Жіноче обличчя Івано-Франківської міської ради. Галина Куницька про школу, яку будують чверть століття, «Галицький кореспондент» та християнську мораль

 

 

За результатом виборів до Івано-Франківської міської ради «зайшли» п’ятеро політ-леді, які присягнули на вірність громаді міста. Варто зауважити, кількість жінок-депутатів у міській раді зменшилась, адже в попередньому скликанні їх було семеро.

 

Фіртка вирішила поспілкуватись з кожною з обраниць громади Івано-Франківська. Серед депутатів сьомого скликання і депутат міської ради від «Української Народної партії» Галина Куницька, яка набрала 223 голоси виборців на своєму окрузі.

 

Галина Куницька народилась 30 березня 1978 року в селі Хриплин, де й проживає дотепер. Закінчила Прикарпатський національний університет ім. Василя Стефаника. За фахом філолог, вчитель української мови та літератури.

 

«Це в мене перший досвід роботи з журналістами, і мені трохи важкувато…позаяк недовіра до цієї професії у мене є. Інколи стає образливо, коли бачиш, як журналіст записує одне, а на інтернет-сторінці виходить перекручена інформація, за це боляче. Не буду називати прізвища журналістів…це з «Галицького кореспонденту», причому двічі(то не про мене мова), коли я бачила, що говорилося про одне, а на шпальтах з’явилось зовсім інше», - висловилась депутат міської ради.

 

- Для початку варто запитати - чому ви пішли в політику? Адже жінку в політиці сприймають так само, як жінку за кермом.

Я хочу, щоб наше село розвивалося, щоб розвивалося місто, щоб будувались садочки і школи, щоб люди були щасливі. Хочу, щоб наша Хриплинська школа теж була добудована і щоб батьки давали своїх дітей до неї, а не розвозили їх кожного ранку по міських школах. Фундамент цієї школи закладався, коли я йшла в п’ятий клас, мені вже 37 років, а школа все ще не добудована.

Село Хриплин раніше не мало депутата, а зараз нас є двоє, я та Ярослав Горбовий від «Батьківщини», і ми будемо висувати нагальні проблеми нашого села, щоб умови проживання в ньому були кращими і комфортнішими.

Я як освітянин, як вчитель, як директор хочу, щоб закінчили будівництво садочку і починали будівництво школи. А як мешканка села планую побудувати централізовану каналізацію, хоча проекту поки-що немає. Та наступного тижня ми звернемось до управління з питань будівництва та до експертів, які складуть кошторис та план самої каналізації.

 

- Чим займались до того, як усвідомили свою політичну зрілість?

Після закінчення Прикарпатського університету майже три роки працювала в Івано-Франківській загальноосвітній школі №21. Потім мене призначили директором Хриплинської загальноосвітньої школи, де я і працюю дотепер вже 11 років.

 

- За кого ви голосували в другому турі виборів? Чому?

Ой.., голосувала за мера міста. Хто би не був при владі – головне, щоб громада бачила результат. Треба забути про власні амбіції і працювати лише на громаду.

 

- Чи займаєтесь громадською діяльністю, чи, можливо, берете участь в соціальних проектах?

Наша школа бере участь у різноманітних соціальних проектах, наприклад, «Святий Миколай іде в АТО», кожного року допомагаємо діткам-сиротам, а ще долучились до збору пластикових кришечок для протезів.

 

- Президент України оголосив 2016 рік – роком англійської мови. Чи знаєте ви англійську мову, зокрема англійську?

Англійську мову, як кажуть, знаю «зі словником». Я можу читати і перекладати з англійської, тобто я її розумію, але розмовляю поки що з помилками. Раніше, ще в інституті, дуже добре розмовляла польською мовою, але через брак практики трохи призабула.

 

- Означте вашу шкалу цінностей як людини і як політика.

