Анатолій Середюк: 18 років Івано-Франківського КВН - це, як половина мого життя

 

http://firtka.if.ua/web/useruploads/images/chat/DSC_0958.jpg

Що таке КВН, знають усі. КВН — це масовий молодіжний рух. КВН — це модно. В КВН грають по всьому світу. Всім відомі і конкурсні завдання: "Візитка-привітання", "Розминка", "Музичний конкурс", "Домашнє завдання". Гру команд оцінює журі - люди, у яких з почуттям гумору все гаразд, а багато з яких раніше самі грали в КВН. ..

 

Офіційна історія КВН-руху на Прикарпатті бере свій початок у 1995 році. Саме тоді була зіграна перша гра обласного чемпіонату “Кавалєрка”. Тобто, цьогорічний сезон був ювілейним. Повнолітнім.

 

Літо пролетіло, закінчились канікули. Незабаром стартує новий, 19-й сезон “Кавалєрки”...

 

А про те, з чого все починалось, про КВН і КВК, про те, звідки з'явилась назва “Кавалєрка” та про плани на майбутнє розповів президент Івано-Франківського клубу КВН Анатолій Середюк.

 

- 18 років КВН в Івано-Франківську. Згадайте, з чого все починалося?

Можна сказати, що 18 років Івано-Франківського КВН - це, як половина основного життя. Практично 20 років свідомого життя — це моє життя в КВН. Все починалось дуже просто. Ми навіть не знали, як воно буде і що це буде... Починалося все так — четверо людей — це Тарас Пушик, Костянтин Тхостов, Любомир Пірус, Анатолій Середюк зустріли ще одного громадського активіста Олега Войтичука, на той час виконавчого директора одного із фондів міста.  Ми запропонували йому очолити наш Івано-Франківський клуб КВН. Він погодився. Перший КВН в нас відбувся 19 грудня, на Миколая, 1995 року. Це була перша “Кавалєрка”. Цей день ми рахуємо днем, з якого все почалося.

 

- Чому саме “Кавалєрка”? Звідки узялася така назва для ліги КВН?

Саме слово “Кавалєрка” придумав наш друг Володимир Калин. Чому саме “Кавалєрка”? В ті часи вже КВН був, але ще воно так не “устаканилось”. Називали хто КВН, а хто КВК. У “Кавалєрці” якраз і є ці три букви “к” “в” “к “. Зараз в іванофранківців вони асоціюється тільки з КВН-ом. Слово дуже класне. Куди ти йдеш? Та йду, на “Кавалєрку”. Дуже просто і зрозуміло.

 

- Перші сезони “Кавалєрки”. Шнурові мікрофони, аудіокасети. Чи багато команд брало участь в іграх КВН?

Цікавий був час. В перших сезонах в нас виступали всі бажаючі. Це були технікуми, коледжі, університети. Узагалі, за весь час на сцені “Кавалєрки” виступали команди калуських, надвірнянських, коломийських коледжів. Цікаво, що грала у Франківську і команда КВН з підмосковного міста Сєрпухова. Пізніше до нас стали приїжджати команди з Луцька, Рівного, Тернополя, Ужгорода, Львова. Було цікаво і тоді — в еру шнурових мікрофонів, і зараз — в еру нових технологій.

 

- Яких найбільших висот в КВН досягали прикарпатські команди за ці 18 років?

Найбільших висот досягла команда КВН “Тандем”, яка представляла Чернівці та Івано-Франківськ. У 1996-1997 році вона стала віце-чемпіоном телевізійного чемпіонату в Києві, який транслювався на каналі УТ-1. Тоді, традиційно, чемпіоном була команда Аграрного університету. Ми — нетрадиційно другі. Третіми були “Ковбої політеху”.

Команда КВН “Наф і ГА”, Технічного університету нафти й газу ставала, віце-чемпіоном Асоціації КВН України в 1998 році та чемпіоном у 1999 році.

Команда КВН “Дикий Захід”, котра була створена шляхом об'єднання “Наф і Га “ і “Тандему” брала участь в першому українській лізі команд КВН від АМІКу в 1999 році. Ми, а я також був учасником тієї команди після “Тандему”, дійшли до чвертьфіналу. Того ж року ми взяли участь у Зимовому кубку. Один з конкурсів на якому ми виграли.

За цей час, кращими капітанами Асоціації КВН України визнавалися наші Ростислав Заремба та Микола Куцик.

Багато наших команд стаали призерами та переможцями різних регіональних та обласних ліг КВН по Україні.

 

- Давайте повернемось в наш час. Кажуть, що 18-й сезон “Кавалєрки” був одним із найкращих за всю історію.

І я з цим погоджуся. Для клубу загалом це був найкращий, найпотужніший сезон, оскільки ми зіграли 21 гру. Ми створили, те про що  так довго мріяли — це учнівський чемпіонат команд “Лінійка+”, в якому взяли участь 26 команд. Учні на дуже високому рівні зіграли. Допомагали їм в цьому наші редактори, ну і звичайно шкільні педагоги-організатори.

У 18-му сезоні до нас також приєдналися три університетські кубки — це “Кубок ректора Прикарпатського університету”, “Весняний кубок Прикарпатського університету” та “Кубок Одеської юридичної академії”.

Ми, спільно з управлінням у справах молоді і спорту міста Калуша,  організували студентську лігу для училищ, коледжів і технікумів.

Ну і звичайно сам Чемпіонат і Кубок “Кавалєрки” були дуже сильним цього сезону. Команди надзвичайно виросли в якісному написанні жартів та акторській грі.

