Авторитет, харизма та повсякденні структури українського соціуму

 

Суспільні авторитети бувають кількох типів. Означимо наймасштабніші та найпоширеніші з тих, котрі опрацьовані історичним досвідом людства. Назви моделей авторитетів, безперечно, є умовними. Скажімо, «модель Болівара» можна було б назвати і «моделлю Робесп’єра», і «моделлю Троцького», і «моделлю Насера». А «модель Франкліна» могла б носити ім’я Черчилля, Аденауера або ж Т’єра.

 

У запропонованій вибірці здебільшого подано моделі авторитетності, актуальні для сучасної України, себто для суспільства з посттравматичними комплексами та значним (якщо не домінуючим) потенціалом суспільної архаїки.

 

1) «Модель Ден Сяопіна» −суспільний авторитет експертно-організаційного типу. Характерний для патріархального, кланово структурованого суспільства з високим потенціалом архаїки, та традиційних способів соціальної комунікації. Тип харизми – надзвичайно досвідчена людина, яка пережила особисті злети і падіння й набула здатності стратегічного мислення і морального права на експертні поради для цілої нації;

 

2) «Модель Франкліна» −суспільний авторитет експертного типу. Характерний для посттравматичних суспільств з прийнятним рівнем договірного способу соціальної комунікації та значним потенціалом архаїки. Тип харизми – «незалежний енциклопедист». Носій харизми такого типу виступає як найвищий арбітр та експерт у середовищі різнорідних суспільних еліт;

 

3) «Модель Болівара» −суспільний авторитет революційно-харизматичного типу. Характерний для суспільств, що переживають етапи перманентної травматизації. Харизма «суспільного хірурга». Її носій апелює не до інтелектуальних, а до інстинктивних та емоційних складових масової свідомості та сам є втіленням концепції нераціонального «інтуїтивного лідера»;

 

4) «Модель Горбачова» −суспільний авторитет «буферного» (компромісно-організаційного) типу. Характерний для патерналістських суспільств, що переживають етапи перманентної травматизації. Харизма «адвокатського» типу з елементами архаїчного патерналізму;

 

5) «Модель Голди Меїр» −суспільний авторитет експертно-організаційного типу. Характерний для посттравматичних суспільств з високим рівнем общинної солідарності, де архаїка врівноважена необхідністю модернізації. Харизма розсудливої й одночасно крайнє принципової людини з великим досвідом, чиє лідерство визнають конкуруючі еліти;

 

6) «Модель Маркеса» −суспільний авторитет інтелектуально-експертного типу. Ця модель трапляється в соціумах з різним рівнем модерності. Харизма базована на світовому визнанні (і власним суспільством, і суспільною думкою за його межами);

 

7) «Модель Коммода» −суспільний авторитет вождистського типу, побудований на довірі до грубої фізичної сили, до непримиренності та до плебейських міфів про «зрозумілість» та «народність» його носія. Характерний для примітивних соціумів із патріархальною домінантою;

 

8) «Модель Гавела» −суспільний авторитет з елементами експертного та нерелігійного «мученицького» типів. Притаманна модерним та посмодерним суспільствам. Харизма інтелектуального типу, базована на принциповому та послідовному відстоюванні свого права на експертну позицію в ім’я суспільного блага;

 

 9) «Модель аятоли Хомейні» −суспільний авторитет релігійно-харизматичного типу. Лідерство забезпечується харизмою святості, міфологемами «непомильності» та богообраності. У харизмах цього типу присутній елемент «мучеництва» (багаторічне вигнання або ж невизнання, відлюдництво тощо);

 

10) «Модель Мандели» −суспільний авторитет нерелігійного «мученицького» типу. Характерний для посттравматичних архаїчних суспільств, які вимірюють рівень авторитетності кількістю «страждань за суспільну справу». Харизма принципової людини, відданої суспільним ідеалам.

 

Якщо подивитись на суспільне поле України останнього десятиліття, то ми без значних зусиль можемо знайти десятки харизматів, тип суспільного авторитету яких належить до перерахованих моделей. Однак  жодний із цих харизматів не досягнув позиції безумовного національного лідера, здатного затвердити в українському соціумі  домінуючу суспільну конвенцію.

 

Яка причина цього?

 

Напевне, справа в тих «низових» регулярних структурах української повсякденності, які формують певний запит на певні типи харизматичності.

