Загадковість овочів та фруктів

 

/data/blog/70346/5f75e00a4dbeabb44376e8ac06b1b063.jpg

 

У сучасному світі все більше людей стурбовані проблемами правильного харчування, намагаються вживати в їжу виключно корисні продукти. І нічого дивного або незвичного в цьому немає, адже з їх допомогою можна не тільки запобігти виникненню багатьох захворювань, але і продовжити покращувати своє життя.

Здавалося б, звичайні на перший погляд овочі і фрукти, з якими люди стикаються на протязі всього року, мають не тільки цілющі, але й магічними властивостями. До таких лікувально-магічних рослин відносяться і баштанні: гарбуз, патисон, диня, кавун, а також кабачки і огірки.

Почнемо, мабуть, з гарбуза. Отже, що нам відомо про цей овоч? Гарбуз відноситься до сімейства гарбузових, має стебло у вигляді ветвящейся або сланкої батоги, з великим листом з опушкою, яскраво-жовтою квіткою. Як правило, плід має помаранчевий колір, при цьому форма може бути якою завгодно. На сьогоднішній день нам відомо 13 видів, які отримали широке поширення по всьому світу. У кожному вигляді присутня велика кількість сортів.

Відомо точно, що гарбуз став повноцінною сільськогосподарською культурою більше п'яти тисяч років тому. Батьківщиною цього овочу є Центральна Америка, де сьогодні знаходиться Мексика. Перші ж згадки про гарбуз, а якщо говорити точніше, про посудині, зробленій із неї (калабас), датовані 8 тисячами років тому. Крім того, гарбузове насіння були знайдені в похованнях перуанських індіанців. Гарбуз була добре відома в Стародавньому Римі і Єгипті. У своїх працях її описували Колмелла, Пліній Старший і Петроний

З Персії на початку нової ери гарбуз потрапив в Китай, про що згадується в стародавніх китайських рукописах. У Китаї використовували гарбуз-гортанку для зберігання різних рідин. Крім того, з неї робили талісмани, які називалися Ху-лу і які допомагали привернути в будинок успіх і достаток. Ці талісмани також дарували молодятам на весілля, щоб у родині було багато дітей.

До речі, гарбуз у всіх народів користувався великою популярністю. Цей овоч не тільки використовували в їжу, але і використовували для виготовлення посуду, килимів, мочалок, музичних інструментів. А латиноамериканські індіанці навіть примудрялися з особливо масивних плодів робити ванночки для купання дітей. Стародавні греки і римляни використовували гарбуз в якості посудини для вина і води.

Народи південно-східної Азії високо шанували гарбуз. Кхмери (жителі Камбоджі) і народність мон (населення Лаосу) вважали гарбуз своєю прародителькою, вважаючи що вони сталися саме з гарбуза. За старою легендою, в сім'ю лаосца прилетіла чудова птиця, яка розповіла про те, що незабаром станеться великий потоп. Птах також сказала про те, що для порятунку сім'ї лаосца необхідно сховатися в гарбузі. Потім, після того, як велика вода пішла, ця гарбуз опинилася на самій вершині гори. Люди, яким вдалося врятуватися після потопу, сховали насіння своєї рятівниці-гарбуза в землю. Насіння проросло, з'явилася велика кількість гарбузів, але замість насіння в них були люди - праотці мон і кхмерів.

Гарбуз також використовується знахарями Камбоджі, Таїланду і Лаосу в магічних ритуалах для залучення багатства, захисту від злих духів і лікування безпліддя. Існує, крім того, ритуал залучення достатку в будинок. Для цього необхідно вичистити плід, всередину його покласти монети, а самого його поставити при вході в своє житло.

Гарбуз також допоможе вирішити назріваючі конфлікти, депресію, роздратування. Ще в давнину ворогам пропонували випити гарбузового соку, щоб втихомирити їх гнів. А сушений гарбуз здавна використовувався в якості засобу для відновлення колишніх любовних почуттів.