Професіоналізм і чесність. В першу чергу бути чесним перед собою, ну і звичайно перед людьми. А щодо професіоналізму то кожна людина в своїй сфері має бути професіоналом та любити свою справу, бо якщо ти не любиш, те що робиш а просто заробляєш гроші, то це неприпустимо. Не знаю скільки років я пропрацюю депутатом, але найголовнішим є те, щоб мені не було встидно пройти по селі, щоб люди не сказали потім, що нічого не було зроблено.

 

- Чи приймали ви участь в Революції Гідності?

Я була на Майдані в Івано-Франківську, до Києва не їздила. Ходили ми разом з дітьми 8-9 класів. Діти дуже допитливі, вони все хотіли знати і бачити, вони є наше майбутнє,тому ми не могли залишити їх осторонь подій, які творили українську історію, і організовували їм походи на наш Майдан. Брали участь з учнями у флеш-мобах на підтримку Євромайдану.

…а наплакалась…най Бог боронить...вся Україна плакала…і дотепер плаче…і ще не кінець…Добре писав Винниченко,що українську історію не можна читати без брому.

 

- Які відчуття зараз – нема прикрого розчарування?

Розчарування трішки є. Ми хочемо, щоб все швидко змінилося, щоб було все так, як хотіли ті люди, які загинули на Майдані, та й далі продовжують гинути. Знаєте, ще задовго до того, як мене призначили на посаду директора,я якось йшла попри школу і подумала: «якби я була директором – я б школу добудувала» (ще коли я була в п’ятому класі, то нам обіцяли, що ми випустимось уже зі стін нової школи). І от я директор…Це тільки збоку здається, що все так просто, а прийшовши на цю посаду, я бачу, що є дуже багато нюансів, які гальмують процес. Так само і з Майданом. Всі хочуть, щоб ідеї Майдану були втілені в життя, але зсередини все те напевне дуже важко реалізувати. Але таки правди ніде діти , рухаємось дуже помало.

Повторюся, що при владі мають бути професіонали з притаманними людині чеснотами. І як зробити, щоб влада почула простих людей? Перше, що приходить в голову, привести до церкви і дати Біблію в руки. Якщо людина прочитає і усвідомить Біблію, то мислити вона буде зовсім по-іншому. Хтось з розумних людей сказав, що «після всіх баталій та воєн, на зламі всіх тисячоліть, до людини прийде не президент, не депутат, не економіст – прийде простий учитель Ісус Христос». І це є істина. І завжди треба жити за законами Божими та Божою мораллю. Бо дуже багато говорять красивих правильних слів перед виборами, а коли приходять володарювати, то слова забуваються. А ми є слуги народу і мусимо прислухатися до того, що говорить народ.

 

- Ваша думка щодо резонансної справи Руслана Коцаби, який закликав бойкотувати четверту хвилю мобілізації на Україні під час війни на Сході.

Як жінка і як мати мені страшно від того, що наші хлопці йдуть воювати на Схід. Але як громадянин, я розумію, що треба. Тому, як жінка, я розумію його позицію, та як громадянка – не дуже, бо хто як не ми буде відстоювати нашу державність.

 

- Як заробили свої перші гроші і на що витратили?

Це була моя перша зарплата на посаді вчителя української мови. Я не мала ставки, у мене було всього 4-5 годин на тиждень. І за місяць я отримала 50 гривень. За ці гроші я придбала дитині курточку.

 

- Скільки грошей вам потрібно на місяць?

Я гроші не дуже рахую, але мені ще й батьки допомагають. Живу я на свою зарплату, ніде більше не підробляючи. Зарплата складає близько 4 500 гривень. Я намагаюсь не витрачати гроші на будь-що. Живу за принципом «якщо зараз буду купувати те, що не потрібно, то через деякий час буду продавати те, що потрібно».

 

- Як сказав французький філолог Бешерель «Одне з найголовніших достоїнств в політиці – це вміння прикидатися». Як думаєте, доведеться?