 

Колись я вже писав про парадоксальний вибір українського символу революції-2004, коли знаковою людиною Майдану стала не молода красива дівчина (на зразок символа 1789 року француженки Теруань де Мерікур), а стара селянка Параска Королюк, що мала підкреслено рустикальний вигляд. При тому вибір зробили зовсім не ареопаг змаразмілих сільських старців й не вусаті представники глибоко провінційної інтелігенції, а молоді журналісти і блогери, які вперто-радісно розмножували фотографії старої сільської баби у помаранчевому дощовику.

 

У подібному виборі «живого талісмана» революції відобразилась ота домінуюча архаїчна компонента української суспільної свідомості, яка не дає жодного шансу на прохід до найвищої посади харизмата експертного типу.

 

У масовій свідомості українців лідер не асоціюється з експертом-інтелектуалом. Свідомість ментального селянина (навіть якщо за пропискою він міщук у другому поколінні і в село їздить лише на вихідні) сприймає експерта як «неробу в окулярах», «мудрагеля», відірваного від проблем простих людей.

 

Пролетарська маса українських мегаполісів також не прихильна до «ботана очкастого». Експертна позиція асоціюється в цих людей з малошанованою в сучасній Україні постаттю шкільного вчителя. Себто з людиною на малій зарплаті, вічно стурбованою побутовими негараздами та відкрито зачмошеною освітянськими чиновниками.

 

Трохи більше поваги до вчених. Але й тут ми бачимо «ефект відчуження» звичайної української людини від тих загадкових істот, які – за образною моделлю з пісні Висоцького – «задихаються за синхрофазотронами».

 

У розумінні селянина мудрий порадник – це не інтелектуал, не вчений й не шкільний ерудит, а сивий спрацьований дід (варіант – баба-знахарка, улюблений персонаж телевізійних мильних опер «а la Ukraine»), який дарує навколишнім «народну мудрість», замішану на «прєданьях старіни глубокай». Ця мудрість завжди оформлена у прості зрозумілі слова та приклади й ніколи не піднімається вище за фронтальне абстрагування на штиб «всьо сі круте, всьо сі верте, ніц на місці не стоїть».

 

Пролетарська маса визнає за порадника або «в мєру пьющаго» майстровитого та «бувалого» вуйка, або ж досвідченого кримінальника, на груди якого татуйовано не менше семи куполів з хрестами.

 

Ані Вацлав Гавел, ані Бенджамін Франклін, судячи з усього, не змогли б викликати довіри нашого електорату. Твердо закорінена в життєвий практицизм жінка, на штиб Голди Меїр, мала би куди більше шансів. Світове визнання (архетипова «модель Маркеса») також сприяло б харизмі.

 

Але найбільший успіх у середовищі, де відбувається реплікація українських структур повсякденності, на мою думку, мав би експерт-харизмат типу Ден Сяопіна. Досвідчений, «битий-перебитий» старий чиновник плебейського походження, здатний оформляти свої меседжі за притчовими канонами «народної мудрості» та «правди-матки».

 

Десь до цієї позиції дотягував 1991 року Леонід Кравчук. Саме тому наші «вусаті» з інтелігенції з такою ностальгією згадують часи, коли – за їхніми поняттями – «Кравчук ще не зрадив», тобто до його політичного роману з СДПУ(о). Частково, з певними засторогами, цей тип харизми притаманний  Януковичу. Така харизма, в принципі, не конфліктує ані із завданням модернізації суспільства, ні з архаїчними міфами, закоріненими до масової свідомості.

 

На регіональному рівні такою харизмою володіють кілька губернаторів, включно з головою Івано-Франківської ОДА Михайлом Вишиванюком.

 

Перспективність такої харизми добре відчувають «володарі зомбоящика», тому вони активно руйнують «моделі Ден Сяопіна» можливих конкурентів нині чинного президента, які позиціоновані у цьому кластері харизматичності. Починаючи з Миколи Азарова, якого жорстко трікстерізували, перетворили на кумедного й від того неконкурентного «Азірова», саме за допомогою телебачення.

 

Є дві моделі авторитетів, які вже давно визначені як найперспективніші для опанування середовища, в котрому відбувається реплікація українських структур повсякденності. Це «модель Мандели» та «модель аятоли Хомейні». Адже тут харизма вибудовується з первинної довіри до «мученика» та «духовного авторитета».

 

 Архаїчні структури віддають пріоритет легітимності саме носіям харизми означених типів. Адже архаїка хоче підтвердження для харизми. Підтвердження межового рівня – від Бога. Мученик і пророк є прямими носіями визнаної структурами архаїчного суспільства боговідзначеності. При тому харизма мученика, в принципі, звільнена від прямого контекстування релігією.

