«Зелений туризм» на Прикарпатті: потенціал для громад та виклик владі

Мешканці міст усе частіше потерпають від нервових розладів, спричинених міською метушнею. В багатьох з’являється бажання виїхати під час вихідних чи відпустки «на природу», щоб «відпочити від міста», розвантажити нервову систему.

Найпростіший спосіб- сільський зелений туризм.

Прикарпаття має значні переваги у сфері розвитку мереж eкo-садиб завдяки особливостям ландшафту та клімату. Але це не тільки можливості зустріти світанок в горах, порибалити на озері або річці, осідлати коня, відчути тишу місцевості, а ще й ознайомитись з місцевими традиціями, народними промислами, відвідати фестивалі, відчути смак кухні та гостинність місцевого населення. З цього погляду «зелений туризм» в області може бути привабливим не тільки для бізнесу, а й стати важливою стратегемою для багатьох територіальних громад, які активно працюватимуть над розвиток цього напрямку. Частина залучених від туристів місцевим бізнесом коштів стануть сплаченими податками у бюджети територіальних громад. Відтак – це шлях до перемоги для всіх за системою «win-win».

Створення комплексної системи розвитку туристичної індустрії Івано-Франківщини неможливе без  запровадження норм та стандартів «зеленого туризму».

Сьогодні основним законодавчим документом у цій сфері є Закон України «Про особисте селянське господарство». Там сільський зелений туризм визначений як спосіб ведення особистого господарства і не відноситься до підприємницької діяльності. Тому власники приватних садиб або ж реєструються як підприємці на єдиному податку, або взагалі не афішують прийом туристів.

Проте якщо ми говоримо про стратегічний розвиток та залучення інвестицій у сферу, розвиток інфраструктури, то потрібні чіткі стандарти та легальна гра. Необхідно створити чітку систему, завдяки якій власникам садиб було вигідно стандартизувати свої приміщення, підвищити якість надання послуг до рівня міжнародних норм.

Полегшити можливість «гри за правилами» має ухвалення Верховною Радою Закону України : «Про сільський та сільський зелений туризм». Відповідний законопроект зареєстровано у парламенті на початку березня цього року. Головне завдання законодавчого акту полягає в удосконаленні правових засад, введення стандартизації та сертифікації туристичних послуг у сфері «зеленого туризму».

Сільські господарі та члени їх родини, що надають послуги з сільського зеленого туризму, нарівні з іншими суб'єктами туристичної діяльності в сфері сільського туризму, отримають право на присвоєння своєму господарству і послугам, які надаються туристам, відповідної категорії якості та рівня обслуговування.

Після ухвалення закону м’яч перебуватиме на половині поля Івано-Франківської ОДА, обласної ради, рад та виконкомів місцевих територіальних громад області, які покликані розробити та впроваджувати дієві програми розвитку «зеленого туризму» в регіоні.

Однак включити eкo-садибу у спеціалізований каталог об’єктів сільського зеленого туризму, який пізніше буде розповсюджуватись на національних чи міжнародних виставках, фестивалях, надання цієї друкованої продукції для іноземних делегацій, які відвідають Прикарпаття, буде явно замало.

Днями відвідала унікальний фестиваль борщу в селі Кричка Солотвинської територіальної громади, який є не тільки рекреаційним заходом, а й чудовою соціальною атракцією для розвитку «зеленого туризму» у громаді. Більше 11 господинь та один ґазда з’їхались з сіл територіальної громади, щоб позмагатися перед глядачами у вправності приготування борщу. Гадаю, що захід відвідало б більше людей, якби не поганий стан під’їзної дороги.

Провідною залишається проблема інфраструктури та благоустрою сіл. Навіть якщо eкo-садиба матиме всі необхідні зручності, пройде відповідну стандартизацію, у неї не буде постійного потоку туристів, якщо доведеться їхати розбитою дорогою. Саме тому прикарпатській владі важливо дбати не тільки про спрямування бюджетних коштів на розробку та реалізацію програм розвитку сільського та сільського зеленого туризму, а й виділяти кошти на розвиток інфраструктури туристично-орієнтованих територій області, зокрема капітальний ремонт доріг.