Мені важко прикидатися навіть в якихось життєвих ситуаціях, а про політику взагалі мовчу. Якщо я почну прикидатись, то по мені одразу буде видно. Наша сім’я є глибоко християнською, тому будь-яке прикидання суперечить моєму єству, моїм внутрішнім принципам та вихованню. Не можу я прикидатись і не буду. І я розумію, що через це мені прийдеться важко, бо цей французький філолог правий.

 

- В який вид політики вкладатимете себе як ресурс: економічну, соціальну, культурну,аграрну,екологічну, військову…

В гуманітарну. І я б не дуже намагалась щось змінити, я вважаю, що треба довести до кінця все те, що вже діє і дочекатись результату. Якщо результат позитивний, то варто працювати в тому руслі, якщо негативний – треба міняти. Я хочу, щоб проекти, які йдуть від Міністерства освіти, завжди доводились до кінця. Наприклад, запровадили нову систему освіти, по якій ми вже навчаємо дітей, а 4-7 класи дотепер не мають підручників. То як ми маємо їх навчати , якщо підручників нема?...Не проведені тендера, немає в друку… Підручники можливо і є в продажі, але вони надзвичайно дорогі. Якщо впровадили нову систему, то вже доведіть її до ладу. А то одні впроваджують одне,потім на їхнє місце приходять інші , перекроюють на свій лад і в системі знову немає порядку.

 

- Ви сильна жінка, якщо йдете в політику. У вас обов’язково існують «правила життя», якими ви керуєтесь. Поділіться ними.

Завжди стараюсь жити «по совісті», щоб не було встидно людям подивитись у вічі. Якщо взяти специфіку моєї роботи, то щоб насамперед мені як викладачу не було соромно перед батьками моїх учнів, щоб вони не сказали, що я чомусь тай не навчила їхніх дітей.

Політика, вона як зірка - спалахнула, а не сьогодні-завтра взяла та й погасла. А жити серед людей доводиться завжди і завжди при цьому треба залишатись людиною.

 

Оксана ФЕДОРАК

 

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Жіноче обличчя Івано-Франківської міської ради. Оксана Савчук про гру в сесійній залі, де не кожен може дати «пас», а забитий «гол» - то майже для обраних

Жіноче обличчя Івано-Франківської міської ради. Маріанна Продан про перші зароблені гроші, політику, Коцабу та освячення ліфтів


08.12.2015 Оксана ФЕДОРАК 2129 2
Коментарі (2)

Анна Станіславська 2015.12.10, 23:29
Ніяке обличчя Івано-Франківської міської ради! За 11 років свого директорування Галина Куницька не зуміла належним чином організувати навчальний процес в Хриплинській школі. Все якесь сіре і неяскраве, тому і не хочуть віддавати хриплинські мешканці своїх дітей у цю школу. І про яку жінку-політика може йти мова! Потрапила в міську раду завдяки продуманій стратегії пана Анушкевичуса та менталітету жителів села Хриплин - голосувати за своїх (та й вся родина ходила по селу і агітувала! Сумно читати ці інтервю! Настали часи сірості!
Monster friends 2015.12.14, 09:31
Дякую, пані Станіславська , за коментар, але знову неправда. По- перше, за мене родина не агітувала і не ходила по селу. Навіть я не ходила по селу і не агітувала за себе . Це можуть підтвердити люди в селі. По- друге, за 11 років мого перебування на посаді зменшився відтік учнів із школи. І , як дасть Бог щасливо дечекати 2016 року, то в Хриплинській школі кількість учнів сягне 100 чоловік. Такого числа учнів не було вже роки. По - третє, будьте чесним , впершу чергу перед собою, а потім перед читачами ваших коментарів.
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

680
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1949 7
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1138 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

560
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6906 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11402 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

340

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1089

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1118

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1113
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

77
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

288
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1086
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

658
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

759
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2953
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4447
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18445
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

81
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

327
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

357
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

667