Загадковість овочів та фруктів

 

/data/blog/70346/5f75e00a4dbeabb44376e8ac06b1b063.jpg

 

У сучасному світі все більше людей стурбовані проблемами правильного харчування, намагаються вживати в їжу виключно корисні продукти. І нічого дивного або незвичного в цьому немає, адже з їх допомогою можна не тільки запобігти виникненню багатьох захворювань, але і продовжити покращувати своє життя.

Здавалося б, звичайні на перший погляд овочі і фрукти, з якими люди стикаються на протязі всього року, мають не тільки цілющі, але й магічними властивостями. До таких лікувально-магічних рослин відносяться і баштанні: гарбуз, патисон, диня, кавун, а також кабачки і огірки.

Почнемо, мабуть, з гарбуза. Отже, що нам відомо про цей овоч? Гарбуз відноситься до сімейства гарбузових, має стебло у вигляді ветвящейся або сланкої батоги, з великим листом з опушкою, яскраво-жовтою квіткою. Як правило, плід має помаранчевий колір, при цьому форма може бути якою завгодно. На сьогоднішній день нам відомо 13 видів, які отримали широке поширення по всьому світу. У кожному вигляді присутня велика кількість сортів.

Відомо точно, що гарбуз став повноцінною сільськогосподарською культурою більше п'яти тисяч років тому. Батьківщиною цього овочу є Центральна Америка, де сьогодні знаходиться Мексика. Перші ж згадки про гарбуз, а якщо говорити точніше, про посудині, зробленій із неї (калабас), датовані 8 тисячами років тому. Крім того, гарбузове насіння були знайдені в похованнях перуанських індіанців. Гарбуз була добре відома в Стародавньому Римі і Єгипті. У своїх працях її описували Колмелла, Пліній Старший і Петроний

З Персії на початку нової ери гарбуз потрапив в Китай, про що згадується в стародавніх китайських рукописах. У Китаї використовували гарбуз-гортанку для зберігання різних рідин. Крім того, з неї робили талісмани, які називалися Ху-лу і які допомагали привернути в будинок успіх і достаток. Ці талісмани також дарували молодятам на весілля, щоб у родині було багато дітей.

До речі, гарбуз у всіх народів користувався великою популярністю. Цей овоч не тільки використовували в їжу, але і використовували для виготовлення посуду, килимів, мочалок, музичних інструментів. А латиноамериканські індіанці навіть примудрялися з особливо масивних плодів робити ванночки для купання дітей. Стародавні греки і римляни використовували гарбуз в якості посудини для вина і води.

Народи південно-східної Азії високо шанували гарбуз. Кхмери (жителі Камбоджі) і народність мон (населення Лаосу) вважали гарбуз своєю прародителькою, вважаючи що вони сталися саме з гарбуза. За старою легендою, в сім'ю лаосца прилетіла чудова птиця, яка розповіла про те, що незабаром станеться великий потоп. Птах також сказала про те, що для порятунку сім'ї лаосца необхідно сховатися в гарбузі. Потім, після того, як велика вода пішла, ця гарбуз опинилася на самій вершині гори. Люди, яким вдалося врятуватися після потопу, сховали насіння своєї рятівниці-гарбуза в землю. Насіння проросло, з'явилася велика кількість гарбузів, але замість насіння в них були люди - праотці мон і кхмерів.

Гарбуз також використовується знахарями Камбоджі, Таїланду і Лаосу в магічних ритуалах для залучення багатства, захисту від злих духів і лікування безпліддя. Існує, крім того, ритуал залучення достатку в будинок. Для цього необхідно вичистити плід, всередину його покласти монети, а самого його поставити при вході в своє житло.

Гарбуз також допоможе вирішити назріваючі конфлікти, депресію, роздратування. Ще в давнину ворогам пропонували випити гарбузового соку, щоб втихомирити їх гнів. А сушений гарбуз здавна використовувався в якості засобу для відновлення колишніх любовних почуттів.

Цікава і цікава історія гарбуза як символ Хеллоуїна. Згідно з легендою, одного разу п'яниця на ім`я Джек зайшов у шинок. Там йому зустрівся диявол, який запропонував чоловікові в обмін на душу свої послуги. І той погодився. Тоді диявол перетворився на монету, щоб Джек зміг випити пива. Але чоловік був досить хитрим, він поклав шестипенсовик в кишеню, в якому знаходився срібний хрестик. Диявол не міг вибратися і став торгуватися. Зійшлися на тому, що розгніваний дух залишив Їх у спокої на цілих десять років. Коли цей час минув, диявол знову прийшов до Джека і став вимагати обіцяне. Але і на цей раз чоловік так просто не здався, він попросив диявола наостанок зірвати йому з дерева яблуко. Коду дух був зайнятий цим, Джек вирізав на стовбурі дерева хрестик. І знову диявол став торгуватися з чоловіком. І тому вдалося позбутися від нечистого духа назавжди. Але незабаром прийшла пора Джеку вмирати. Його душа попрямувала в Рай, але її туди не пустили, тоді вона прийшла до брами Пекла, але диявол відмовився впустити її. Душі було дуже самотньо і холодно, і вона попросила трохи вогню, щоб розвіяти морок і зігрітися. Диявол видав їй невелику вуглинку, а щоб вітер його не задув, то помістив його в гарбуз з прорізами. З тих пір душа Джека з вогником стала символом неприкаянной душі, яка шукає спочинку, а сам вогник стали використовувати для відлякування привидів і злих сил.

