Андрій Павлів: Інвестувати потрібно в Україну

Питання залучення іноземних інвестицій є надважливим для України. Про те, як  працює з іноземними інвесторами UkraineInvest Фіртка поспілкувалася з Андрієм Павлівим — представником урядового Офісу із залучення та підтримки інвестицій UkraineInvest в Західній Україні.

Він працює над тим, щоб залучати в Україну іноземних інвесторів, що в перспективі створює високооплачувані робочі місця та розвиває економіку високої доданої вартості.

Чим займається державна установа, чому інвестиції — це важливо та про те, чому в процесі залучення грає роль кожен українець читайте в інтерв'ю.


— Андрію, розкажіть про UkraineInvest. Чим займається ваша установа?


UkraineInvest – це урядовий офіс, створений для залучення прямих іноземних інвестицій та допомоги існуючим інвесторам у розширенні свого бізнесу в Україні.

З 2016 року ми пройшли шлях трансформації від консультативно-дорадчого органу, до повноцінної державної установи, яка надає інвесторам комплексну підтримку, зокрема, консультації щодо ведення бізнесу в Україні та інвестиційних можливостей, сприяє комунікації інвесторів із урядовими агенціями усіх рівнів, а також допомагає у вирішенні системних проблем, з якими інвестори можуть зіткнутися.

Наша робота складається з декількох компонентів. Ключовим етапом є залучення інвестора та супровід при реалізації інвестиційного проекту. Але для того, щоб ефективно залучати інвестиції, потрібно зробити хорошу промоцію країни та її потенціалу. Тут, до речі, важливу роль відіграє комунікаційна складова.

Не менш важливою є всебічна підтримка існуючих інвесторів, щоб у них не виникало труднощів у їхній діяльності і вони могли ділитися історіями успіху в Україні. Адже, часто це є визначальним фактором – потенційні інвестори бачать, що всесвітньо відомі компанії ведуть успішну діяльність в країні, і це змушує їх задуматись, чому це вони ще не в Україні.

Крім цього, ми співпрацюємо з органами регіональної та місцевої влади щодо якісної підготовки інвестиційних об'єктів: будівель, земельних ділянок, індустріальних парків.


— Місцева влада — чи задоволені співпрацею з ними?


Місцева влада є одними із основних наших стейкхолдерів (зацікавлених сторін, партнерів — ред.). Коли потенційний інвестор розглядає Україну як інвестиційне середовище, він оцінює регіони країни з точки зору потреб бізнесу. Під час візиту в Україну інвестори зустрічаються з представниками місцевої та обласної влади. На даному етапі важливо якісно презентувати потенціал регіону. Відповідальним завданням є сформувати перше враження про регіон для потенційних інвесторів, адже це безпосередньо впливає на подальше рішення інвестувати у країну. 

Зрозуміло, що всі місцеві органи влади зацікавлені в інвестиціях, і вкрай важливо користуватися механізмами підвищення конкурентоспроможності регіону та формування його позитивного іміджу. Тут відіграє важливу роль як досвід керівників органів влади, так і інвестиційний потенціал регіону. UkraineInvest тривалий час ділиться напрацюваннями у залученні інвестицій та супроводі іноземних інвесторів з представниками місцевої влади.

До факторів, які підвищують конкурентні переваги регіону належать наявність інвестиційних об'єктів, таких як будівлі чи земельні ділянки, інвестиційних ресурсів, тобто кваліфікованого персоналу, сировинних ресурсів, інженерних мереж. Також велике значення має логістичне сполучення даного регіону: наявність міжнародного аеропорту, розвиненої мережі автомагістралей та залізничних колій.

Завдання органів влади, з поміж іншого, полягає у промоції свого регіону, презентації історій успіху місцевого бізнесу, підготовці інвестиційних об'єктів, забезпеченні їх інженерними комунікаціями, під’їзними шляхами, тощо.


— Чому важливо залучати інвестиції?


По-перше, це робочі місця. Коли великий інвестор заходить у регіон та дає роботу тисячам людей, і, зазвичай, з вищою оплатою праці, ніж середньостатистична по Україні.

