Заступник головного лікаря ЦМКЛ Володимир Вовчук: про COVID-19, лікування, професійне вигорання та «хвіст» пандемії

В Україні послабили карантин – запрацював транспорт, заклади громадського харчування, ринки. А тим часом з кожним днем випадків COVID-19 не зменшується, а навпаки – б’ємо рекорди.

В Івано-Франківську ситуація не з легких, - кажуть медики і закликають людей не забувати, що живемо у час пандемії.

Фіртка поспілкувалася із заступником головного лікаря Івано-Франківської ЦМКЛ Володимиром Вовчуком.

У розмові про коронавірус, імунітет, переповнені лікарні, пацієнтів, емоційне виснаження медпрацівників та те, чому не варто забувати про карантин.


Яка зараз ситуація в Івано-Франківській центральній міській лікарні?


Ситуація у міській лікарні напружена.

На сьогоднішні (1 липня) маємо рекорд – 198 пацієнтів з COVID-19. Це більше, ніж було 18 квітня, коли спостерігали пік – тоді ми мали 194 пацієнти.

Лікарня переповнена. Це дійсно так. І кількість хворих буде збільшуватися, бо знято вузькі карантинні обмеження, а люди не розуміють, що коли знімаються жорсткі заборони, на перше місце виходять засоби індивідуального захисту – миття рук, носіння масок, рукавичок.

Ви ж бачите, що у місті люди розслабилися. Тому ми й отримали ріст захворюваності. Це закономірно.

У нашому суспільстві низький рівень самодисципліни.


На осінь варто очікувати другу хвилю захворюваності?


Вже розуміємо, що COVID-19  - це не сезонне захворювання, таке як було у 2009 році, коли ми зіткнулися з H1N1 – було два місяці епідемії й тоді грип став сезонним.

Ми маємо зараз липень місяць – і 198 пацієнтів у лікарні. Літо, сонце та ультрафіолет не вплинули на цей вірус. Тому вже зрозуміло, що COVID-19  - несезонний. Що буде восени? Скоріш за все, що буде друга хвиля, бо додадуться ще сезонні респіраторні захворювання.


Лікарня зараз завантажена повністю. Чи є можливість розгорнути додаткові місця?


Маємо резерву 50 місць. Але тут питання не у ліжках. Проблема у кисневій залежності - важливо дати пацієнтам кисень.

Також є питання у лікарях – рук просто не вистачає. У нас залучені вже всі фахівці терапевтичних профілів – і кардіологи, і ревматологи, і фізіотерапевти.


Лікарів не вистачає через велику завантаженість, чи мова про психологічне вигорання за цей час?


До честі наших лікарів, з тих, хто задіяний у лікуванні хворих на коронавірус, за час пандемії ніхто не залишив роботу. Є професійне вигорання, знижується настороженість. Людям важко, вони виснажені, адже мова про чотири місяці жорстких обмежень.

Була надія, що вірус зникне. Але зараз ми налаштовуємося вже на те, що доведеться працювати у таких умовах ще тривалий час.


Скільки медпрацівників ЦМКЛ хворіють чи перехворіли вже на коронавірус?


У нас зараз є 10 випадків, за якими продовжується розслідування, щоб довести, що люди інфікувалися на роботі. Це складний процес – багато бюрократії.

Зараз ми проводимо дослідження методом ІФА. І ми вже знаємо, що 35% нашого медичного персоналу перехворіли на COVID-19 – або у легкій формі, або безсимптомно. У них вже є імунітет.

Що цікаво, якщо мова про мешканців Івано-Франківська, то на ІФА скеровуються люди, які кажуть, що вони не хворіли. А результат позитивний.  І таких 11%. Тобто, ми можемо говорити, що колективний імунітет серед франківців вже на рівні 10% - 11%.


Наскільки результати цих тестів є правдивими?


Достатньо високі  – 95-99%. Це антитіла, це апаратне дослідження.


Як, до речі, із ПЛР. Раніше нарікали на те, що досить довго доводиться очікувати результати?


У нас є проблеми – на результати чекаємо від 2 до 7 днів. Це довго.

Згідно з протоколами лікування COVID-19, хворим оплачують лікування. А якщо результат тесту приходить, скажімо, на сьомий день, то ці шість днів людина змушена витрачати на препарати свої власні кошти. І механізму повернення їх хворим немає.

Але і загалом коштів не вистачає.


Скільки вартує, приблизно, лікування коронавірусу – від часу поступлення у медзаклад до виписки?


Усе дуже індивідуально. Але вже можемо говорити про три такі базові типи: якщо форма перебігу легка, без кисню – 6-7 тис грн; середній випадок – 14-16 тис грн; важкий – до 35 тис грн.

Був у нас випадок, коли лікування обійшлося пацієнту у 72 тис грн. І він, на жаль, не одужав…

Це дуже страшно і прикро, але така тепер ціна життя, ціна безпечності людей та того, що не дотримуємося карантинних обмежень.


Чи  можливе повторне зараження?