Цікава і цікава історія гарбуза як символ Хеллоуїна. Згідно з легендою, одного разу п'яниця на ім`я Джек зайшов у шинок. Там йому зустрівся диявол, який запропонував чоловікові в обмін на душу свої послуги. І той погодився. Тоді диявол перетворився на монету, щоб Джек зміг випити пива. Але чоловік був досить хитрим, він поклав шестипенсовик в кишеню, в якому знаходився срібний хрестик. Диявол не міг вибратися і став торгуватися. Зійшлися на тому, що розгніваний дух залишив Їх у спокої на цілих десять років. Коли цей час минув, диявол знову прийшов до Джека і став вимагати обіцяне. Але і на цей раз чоловік так просто не здався, він попросив диявола наостанок зірвати йому з дерева яблуко. Коду дух був зайнятий цим, Джек вирізав на стовбурі дерева хрестик. І знову диявол став торгуватися з чоловіком. І тому вдалося позбутися від нечистого духа назавжди. Але незабаром прийшла пора Джеку вмирати. Його душа попрямувала в Рай, але її туди не пустили, тоді вона прийшла до брами Пекла, але диявол відмовився впустити її. Душі було дуже самотньо і холодно, і вона попросила трохи вогню, щоб розвіяти морок і зігрітися. Диявол видав їй невелику вуглинку, а щоб вітер його не задув, то помістив його в гарбуз з прорізами. З тих пір душа Джека з вогником стала символом неприкаянной душі, яка шукає спочинку, а сам вогник стали використовувати для відлякування привидів і злих сил.

Що стосується дині, то перші документальні згадки про неї обчислюються 3-4 тисячами років. Ця культура з давніх часів культивувалася в Китаї, Середній Азії та Ірані. З динею були добре знайомі стародавні римляни і греки. Імператор Клавдій, який був відомий своєю ненажерливістю, за сніданком міг з'їсти до десяти динь. Проте вперше культивуванням культури зайнялися в Стародавньому Єгипті. Зображення жертовних дарів, на яких постійно присутні дині, є тому доказом. При цьому, зображення настільки детальні, що можливість помилки виключена. У долинах Нілу вирощували кілька сортів дині. Більше того, через багато тисячоліть насіння дині були виявлена археологами в гробниці Тутанхамона. Подальше окультурення дині відбувалося в Індії, звідки вона поширилася на Китай і Японію.

Легенди арабів говорять про те, що диня - це райський плід, який був таємно переправлений на землю ангелом, провинившись тим самим перед Аллахом. За це він був вигнаний з раю. На Сході існує переконання, що всі тріщинки, які є на динної кірці, - це не що інше, як прикмети і передбачення, написані самим Аллахом. Письмена ці ніколи не повторюються.

Диню використовували в лікувальних цілях. Авіценна радив відвар з динних насіння для відомості рубців від захворювання віспою. А чаклуни, знахарі готували з тих же насіння приворотне зілля. Крім того, існувало переконання, що перемелені динні зміна є гарним засобом від імпотенції.

Найбільша в світі ягода - кавун - також була відома багато тисячоліть тому. Батьківщиною її прийнято вважати пустелі Наміб і Калахарі в Південній Африці, а також пустелі Судану. Згадки про кавуни, які модно знайти в Біблії, свідчать про те, що про цю культуру знали як мінімум за 1500 років до нашої ери. Вірші Вергілія вказують на те, що кавун був добре відомий і в Стародавньому Римі, де його їли не тільки свіжим, але і засолених, а також готували з нього мед. Кавун був відомий і в Китаї - приблизно з 8 століття нашої ери. Сюди його завезли з Європи. Китайці називали кавун «диня заходу» і кожен рік у вересні влаштовували кавуновий свято.

Зображення і насіння кавуна знаходили також у стародавніх єгипетських гробницях, що свідчить про те, що цю культуру культивували і там. Кавун поміщали в гробниці в якості їжі фараонів в їх загробного життя. З Єгипту кавуни поширилися в Сирію, Аравію, Персію і Палестину. Він також став відомий в Іспанії та Північній Африці. Араби надавали велике значення кавуну, вважаючи, що він здатний очищати тіло і рятувати його від хвороб, якщо постійно є кавунову м'якоть перед їжею.

В Європі почали вирощувати кавуни з 11-12 століть, а в Росії і того пізніше - у 17 столітті. При цьому, в свіжому вигляді його не вживали. Кавунову м'якоть або вимочували в цукровому сиропі, або вимочували в соді і готували з неї патоку з прянощами і перцем.

Крім баштанних культур, як стверджують люди, обізнані в магії, незвичайним властивостями володіють і інші овочі та фрукти.

Так, наприклад, картопля володіє дуже сильною енергетикою, тому здатний створювати доброзичливу атмосферу та гарний настрій.

Цибуля здатна зцілювати і запобігати небезпеці, захистити від нечистої сили.

Капуста має цілющі властивості у поєднанні з гострими прянощами вона здатна повернути чоловічу силу. Крім того, капустяний сік використовується в косметології для очищення та відбілювання шкіри.

Часник завжди використовувався як засіб для відлякування злих духів, а петрушку - як протиотруту.

Яблука використовують у різних любовних ритуалах, лимони - для очищення від негативної енергетики і збереження вірності в сім'ї, налагодження довірчих відносин.

Морква, а точніше ту, яка має два хвостики, прийнято вважати виконавицею бажань.