 

В Україні є кілька політиків, які в різний час претендували на реалізацію «через свою персону» моделей означеного типу. Першим був «український Мандела» Левко Лук’яненко, якому, як здається, не стало стильності та витримки для успішної реалізації своє харизми. В нього, як виглядає тепер, не виявилось достатньо того шляхетного «ліберального аристократизму», яким зачарував весь світ південноафриканський тезка англійського адмірала. Адже іноді здатність вибачити своїх найзліших ворогів вражає більше, ніж довга пам'ять. Услід за Лук’яненком зійшов з публічного поля і затятий «український  зелот» Степан Хмара. Ці вітчизняні «манделоїди» не лише роздрібнили «за поточними ситуаціями»  потенціал свого авторитету, але й, до певної міри, дискредитували на якийсь час саму «модель мучеництва».

 

Підтвердженням цього стали провали на виборах 1998-2002 років політиків «катакомбного» покоління. Загибель В’ячеслава Чорновола не дає змоги підвести риску під кар’єрою цього харизмата «моделі Мандели». Проте виняток лише підтверджує загальну тенденцію «кумівського десятиліття».

 

Відродження мученицької моделі почалося 5 вересня 2004 року, коли виникла версія отруєння Ющенка його політичними конкурентами. Тоді «трендизація» теми отруєння дала блискучий (хоча й локальний, одноразовий)  результат. Хай там як, але хвиля суспільного сентименту, піднята перед Майданом, стала однією з найцікавіших «розумових епідемій» в історії нашої держави.

 

Цей феномен вартує окремих досліджень. Адже при тому, що ЗМІ транслювали коментарі скептиків, у суспільстві виникла фронтальна нераціональна позиція акцентованого співчуття, в якій знайшли себе не лише носії патріархального мислення, але й ті, хто свідомо перебував у межах модерних та постмодерних світоглядних парадигм.

 

Тепер також маємо кількох політиків, які «освіжили» підупалий харизматичний потенціал завдяки своїм тюремним термінам. Це Юлія Тимошенко і Юрій Луценко. Нам ще доведеться побачити, як і з яким рівнем ефективності будуть реалізовані ці переформатовані харизми. Дехто з дослідників вважає, що суспільство вже отримало певний імунітет від «дешевої харизматизації». Автор цих рядків, навпаки, переконаний, що це далеко не так. Однією з особливостей суспільної архаїки є те, що архаїчний соціум не вміє вчитися на своїх помилках. У тих структурах повсякденності, де домінує патріархальність, ситуації «довірливого кредитування порожнечі» можуть повторюватись безкінечно. Україна ще не раз спіткнеться на месіанських рискалях.

 

Багато українців, особливо в Галичині, мріють про «українського Хомейні». Ці очікування незмінно підігріваються згадками про митрополита Андрія Шептицького, який став хрестоматійною іконою духовного батька галицького народу.

 

Використати у широкому суспільному форматі цю модель авторитетності намагалися і прихильники авторитетного греко-католицького клерикала Любомира Гузара, і «Братство», й ті ентузіасти, котрі прогнозували Петра Ющенка на лідера Української Помісної Церкви. В українському суспільстві існує значний потенціал підтримки такої моделі авторитетності. Успіху «церковно-профетичних» проектів заважає лише відсутність яскравого, переконливого і готового до авантюр клерикала.

 

Також можемо спостерігати, як політтехнологи намагаються «виправити», «перепризначити» ті харизми, які вже не відповідають або не зовсім відповідають вимогам часу. Яценюкові («модель Горбачова») намагаються створити харизму з ознаками «моделі Болівара». Для Кличка і Тягнибока («модель Коммода») вперто й не без успіху будують імідж з «експерно-лідерськими» елементами.

 

Загальний огляд українського політичного поля на предмет реалізації моделей авторитетності виявляє таке:

 

1. Лідери тих типів, яких підтримують структури повсякденності українського соціуму, є далекими від можливості виконання експертної функції, необхідної  для назрілої модернізації України;

 

2. Перспективні суспільні авторитети експертного типу не мають значних шансів на лідерство в країні, де домінує архаїка.

 

3. Найближчим часом експертно-лідерські позиції в нашій державі займатимуть авторитети тих типів, які тяжіють до патерналістської авторитарності. Отже, експерти не зможуть стати лідерами, а лідери не здатні виконати експертної функції.

