Вже не метр: вчені назвали дистанцію, на яку передається коронавірус

Ми все ще дізнаємось нові дані про те, як поширюється вірус та тяжкість хвороби, яку він викликає.


Як поширюється COVID-19

Вважається, що COVID-19 поширюється в основному через тісний контакт від людини до людини, в тому числі між людьми, які фізично перебувають поруч один з одним, на відстані приблизно 6 футів (1,8 метра). Люди, які інфіковані, але не виявляють симптомів, можуть також поширювати вірус на інших. 


COVID-19 дуже легко поширюється від людини до людини

Наскільки легко вірус поширюється від людини до людини, відрізняється. Вірус, що викликає COVID-19, поширюється набагато легше, ніж грип, але не настільки, як кір, який є одним із найбільш заразних, що вражає людей.


COVID-19 найчастіше поширюється під час тісного контакту

Найбільший ризик зараження мають люди, які фізично перебувають поруч із людиною, хворою на COVID-19, або мають безпосередній контакт із нею.

Коли люди з COVID-19 кашляють, чхають, співають, розмовляють або дихають, вони виробляють краплі дихання. Ці краплі можуть варіюватися в розмірах від більших крапель (деякі з яких видно) до менших. Дрібні крапельки також можуть утворювати частинки, коли вони дуже швидко висихають у повітрі.

Інфікування відбуваються переважно через вплив крапель дихання, коли людина знаходиться в тісному контакті з людиною, яка страждає на COVID-19.

Респіраторні краплі викликають інфекцію, коли їх вдихають або вони осідають на слизових оболонках, таких як у носі та роті.

Коли дихальні краплі рухаються далі від людини з COVID-19, концентрація цих крапель зменшується. Більші краплі з повітря осідають через гравітацію. Менші крапельки та частинки поширюються в повітрі.

З плином часу кількість інфекційного вірусу в краплях дихання також зменшується.


Іноді COVID-19 може поширюватися повітряно-крапельним шляхом

Деякі інфекції можуть поширюватися під впливом вірусу дрібними крапельками та частинками, які можуть затримуватися в повітрі від хвилин до годин. Ці віруси можуть заразити людей, які перебувають на відстані більше ніж 6 футів від зараженої людини або після того, як ця людина вийшла з приміщення.

Цей тип поширення називається повітряно-крапельним шляхом і є важливим способом поширення таких інфекцій, як туберкульоз, кір та вітряна віспа.

Є дані про те, що за певних умов особи, які страждають на COVID-19, заразили тих, які знаходились на відстані більше ніж 6 футів. Ці передачі відбувались у закритих приміщеннях, які мали недостатню вентиляцію. Іноді заражена людина важко дихала, наприклад під час співу чи фізичних вправ.

За цих обставин вчені вважають, що кількість інфекційних менших крапель та частинок, що виробляються людьми з COVID-19, стали достатньо концентрованими для поширення вірусу на інших людей. Люди, які були інфіковані, знаходились в одному просторі в той самий час або незабаром після того, як людина з COVID-19 пішла.

Наявні дані вказують на те, що набагато частіше вірус, який спричиняє поширення COVID-19, передається повітряно-крапельним шляхом. 


COVID-19 рідше поширюється через контакт із забрудненими поверхнями

Дихальні краплі також можуть потрапляти на поверхні та предмети. Можливо, людина могла отримати COVID-19, торкнувшись поверхні або предмета, на якому є вірус, а потім торкнувшись власного рота, носа або очей.

Поширення через поверхні не вважається поширеним способом розповсюдження COVID-19


COVID-19 рідко поширюється між людьми та тваринами

Вірус, що викликає COVID-19, може поширюватися від людей до тварин у деяких ситуаціях. CDC відомо про невелику кількість випадків у всьому світі інфікування через домашніх тварин, включаючи котів та собак. Тварини, заражаються вірусом, що викликає COVID-19, переважно після тісного контакту з людьми, які страждають COVID-19. 

Ризик поширення COVID-19 від тварин до людей вважається найнижчим. 


Захистіть себе та інших

Найкращий спосіб запобігти хворобі — це уникати впливу цього вірусу. Ви можете вжити заходів для уповільнення поширення.

Тримайтеся принаймні на 6 футів (1,8 метра) від інших, коли це можливо. Це дуже важливо для запобігання розповсюдженню COVID-19.

Прикривайте рот і ніс маскою, коли ви поруч з іншими. Це допомагає зменшити ризик розповсюдження як при тісному контакті, так і по повітрю.

Часто мийте руки водою з милом. Якщо мила та води немає, використовуйте дезінфікуючий засіб для рук, що містить щонайменше 60% спирту.