Окрім того, інвестиції підвищують загальний добробут населення. Працює це так — чим більше підприємств відкривають іноземні компанії, більше людей працевлаштовані, тим менше безробіття, сплачуються податки,  економіка - розвивається. 

По-друге, якщо говорити про глобальну статистику, то одне створене робоче місце має мультиплікаційний ефект: створює 3-4 робочі місця в суміжних галузях. Адже людей, які працюють на підприємстві, треба довозити до роботи, вони мають десь харчуватися та жити. І це теж забезпечують додаткові робітники.

По-третє, покращується імідж країни, адже якщо тут успішно працюють великі іноземні компанії, то йдеться про краще позиціонування України на міжнародній арені. Окрім того, чим більше заходить іноземної валюти в країну, тим нижчий ризик інфляції.

Усі великі іноземні компанії мають високі стандарти корпоративної соціальної відповідальності. Працівники забезпечені пакетом соціальних гарантій. Робітник, який працював навіть рік в іноземній компанії, вже має досвід роботи та підвищену власну кваліфікацію. Дуже часто ці ж компанії проводять навчання для працівників, і це добре тим, що люди отримують якісну освіту.


— Як взагалі відбувається процес залучення інвестицій?


Інвестором може бути інвестиційний фонд, корпорація або компанія. У них є стратегія та напрямки діяльності, вони знають на чому заробляють та як відбувається  виробництво продукції і у них часто уже є налагоджені ринки збуту виробленої продукції.

Компанія може планувати або розширення виробництва, або ж шукати способи оптимізації витрат і максимізації прибутку. В результаті може бути прийняте рішення про переміщення виробництва в іншу країну, де можна оптимізувати складові витрати виробництва, в які може входити заробітна плата, витрати на електроенергію чи оптимальні податки. Тоді, компанія розробляє матрицю критеріїв, які важливі для вибору країни, де компанія планує розмістити виробництво. Ці критерії різні -  як макро-, так і мікропоказники. Наприклад, ставки податків, рівень освіченості населення, рівень безробіття, середня заробітна плата, наявність розвинутих галузевих кластерів, політична та економічна стабільність та багато інших.

Ми іноді чуємо від місцевих органів влади, що їхнім конкурентом є сусіднє місто чи громада. В дійсності ж боротьба за інвесторів точиться між країнами і цілком реальним конкурентом може бути сусідня країна. Іноді у першу матрицю вибору країни для інвестицій, інвестор може включити більше ніж 20-ть країн.

За результатом оцінки матриці країн інвестор звужує кількість до 4-5 країн, до яких і здійснює перші візити для оцінки місцевого інвестиційного потенціалу.

Далі інвестор звертається до UkraineInvest. Надає нам запит стосовно запланованого інвестиційного проекту, який він має намір розвивати в Україні.

Ми готуємо усю необхідну інформацію для інвестора, а також пропозиції інвестиційних об'єктів, якщо є запити по конкретних критеріях. Наприклад, інвестор шукає ділянку певного розміру під будівництво заводу. У такому випадку у даній місцевості повинна проживати достатня кількість потенційних робітників, а також кваліфіковані інженерні та управлінські кадри. Ділянка повинна бути забезпечена відповідними інженерними комунікаціями (електроенергія, вода, газ).  Не менш важливими є критерії щодо вибору місцевості в контексті якості життя, логістичної доступності, наприклад, хороше автомобільне сполучення та близькість до міжнародного аеропорту.

Опрацьовуючи звернення інвестора ми просимо якомога більше деталей запиту, щоб надати максимально повну інформацію і спростити для інвестора процес вибору регіону та об'єкта для інвестування.

Наступним етапом є візит керівництва в певний регіон під час якого обирають місце для побудови виробництва та відбувається безпосередня комунікація з місцевими стейкхолдерами і запускається процес.

Наше завдання полягає у супроводженні інвестора як до, так і після запуску виробництва, консультування, допомога з документацією, налагодження комунікації з владою.


— Через які канали інвестори комунікують із представниками країни? І чи є у цьому ланцюжку місцеві ЗМІ?


