Заміна Михайла Васильовича на Василя Михайловича. Це "просто ротація кадрів" чи "дуже немудре рішення" президента? (коментарі експертів, останнє оновлення 11 листопада о 17.00)


Сьогодні Прикарпаття отримало нового голову Івано-Франківської облдержадміністрації. Замість Михайла Вишиванюка посаду обійняв його колега із Партії Регіонів Василь Чуднов.

 

Рішення доволі несподіване, адже здавалося своїм авторитетом і вмінням згладжувати кути у відносинах центральної влади і партії,  яку представляє, із строкатим депутатським корпусом облради, Михайло Васильович довів усім, що він на тому місце, що треба.

 

Ще й декілька місяців тому, вже колишній губернатор Вишиванюк беззаперечно стверджував, що залишатиметься на своїй посаді до 2017 року.  

 

У світлі численних кадрових ротацій із очільниками областей на Львівщині, Одещині, такі кроки центрально влади наштовхують на певні роздуми і ставлять запитання:

 

1. що означає зміна керівника Івано-Франківської ОДА?

2. Чи це дійсно правильний, сильний хід, а, чи можливо, помилка Президента?

 

Саме із цими запитаннями кореспондент "Фіртки" звернувся до політиків, політологів та експертів.

 

/data/blog/43041/e304a190543b1bf8d977079bbe79c2a9.jpgІгор Зварич, радник голови Івано-Франіквської ОДА

Президент поступив відповідно до своїх конституційних повноважень – призначив керівника облдержадміністрації.  І я не бачу тут сенсації. Тим більше, що Михайло Васильович перейшов працювати в Адміністрацію Президента. Це природній процес – голови призначаються, голови міняються.

 

 

 

 

 

/data/blog/43041/adcd8adc00cf7f1c7cdad174ad6c635b.jpgРоман Чернега, народний депутат України, "УДАР Віталія Кличка"

Зміна керівництва ОДА для соціально-економічного розвитку області навряд чи принесе позитивні зрушення. Оскільки грошей у бюджеті немає, заборгованість держави по захищених статтях досягла 2 млрд.грн. Тобто казначейство і надалі працюватиме у ручному режимі. А на нового виконавчого керівника президента в області чекають дуже складні часи, і у політичній площині також. І на відміну від здатності до компромісу попередника, він буде прямо і безапеляційно виконувати вказівки керівництва держави. Тобто, влада готується до жорсткого адміністративного контролю на майбутніх президентських виборах. Однак, не виключено, що ще до активної фази виборчого процесу, відбудуться чергові зміни в керівництві області.

 

 

 

/data/blog/43041/16299f5c21e6af58f0ef2e83173f5684.jpg

Роман Ткач, політик

Янукович, Азаров, Чуднов… Це все вчорашній день…

 

 

 

 

 

 

/data/blog/43041/24c1800b52509438b870aa0f719e57d3.jpegДмитро Шлемко, народнйи депутат України, ВО "Батьківщина"

Процес ротації, який почався із Галичини, є свідченням того, що розпочалася підготовка до президентських виборів. Це ознака того, що сьогодні Президент у пошуках тих людей, які будуть працювати на ПР не залежно від того, на якій території вони живуть. Знайшли на Івано-Франківщині того, хто вірно служив не зважаючи на те, що непритомнів у ВРУ від малесенького ідеологічного питання і вважають, що він буде після цього міцним стовпом в області. Це велика помилка. Це та людина, яка не зуміє консолідувати політичні сили Франківщини. У нього для цього просто немає ні досвіду, ні знань. Це людина, яка амбітна і не вміє працювати з людьми і людина, яка немає відповідної команди. Це помилка, яка сьогодні зроблена для влади і велике благо, яке сьогодні зроблене для опозиції. Бо нам сьогодні дуже легко буде працювати. Просто треба буде ткнути пальцем – дивіться кого представляє на Франківщині сьогодні Президент і хто є представником влади в одній із найкращих областей. Думаю, що те, що сьогодні робиться, то робиться тільки для блага Івано-Франківської громади.