Огірок захищає від неприємностей. Щоб він подіяв, необхідно самостійно посадити огірки, а потім так само самостійно зірвати перший плід.

Чи все це Правда, чи тільки красиві казки - невідомо. Комусь доводилося спостерігати чудове дію овочів і фруктів, а хтось просто сприймає все, як красиву казку. Але, можливо, доля правди все-таки присутні?

 

tainy.org.ua

 


24.02.2015 4993 0
Коментарі (0)

19.10.2024
Микола Сторожовий

600 мільйонів гривень — саме стільки Івано-Франківська громада спрямувала на підтримку захисників у 2024 році. На що насправді спрямували ці 600 мільйонів і яку допомогу можуть отримати військовослужбовці, ветерани та їхні родини в Івано-Франківську?

565
11.10.2024
Вікторія Матіїв

Про роботу поліціянтів під час повномасштабної війни, найчастіші правопорушення, патрулювання із працівниками ТЦК та СП та ситуацію зі зброєю і наркотиками, дізнавалась журналістка Фіртки.

2794 12
07.10.2024
Тетяна Сорока

Про те, як змінилося життя після повномасштабного нападу окупантів у 2022 році, мету встановлення світового рекорду та ставлення до сучасних методів мобілізації, ветеран Степан Савчук поділився з журналісткою Фіртки.

2527
04.10.2024
Микола Сторожовий

Підприємство продали з молотка за рекордні 2,6 мільярда гривень. Але в місті майже одразу ж почались розмови про помилку та зайву цифру у виграшній пропозиції, змову задля анулювання результатів торгів і розчищення землі в центрі Франківська під нову грандіозну забудову.

6678 7
28.09.2024
Вікторія Матіїв

Про свій досвід еміграції у Сполучені Штати Америки журналістці Фіртки розповіла прикарпатка — 23-річна Тіна Любчик.  

2975
19.09.2024
Вікторія Косович

Про те, як великі компанії й підприємства області розвивають свій бізнес, удосконалюють виробництво та експортують свій товар в Європу та інші країни в умовах повномасштабної війни, розповідає Фіртка.  

2558

Привиди стали  головними героями книжок та фільмів. Враховуючи, що привидом вважають душу померлої людини, то цікаво дізнатись  християнське бачення цього феномену  і знайти згадки про це у Біблії.

370

Протягом місяця на різноманітних інтернет-ресурсах та соцмережах розкручується тема «гоніння на православних і заборона УПЦ». Почався цей галас відтоді як Верховна Рада ухвалила законопроєкт №8371 про регулювання діяльності релігійних організацій, що мають керівний центр у росії.

1176

Усі ми хочемо бути здоровими та щасливими, але, на жаль, складовою людського життя є хвороби. Хвороби, які роблять людське життя складнішим і менш радісним, з'являються з різних причин.

2277

Роми таємничий народ, про який ми знаємо багато і водночас нічого. Здебільшого наші знання про ромів ґрунтуються на  стереотипах пов’язаних з ними: віщуни, гадання, конокради, прохачі, але все ж таки, що насправді ми про них знаємо?   

3085
23.10.2024

Харчування під час війни немає відрізнятись від звичного раціону, який був у мирний час, та обов'язково повинне бути збалансованим. 

17027
17.10.2024

Інфляція на споживчому ринку у вересні 2024 року порівняно із серпнем, як на Прикарпатті, так і в Україні становила 1,5%, з початку року — 7,2% та 6,5% відповідно.  

637
11.10.2024

Загалом господарства Прикарпаття зібрали понад 65 тисяч тонн зернових і зернобобових культур з площі 109 тисяч га.  

911
23.10.2024

Після початку повномасштабної війни з росією капеланська служба стала невіддільною частиною Збройних Сил України.  

253
18.10.2024

В Україні набув чинності закон "Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій" № 3894-IX, який передбачає припинення діяльності на території України релігійних організацій, пов’язаних з Російською православною церквою.    

685
15.10.2024

Більшість українців — 61% — підтримують ідею, щоб в Україні існувала лише одна Православна церква.  

2035
10.10.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

34568
21.10.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

27346 1
25.10.2024

У Східному регіоні частки тих, хто з цим хоче, і тих, хто не хоче перемовин, статистично значуще не відрізняються від інших регіонів (відповідно 39% і 43%).  

140
22.10.2024

В органах прокуратури може бути в три рази більше осіб з інвалідністю, ніж в середньому серед населення, а серед начальників – 38%.

365
19.10.2024

Очікують на покращення діяльності — 9% мешканців заходу. Про погіршення діяльності сказали 6% мешканців західних регіонів.  

456
16.10.2024

Президент Володимир Зеленський у Верховній Раді представив план перемоги.  

2195