Інвестиційні запити до нас надходять через різні канали: Посольства України за кордоном та посольства іноземних держав в Україні, торгово-промислові палати інших країн, консалтингові компанії, а також через безпосереднє звернення інвестора до UkraineInvest.

Важливо побудувати комунікацію з різними групами стейкхолдерів, через яких можна отримувати такі запити. Іноді запит може приходити через інших інвесторів, які вже працюють в Україні. Тому важливо підтримувати хороші стосунки із тими інвесторами, які вже є в Україні - в цьому і полягає робота по aftercare - надання всебічної допомоги та підтримки існуючим інвесторам.

Окрім запитів потенційних інвесторів, до нас також часто надходять звернення компаній, які шукають бізнес-партнерів в Україні.

Певною мірою на прийняття рішення щодо інвестування можуть впливати міжнародні  ЗМІ та провідні бізнес-видання, які висвітлюють ситуацію та інвестиційні можливості в Україні.

Роль місцевих ЗМІ може бути важливою на етапі, коли компанія вже прийняла рішення про реалізацію інвестиційного проекту в Україні.  Так, наприклад, медійна підтримка сприятиме поширенню інформації про створення нових робочих місць і допоможе компанії з пошуком працівників, а також інформуванням щодо умов праці.

Один із нещодавніх прикладів — компанія-інвестор в Тернополі зібрала пресконференцію, щоб розповісти, як вони мінімізували ризики зараження коронавірусом для своїх працівників. Щоб розвиватися та залучати нових співробітників, компанії важливо показати, як вона про них дбає та дотримується високих стандартів.

Загалом, у формуванні інвестиційної привабливості регіону та України в цілому, відіграє роль кожен українець. Адже привітність місцевого населення, відповідальне ставлення до роботи, високий рівень кваліфікації та знання мов мають для інвестора велике значення.


Чи є конкретні пріоритетні галузі для Західного регіону і чому саме вони?


Кожна область і практично кожне місто мають свої стратегії розвитку та залучення інвестицій, в яких і відображено пріоритетні галузі. Для Івано-Франківської області, до прикладу, такими є туризм, агропромисловий комплекс, лісове господарство, харчова та легка промисловості, а також інше промислове виробництво, включаючи навіть гірничо-хімічну та нафтогазову галузі.

До речі, агропромисловий комплекс в Україні має досить високий потенціал для розвитку завдяки створенню доданої вартості у кінцевій продукції. Тобто результатом повинна бути не агросировина, а готовий продукт, який крім вирощування продукції включатиме увесь комплекс переробки. Наприклад, данська компанія Goodvalley, що займається вирощуванням свиней, окрім того, вирощує зернові культури та виробляє комбікорми, а також має біогазові заводи, де використовує відходи для виробництва біогазу та генерації електроенергії.

Щодо автомобільної промисловості, то в Західному регіоні понад 30 заводів, на яких створено близько 60 тисяч робочих місць. Найбільша кількість таких виробництв сконцентрована у Львівській та Закарпатській областях.


Розкажіть більше про те, які компанії знаходяться в Івано-Франківській області та чим вони займаються?


Одними з найбільших підприємств із іноземними інвестиціями в Івано-Франківській області є завод німецької компанії Leoni, що знаходиться в Коломиї. Там працює близько тисячі працівників, виробляють комплектуючі для автомобільної промисловості. В Коломиї також є шведська компанія “TROX”, що виробляє транспортні чохли для автомобілів.

В Івано-Франківську своєю історією успіху може поділитися шведська компанія Electrolux, котра виготовляє серію “вузьких” пральних машин. Це інноваційне і роботизоване виробництво повного циклу. Також у цьому році в місті розпочала роботу компанія PAS (PRETTL Group), котра виготовляє кабельну продукцію для побутової техніки (пральних машин - ред.).

В Калуші є французька компанія Tarkett Vinisin, яка виготовляє підлогові покриття (лінолеум, паркетна дошка - ред.), а також німецька компанія Sintra - виробник шпалер.

Це, наразі, одні з найбільших та найуспішніших компаній. Також в Івано-Франківській області є багато українських компаній, які експортують свою продукцію в різні країни світу.


