Янукович обирає війну

 

Віктор Янукович засинав із почуттям великого задоволення. Він впевнений, що провернув геніальну комбінацію.

Асоціація з Євросоюзом ніколи не була мрією Віктора Януковича. "Цінності" у європейському розумінні цього слова європейців нічого не значать для нього – якщо їх не можна конвертувати у "Хонку", приватний реактивний літак та дебаркадер із золотим оздобленням. Тому Угода про асоціацію виявилася вдалою розмінною монетою для Януковича.

Не докладаючи жодних зусиль, а лише використовуючи європейське обурення тиском Кремля, Янукович домігся нечуваного потепління із Заходом. Вже мало хто пам"ятає, як рік тому ці люди бойкотували саміт президентів в Україні та ігнорували Євро-2012. Брутальність Кремля зробила Януковича символом несправедливої агресії з боку авторитарного господаря тайги.

Спіймавши інерцію потепління із Заходом, Янукович вступив у переговори про те, що він може отримати від Угоди про асоціацію. І дізнався ціну – звільнення Тимошенко – яка виявилася для нього зависокою.

Але, аби не втрачати подарунок долі, Янукович продовжив свою гру, розповідаючи, що не може помилувати Тимошенко своїм указом, але готовий підписати закон про лікування ув"язнених за кордоном. Це спричинило багатогодинні переговори в парламенті, а паузу, що виникла, Янукович використав із максимальною користю.

За великим рахунком, Янукович міг і далі затягувати час байками про важкі реалії української політики, коли ніхто не хоче йти на компроміс. Благо, він міг грати з двох рук – своїми вустами розповідати одне, тоді як спікери фракції регіонів казали би інше.

Власне, Янукович міг тягнути до самого Вільнюсу. Це навіть доставляло йому задоволення – одночасно багато європейських політиків захотіли з ним поговорити телефоном. На Банкову зачастило керівництво Держдепу. Він зав"язав листування з державним секретарем США Джоном Керрі.

Янукович навіть міг поїхати до Вільнюса з невирішеним питанням Тимошенко, дозволяючи умовляти себе і там. Наприклад, ухвалити закон, але не просуватися далі – і сказати у Вільнюсі, що ми потребуємо ще декілька місяців для остаточного розв"язання проблеми.

Але щось сталося, що змусило Януковича дати ляпаса європейським політикам у вигляді постанови уряду про відмову від євроінтеграції.

Власне, цей документ сам по собі не має жодного сенсу – зупинити євроінтеграцію можна було явочним порядком, без жодних рішень Азарова.

Єдина причина, яка могла змусити Януковича видати цей документ – це бажання замовника. Замовника, який хотів отримати на руки формальну гарантію, що Янукович завтра не передумає – гарантію, яку можна кинути в обличчя західним лідерам як доказ їхньої неспроможності.

Ім"я цього замовника – Володимир Путін.

Розпорядження уряду є відвертим приниженням європейської сторони. Цей документ – маркер, який окреслює Україну як зону геополітичного впливу Росії. А його мета – стати ще одним доказом статусу Путіна як найвпливовішої людини світу, на фоні якого Обама виглядає школярем.

Безумовно, Янукович розумів, що така постанова Кабміну дорого коштує – тож тепер може претендувати на відчутний бонус від Кремля.

За великим рахунком, Янукович обирав останні місяці між двома варіантами свого майбутнього.

Угода про асоціацію – це спокійна пенсія після втрати влади 2015 року.

Асоціація давала Януковичу моральне право апелювати до американського та європейського істеблішменту щодо гарантій фізичної недоторканості та цілісності накопиченого майна в разі поразки на наступних виборах.

Але водночас асоціація зв"язує Януковичу руки – фальсифікувати вибори в таких умовах було би значно складніше. Тепер зрив підписання означає, що Янукович буде боротися за переобрання, не зупиняючись ні перед чим.
Тому сумнівів не залишилося – і треба просто бути свідомим цього – на Україну насуваються страшні вибори 2015 року.
Сергій ЛЕЩЕНКО, УП


22.11.2013 Сергій ЛЕЩЕНКО 588 1
Коментарі (1)

Я 2013.11.22, 12:45
ВИБОРІВ не буде! В розумінні саме як вибори. Не живіть в ілюзіях. Ці владу мирно (виборами) НЕ ВІДДАДУТЬ! А що буде? Дивіться вже на повторні "вибори" в 5 округах!
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1588
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1687
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1676
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

4956 38
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1976 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1374

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

233

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

566

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

729

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

859
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3490
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10053
02.04.2024

Одним з перших засіяли ярими культурами поля на Городенківщині, Коломийщині та Снятинщині.  

708
13.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

25939
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7566
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

758
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

938
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1264
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1087
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

705
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

937
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

813