та науки Івано-Франківської міської ради Вікторією Дротянко.

1977
23.08.2024

В умовах воєнних дій та масової міграції українців за кордон, багато дітей змушені навчатися у двох школах одночасно. Це створює значні психологічні та фізичні виклики, адже дитині доводиться пристосовуватися до двох різних навчальних програм і соціальних середовищ.

1929
14.08.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про популярні, та найважливіше — безпечні, місця для купання та основні правила поведінки на воді.  

5935
30.07.2024
Вікторія Матіїв

Про значення шлюбу, кризові періоди у стосунках та церковне розлучення, журналістка Фіртки розпитала в отця Миколая Микосовського, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

8614 1

Усі ми хочемо бути здоровими та щасливими, але, на жаль, складовою людського життя є хвороби. Хвороби, які роблять людське життя складнішим і менш радісним, з'являються з різних причин.

1144

Роми таємничий народ, про який ми знаємо багато і водночас нічого. Здебільшого наші знання про ромів ґрунтуються на  стереотипах пов’язаних з ними: віщуни, гадання, конокради, прохачі, але все ж таки, що насправді ми про них знаємо?   

1876

Нова війна нагадує нам події минулих століть. Загарбники завжди руйнують і крадуть, Україна переживала це не один раз. Дві українські ікони за різних обставин покинули територію України, щоб прославитися у чужій. Ми повинні пам’ятати та цінувати те, що належало українському народові.  

2637

Багато християн протягом свого життя намагається потрапити в місця пов’язані із життям Ісуса Христа або Його учнями. Серед найважливіших місць займає Єрусалим — місто, в якому помер і Воскрес засновник християнства.  

2576
23.09.2024

Зелений чай — найпопулярніший напій, попит на який щороку зростає у всьому світі. Його виготовляють з листочків чайного дерева Камелія, які готують на пару, або обсмажують, потім пресують і сушать.

330
20.09.2024

У серпні приріст споживчих цін до попереднього місяця на 0,2–1,2% зафіксували у всіх регіонах України.  

770
16.09.2024

Хоча вживання гострої їжі може допомогти зміцнити імунну систему, не варто на неї налягати, якщо маєте проблеми зі шлунком.  

851
25.09.2024

Гошівський монастир — греко-католицький монастир Чину святого Василія Великого у селі Гошеві, що на Івано-Франківщині.  

14868
20.09.2024

Одним з ключових принципів християнського шлюбу є вірність. Адже саме вірність — ознака зрілих та відповідальних стосунків.   

2498
16.09.2024

Перший такий фестиваль на Міжнародному рівні відбувся вперше в Україні в Гошеві у 2015 році.  

796
14.09.2024

Про значення свята журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

2736
25.09.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

26236 1
24.09.2024

Національна рада Швейцарії визнала Голодомор 1932–1933 років в Україні актом геноциду. Про це повідомила пресслужба Музею Голодомору, пише Фіртка. Відповідну декларацію було схвалено у вівторок, 24 вересня, 123 голосами «за».

357
21.09.2024

"За" звернення проголосували 56 депутатів, один — утримався, семеро — не голосували.  

806
19.09.2024

Верховна Рада 19 вересня ухвалила постанову про перейменування понад 300 населених пунктів та районів.  

887
16.09.2024

Більшість опитаних (від майже 40% до 50%) має нейтральну оцінку схвалення діяльності місцевої влади.  

1112