 

/data/blog/43041/eca8125776d159464358223aedb214e1.jpg

Руслан Коцаба, журналіст, громадський активіст

Однозначно, що заміна Михайла Васильовича на Василя Михайловича - це найбільша помилка Януковича на Прикарпатті. Адже після тої наруги над львів'янами (під назвою "Сало в шоколаді"), яку "небожитель Межигір'я" вчинив на ніч Хеловіна, - прикол із презентом "Чудо вЧудили!", саме у день Великої Жовтневої Революції, вже не є таким смішним. І тут беруться до уваги всі чинники: і не до порівняння професійні та людські якості новопризначеного і колишнього губернаторів; і специфіка "гуцульського народного театру", коли, для прикладу, після сфальшованого голосування за антиукраїнський мовний закон у людини стаються "непереборні" хвороби. Команда Вишиванюка набагато професійніша, аніж у наступника. А ще можна додати про всеукраїнську втому від партії Ригіону (одного і чістоканкрєтного) - і ця втома вже накопичилася не тільки у проукраїнського виборця, але навіть і у колишнього "продонбасського"... І не допоможуть навіть гуцульські хитрощі "одне подумав-друге сказав-третє зробив". ;)))) Тобто, підсумовуючи: президентська чехарда із губернаторами повинна мінімізувати вплив на виборця з боку центристського налаштованого політикуму і, навпаки, - допомогти крайньоправим і крайньолівим політсилам радикалізувати електорат до крайньої межі, якою до виборів легше маніпулювати і яку "добрий царь-батюшка Пахан Межигірський" буде підкреслено брутально розгнаняти вже на наступний день після виборчих фальсифікацій... А у тому, що ця злодійська влада, навіть чесно і розгромно програвши президентські вибори, знайде у собі честь передати владу - вже не вірить ніхто, хіба якісь дебіли. Я в такі політичні чудеса не вірю! Янукович поставив Чуднова і Сала виключно для конфронтації та ескалації напруги. Крапка.


/data/blog/43041/712a90cab983742ad112caa3ef4898b6.jpgТарас Лутчин, політолог

Звичайно, Михайло Вишиванюк – центральна політична фігура в області, хто б що не казав. Через своє унікальне вміння балансувати між строкатими політичними силами на Прикарпатті і одночасно тримати під пильним контролем всю їхню діяльність зробило уже екс-голову Івано-Франківської ОДА М.Вишиванюка чи не єдиним вдалим губернатором за всі часи Незалежності.
Реноме доброго господарника і вдалого керівника Вишиванюк виправдав стовідсотково. Йому вдавалося неможливе – вдало урівнювати націонал-патріотичні сили в області і позицію центральних органів влади, які користуються не найвищим авторитетом в області, а також "просувати" непопулярні кроки діючої влади в області. Зняття Вишиванюка з посади означає перемогу "прагматичної" групи в оточенні Президента, котра взяла верх і у майбутньому має чітку стратегію на майбутніх виборах як до місцевих органів влади, так і на Президентських.

 

Володимир Стула, перший секретар Івано-Франківського обласного комітету Компартії України

В данйи момент ми відзначаємо, що відбулося вже ряд замін - губернатора Львівської, Одеської і тепер Івано-Франківської областей. Це хід на посилення адміністративного ресурсу до президентської кампанії. Це буде дуже не проста виборча кампанія у зв'язку із геополітичним вибором України. Президент посилює свою адміністративну вертикаль задля забезпечення бажаного результату.

 

 

 

/data/blog/43041/5b377f81145b91678a08271295e26c26.jpgІгор Дебенко, політолог

Звільнення Михайла Вишиванюка й призначення на посаду голови ОДА Василя Чуднова стане важливим та показовим викликом для останнього й вже стало квитком у "покращене" майбутнє для першого. Завдяки досвіду, харизмі та жорсткій репутації Вишиванюку загалом вдалося впоратися із покладеними на нього під час "другого пришестя" завданнями. Зайвим свідченням цього і стала нова посада Михайла Васильовича... Вона, втім, носить скоріше потішно-символічний, аніж реально-повноважний характер. Красиво пішовши, його досвід та навики тим не менш ще можуть виявитися затребуваними для області. Питання лише чи буде це вже потрібно самому Вишиванюку? Призначення ж Василя Чуднова є загалом прогнозованим, зайвий раз підтверджує практику партійного функціоналізму чинної влади й у контексті з призначенням прокурора та очікуваною появою нового начальника міліції є окресленням нових реалій. Це - підготовка до президентських виборів та мінімалізація протестних настроїв серед населення у відповідь на економічну розруху в країні. Не слід забувати і про те, що для Василя Михайловича посада голови ОДА стане першим подібним управлінським досвідом. На ній чиновнику тим не менш доведетьсяй перейматися не стільки "господаркою", як займатися політикою. Й у контексті цього - протистояти не лише опозиційним політичним силам, обласній раді, але й якісно переосмислити одержану у спадок виконавчу вертикаль, вибудувати її уже під себе. Відтак, "Писанкове Прикарпаття" й надалі, на жаль, так і залишатиметься красивою, але нереалізованою мрією...