Враховуючи те, що на фінальній грі Чемпіонату під гімн “Кавалєрки” зал аплодував стоячи, а таке було перший раз, можна судити, що публіка оцінила рівень 18-го чемпіонату, як достойний.

 

- Якийсь сюрприз для глядачів та команд на 19-й сезон “Кавалєрки” підготували?

Плануємо, звичайно, провести другий учнівський чемпіонат. Плануємо потужніше зробити саму “Кавалєрку”, звичайно, завдяки нашим партнерам, таким, як ректорат Прикарпатського університету, з яким надзвичайно приємно працювати...

Ми будемо більш якісно знімати ігри, змінимо декорації, постелимо сценічний ламінат, залучимо телевізійний кран. Але ще раз наголошу — це все, якщо залучимо партнерів.

Плануємо участь наших команд в іграх Асоціації КВН України, офіційними представниками якої ми є.

 

- Хліба та видовищ. Чи не плануєте збільшити кількість ігор в “Кавалєрці” адже глядачі говорять, що “мало”?

Зараз у нас кожна команда грає три гри: чвертьфінал, пів фінал та фінал. Ми переживаємо, щоб команди змогли написати матеріал, якісний матеріал до кожної з ігор. Якщо їх буде чотири в сезоні, то їм буде дуже важко. Такий темп витримають лише кілька команд. Тому робиться три гри. Ми беремо якістю, а не кількістю.

 

- На “Кавалєрці” жюрі чесне та непідкупне?

У нас жюрі формувалося роками. Зараз туди входять люди, які дуже чітко розуміють КВН. Фінал цього сезону показав, що воно не тільки оцінює, а й грає. Конкурс “СТЕМ з жюрі” цьому підтвердження. Потягом останніх 10 років склад жюрі не змінювався. У нас компетентне, не заангажоване жюрі, яке може показати клас акторської гри квнщикам.

 

- На останок кілька порад молодим командам від Анатолія Середюка

Побажання тільки одне — писати і грати. Грати якнайбільше в чемпіонатах різних рівнів, писати жарти, спілкуватися зі старшими командами і редакторами.

 

Варто додати, що новий, дев'ятнадцятий сезон, відкритого, всеукраїнського, телевізійного чемпіонату студентських команд КВН “Кавалєрка” стартує уже за місяць.

 

Розмовляв Ростислав Ковтун


09.10.2013 2601 1
Коментарі (1)

nelya 2013.10.10, 22:21
Пане Анатолію! Чому така потужна "Кавалєрка" не може підготувати команду для вищих ліг? Невже нецікаво мати свою команду на інших рівнях? Пограли і розійшлися??? У нас багато талановитих гравців і спонсори, думаю, знайшлися б.
08.06.2024
Вікторія Косович

Робота рятувальників займає одну з ключових ролей у забезпеченні добробуту суспільства, адже від їхньої оперативної реакції залежить найцінніше — людське життя. Про виклики героїчної професії у час повномасштабної російсько-української війни, журналістка Фіртки поспілкувалася з речницею Головного управління ДСНС в Івано-Франківській області Христиною Перцович.

1951 1
31.05.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поїхала до Погінського монастиря Успіння Матері Божої, де поспілкувалася з отцем Антонієм Яремчуком, ЧСВВ (Чин святого Василія Великого) — вислуженим ігуменом монастиря.  

1307
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

5118
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

14619 9
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

3473 1
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

3297

Війна росії проти України зірвала всі маски, і нарешті весь світ побачив жорстокість росіян, які використовують всі методи задля поневолення українського народу. Одним із цих інструментів є російське православ’я — а саме РПЦ з їх філією в Україні УПЦ МП.  

1144

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

2504

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

2422

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

2978
14.06.2024

Причин швидкого набору ваги може бути багато. Це може бути спричинене зміною способу життя або ж вказувати на серйозні проблеми зі здоровʼям.

254
08.06.2024

У Богородчанах на Івано-Франківщині з вересня 2024 року відновить роботу місцеве тепличне господарство, що простоювало вісім років.

1409
04.06.2024

Перекуси повинні бути корисними, поживними та здоровими. Це своєю чергою допоможе залишатися в тонусі та бути продуктивними.  

1184
13.06.2024

Монастир Успіння Матері Божої — чинний чоловічий греко-католицький монастир Чину Св. Василія Великого у селі Погоня.   

664
09.06.2024

Війна змусила багатьох замислитись, чому Бог допускає таку страшну ситуацію в Україні?  

575
04.06.2024

Нерідко молодь стверджує, що можна вірити в Бога, втім не ходити до храму.  

918
01.06.2024

Журналістка Фіртки поїхала до Погінського монастиря Успіння Матері Божої, де поспілкувалася з отцем Антонієм Яремчуком. Так, священник розповів про ставлення Церкви до дошлюбних статевих стосунків. 

881
13.06.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

21848
12.06.2024

Більшість українців — 63% — вважають, що критика окремих дій влади має бути або бути в конструктивних рамках, які б не розхитували ситуацію в країні (50%).  

401 1
08.06.2024

Більшість українців віддають перевагу демократичній системі, аніж сильному лідерству.

861 1
04.06.2024

Питання розбудови демократичних інституцій залишається одним із пріоритетів для українців. Адже понад 90% громадян віддають перевагу демократичній системі, аніж сильному лідерству.

661
29.05.2024

"Українська правда" дослідила, як Офіс президента України впливає на інформаційну політику медіа, зокрема через інформаційне агентство "Укрінформ".  

1131