В Івано-Франківську науковцю-кібернетику, доктору технічних наук, професору Павлу Федоруку відкрили анотаційну дошку на фасаді школи №18, в якій він навчався (фото)

 

 

Сьогодні відбулось урочисте відкриття анотаційної дошки видатному українському науковцю-кібернетику, доктору технічних наук, професору, академіку Академії технологічних наук України, проректору з питань науки Прикарпатського Національного університету імені Василя Стефаника Павлу Івановичу Федоруку.

 

На відкриття зібрались родичі та друзі Павла, його вчителі, однокласники, та учні школи, передає кореспондент Фіртки.

 

За словами матері Павла Зінаїди Федорук, становлення кожної дитини починається з сім’ї, родини та школи.

 

«У цій школі він вчився з початку її відкриття. Спочатку навчався в школі №13, а потім перейшов сюди і закінчив її. І ця школа відіграла велику роль в його житті. Яскравий приклад, що без додаткових занять, без репетиторів він зумів поступити в Прикарпатський університет і побудувати успішну кар'єру науковця завдяки тій базі, яку він одержав в цій школі. Я дуже вдячна всім хто був тоді поруч з ним, в першу чергу вчителям, зокрема його классному керівнику Жанні Петрівній. Він дуже любив вчитися, любив свою школу та вчителів. Незалежно від того, як вони до нього ставилися, він завжди знаходив можливість взяти знання і потім вміло ними скористатися. Вчився він рівно з усіх предметів, поведінка його була добра. Також він займався в музичній школі, грав на скрипці», - згадує шкільні роки сина Зінаїда Федорук.

 

Класний керівник Павла Федорука, Жанна Конопко пригадує видатного науковця дуже добрим, чемним учнем.

 

«Дуже добра була дитина, гарно вчився. Я була всього пів року його класним керівником, але ми настільки подружились, що вже скільки років, як вони закінчили школу – вони кожного року до мене на 8 березня приходили. Я навіть не знала, мені подзвонив однокласник Тарас та сповістив, що Павло помер. Він був дуже розумна Людина. Пам’ять про нього весь час в моєму серці», - каже Жанна Петрівна.

 

Однокласник Павла Федорука Тарас Гурик, пригадує четвертий клас, коли вони разом сіли за шкільну парту і провчилися так до останнього одинадцятого класу.

 

«Павло завжди був веселим, дружнім, компанійським і позитивним хлопцем. Дуже важко бувати на таких заходах, але приємно, що є багато людей, які його пам’ятають. Сьогоднішня подія важлива для всіх. Вона показує, що навчаючись у звичайній школі, можна досягти великих успіхів в науці, в розвитку і бути великою людиною. Він захоплювався всім, був дуже запальним. Павло був душею компанії, душею класу всі роки навчання», - розповів Тарас Гурик.

 

Помер Павло Іванович передчасно, у віці 41 року від важкої хвороби.

 

Довідково:

Павло Федорук народився 15 травня 1972 року в м. Львові. У 1994 році Павло Іванович закінчив фізико-математичний факультет ПНУ. У 2002 році йому була присуджена наукова ступінь кандидата технічних наук по спеціальності «Математичне і програмне забезпечення обчислювальних машин і систем». В наступному році присвоєно вчене звання доцента кафедри економічної кібернетики. У 2010 р. Павло Іванович захистив докторську дисертацію (спеціальність - інформаційні технології).

 

Свою трудову діяльність розпочав у 1994 році  на посаді інженера-програміста інформаційного відділу Прикарпатського університету. З 1994 року по 2002 рік був завідувачем інформаційним відділом ПНУ. З 2002 року був директором Центру інформаційних технологій Прикарпатського університету імені Василя Стефаника. З 2010 очолював кафедру інформаційних технологій факультету математики та інформатики ПНУ. У 2012 році був призначений на посаду проректора університету з питань науки.

 

З 2007 року – член програмного комітету і голова на секціях міжнародних науково-практичних конференцій «Освіта на основі web-технологій» і «Комп’ютерні і передові технології в освіті». З 2007 року приймав участь в роботі Міжнародного комітету рефері як представник від України  при проведенні конкурсів докторських робіт в галузі освіти на базі web-технологій і міжнародного конкурсу некомерціного програмного забезпечення освтініх систем, які базуються на інформаційних технологіях. З 2008 року був експертом науково-технічної ради МОН секції «Інформатика і кібернетика». Академік Академії технічнологічних наук. Був керівником 4 науково-дослідних робіт в галузі дистанційного навчання.

 

У 2006-2008 роках Павло Федорук був стипендіатом Кабінету Міністрів України як молодий вчений. У 2009 році одержав обласну премію імені Терсенова обласної спілки винахідників і раціоналізаторів за розробку систем дистанційного навчання і контролю знань на базі Інтернет-технологій. У 2010 році одержав диплом, нагрудний знак і премію голови обласної державної адміністрації та голови обласної ради у номінації «Відомий науковець року» за вагомі досягнення в галузі науки та освіти таособистий внесок у розвиток науки.

 

Як науковець Павло Іванович займався дослідженнями телекомунікаційних технологій, проблем штучного інтелекту та розробкою адаптивних систем дистанційного навчання. Його оригінальні розробки привернули увагу наукової та освітньої громадськості не тільки в Україні, але й у світі. Розроблена Павлом Федоруком адаптивна система дистанційного навчання та контролю знань на базі інтелектуальних Інтернет-технологій неодноразово нагороджувалась відзнаками Міністерства освіти і науки.  

 

Павло Федорук був людиною широких знань, поглядів та інтересів, ініціатором багатьох наукових, суспільних, меценатських та підприємницьких проектів. Також був Президентом Івано-Франківської обласної федерації бойових мистецтв.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


15.05.2015 1725 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1629
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1709
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1696
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5013 39
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2007 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1392

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

351

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

588

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

760

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

876
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3515
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10084
02.04.2024

Одним з перших засіяли ярими культурами поля на Городенківщині, Коломийщині та Снятинщині.  

722
13.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

25973
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7587
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

778
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

944
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1276
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

233
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1111
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

719
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

954