 

/data/blog/43041/454258638e6c5a4e58cd4ed6a447b82c.jpgЮрій Романюк, депутат Івано-Франківської обласної ради, ВО "Баткьівщина"

"Час "роздачі слонів" за квотним ПРинципом на Банковій - минув!
"Сім"я"- пішла на вибори!"
Останні кадрові потрясіння голів ОДА, з череди тривалих змін у близько 8 ПРиречених областях у 2013 році, свідчить лише про одне - Янукович розпочав нову президентську кампанію 2015 року. Кадри змінюються не стільки за принципом покарання за погані показники в соціально-економічному розвитку ввірених їм регіонів, скільки за принципом кінця періоду формування влади за квотним принципом "роздачі слонів, усім кланам, олігархам, фінансово-промисловим групам та партіям, як подяку за підтримку і формування спільної перемоги ВФЯ на виборах у 2010 році. На той момент, березня-квітня 2010 року, Янукович був змушений віддячити усім своїм сателітам і політичним союзникам відповідною квотою кадрів та індульгенцією на пограбування країни. Час минув. Більше, він вважає, що вже нікому нічого не винен, свої зобов"язання перед усіма виконав остаточно. На кону "Сім’ї" - друга каденція президенства. Ставки надзвичайно великі, аби далі продовжувати спокійно спостерігати за жахливий стан в самих регіонах, катастрофічно низький соціологічний рейтинг та рівень підтримки президента виборцями, невпевненість Банкової у здатності деяких керівників областей забезпечити необхідний "Сім’ї" результат виборів.
Саме в цьому і лише в цьому контексті треба розглядати всі сьогоднішні та наступні кадрові зміни у "верхах".
Причини зміни кервіників Львівіської та Івано-Франківської ОДА, відразу ж після забезпечення ними проходження через обласні ради погодження Угоди "Про розподіл продукції" на Олеському родовищі сланцевого газу, свідчить і підтверджує вищевикладений висновок. Банкова переконана, що на Галичині НЕ вдалося забезпечити коренний перелом свідомості виборців у бік позитивного сприйняття політики ВФЯ, і катастрофічно принизливий низький рівень підтримки місцевим населенням президента Януковича, несприйняття його політики, та глибоко укоріненої ненависті до Партії регіонів загалом. Більше того, Банкова НЕ має жодних сумнівів, що ці губернатори НЕ здатні у 2015 році, під час виборів "піти по-безпредєлу" для отримання необхідного результату, на своїх територіях: "душити", "мочити", "пресувати"... нескорених Галичан!
Кадрові зміни в останній період - це не "аукціон дерибану посад", за накрадені мільйони доларів, як було досі. "Сім"я", за час свого ПРавління вже достатньо забезпечила себе на майбутнє.
Ім, вже не потрібний - зайвий мільйон доларів.
Ім, конче потрібний - зайвий мільйон голосів!
Саме такі, не притаманні для "донецьких" - тренди, є сьогодні домінуючими на Банковій.
Банкова давно "скалила зуби" на посаду голови Івано-Франківської ОДА. Вишиванюк, ніколи не був "своїм" для ВФЯ особисто і "Сім’ї" - загалом. Лише, високе протеже тодішнього Голови Верховної Ради України Володимира Литвина і вплив екс-президента Леоніда Кучми, та ще декількох впливових "донецьких", на остаточну позицію ВФЯ, і передавило чашу терезів на бік Михайла Вишиванюка, проти Василя Чуднова, у тривалому місячному протистоянні амбіцій, у березні 2010 року. Але час змінився, і політичний вплив тих людей дорівнює сьогодні нулю. Тому, реально за пличима Михайла Вишиванюка не має жодного потужного клану, ФПГ, олігархів чи хоча б групи депутатнів у ВРУ, окрім власного досвіду і харизми.
Катастрофічна поразка Василя Чуднова на парламентських виборах жовтня 2012 року на Снятинсько-Косівсько-Верховинському мажоритарному окрузі, здавалося б остаточно поховало мрії та ілюзії Чуднова на своє політичне "воскресіння"! Але, внутрішньо-політична ситуація в країні призвела до радикалізації дій "Сім’ї", в сенсі спрацювання інстинктів самозбереження. Чуднов заручився покровительством впливових регіоналів з найьлижчого оточення "Сім"ї" і отримав довгоочікувану індульгенцію влади на Прикарпатті!
Особливо цікавою, майже пікантною, видається наступна "співпраця" Чуднова з обласною радою! Якщо, Вишиванюк сам є депутатом обласної ради і має безпосередньо "своїх" 30-40 штиків, і ще 10-15 депутатів були йому близькими, дружніми, чимось винними або вдячними..., то Чуднов НЕмає в обласній раді, - жодного штика! Більше того, авторит останнього в середовищі обласної ради, як і в ОДА, взагалі не проглядається. За Конституцією і чинним законодавством, для висловлення недовіри голові ОДА, достатньо проголосувати 50% депутатів, для наступного реагування урядом і президентом. А при голосуванні 2/3 від складу ради, а це 76 від 114 депутаів, президент зобов"язаний(!) здійснити кадрову заміну голови ОДА.
Опозиція при Вишиванюку мала твердих 55-60%, при Чуднові нова Опозиція складатиме 3/4 від складу ради. Якщо, Чуднов замінить заступників голови ОДА та голів РДА, які є депутатами обласної ради, то він втратить ще 10 штиків.
Розглядати кадрову перестановку Чуднова замість Вишиванюка через призму наївного сподівання на якесь суттєве "пАкрАщення" в області, можуть лише дилетанти. Область чекає повна деградація, некерованість, безгрошів"я, втрата авторитету влади навіть у КМУ та на Банковій, повна катастрофа останніх ілюзій на президентських виборах з рахунком 5:95%!!!
Це, ще дуже пом'ягшений прогноз реальних подій 2014-2015 р.р.
ПРезидент - рулить...... у ПРірву!

