Зелик: Завдяки діям депутатів облради вдалося поновити законні права багатьох жителів краю

 

Нещодавно на черговій сесії Івано-Франківської обласної ради свободівець Руслан Зелик склав повноваження депутата облради та голови постійної комісії з питань депутатської діяльності, етики, регламенту, самоврядування, захисту прав людини, законності та правопорядку у зв'язку з обранням його депутатом Верховної Ради і прозвітував за два роки діяльності комісії.

 

Постійна комісія обласної ради з питань депутатської діяльності, етики, регламенту, самоврядування, захисту прав людини, законності та правопорядку утворена рішенням обласної ради від 10.12.2010 № 9-1/2010. Рішенням обласної ради від 04.01.2011 № 38-2/2011 затверджено положення про комісію.

 

Подаємо текст звіту Руслана Зелика: "До складу комісії входять 10 депутатів обласної ради, що представляють різні політичні сили, яким населення нашої області висловило свою підтримку. Членами комісії є авторитетні та знаючі люди, які добре та фахово орієнтуються в питаннях, які належать до компетенції комісії. Майже всі вони мають чималий досвід як депутатської діяльності, так і управлінської роботи. Тому й питання, які розглядаються комісією, вирішуються виважено та об'єктивно, про що можуть свідчити прийняті майже в абсолютній більшості випадків одноголосні висновки та рекомендації комісії.

 

Комісія планує свою роботу, враховуючи доручення обласної ради та її керівництва, керуючись виключно положеннями Конституції України, вимогами законів України та інших нормативно-правових актів.

 

За період із грудня 2010 р. по листопад 2012 року постійною комісією обласної ради з питань депутатської діяльності, етики, регламенту, самоврядування, захисту прав людини, законності та правопорядку проведено 22 засідання, із яких одне – спільне із постійною комісією обласної ради з питань розвитку села, аграрної політики, використання земель та регулювання земельних відносин та одне – із тимчасовою контрольною комісією обласної ради з перевірки фактів порушень в області чинного виборчого законодавства, а також фактів перешкоджання депутатській діяльності.

 

Всього комісією розглянуто близько 190 питань, з яких понад 110 листів від комісії спрямовано в різноманітні інстанції. Щодо значної частини листів сесією обласної ради було ухвалено відповідні рішення. Це й Регламент обласної ради та зміни до нього, Положення про постійні комісії обласної ради, Програма розвитку місцевого самоврядування в Івано-Франківській області на 2011-2015 роки та зміни до неї, довгострокова Програма мобілізаційної підготовки Івано-Франківської області на 2011-2016 роки, Регіональна цільова програма профілактики злочинності на 2011-2015 роки, пропозиції до Плану роботи обласної ради з питань, що пропонувалися до розгляду на пленарних засіданнях (сесіях) обласної ради, про представлення до нагородження Почесною грамотою та Грамотою Верховної Ради України, про перейменування Остапківцівської сільської ради Коломийського району, про звернення до Верховної Ради України щодо внесення змін до Закону України "Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні", про обласний бюджет на 2012 рік, про стан законності в області, боротьби зі злочинністю, охорони громадського порядку та результати діяльності прокуратури на території області за відповідний рік, регіональна цільова програма підтримки трудових мігрантів – вихідців з Івано-Франківської області та членів їхніх сімей на 2012 рік, про стан законності в області за 6 місяців 2012 року, про підтримку звернення сільських голів Калуського району Івано-Франківської області, про внесення змін до списку народних засідателів апеляційного суду Івано-Франківської області, про створення тимчасової контрольної комісії обласної ради зі сприяння у виборах народних депутатів України 28 жовтня 2012 року та інші.

 

Загалом, до постійної комісії надходили звернення, що охоплюють надзвичайно широкий спектр суспільних відносин і коло заявників: від звернень окремих громадян, суб'єктів господарських відносин щодо порушень їхніх законних прав та інтересів до звернень місцевих органів влади та їхніх посадових осіб щодо допомоги комісії у відновленні законності чи сприянні у вирішенні спірних питань, а також із питань порушень трудового законодавства, реагування на депутатські запити, порушень у сфері майнових та земельних відносин, належної оцінки дій посадових та службових осіб, порушень виборчого законодавства на території області та багатьох інших питань.

 

Найбільший відсоток серед звернень до комісії посіли скарги про порушення трудового законодавства, зокрема щодо незаконних звільнень із роботи, невиконання рішень суду, незаконні заволодіння земельними ділянками, спірні питання в користуванні жилими приміщеннями, повернення майна, суперечливі рішення місцевих органів влади, невиконання будівельними організаціями своїх зобов'язань.

 

На комісії розглядали інформацію про хід виконання Комплексної програми профілактики злочинності на відповідний період.

 

Між тим члени комісії, не чекаючи відповідних звернень, самостійно проводили роботу щодо забезпечення законності на території області.

 

Саме завдяки активним діям комісії та її членів вдалося зупинити не одне протиправне діяння, зокрема вчинені посадовими особами органів влади, та поновити законні права багатьох жителів нашого краю – заявників.

 

Представники комісії здійснювали виїзди для розгляду звернень безпосередньо на місці.

 

На виконання своїх повноважень комісія співпрацює із прокуратурою області, управлінням МВС України в області, управлінням Служби безпеки України в області, головним управлінням юстиції в області, їхніми районними управліннями та відділеннями, депутатами місцевих рад усіх рівнів.

 

Під час розгляду питань, що потребують спеціальної оцінки відповідних фахівців, їх неодноразово залучали на засідання комісії. Окрім того, комісія практикує розгляд окремої категорії скарг із залученням скаржників та осіб, дії яких оскаржують.

 

Неодноразово в роботі комісії брали участь депутати обласної ради – члени інших постійних комісій, представники громадських організацій та засобів масової інформації", пише Стик.


03.12.2012 1856 0
Коментарі (0)

30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

971
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

789
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1903
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3260
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2559
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2549

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

253

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

738

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

696

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1621
01.05.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

367
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

703
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

621
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

358
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

387
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

27046
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

848
02.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

19685
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

437
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

403
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

737
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

1353 4