— Великі промислові об'єкти окрім того, що дають людям роботу, ще й забруднюють навколишнє середовище. Яка ситуація стосовно екологічних програм інвесторів?


Усі без виключення компанії, які ведуть діяльність на території України повинні дотримуватись чинного законодавства в частині екології.

Більшість компаній, які я перерахував, мають мінімальний вплив на навколишнє середовище, тобто не мають небезпечних хімічних викидів. Для порівняння, в центральній Україні набагато більше заводів, які спричиняють негативний вплив на навколишнє середовище.

Усі іноземні компанії дотримуються міжнародних стандартів, включаючи екологічні. Як правило, ці стандарти є вищими за українські. Крім того, міжнародні компанії працюють в різних країнах світу і дбають про власну репутацію та недопущення порушення екологічних вимог.

До прикладу, якщо подивитись на місто Калуш, який був центром нафтохімічної промисловості Прикарпаття, то якщо навіть зараз туди буде заходити іноземна компанія, навряд чи вона спричинятиме більші викиди, ніж були раніше. І зрозуміло, що якщо компанія має певні викиди в навколишнє середовище, то вона також і сплачує додаткові податки. Міжнародні компанії зацікавлені у сталому розвитку свого бізнесу в кожному регіоні присутності, а тому, як правило, мають корпоративні політики щодо екологічної відповідальності та системно працюють над зниженням впливу своєї діяльності на навколишнє середовище. 


— Що може зробити громада і місцева влада, щоб залучити інвестиції?


Перш за все, потрібно мати стратегічне планування розвитку регіону, бачення, яким він має бути через 10-15 років. Серед визначальних складових успіху є не лише вміння підкреслити унікальність та сильні сторони регіону, а й створення сприятливих умов для ведення бізнесу, надання якісного сервісу для інвестора.

В умовах жорсткої конкуренції за інвесторів у світі, щоб залучати інвестиції потрібно бути проактивними, робити потужну промоцію регіону, поширювати інформацію про історії успіху інвесторів та місцевого бізнесу, показувати, що в громаді створені комфортні умови. Важливо, щоб місцева влада була відкрита до нових пропозицій та готова сприяти веденню бізнесу: запускати нові маршрути для працівників, проводити комунікації до ділянки, де потенційно може бути розташоване виробництво, допомагати місцевим закладам освіти відкривати нові спеціальності, щоб готувати майбутніх конкурентоспроможних фахівців.


ДОВІДКА

Офіс із залучення та підтримки інвестицій UkraineInvest створено у 2016 році як консультативно-дорадчий орган при Кабінеті Міністрів України, а у 2018 році трансформовано в повноцінну державну установу підзвітну Прем’єр-міністру. UkraineInvest працює з інвесторами, надаючи їм об’єктивні, практичні поради, сприяє в організації зустрічей з представниками державних органів і установ, та допомагає у вирішенні проблемних питань.

Команда тісно співпрацює з державними органами над ідентифікацією, узагальненням та вирішенням системних проблем, які негативно впливають на ведення бізнесу в Україні.

Як результат, з моменту створення команді UkraineInvest вдалося залучити понад 3 млрд доларів інвестицій від існуючих та нових іноземних компаній та заохотити вийти на український ринок такі світові бренди, як HEAD, IKEA, GE, Scatec Solar та багато інших.

6 червня 2017 року UkraineInvest ініціював запровадження програми регіонального залучення для Західної України, відкривши представництво в Івано-Франківську. Офіс в Івано-Франківську надає підтримку інвесторам в семи західних областях: Волинській, Рівненській, Львівській, Тернопільській, Чернівецькій, Івано-Франківській та Закарпатській.

Наприкінці 2018 р відбулось підписання меморандуму про співпрацю між ДУ"UkraineInvest", а також Івано-Франківською Торогово-Промисловою Палатою та Івано-Франківською облдержадміністрацією.


10.07.2020 17445
Коментарі ()

19.03.2024

Сьогодні і роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги

74
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

126
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6477 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10889 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12168 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5805

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

504

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

761

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

749

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1063
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

434
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

460
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

543
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4089
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11627
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6651
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1152
19.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18053
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

307
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

406
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

695
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

816