Поступу у цій сфері вийде досягти тільки поєднавши зусилля обласної влади, місцевих громад, бізнесу та ініціативних мешканців.

Ми на початку великого шляху, який є одним з провідних стратегічних дороговказів для Івано-Франківщини.


15.07.2024
Тетяна Дармограй

Громадяни мають оновити три основні категорії своїх даних — місце проживання, номер телефону і, за наявності, електронну адресу.

5199 1
29.06.2024
Вікторія Матіїв

Як змінилась робота ЦНАПу в умовах війни, з якими викликами стикнулись, які послуги є найпопулярнішими та як у ЦНАПі оновлюють дані військовозобов'язані, журналістка Фіртки розпитала у директора Департаменту адміністративних послуг Богдана Пителя.

1835 4
08.06.2024
Вікторія Косович

Робота рятувальників займає одну з ключових ролей у забезпеченні добробуту суспільства, адже від їхньої оперативної реакції залежить найцінніше — людське життя. Про виклики героїчної професії у час повномасштабної російсько-української війни, журналістка Фіртки поспілкувалася з речницею Головного управління ДСНС в Івано-Франківській області Христиною Перцович.

4043 3
31.05.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поїхала до Погінського монастиря Успіння Матері Божої, де поспілкувалася з отцем Антонієм Яремчуком, ЧСВВ (Чин святого Василія Великого) — вислуженим ігуменом монастиря.  

3169 2
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

7959 2
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

20292 29

Багато християн протягом свого життя намагається потрапити в місця пов’язані із життям Ісуса Христа або Його учнями. Серед найважливіших місць займає Єрусалим — місто, в якому помер і Воскрес засновник християнства.  

274

Поняття святості, як певної інакшості, духовної досконалості присутнє у різних релігіях.   

817

Поширений вислів «Пийте, але не впивайтеся» часто приписують Ісусу Христу. Втім, чи дійсно в Священному Писанні християн є цей вираз і яке ставлення до алкоголю і його вживанню ми бачимо у Біблії?

1911

Для того, щоб відправляти Зеленського «з речами на вихід», треба запропонувати – а що далі? В умовах війни ми не можемо припустити, щоб країна жила без Президента, яке б прізвище він не мав. 

2390
24.07.2024

Гречаний чай — це корисний і смачний напій, який поєднує у собі багатство вітамінів і мінералів з приємним ароматом. Корисні властивості роблять його незамінним джерелом здоров'я людини.

186
20.07.2024

Влітку під час тривалих вимкнень електроенергії деякі продукти в холодильнику можуть зіпсуватися за чотири години, без нього — за дві.  

693
17.07.2024

Інфляція на споживчому ринку у червні 2024 року порівняно із травнем цього року на Прикарпатті становила 2,5%, з початку року — 4,9%, в Україні — 2,2% та 4,3% відповідно.  

475
23.07.2024

На початку серпня відбудеться Всеукраїнська Патріарша проща до Галицької Чудотворної ікони Матері Божої в Крилосі, яка щороку об’єднує у молитві тисячі вірян.  

18377
19.07.2024

У суботу, 20 липня, християни відзначатимуть День пророка Іллі.  

975
15.07.2024

Отець Антоній Яремчук — вислужений ігумен монастиря та парох парафії Успіння Матері Божої у мальовничому, чудовому відпустовому місці в селі Погоня.  

1214 1
11.07.2024

Подружжя — окреме святе таїнство, нерозривний союз, який заснований самим Господом.  

6098 3
20.07.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

23389 1
24.07.2024

Майже третина (32%) опитаних українців у травні 2024 року висловили готовність до територіальних поступок для якнайшвидшого досягнення миру та збереження незалежності.   

291
20.07.2024

Депутати Верховної ради у першому читанні підтримали законопроєкт, в якому йдеться про угоду зі слідством у провадженнях про корупційні злочини. Сім із десяти обранців з Івано-Франківщини проголосували "за".  

988 1
18.07.2024

Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт №11340, який дозволятиме підозрюваним у корупційних злочинах чиновникам йти на угоду зі слідством та сплачувати штраф за скоєне правопорушення.  

1168 4
16.07.2024

Зауважимо, соціологи, які опитали понад дві тисячі респондентів, наголошують, що «це думка тилу».

496