Закінчення навчального року для українських студентів

Вищі навчальні заклади закінчуватимуть навчальний рік у дистанційному режимі. Причиною такої ситуації стало епідеміологічне становище з коронавірусом в Україні.

Цю інформацію повідомила в інтерв'ю радіо “Свобода” виконувачка обов'язків міністра освіти і науки Любомира Мандзій. Державна установа направила до всіх вищих навчальних закладів рекомендовані листи зі вказівками про закриття навчального року дистанційно. 

Наразі викладачі працюють зі студентами в режимі онлайн. Міністерство рекомендувало підійти до процесу навчання з усією серйозністю та організовано, дотримуючись передбачених раніше строків складання іспитів. Проте, якщо епідеміологічна ситуація в країні зміниться та будуть зняті карантинні обмеження, то, звичайно, сесії проходитимуть в аудиторіях навчальних закладів. Аналогічним способом проводитимуться випускні іспити в українських вишах. 

Навчальний процес в умовах пандемії завершиться таким чином:

  • Студенти вузів, які не випускаються, завершать свій навчальний рік за попереднім графіком, як і планувалося.
  • Сесії в університетах проводитимуться в дистанційному форматі за затвердженим раніше планом. Якщо студент не матиме змоги виконати обов'язкові роботи дистанційно — вуз зобов'язаний перенести їх на наступний рік навчання.
  • Випускники захищатимуть дипломні роботи і складатимуть державні іспити  дистанційно за винятком єдиного державного кваліфікаційного екзамена й атестації для отримання ступеня доктора.
  • Державну підсумкову атестацію анулювали взагалі.
  • Зовнішнє незалежне оцінювання планують провести в кінці травня, хоча допускають варіант зміщення дати.

Що стосується особливостей вступу до вищих навчальних закладів України для мешканців Донбасу та Кримського півосторова, то вони можуть звернутися до спеціальних центрів. Тобто, абітурієнтам для вступу до вузу необхідно зв'язатися з навчальним органом “Донбас-Україна” або “Крим-Україна”, подати декларацію та пройти всі передбачені процедури.

                                       Конкурс від сайту Kasta.ua

Талановитим і творчим студентам сайт Kasta.ua дає можливість під час карантину проявити себе та взяти участь у конкурсі студентських есе. Тему обрали найактуальнішу сьогодні — «Карантин і криза — виклик чи нова можливість для України?». Учасникам пропонується викласти власну думку та зробити висновки щодо ситуації, яка виникла в нашій країні.

За найкращі роботи переможці отримають грошову винагороду. Компанія Kasta розподілить призові кошти між трьома учасниками та їхніми кураторами:

1 місце оцінюється в 16 000 гривень;
2 місце — 14 000 гривень;
3 місце — 10 000 гривень. 
У ситуації, коли більшість українців змушені залишитися без коштів, це чудова можливість для талановитих людей чесним і справедливим шляхом виграти чималу суму. 


                                                Умови написання есе

Конкурсант може обрати своїм керівником чинного викладача вищого навчального закладу. Педагоги, які наразі не працюють, не можуть бути кураторами учасників. Вибір наставника є обов'язковою умовою конкурсу — есе, написані без куратора, не прийматимуться.

Взяти участь у конкурсі може студент будь-якого українського вузу, запропонувавши до розгляду одну написану роботу, в якій викладе своє бачення ситуації з коронавірусом та проявить аналітичні здібності, зробивши обдумані висновки. 

Куратор може взяти під свою опіку до семи виконавців. Його основне завдання — направляти студентів у правильне русло, контролювати дотримання умов та слідкувати за вчасним виконанням роботи кожного з них. 

Протягом усіх етапів конкурсу умови залишатимуться незмінними, тому студентам не варто хвилюватися, що вже створений твір доведеться переписувати. Немає обмежень щодо мови написання есе — обрати можна ту, якою найзручніше висловити власні думки щодо ситуації, яка виникла в державі. Максимальний розмір твору — 5 сторінок. 

Окрім самого есе, не варто забувати про супровідний лист, в якому необхідно зазначити відомості про автора та куратора. Матеріали потрібно відправити до 20 травня.

Партнерський матеріал


19.05.2020 8158
Коментарі ()

24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6459 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10884 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12156 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5800
18.01.2024

Каркасні будинки відрізняються високою міцністю, надійністю і довговічністю, а також відносно недорогі в будівництві. Втім, у 2024 році ціни на будівництво каркасних будинків в Україні, як і на все інше, продовжують зростати.  

3729
16.01.2024

Всі наші бюджети – від територіальних громад і до обласного та державного, повинні стати «бюджетами перемоги».

2960

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

493

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

757

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

746

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1058
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

405
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

456
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

540
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4084
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11622
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6647
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1149
19.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18044
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

293
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

403
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

691
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

811