Що стосується дині, то перші документальні згадки про неї обчислюються 3-4 тисячами років. Ця культура з давніх часів культивувалася в Китаї, Середній Азії та Ірані. З динею були добре знайомі стародавні римляни і греки. Імператор Клавдій, який був відомий своєю ненажерливістю, за сніданком міг з'їсти до десяти динь. Проте вперше культивуванням культури зайнялися в Стародавньому Єгипті. Зображення жертовних дарів, на яких постійно присутні дині, є тому доказом. При цьому, зображення настільки детальні, що можливість помилки виключена. У долинах Нілу вирощували кілька сортів дині. Більше того, через багато тисячоліть насіння дині були виявлена археологами в гробниці Тутанхамона. Подальше окультурення дині відбувалося в Індії, звідки вона поширилася на Китай і Японію.

Легенди арабів говорять про те, що диня - це райський плід, який був таємно переправлений на землю ангелом, провинившись тим самим перед Аллахом. За це він був вигнаний з раю. На Сході існує переконання, що всі тріщинки, які є на динної кірці, - це не що інше, як прикмети і передбачення, написані самим Аллахом. Письмена ці ніколи не повторюються.

Диню використовували в лікувальних цілях. Авіценна радив відвар з динних насіння для відомості рубців від захворювання віспою. А чаклуни, знахарі готували з тих же насіння приворотне зілля. Крім того, існувало переконання, що перемелені динні зміна є гарним засобом від імпотенції.

Найбільша в світі ягода - кавун - також була відома багато тисячоліть тому. Батьківщиною її прийнято вважати пустелі Наміб і Калахарі в Південній Африці, а також пустелі Судану. Згадки про кавуни, які модно знайти в Біблії, свідчать про те, що про цю культуру знали як мінімум за 1500 років до нашої ери. Вірші Вергілія вказують на те, що кавун був добре відомий і в Стародавньому Римі, де його їли не тільки свіжим, але і засолених, а також готували з нього мед. Кавун був відомий і в Китаї - приблизно з 8 століття нашої ери. Сюди його завезли з Європи. Китайці називали кавун «диня заходу» і кожен рік у вересні влаштовували кавуновий свято.

Зображення і насіння кавуна знаходили також у стародавніх єгипетських гробницях, що свідчить про те, що цю культуру культивували і там. Кавун поміщали в гробниці в якості їжі фараонів в їх загробного життя. З Єгипту кавуни поширилися в Сирію, Аравію, Персію і Палестину. Він також став відомий в Іспанії та Північній Африці. Араби надавали велике значення кавуну, вважаючи, що він здатний очищати тіло і рятувати його від хвороб, якщо постійно є кавунову м'якоть перед їжею.

В Європі почали вирощувати кавуни з 11-12 століть, а в Росії і того пізніше - у 17 столітті. При цьому, в свіжому вигляді його не вживали. Кавунову м'якоть або вимочували в цукровому сиропі, або вимочували в соді і готували з неї патоку з прянощами і перцем.

Крім баштанних культур, як стверджують люди, обізнані в магії, незвичайним властивостями володіють і інші овочі та фрукти.

Так, наприклад, картопля володіє дуже сильною енергетикою, тому здатний створювати доброзичливу атмосферу та гарний настрій.

Цибуля здатна зцілювати і запобігати небезпеці, захистити від нечистої сили.

Капуста має цілющі властивості у поєднанні з гострими прянощами вона здатна повернути чоловічу силу. Крім того, капустяний сік використовується в косметології для очищення та відбілювання шкіри.

Часник завжди використовувався як засіб для відлякування злих духів, а петрушку - як протиотруту.

Яблука використовують у різних любовних ритуалах, лимони - для очищення від негативної енергетики і збереження вірності в сім'ї, налагодження довірчих відносин.

Морква, а точніше ту, яка має два хвостики, прийнято вважати виконавицею бажань.

Огірок захищає від неприємностей. Щоб він подіяв, необхідно самостійно посадити огірки, а потім так само самостійно зірвати перший плід.

Чи все це Правда, чи тільки красиві казки - невідомо. Комусь доводилося спостерігати чудове дію овочів і фруктів, а хтось просто сприймає все, як красиву казку. Але, можливо, доля правди все-таки присутні?

 

tainy.org.ua

 


24.02.2015 4687 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1947
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1854
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1848
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5462 45
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2145 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1502

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

735

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

790

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

990

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

998
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1762
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3672
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10249
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26133
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10175 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7704
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

892
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

185
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

256
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

374
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1269
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

875