 

Ігор Ткач, інформаційний аналітик та спеціальний кореспондент газети "Вікна" vikna.if.ua

В оточенні Президента є люди різних ешелонів – найближче оточення, другий, третій, четвертий ешелон. Оскільки зараз так виглядає, що угода про Асоціацію підписана не буде, то влада страхується на той випадок як же рухатися далі. Вишиванюка як людину, яка знаходиться у другому ешелоні, отрмиана у спадок від Кучми, було замінено на людину чіткого вертикального підпорядкування. Це не помилка Президента, а просто підготовка до нового етапу роботи.

 

 

 

/data/blog/43041/c6a993f619706da93c5d32e27bc0a771.jpg

 Сергій Адамович, депутат Івано-Франківської обласної ради, ВО "Свобода".

Призначення Чуднова означає підготовку до виборів у 2015 році. Вважаю, що це помилка Президента з точки зору інтересів Партії регіонів. Бо більш зручного і такого компенсаторного як Вишиванюк їм не можливо знайти. Я думаю, що Чуднов, однозначно, займатиме різкішу позицію, яка подобатиметься партії, але не додаватиме голосів. Якщо Вишиванюк був таким суцільно своїм і поглинав якісь там крайні, радикальні прояви, то зараз та ж сама «Свобода» чи інші партії могтимуть більш відкритіше боротися із владним режимом. Тому, думаю, що однозначно це слабкий крок Януковича. Передбачаю, що зараз помітнішими стануть лінії фронту. Але не вважаю, що Чуднов додасть голосів ПР в області.

 

 

/data/blog/43041/3572e981eff89777a47616ad51b15dab.jpegТарас Случик, політолог

Це помилка. На Прикарпатті немає досвідченішого управлвнця та політика з провладного табору. Новопризначеному голові ОДА буде дуже складно шукати порозуміння з Облрадою. Тому можна прогнозувати підсилення впливу депутатську корпусу.

 

 

 

 

 

/data/blog/43041/09fc0e95a52c90d9b1896688cab85f02.gifВіктор Анушкевчиус, міський голова Івано-Франківська

Я не можу зараз коментувати рішення Президента. Це виключно його повноваження. А що стосується роботи Михайла Ваасильовича, то ця людина за ці роки дуже багато зробила для області. А Василю Михайловичу хочу побажати тримати цю планку, бо після такого сильного господаря –  це не так просто буде зробити. Але, зрештою, знаючи наполегливість Василя Михайловича, думаю, що у нього все вийде.

