1 травня у світі: Від гавайських танців до кельтського Белтейна

 

img

 

Журналісти Еспресо.TV дослідили історію Дня міжнародної солідарності трудящих та визначили, як відзначають 1 травня у світі.

 

Історія свята 1 травня почалась у Австралії. Саме там у 1856 році працівники вперше висунули вимоги скоротити тривалість робочого дня до восьми годин. 

 

Після того демонстрації з подібними вимогами кілька разів виникали у США, де центром руху за скорочення робочого дня стало Чикаго. Вже 1 травня 1886 року страйкували не лише у Чикаго, а й у Нью-Йорку, Балтиморі, Вашингтоні, Пітсбурзі, Детройті та інших містах.

 

Смерть шести демонстрантів під час розгону мітингу 4 травня спричинила ще більші протести, під час яких загинули вже вісім поліцейських, мінімум четверо робітників, ще п'ятьох працівників-анархістів засудили до смертної кари.

 

Фото: zdorovieinfo.ru

Саме в пам'ять про страчених Паризький конгрес ІІ Інтернаціоналу в 1889 році оголосив 1 травня 1890 року Днем солідарності робітників світу, запропонувавши відзначити його демонстраціями з вимогами восьмигодинного робочого дня та інших соціальних гарантій.

В СРСР свято стало офіційним одразу після Жовтневої революції 1917 року. В цей день проводились демонстрації та військові паради. В епоху "розвинутого соціалізму" риторика першотравневих заходів дещо змінилась: у цей період 1 травня радянські робітники "висловлювали свою солідарність з революційною боротьбою робітників капіталістичних країн".

Фото: ussr-kruto.ru

Саме в СРСР виникла майовка - традиційне сімейне зібрання на природі 1 або 2 травня. Цікаво, що в дореволюційній Росії майовкою називали нелегальне зібрання робітників у перший день травня. Такі заходи переслідувалися поліцією, оскільки в цей період масові демонстрації на 1 травня здебільшого мали політичний характер.

Фото: 22-91.ru

Україна

Після проголошення незалежності в Україні продовжили відзначати 1 травня, але під старою радянською назвою - День міжнародної солідарності трудящих. На відміну від більшості західних і навіть пострадянських країн, де першотравненві демонстрації перетворилися на карнавальні святкові дійства, в Україні вони все ще носять соціально-політичний характер.

Фото: tsn.ua

Українські робітники відзначають свято відпочиваючи - згідно з Кодексом законів про працю України, 1 та 2 травня оголошено неробочими днями.

Росія

Навіть у Росії, яка вважає себе правонаступницею Радянського Союзу, ще у 1992 році 1 травня перейменували на Свято весни та праці. Втім, щорічні демонстрації мають яскраве політичне забарвлення, найбільш активними в цей день є комуністи, анархісти та представники деяких опозиційних організацій.

У той самий час офіційні заходи, організовані владою, тематично віддалені навіть від радянського Першотравня. За останні роки на них з'являлись лозунги на кшталт "План Путіна - план Перемоги", "Три малюка в сім'ї - це норма", "Бонуси - пенсіонерам".

Фото: rbcdaily,ru

США та Канада

Святкування Дня праці у країні, де він фактично сформувався, припинилося під час Холодної війни з СРСР. Через антирадянську риторику американської влади відзначення свята стало політично неприйнятним, і чимало першотравневих демонстрацій були придушені правоохоронцями.

Саме для боротьби з Днем солідарності з робітниками в 1958 році у Штатах запровадили День лояльності та День права, які святкуються і до сьогодні. Після розпаду СРСР заборону на День праці зняли, втім святу не вдалося повернути популярність.

Незважаючи на те, що День лояльності є офіційним святом, відзначають його далеко не у всій країні. Офіційно цей день виділено для визнання лояльності до США та визнання спадщини американської свободи.

Функціє ж Дня права визначено як "відображення ролі права в основі країни та визнання його важливості для суспільства".

На Гавайських островах, які є окремим штатом, 1 травня проводять День Леі - свято гавайських танців. Воно отримало таку назву на честь леі - традиційної місцевої прикраси у вигляді гірлянди з квітів, насіння, пір'їн, яку надягають на шию.

Фото: wikipedia.org

Окрім того, мешканці Саскачевана, однієї з провінцій Канади, 1 травня відзначають День ховраха. Традиція свята сягає корінням у культуру місцевих індіанців. Ця дата ніколи не була в Канаді вихідним днем, але завжди виділяється веселощами. Лягати спати тверезим у цей день вважається великим гріхом.

Фото: National Geographic

Європа

У країнах Європи окрім Дня праці відзначають й інші свята. Так, у Франції 1 травня святкують День конвалії на честь квітки-талісмана короля Карла IX. У Фінляндії в цей день відбувається традиційний карнавал студентів, головним ритуалом якого є надягання білого кашкета - одного з атрибутів абітурієнта - на статую німфи Хавіс Аманда у Хельсінкі.

Фото: bcb.cn

1 травня у Європі також відзначають День білої ромашки - міжнародну дату на честь допомоги хворим на туберкульоз і солідарності з хворими та фтізіатрами, а Латвія святкує День конституції.

Популярним у Європі також є Белтейн - давнє кельтське свято початку літа. Його присвячували богу сонця і родючості, якому приносили символічні жертви кельтські друїди. В наш час його святкують не лише в Ірландії, Шотландії та Уельсі, а у всій Європі й навіть в Україні. Зокрема, у цей день поціновувачі  давньої культури нерідко влаштовують тематичні фестивалі та святкування.

Фото: board.belegarth.com

Так само популярним в багатьох країнах Європи лишається і Вальпургієва ніч з 30 квітня на 1 травня. Вона вважається святом весни і сягає корінням  у дохристиянські традиції.

У той самий час, найбільш яскраві першотравневі демонстрації відбуваються у Німеччині. Ця дата відома жорсткими сутичками між членами радикальних лівих угруповань та правоохоронцями.

Фото: indymedia.org.uk

Під час демонстрацій сквотери та анархісти нерідко об'єднуються у так званий "Чорний блок", після чого б'ються з поліцією та влаштовують безлад. найчастіше об'єктами атак стають банки, приміщення міжнародних корпорацій, ресторани McDonalds, кав'ярні Starbucks, престижні автомобілі.

Члени "Чорного блоку" носять чорний одяг та сонцезахисні окуляри, оскільки вважають цей колір символом анархізму.

Азія та Океанія

У Казахстані у перший день травня відзначають Свято єдності народу Казахстану. Указ про його запровадження підписав президент країни Нурсултан Назарбаєв у 1995 році, тим самим відмінивши День праці. На думку політичної верхівки Казахстану, збереження міжнаціональної та міжрелігійної згоди є одним з головних пріоритетів країни.

Фото: eparhia.kz

Окрім того, 1 травня Південна Корея офіційно відзначає День народження Будди, а Маршаллові острови святкують День конституції.


01.05.2014 1779 0
Коментарі (0)

17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

466
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

10957 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1823
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1722
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2728
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4578

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

311

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1025

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1438

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1312
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1690
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1497
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1212
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

581
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

656
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1853
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

2042 9
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20350
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

328
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

684 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

717
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1062