Є різні версії. Навколонаукові висновки кажуть, що імунітет дійсний тільки впродовж двох місяців. Давайте переживемо ці два місяці й побачимо. Бо поки що це не доведено.

Всі сподіваються на вакцину – якщо вона буде, то ми справимося з цією пандемією.


Але ж ми всі знаємо, як у нашому суспільстві ставляться до вакцин…


Я знаю про цю антивакцинальну кампанію і все решта. Дивуюся…

Але летальність у місті від коронавірусу 6%. Це багато.

У період між 2010-2020 роками, коли у нас не було епідемій, від пневмоній помирали у місті 2-3 людей. Зараз за квартал 29 людей. Тому різниця є.


Як зараз лікують, є нові протоколи, зміни до них?


Протоколи змінюються постійно - від одних препаратів відмовляються, інші рекомендують. На сьогодні у світі немає препарату, який би діяв на вірус.

Пробували лікувати синдромно. Від тих препаратів, з яких починали у лютому, зараз відмовилися – пропонують інші.


З вашої практики, які заходи здійснюють лікарі при поступленні хворого з коронавірусом? Що є дійсно дієвим?


Перше, це киснева підтримка – вся проблема, що легені настільки змінюються, що організм не отримує кисню.

Даємо антибіотики, бо на 3-4 день доєднується бактеріальна флора і цей мікс дає сильні ускладнення.

І третє – терапія від інтоксикації, бо вірус дає сильну інтоксикацію організму.

Це три стовпи, але все індивідуально, бо люди поступають у різних станах.


Яка ситуація із забезпеченням ЦМКЛ медикаментами, апаратами?


У нас дев’ять апаратів ШВЛ. Зраз вісім людей у реанімації. Зайнято сім апаратів – п’ять СІПАП та два - на ШВЛ. Увесь наш резерв станом на сьогодні – два апарати.

Як по ліжках, так і по засобах кисневої підтримки - ми на межі.

Є проблема з ліками. Йде затримка щодо фінансування від НСЗУ на місяць. За травень кошти ми отримали тільки минулої п’ятниці.


Як з виплатами заробітної плати лікарям?


Ми виплатили все, що обіцяв Уряд тим, хто працює із хворими на COVID-19.


У Європі карантин послаблюють, у нас ще ситуація незрозуміла – є окремі області, де кількість хворих велика. Ми на межі теж…


У Європі відразу карантин був жорстким і люди його витримали. У нас у людей самодисципліна на низькому рівні. Вірус нікуди не дівся, закони епідеміології ніхто не скасовував.

У них захворюваність пішла на спад, а у нас перша хвиля ще ніяк не закінчиться. Всі епідемії мають так званий «хвіст» - йде перша хвиля, а тоді вже йде цей «хвіст».

Доки триватиме ця перша хвиля, нам ще не відомо.


Ваші поради франківцям, як вберегти себе від коронавірусу?


Тут все просто – все те, що усі вже знають: соціальна дистанція, маски, рукавиці, ретельне миття рук, миття та термічна обробка продуктів. І надважливо – здоровий спосіб життя, бо тут на перше місце виходить наш імунітет. Якщо він хороший, то людина переносить захворювання у легкій формі, або ж навіть безсимптомно.

Згідно зі статистикою, 60% хворих у нас – це люди віком до 50 років. У той час, як в Європі – у тій таки Італії – це були люди похилого віку. Тобто, мова про те, що у наших людей поганий імунітет.

У нас немає альтернативи - і карантин не завжди вихід. Були випадки, коли великі підприємства не йшли на карантин і все було добре – ніхто не хворів. Головне, дотримуватися гігієни.


Додамо, що на Прикарпатті визначено перелік закладів охорони здоров'я, які входять до першої лінії та передбачені для лікування хворих з гострою респіраторною хворобою, спричиненою коронавірусом: КНП «Центральна міська клінічна лікарня», КНП «Надвірнянська ЦРЛ», Івано-Франківська обласна клінічна інфекційна лікарня, КНП «Івано-Франківський обласний фтизіопульмонологічний центр", КНП «Міська клінічна лікарня №1», КНП «Галицька лікарня», КНП «Косівська ЦРЛ», КНП «Долинська ЦРЛ», КНП «Калуська ЦРЛ», КНП «Городенківська ЦРЛ», КНП «Рожнятівська ЦРЛ», КНП «Коломийська ЦРЛ», Івано-Франківський обласний перинатальний центр".


01.07.2020 Марія Лутчин 21494
Коментарі ()

24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6417 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10876 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12143 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5793
18.01.2024

Каркасні будинки відрізняються високою міцністю, надійністю і довговічністю, а також відносно недорогі в будівництві. Втім, у 2024 році ціни на будівництво каркасних будинків в Україні, як і на все інше, продовжують зростати.  

3720
16.01.2024

Всі наші бюджети – від територіальних громад і до обласного та державного, повинні стати «бюджетами перемоги».

2952

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

474

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

750

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

740

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1048
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

357
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

449
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

533
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4076
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11606
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6640
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1141
12.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18035
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

396
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

681
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

804
29.02.2024

Вибори в Україні мають бути справді вільним вибором українців.

754