Уникайте переповнених замкнутих приміщень та забезпечуйте належне провітрювання приміщень. Загалом перебування на відкритому повітрі та у приміщеннях з хорошою вентиляцією зменшує ризик потрапляння інфекційних крапель через дихання.

Залишайтеся вдома та ізолюйтесь від інших, коли хворі.

Постійно очищайте та дезінфікуйте поверхні, яких часто торкаються.

Пандемія може бути стресовою, особливо, коли ви на самоізоляції та позбавлені живого спілкування. У цей час важливо підтримувати соціальні зв’язки та дбати про своє психічне здоров’я.

за матеріалами CDC


07.10.2020 7799
15.07.2024
Тетяна Дармограй

Громадяни мають оновити три основні категорії своїх даних — місце проживання, номер телефону і, за наявності, електронну адресу.

5200 1
29.06.2024
Вікторія Матіїв

Як змінилась робота ЦНАПу в умовах війни, з якими викликами стикнулись, які послуги є найпопулярнішими та як у ЦНАПі оновлюють дані військовозобов'язані, журналістка Фіртки розпитала у директора Департаменту адміністративних послуг Богдана Пителя.

1836 4
08.06.2024
Вікторія Косович

Робота рятувальників займає одну з ключових ролей у забезпеченні добробуту суспільства, адже від їхньої оперативної реакції залежить найцінніше — людське життя. Про виклики героїчної професії у час повномасштабної російсько-української війни, журналістка Фіртки поспілкувалася з речницею Головного управління ДСНС в Івано-Франківській області Христиною Перцович.

4045 3
31.05.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поїхала до Погінського монастиря Успіння Матері Божої, де поспілкувалася з отцем Антонієм Яремчуком, ЧСВВ (Чин святого Василія Великого) — вислуженим ігуменом монастиря.  

3170 2
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

7960 2
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

20293 29

Багато християн протягом свого життя намагається потрапити в місця пов’язані із життям Ісуса Христа або Його учнями. Серед найважливіших місць займає Єрусалим — місто, в якому помер і Воскрес засновник християнства.  

275

Поняття святості, як певної інакшості, духовної досконалості присутнє у різних релігіях.   

818

Поширений вислів «Пийте, але не впивайтеся» часто приписують Ісусу Христу. Втім, чи дійсно в Священному Писанні християн є цей вираз і яке ставлення до алкоголю і його вживанню ми бачимо у Біблії?

1912

Для того, щоб відправляти Зеленського «з речами на вихід», треба запропонувати – а що далі? В умовах війни ми не можемо припустити, щоб країна жила без Президента, яке б прізвище він не мав. 

2391
24.07.2024

Гречаний чай — це корисний і смачний напій, який поєднує у собі багатство вітамінів і мінералів з приємним ароматом. Корисні властивості роблять його незамінним джерелом здоров'я людини.

187
20.07.2024

Влітку під час тривалих вимкнень електроенергії деякі продукти в холодильнику можуть зіпсуватися за чотири години, без нього — за дві.  

694
17.07.2024

Інфляція на споживчому ринку у червні 2024 року порівняно із травнем цього року на Прикарпатті становила 2,5%, з початку року — 4,9%, в Україні — 2,2% та 4,3% відповідно.  

476
23.07.2024

На початку серпня відбудеться Всеукраїнська Патріарша проща до Галицької Чудотворної ікони Матері Божої в Крилосі, яка щороку об’єднує у молитві тисячі вірян.  

18379
19.07.2024

У суботу, 20 липня, християни відзначатимуть День пророка Іллі.  

976
15.07.2024

Отець Антоній Яремчук — вислужений ігумен монастиря та парох парафії Успіння Матері Божої у мальовничому, чудовому відпустовому місці в селі Погоня.  

1215 1
11.07.2024

Подружжя — окреме святе таїнство, нерозривний союз, який заснований самим Господом.  

6099 3
20.07.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

23390 1
24.07.2024

Майже третина (32%) опитаних українців у травні 2024 року висловили готовність до територіальних поступок для якнайшвидшого досягнення миру та збереження незалежності.   

293
20.07.2024

Депутати Верховної ради у першому читанні підтримали законопроєкт, в якому йдеться про угоду зі слідством у провадженнях про корупційні злочини. Сім із десяти обранців з Івано-Франківщини проголосували "за".  

989 1
18.07.2024

Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт №11340, який дозволятиме підозрюваним у корупційних злочинах чиновникам йти на угоду зі слідством та сплачувати штраф за скоєне правопорушення.  

1169 4
16.07.2024

Зауважимо, соціологи, які опитали понад дві тисячі респондентів, наголошують, що «це думка тилу».

497