 

 

 

/data/blog/43041/538b0c513edc94c19c979d00fac9e7b0.jpgКость Бондаренко, політолог

Це просто ротація кадрів. Думаю, що Михайла Васильовича ніхто не образить у кадровому плані. Думаю, що йому будуть пропозиції. Він доклав дуже багато зусиль для того, щоб якось підняти Франківщину. Це дійсно дуже сильнйи менеджер. Але в даній ситуації йдеться про кілька моментів. Перше – це посилення партійної роботи в області. Другий – необхідінсть пошуків компромісів, бо Михайло Ваисльович, як господарник він був доволі безкомпромісним чоловіком, користувався високим авторитетом серед політиків. Натомість у Василя Михайловича все-таки є більше схильності до пошуків компромісу. Третє – йдеться про підготовку до президентської кампанії 2015 року.

 

 

 

/data/blog/43041/ef6ad149e86a1738abe0a29ae1950594.jpgСтепан Волковецький, голова Івано-Франківського обласного товариства «Просвіта»

Це дуже немудре рішення.

 

 

 

 

 

 

 

/data/blog/43041/bb4c634f727d005ddbf0e3cbaaa2eb87.jpgІгор Олійник, депутат Івано-Франківської обласної ради, "Наша Україна"

Президент має право і він вирішує як він вважає за потрібне. Так згідно закону. Щодо того чи може бути це призначення помилкою Президента, то я не хочу це коментувати, бо є багато факторів, які впливають на область і які не залежать від особистості, хто керує. Тобто, якою буде економічна ситуація в Україні, так само вона впливатиме на область.

З іншої сторони - час покаже. Посада голови ОДА - є найвищою в області. Все є порівняно, порівняно з тими економічними показниками, ситуацією, яка відбувалася у певний час. В якійсь мірі - це суб'єктивні показники. Все зв'язано з тим, що справді йде централізоване управління і що показати якийсь результат залежить від того, як вирішать у Києві. Відносно ситуації, яка є в області, то її потрібно розглядати у відношенні того скільки припадає на жителя області коштів бюджету. Ось це і є показник. Це все аналітична робота. Тому як воно буде, ще раз підкреслюю, - покаже час. Все залежить від керівника, якому Президент довірив роботу.

 

 

/data/blog/43041/d588ab9e4d8f81220950f4abd557397b.pngБогдан Федьків, депутат Івано-Франківської міської ради, Партія Регіонів

Зміна означає зміну. Тобто чотири роки відпрацював Михайло Вишиванюк і глава держави вирішив відправити його на іншу роботу і головою ОДА призначив Василя Чуднова. Це означає, на мою думку, що з наближенням президентських виборів робиться ставка на людину, яка очолює обласну партійну організацію, адже саме ця політична сила буде основою при забезпеченні ідеологічної, технічної та організаційної роботи на виборах. Оскільки Чуднов очолює партійну організацію, то закономірно, що і обласну владу має очолювати одна людина. Можливо, якби Михайло Васильович свого часу погодився очолити партійну організацію, він би і далі лишився на посаді. Це моя точка зору. Я не думаю, що в роботі Михайла Васильовича було багато якихось провалів в області. Він людина досвічена, відомий управлінець, компромісний, хоч деколи і жорсткий. Але він не міг взяти той тягар, який йому не під силу. Ми знаємо, що в державі загалом складна економічна ситуація. Завдання ставили дуже грандіозні, а деколи через нефінансування виконати їх не вдавалося. Очевидно, що Михайло Васильович усвідомлював це сам. Він завжди казав, що все гаразд, але реально не міг вплинути на ситуацію. Відбулося свого роду перезавантаження влади в області. Чи це помилка Президента? Давайте подивимося на перші кроки нового керівника, перші його рішення, те як його сприймуть в облраді, як він буде сприймати область і тоді будемо робити висновки. Президент сам зрозуміє чи це було пормилкою, чи ні. Я прихильник такої думки, що все, що робиться, то все на краще.

