Збирання грибів і ягід в Карпатах

 

/data/blog/113712/bd83ad365b761bfcc2d7cc33267858f6.jpg

 

Зазвичай туристи розглядають поїздку в Карпати вельми одноманітно — більшість відпочиває на гірськолижних курортах цього краю взимку, а влітку — під час неквапливих прогулянок насолоджуються гірськими пейзажами. Тим не менш, є ще один вид активного відпочинку, про який знають не всі, проте, дізнавшись, сприймають із задоволенням.

 

Збір грибів та ягід в Карпатах легко складе конкуренцію дайвінгу в Таїланді або серфінгу на Каліфорнійському узбережжі, оскільки не настільки пов’язаний з ризиком для життя і здоров’я, але, тим не менше, дозволяє отримати свою частку адреналіну. Українські Карпати — найкрасивіший лісовий край, з нетерпінням чекає збирачів природних багатств з усього світу.

Чому людей так приваблює збиральництво грибів і ягід?

Однозначної відповіді на це питання немає, оскільки, хтось шаленіє від прогулянок по лісових стежках, а збиральництво допомагає сумістити приємне з корисним, дає можливість провести час з користю. Хтось прагне нових відкриттів і не перестає пізнавати світ, навіть будучи у відпустці. Вивчення зовнішніх ознак їстівних грибів і ягід, отримання інформації про те, як ростуть рослини в дикій природі, дозволяє значно підвищити свій інтелектуальний рівень, причому, вельми незвичайним способом. 

Багато кому з нас вельми набридло щоденне просиджування за комп’ютером і різноманітними новомодними гаджетами. Проживання в сучасному мегаполісі непомітно забирає дуже багато життєвих сил, а збиральництво допомагає досягти єднання з природою, почерпнути її позитивну енергетику, позбутися накопиченої втоми. 

Не варто забувати і про те, що процес збору грибів та ягід допомагає завести нові знайомства, краще пізнати культуру і традиції місцевих жителів, які відрізняються відкритістю і гостинністю. Збір грибів та ягід в Карпатах — свого роду змагання, яке дуже близьке людям азартним. Погодьтеся, ходити по гриби і намагатися побити рекорд своїх попутників куди краще, ніж грати в карти на гроші або пропадати за ігровими автоматами.

Гриби та ягоди, якими багатий наш карпатський край

В Карпатах впритул можна зустрітися більш, ніж з 300 видами грибів і з видами ягід, які в будь-якому іншому регіоні з подібним кліматом не виростають зовсім. Важливо пам’ятати, що в цю цифру входять і неїстівні або умовно їстівні екземпляри.

Кращий час для збирання грибів в регіоні — починаючи з середини липня і закінчуючи жовтнем, а в особливо спекотне і дощове літо — ще довше.
Найчастіше зустрічаються такі грибочки:
• боровики;
• білі гриби — ці живі організми можуть мати величезну вагу (до 4-х кг) і солідний розмір (до 40 см в діаметрі капелюшки і до 30 см — довжина плодоніжки). Місцеві жителі люблять розповідати історії — правдиві і не дуже, про те, як знайшли свого велетня.
• грузді і маслюки;
• підосичники, підберезники і рижики;
• печериці (шампіньйони). 

 

Місцями трапляються навіть гостродефіцитні і дуже дорогі трюфелі, чиї одомашнені побратими вживаються виключно в елітних французьких ресторанах. Всі ці гриби можна сміливо вживати в їжу, за умови, що грибник добре розбирається в тонкощах збору. 

Ягоди в Карпатах яскраві й соковиті. Багато туристів, що побували на ягідному «сафарі» в Західній Україні, вважають, що ці плоди вбирають в себе колір найкрасивіших гірських пейзажів, смак яскравого сонця і сік швидкоплинних річок і глибоководних озер з найчистішою водою. Зрозуміло, ягоди — штука сезонна, тому на початку червня можна сміливо збиратися за суницями, через місяць підходить черга чорниці та малини, а в серпні, напевно, вдасться зібрати кошик лісової смородини-черноплодки, брусниці і ожини. Тепла осінь радує другим врожаєм малини, брусниці, шипшини, журавлини (до речі, цю кислинку можна збирати ще і в жовтні).

Правила збору грибів і ягід

Щоб похід по гриби або ягоди залишив тільки приємні спогади і не привів до лікарняної палати, слід дотримуватися певних запобіжних заходів:
• Збирати урожай лісових багатств потрібно тільки в супроводі досвідчених грибників або лісників або ж вже маючи досвід і вміння розрізняти різні види грибів і ягід. Далекі прогулянки в карпатському лісі неприпустимі — є ризик заблукати або потрапити на очі диким тваринам. До того ж, тільки кваліфікований збирач в силах розрізнити гриби-двійники або отруйні ягоди;
• Вирушаючи в ліс, необхідно ретельно спланувати свій гардероб. Ні для кого не секрет, що «лісовий» одяг має бути світлих тонів, а голову повинна прикрашати кепка або косинка. Найкраще взуття для такого заходу — високі гумові чоботи. Після повернення, весь одяг, а також тіло необхідно оглянути на предмет виявлення кліщів;
• Збираючись до лісу, необхідно переконатися, що мобільний телефон заряджений, а на балансі достатньо коштів для здійснення дзвінків. Не факт, що гаджет буде приймати зв’язок в глушині, проте убезпечити себе все ж варто.
• Важливо пам’ятати і про збереження природи — гриби потрібно зрізати, а не зривати — так пошкоджується грибниця, і організм втрачає здатність до самовідтворення. Ягоди можна збирати тільки вручну, без застосування так званих «чесалок», оскільки під їх жорна потрапляють не тільки самі плоди, а й листя. Нерідко використання «чесалки» призводить до загибелі ягідного куща.

Збирання грибів і ягід в Карпатах

 

Основні застереження для збирачів-початківців

• ні за яких обставин не можна відокремлюватися від групи або втрачати з виду свого товариша;
• ні в якому разі не можна брати незнайомі, сумнівні гриби або збирати невідомі ягоди.
• отруйні або сумнівні гриби або ягоди не можна навіть в руки брати;
• займаючись збиранням, не можна нічого їсти, курити, а при необхідності привалу або облаштування перекусу, необхідно ретельно вимити руки з милом.

Збирання грибів і ягід в Карпатах

Популярні способи використання зібраних грибів та ягід

Зрозуміло, збір грибів та ягід в Карпатах не тільки сприяє духовному збагаченню, а й радує результатами. Зібраний урожай доцільно використовувати — гриби можна висушити, заморозити або засолити, а посмажені відразу ж після збору грибочки — чудова страва до вечірнього столу! Мариновані білі гриби — делікатес на будь-якому застіллі.

 

Карпатські ягоди можна висушити або перетерти з цукром — так найкраще зберігаються корисні властивості продукту. Плоди варто заморозити, а взимку використовувати в якості начинки пирогів, наповнювачів для домашнього морозива та йогуртів. Карпатський чай із сушених ягід і трав — кращий засіб для зігрівання, відмінні ліки від застуд і нервових розладів.

Збирання грибів і ягід в Карпатах

 
За матеріалами: http://vv-hotel.com/
Фотографії: http://igormelika.com.ua/


19.08.2016 5373 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

630
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1822 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1111 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

534
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6884 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11356 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

314

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1050

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1096

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1091
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

259
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1064
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

829
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

722
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

649
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2925
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4420
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18421
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

292
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

337
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

647
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

749