 

Володимир ЄШКІЛЄВ,

ZAXID.NET


Коментарі (5)

НИК 2013.07.03, 22:14
АНАЛІЗ ЗРОБИВ, А СИНТЕЗУ НЕМА! ФАКТ: ЄШКІЛЬ ДОВІВ, ЩО ПРИ ВИБОРАХ (ДЕРЬМОКРАТІЇ) СІРА МАСА ВСЕ ОБИРАЄ ПОДІБНОГО - ПОСЕРЕДНЮ ЛЮДИНУ З ГРОШИМА І БАНДОВ ЧЛЄНІВ ПАРТІЇ, А ОСОБИСТІСТЬ А ЩЕ БЕЗ ГРОШИЙ ПРИ ТОТАЛЬНІ ВЛАДІ ЗМІ, ЯКИМИ КЕРУЮТ ТІПА ЄШКІЛЄВА, НЕ ПРОРВЕСІ НІКОЛИ. КОЛИ БУДЕ КАВАРДАК, ПЕРЕМОЖЕ ВОЇН, ЩО ПОВЕДЕ МАСУ НА ПЕЧЕРСКІ ГОРБИ. А ВІН ВЖЕ БУДЕ МАТИ КОЛО СЕБЕ ЛЮДИНУ ДУХА, ТА ІНШУ, ВИЩЕ ЄШ.ПЕРЕРАХОВАНУ ЗГРАЮ. А ПОТІМ МАЮЧИ В РУКАХ ЗМІ І ЦЕРКВИ, МОЖ Ч-З ВИБОРИ ПРИВЕСТИ ЛЮБОГО З НИХ. ЯК Я БУДУ РАДНИК, ТО БУДУ ЗА НЕПРЯМІ ВИБОРИ, КОЛИ ПОСЛИ САМИ ОБИРАЮТ ВИЩОГО ПОСЛА. А ПРЯМІ ВИБОРИ ЛИШУ ЛИШ В СЕЛАХ, БО ТАМ ВСІ ВСІХ ЗНАЮТ, І ЇМ ЗМІ ЗБРЕХАТИ НЕ МОЖ.
До НИКА 2013.07.04, 00:09
НИКу, голубе, а чого ти на Захід.неті підписуєшся "Риба Василь"? То таким є твоє погоняло?
НИК 2013.07.05, 19:54
ПАҐАНЯЛО У ВАС _ПРІБЛАТНЬОНИХ, У НАС _ПСЕВДА, АБИ ТАКІ ЯК ТИ НЕ СТВОРЮВАЛИ ЩЕ Й ОСОБИСТІ ПРОБЛЕМИ, ЧИ РОДИНІ, Я НЕ ДУРАК, ЗНАЮ ХТО В НАС МАЄ СИЛУ І ГРОШІ, І ЧОМУ ДЛЯ ВОЗЬНЯка НА САЙТІ дорога відкрита, а для НИКа ЛИШ ВУЗКА ФІРТКА!
До НИКА 2013.07.05, 22:30
Дядько, звідки впали? Ви б ще себе з Папою Римським порівняли! Тарас Степанович Возняк має більше 20 надрукованих книг, він 24 роки редагує один із найсерйозніших культурологічних часописів в Україні, багато років був у Шевченківському комітеті, радником з міжнародних питань ЛОДА та ЛЬвівської мерії. А ви. дядько, де кози пасете?
НИК 2013.07.06, 00:42
НЕВЖЕ САМ єшкіль до мене озвавсі? бо лиш він і я читают сю статю і там, і там. і стиль типовий: відповідь не по суті, як я, а вапросам на вапрос, "як ти з таким паганялам на такіх людєй сваю лапу поднял". 2-псевдо= базилеус переклад з греки знаєш, а Риба=епоха Хреста. так шо як видиш, на пророка тєгну. визнаю і вожьнЯка і Єшкіля мудрими, але не нашими. І тому ваші писи читаю, але попереджений Духом і маючи Їго Дар розрізнені брехні, фільтрую, бо попередженє ворогів бувают тоже цінними. в умовах коли нашої аналітики майже нема, і така півправда як в сі стати, а ще й суперечка теж для розуму простого хлопа є добра.
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

582
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11092 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1857
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1758
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2756
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4612

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

359

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1056

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1466

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1335
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1713
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1525
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1241
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

609
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

685
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1878
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

2134 10
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20378
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

355
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

709 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

742
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1089