 

/data/blog/43041/707f42d4e4c55c574074e18de879f3a3.jpg

Василь Кедик, політолог

Сьогодні чимало прикарпатських експертів та політиків твердять про те, що заміна Вишиванюка на Чуднова в кріслі губернатора Франківщини зроблена Януковичем з прицілом на майбутні вибори 2015 року. Однак не думаю, що Чуднов зможе забезпечити кращий електоральний результат для Януковича в нашій області через два роки, ніж це було б при Вишиванюку. Це не зовсім вдале рішення Президента з огляду на те, що досвідченого управлінця з ознаками стратегічного мислення змінила на посаді людина з бізнес-середовища, якій вдалося зробити стрімку кар’єру в політиці завдяки бізнесу, однак не завжди виходило знайти спільну мову з представниками протилежних політичних поглядів. Василя Чуднова можна назвати менеджером, однак він аж ніяк не є топ-менеджером у політиці. Натомість наступні два роки вимагатимуть від губернатора вміння налагодити роботу з політичними центрами впливу області, сформувати команду, перед якою стоятимуть не тільки управлінські цілі та яка буде здатна до маневру. До речі, щодо команди, то Чуднову важко буде віднайти таких людей, як, наприклад, Василь Брус, який пройшов з Вишиванюком дві губернаторські каденції. Тобто для того, щоб відчути командне плече новому губернатору знадобиться достатнього часу, однак ліміт цього часу не є безмежним. Натомість цікаво буде спостерігати за вирішенням кадрового питання – кому із заступників Вишиванюка вдастся зберегти  власну посаду. На мою думку, найбільші шанси залишитися «в грі» має Руслан Гусак. Натомість звільнять Романа Іваницького або Василя Плав’юка для показового оновлення керівної ланки ОДА. Щодо Гусака, то це фігура, яку дехто називав навіть наступним губернатором. В світлі зростання авторитету та впливу Гусака в період «пізнього» Вишиванюка дуже цікаво буде спостерігати за його роботою та амбіціями у команді нового губернатора.

 

/data/blog/43041/31be529df7e876eab5f16cf54401fc9b.jpgМикола Кучернюк, громадський діяч

Однозначно, що сильний хід. Михайло Васильович не був членом Президенської команди, а такий двозначний статус губернатора, на місцях, був дуже ризикованим для Президента. Янукович розпочав еволюціонувати: крок до Європи, один з яскравих прикладів. Загалом ситуацію можна розцінити дуже просто: будь-якому менеджеру для досягнення власних цілей і результатів потрібні чіткі та ефективні виконавці.


08.11.2013 1641 19
Коментарі (19)

