Зінаїда Болюк: Найболючіша проблема в освіті: здоров’я дітей — фізичне, психічне, моральне

 

До початку нового навчального року залишилися лічені дні. і хоча неможливо передбачити, яким він буде, учнів, їх батьків та вчителів усе ж цікавить, яких сюрпризів та нововведень чекати від шкільних буднів. Про ймовірні особливості, структуру й пріоритети 2011-2012 навчального року розмовляємо з начальником головного управління освіти і науки Івано-Франківської ОДА Зінаїдою БОЛЮК.

 

— Зінаїдо Андріївно, яких сюрпризів чекати від 2011—2012 навчального року?

 

— Сюрпризи вони тому і називаються сюрпризами, що спрогнозувати їх важко. Однак новизна буде в структурі навчального року. Ходили різні чутки про те, що у зв’язку з «Євро-2012» розклад навчального року зміниться. Прийнято компромісне рішення — навчальний рік розпочнеться таки 1 вересня, навчання у перших—восьмих, десятих класах завершиться 25 травня, у дев’ятих — 14 травня, в одинадцятих — 3 травня.

Державну підсумкову атестацію у четвертих класах проведемо з 11 по 18 травня, у дев’ятих — з 15 по 30 травня, в одинадцятих класах — з 4 по 11 травня. Вручення атестатів в одинадцятикласників відбудеться 12—13 травня. Зовнішнє незалежне оцінювання з дев’яти предметів — з 14 травня по 7 червня.

Навчальний рік буде мати два семестри: перший триватиме з 1 вересня по 30 грудня, другий — з 16 січня по 25 травня 2012 року. Тривалість канікул є незмінною — не менше 30 днів, їхні терміни ще уточнимо з начальниками відділів освіти на місцях.

 

— Чи повториться торішній форс-мажор з підручниками для одинадцятикласників?

 

— Сподіваюсь, що не повториться. 29 липня ми отримали листа з Міністерства освіти, науки, молоді та спорту «Про забезпечення підручниками учнів одинадцятих класів загальноосвітніх навчальних закладів» за підписом заступника міністра Б. Жебровського. В листі вказано, що 20 серпня цього року підручники треба розвезти до обласних книжкових баз. А 1 вересня всі підручники мають бути у портфелях школярів. Сподіваємося, що так воно і буде.

 

— На які пріоритети скеруєте діяльність освітян у цьому навчальному році?

 

— Назву п’ять найбільш серйозних. Треба створити в усіх навчальних закладах області середовище, котре б берегло здоров’я наших дітей. А це цілий комплекс — реконструкція, ремонт, будівництво спортивних залів; відновлення, спорудження плавальних басейнів; забезпечення оптимального підходу до високоякісного збалансованого харчування учнів; підвезення учасників навчально-виховного процесу до навчальних закладів; спільна робота школи, сім’ї, громади щодо формування здорового способу життя.

Ми повинні реалізовувати права дітей з особливими потребами на здобуття освіти та соціальну адаптацію у спеціальних школах шляхом інтеграції, інклюзії та індивідуального навчання. Створення системи моніторингу надання високоякісних послуг та визначення шляхів подолання викликів. Потрібно розширити спектр вивчення іноземних мов у загальноосвітніх навчальних закладах: на рівні школи — не менше двох; на рівні району — не менше п’яти. Важливо забезпечити ефективне використання інформаційно-комп’ютерних технологій в освітніх закладах та на 100% ввести у шкільне життя області інформаційні системи.

Вважаю, що маємо жити під гаслом: «Не питай, що держава зробила для тебе. Спитай себе, що ти зробив для держави».

 

— Яке питання для вас найболючіше, тобто потребує негайного вирішення?

 

— Найбільше мене хвилює стан здоров’я наших дітей. По-перше, здоров’я фізичне. На жаль, у нас ще не створено належних умов для збереження здоров’я дітей у школі. Лише 342 школи із 757 мають спортивні зали, де можна займатися спортом упродовж року. Потребують заміни близько 80% шкільних парт, адже не відповідають зростові учнів, що може розвинути в них порушення постави, сколіоз. Більше половини класних дощок перефарбовано стільки разів, що писати на них просто неможливо. Харчоблоки потребують капітальних ремонтів. Внутрішні вбиральні в селах є лише у 40% шкіл. На це потрібні кошти і воля влади.

По-друге, здоров’я психічне. Здоров’я душі залежить, насамперед від сім’ї, родини. Якщо тепер майже третина дітей області живе в неповних сім’ях, то відповідно їхній психічний стан є нестабільним, у поведінці проявляється конфліктність та неадекватність. Тому громада, Церква, школа, держава повинні разом працювати на зміцнення і збереження давніх традицій української родини.

По-третє, здоров’я моральне. В ньому відображені всі наші суспільні виклики. Доки практика подвійних стандартів, аморальності буде здійснюватися через ЗМі, масову культуру, поведінку дорослих, доти буде важко утвердити український ідеал виховання майбутніх поколінь — Бог і Україна. Але для чого тоді ми — державні люди, вчителі, батьки, громада? Це справа честі кожного — виховати гідну зміну. Мусимо на це працювати щохвилини, щогодини. Постійно. Наполегливо. і результат буде неодмінно.

 

— Що ви хотіли б побажати учасникам навчально-виховного процесу напередодні 1 вересня?

— Учням — здоров’я, прагнення змінити світ і себе на краще, а ще — здорового кар’єризму: Хочу! Можу! Буду!

Батькам — віри у своїх дітей, мудрої любові, створення сімейного затишку в родинах. Пам’ятати Шевченкові слова: «Раз добром зігріте серце вік не прохолоне!».

Педагогам — наповнити серця й уми дітей мудрістю, мужністю і шляхетністю для блага свого і для блага нашої Батьківщини, ім’я якій — Україна.

 

галичина


30.08.2011 2636 0
Коментарі (0)

17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

620
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11138 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1870
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1767
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2763
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4622

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

375

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1065

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1473

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1341
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1721
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1536
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1246
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

614
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

693
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1885
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

2171 10
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20385
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

364
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

714 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

749
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1098