Я 2013.11.08, 15:29
Іди і дивись! 13 листопада у Івано-Франківську в рамках Мандрівного фестивалю Docudays UA відбудеться презентація і обговорення документального альманаху “Відкритий доступ”. Початок о 17.00, театр кіно «Люм'єр», вул.Грушевського, 3 (Смарагдовий зал, 3-й поверх) http://www.vidkrytyi-dostup.com/chronicles/?id=91
до Я 2013.11.08, 18:01
це підвищення для Вишиванюка який тепер житиме і працюватиме у Києві тому що посада губернатора є дуже відповідальною .
НИК 2013.11.08, 20:38
ВСІ ЦІЛЬНО СКАЗАЛИ, НАВІТЬ САРА-ФЕДЬКІВ ТОЖЕ ПРАВА!! Додам,що як сказав недавно, забув хто в коментах: "Ткач рішав питання до тижня, Палійчук -взагалі нічо не "рішав", а Михайло за 15 сек. давав відповідь. Таких в области я вже не знаю. поки-що. В сім біда. Шлемко радий, бо Чудного легко копати. Коцаба каже про команду Ч. -нема в него майже нікого, бо в ВРУ не той тип роботи. Буде Ч. використовувати Михайлові наробки. І щось не видно було по лици Виш., що він злий, значит їго в Києві жде висока посада, а Ч. буде мусіти чемно виконувати їго поради по трубці. І за рез-ти виборів відповідати не треба буде як у 2005р. Бо се ж видно, шо ні Варшава, ні Москва не буде тєгнути в 2015 Янук. на ПУ! І не залежно від Вільнюса.
Дримбограй 2013.11.09, 06:32
Андрію, Просвіти сараку - як опитування може бути не об'єктивним? Що сказали - те сказали, чи на експертів навіювали чи гіпнотизували під час опитування? Дрібнішають губернатори... Хтось сказав правду. І тут кого і як не питай, тєндєнция однако, як казав чукча.
Сергій 2013.11.08, 23:32
Шановні панове читачі! Чесно кажучи чим більше читаю коментарі наших франківських так званих політологів та експертів то більше дивуюсь звідки ви такі взялись? Що ви можете знати, хто ви є??? А так само відпрацьовані Ткачі, Шлемки, Волковецькі! Ви вже накерували багато! Не знаю особисто ні Вишиванюка ані Чуднова, але точно знаю шо Чуднов має повне право на таку посаду, як людина, яка була з президентом (який би він не був) із самого початку! Дивно навпаки - чому Вишиванюк до цього часу так довго засидівся, разом зі своїми прихвоснями. Згодний, що він якось вмів правильно збалансувати політсили, але цього мало! Показові звільнення на колегіях - це показуха! Себе треба було давно звільнити! Як можна звільнити наприклад - начальника служби автодоріг і погодити начальником його підлеглого з облавтодору, шо змінилось від цього? Нічого! Шило на мило! Показуха! І дальше керує той самий начальник якого звільнили, але ж слово Михайло Васильович дотримав, ніхто ж вникати не буде. І вот такими показухами займався Михайло Васильович! Чого його всі хвалять і люблять не знаю! А чого варте те, що всі послуги поставлені "на касу" - за любий підряд в укб, треба було віддати до 15%. Думаю всі будівельники знають і підтвердять не на камеру, навіть величезна ще радянська фірма того ж коментуючого Олійника, і то перестала працювати, бо були в шоці від таких позицій, хіба зараз щось роблять коли в бюджеті немає грошей, за свій рахунок! Вот один малий приклад головування нашого князя Михайла! А якщо згадати першу каденцію його головування при Кучмі - то там можна багато чого згадати, сидів би довго! Так що все буде нормально з новим губернатором, такі зміни тільки на краще!
Роман 2013.11.08, 21:41
Кілька вражень від думок "експертів": - З самого початку потішив Ткач, тому що будь який прикарпатець до його цитати "Янукович, Азаров, Чуднов… Це все вчорашній день…" без вагань додасть і саме прізвище ТКАЧ ))) - Цікаво висказався Анушкевичус - "знаючи наполегливість Василя Михайловича, думаю, що у нього все вийде" І справді - мало хто б наважився потягатися з Вишиванюком за його посаду, Гусак наприклад як не пучився, таки не зміг! Значить, що Чуднов все таки не такий простий, як спершу здається, і у Києві не дурні, розуміють що це люди різної ваги. Тому йому точно дали якись імунітет і ресурс відчутний, раз наважилися поставити губернатором. - ну і Микола Кучернюк - хто це блін такий, звідки виліз? А, той шо обіцяв зелені стрічки ЯШ познімати, а вони ще досі по місту висять? Фіртка, майте лице, друкуйте хоч більш-менш самодостатніх людей, а не політичних вискочок-підстилок, Кедик і той мені мудрішим і самостійнішим здається.
Andriy 2013.11.08, 22:54
Безперечно завдання фіртки захищати та втішати шефа, якого, з їх точки зору помилково відправили на пенсію. По суті. Найперше почитайте схоже опитування на .... - там більше об'єктивності. По-друге, подивіться на Чуднова, як на людину, якою Банкова може реально управляти з усіма наслідками для опозиційної області.
Дримбограй 2013.11.09, 06:44
А Олійник взагалі унікальний!)))) Шо сказав? Про шо? Навіщо? Хрін його знає.! То ще вміти так треба. Хтось щось зрозумів?
Andriy 2013.11.09, 11:53
До Дримбограй Ну на опитування може вплинути навіть постановка запитання? А у даному випадку постановка є маніпулятивною. PS: ".... = інших сайтах - то цензура від Фіртки"
народ 2013.11.10, 00:53
Шановні депутати,пропоную не дрімати і підтримати пропозицію п.Юрія Романюка-голосуйте,і нехай "Великий Черчель" знає,що нам не треба таке "ЧУДО"
ВИШИВАНЮК ОЧОЛИТЬ ОБЛ.РАДУ 2013.11.10, 09:45
15 листопада, на черговій сесії Івано-Франківської обласної ради буде переобрано все керівництво. Вишиванюк буде обраний головою обласної ради. При своїй посаді з діючого керівництва залишається тільки Остап Дзеса.
леся 2013.11.10, 09:59
Молодці. Найбільше потішили коментарі від Олійника, Анчоуса і Федьківа. Переживають хлопці.
народ 2013.11.10, 13:39
Дуже цікаво було прочитати висловлювання щодо майбутніх кадрових призначень"новоспеченого"губернатора.Вкотре переконуєшся,що виправдовує себе стара,як світ приказка-"в кого більше грошей-той і править балом".Згадуються три прізвища-Плавюк,Гусак та Іваницький.Перший-це само собою зрозуміло,що на звільнення,адже це перший заступник Вишиванюка,а отже те саме,що права рука.Гусак-це людина-будівельник з міліонними статками,який завдяки посаді примножив власний капітал Іваницький-людина,яка не має бізнесу,він завжди відзначався на кожному заході,знав як ніхто інший принцип роботи ОДА і"пахав як кінь".І на кінець ми забули про останнього,про якого чомусь не згадують,але зрештою і для чого згадувати,якщо само собою все ясно-пан Криницький.Більшість свого робочого часу лікувався(дуже шкода) та вчився,та він"СВІЙ"-партійний,тому його "МУСЯТЬ"залишити на займаній посаді!Чуднову варто задуматися,може і вартує залишити людей,які принаймі знаються на роботі,бо ж робити таки треба,"БАТЬКО ЗАПИТАЮТЬ..."І саме основне-яка б не була посада дана-вона не вічна,рано чи пізно з нею доведеться розпрощатися,і якщо вже це відбудеться,то хотілось би,щоб не соромно в очі людям дивитись було!!!Є сходинки догори,але є і вниз,головне,щоб не стрімко летіти... Дуже цікаво було прочитати висловлювання,щодо майбутніх кадрових призначень новоспеченого губернатора...Вкотре переконуюсь,що як то кажуть у народі"в кого більше грошей-той і править балом"...Шкода,що це доводиться визнавати.
Іван 2013.11.10, 17:38
Ткач,Шлемко ,Волковещький це день позавчорашній.ЦІлюди для нас нічого не зробили тільки піарились.А від корита не відірвеш всі пристроені .І на Бобіках їздятьЧЕСНО зароблених.
Іван 2013.11.10, 18:00
Частенько читаю фіртку ,І тільки сьогодні вичитав хто такий Романюк главний писака на фіртці.Так звертаюсь до вас сходіть на Софіївку візьміть сартифікат ,бо коли читаючи Ваші статті у Вас всі погані всі злодії і всі проти влади якаб не була.В2015 хочу бачити Вас мером міста щоб Вас тут всі трохи посношали.А балаболити не мішки тягати якщо ви самий розумний то працюйте як люди а не випендрюйтеся.
Отако 2013.11.10, 23:22
Хтів бим я бачити як Чудно провів би голосування за сланцевий газ.... цікаво,хоть 20 голосів набрав би?
САША 2013.11.11, 02:10
Піпец сьогодні довідався що Чуднов замість Василя Герея хоче поставити Олександра Когута це вже точно Черчель взяв курс на знищення. ДЯДЯ ВАСЯ НЕ ПЕРЕЖИВАЙ МИ ЗАРАЗ ВНЕСЕМО НА СЕСІЮ ОБЛРАДИ ПРОПОЗИЦІЮ НА ПРИПИНЕННЯ ДІЇ УГОДИ ЯКОЮ ПЕРЕДАНО ОДА В УПРАВЛІННЯ МАЙНО ГРОМАДИ ОБЛАСТІ В Т.Ч. І ПРИМІЩЕННЯ ОДА І ТАКИМ ЧИНОМ ГОСПОДАРСЬКЕ УПРАВЛІННЯ ПЕРЕЙДЕ В ОБЛРАДУ МИ Й ТАК УЖЕ ДАВНО СТАВИМО ПИТАННЯ ЧОГО ГОСПОДАРКА ФІНАНСУЄТЬСЯ З ДВОХ БЮДЖЕТІВ.
мешканець Станіславова 2013.11.11, 14:37
шановні панове дописувачі! Зараз не справа в тому хто кого поміняв. Справа в іншому. Якщо всі вважають що Чуднов слабкий менеджер і він не знайде компромісу з місцевими політиками то знайте, що блище до виборів Чуднова замінять таким головою ОДА, що місцевим політикам, які не хотіли іти на компроміс з Чудновим, прийдеться купувати білети і просити політичного притулку за межами України, або поповнити штат тих закладів де голосувати на виборах не дають.Так що все ще попереду.
Andriy 2013.11.11, 19:17
Пішли погрози :-). А то тільки перший повний робочий день :-).
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1369
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1217
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2279
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3803
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2841
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2847

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

616

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1048

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

966

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1963
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1032
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

863
01.05.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

670
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

260
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1491
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

1016 2
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

652
05.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

19979
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

273 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

376
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

714
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

655