Вступ-2021 в Івано-Франківську: кількість поданих заяв, найпопулярніші спеціальності та вартість навчання

Минулої п’ятниці, 23 липня о 18:00 годині завершився прийом заяв для вступників на освітній рівень бакалавр за результатами зовнішнього незалежного оцінювання та творчих конкурсів.

А вже цієї середи, 28 липня, розпочався наступний етап цьогорічної вступної кампанії – оприлюднення рейтингових списків вступників на освітній рівень бакалавр.

Абітурієнти, які отримали рекомендації на місця державного замовлення, повинні подати документи до 2 серпня 18:00 години, а вступники, які отримали рекомендації на контрактні місця – до 14 серпня 18:00 години.

За даними державного підприємства «Інфоресурс», станом на 11:00 год 28 липня на основі повної загальної середньої освіти на рівень молодшого бакалавра, фахового молодшого бакалавра, бакалавра, магістра (ветеринарного, фармацевтичного, медичного спрямування) створили 196 537 кабінетів та подали понад 1 млн 157 тисяч електронних заяв.

В Україні у рамках вступної кампанії 2021 майже 65 000 абітурієнтів отримали рекомендацію до зарахування на бюджет до вищих навчальних закладів. Як повідомили в Міносвіти, їх отримали 64 976 вступників на бакалавра (магістра медичного, ветеринарного й фармацевтичного спрямування). Розподіл місць відбувся за алгоритмом адресного розміщення державного та регіонального замовлення.

Для зарахування до ВНЗ абітурієнти повинні подати оригінали таких документів:

  • копію документа, що посвідчує особу;
  • оригінал документа про освіту та додаток до нього;
  • копію військово-облікового документа (крім випадків, передбачених законодавством);
  • сертифікати ЗНО;
  • 4 кольорові фотографії 3х4;
  • підписану приймальною комісією роздруковану заявку на вступ (для абітурієнтів, які подавали заяви через електронний кабінет)
  • інші документи, передбачені правилами прийому конкретного закладу.

Зауважимо, що у тих абітурієнтів, які не отримають жодної рекомендації на бюджет до 28 серпня, статус навпроти всіх заяв залишиться «Допущено до конкурсу». Усі ці заяви автоматично беруть участь в конкурсі на контракт.

У разі отримання рекомендації на контракт навпроти таких заяв статус зміниться на «Рекомендовано до зарахування (навчання за кошти фізичних та юридичних осіб». Цей статус може з'явитися навпроти декількох заяв, тому вступник має можливість самостійно визначити, яку саме пропозицію обрати.


В Івано-Франківську функціонують як державні, так і приватні заклади вищої освіти. Деякі з них засновані декілька десятків років тому, інші – з’явились не так давно, але вже можуть похизуватись списками охочих вступити до їхнього закладу. Про статистику подання заяв до популярних державних закладів вищої освіти в Івано-Франківську читайте нижче.  

Державний вищий навчальний заклад «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника»

Від початку вступної кампанії до університету надійшло 18 785 заяв вступників на освітній рівень бакалавр.

Водночас цього року найбільш популярними серед вступників на перший курс за кількістю поданих заяв до ПНУ є такі спеціальності:

  • 081 Право – 982 заяви;
  • 043 Філологія (Германські мови та літератури) – 793;
  • 073 Менеджмент – 603;
  • 091 Біологія – 495 заяв;
  • 122 Комп’ютерні науки – 475 заяв;
  • 121 Інженерія програмного забезпечення – 473 заяви;
  • 012 Дошкільна освіта – 452 заяви;
  • 291 Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії – 447 заяв;
  • 052 Політологія – 425 заяв;
  • 061 Журналістика – 237 заяв.

Вартість денної форми навчання в залежності від обраної спеціальності коливається від 20 000 гривень до 25 500 гривень за рік.

Найдорожчими напрямками підготовки є «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії», «Право», «Філологія (Англійська мова і література)».

Своєю чергою заочна форма навчання залежно від напряму підготовки стартує від 16 000 гривень за рік. Найбільше потрібно заплатити за спеціальності «Музичне мистецтво» та «Сценічне мистецтво» – 20 000 гривень.

До слова, за даними державного підприємства «Інфоресурс», Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника увійшов у ТОП-20 закладів вищої освіти України за популярністю серед цьогорічних вступників. ПНУ посідає 13 місце за кількістю поданих заяв вступників на освітній рівень бакалавр на основі повної загальної середньої освіти.

Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу

До університету на денну форму навчання надійшло понад 7 000 заяв вступників на основі повної загальної середньої освіти.

Своєю чергою у 2021 році найпопулярнішими серед вступників на освітній рівень «бакалавр» за кількістю поданих заяв є такі спеціальності:

  • 123 Комп’ютерна інженерія – 480 заяв;
  • 121 Інженерія програмного забезпечення – 473 заяви;
  • 151 Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології – 469 заяв;
  • 012 Дошкільна освіта – 452 заяви;
  • 291 Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії – 447 заяв;
  • 073 Менеджмент – 431;
  • 041 Філологія (Германські мови та літератури) – 396.

Вартість денної форми навчання в залежності від обраної спеціальності стартує від 19 300 гривень до 25 500 гривень за рік.

Найдорожчим напрямком підготовки є «Філологія (Германські мови та літератури)». Водночас вартість заочної форми навчання незалежно від спеціальності складає 15 000 гривень.

Івано-Франківський національний медичний університет

До Івано-Франківського національного медичного університету надійшло понад 7 000 заяв вступників на освітній рівень «бакалавр».

Максимальний обсяг державного замовлення на основі повної загальної середньої освіти: за спеціальністю «Стоматологія» складає 10, «Медицина» – 300, «Педіатрія» – 30.

Вартість одного року навчання на освітній ступінь бакалавр за спеціальністю «Фізична терапія, ерготерапія» коштує 20 000 гривень. Вартість за весь строк навчання складає 80 000 гривень.

Ціна за спеціальність «Медицина» для 1 курсу складає 44 000 гривень. Вартість за весь термін навчання складає 264 000 гривень.

Напрям підготовки «Педіатрія» в університеті коштує 35 000 гривень за рік та 210 000 гривень за весь строк навчання. Своєю чергою «Фармація, промислова фармація» коштує 33 000 гривень за рік та 165 000 за весь час навчання.

Водночас цьогоріч найпопулярнішими серед вступників на освітній рівень «бакалавр» за кількістю поданих заяв є такі спеціальності:

  • «Медицина» – 922 заяви;
  • «Фармація» – 459 заяв,
  • «Фізична терапія, ерготерапія» – 357 заяв.
  • «Стоматологія» – 332 заяви;
  • «Педіатрія» – 107 заяв. 

Зазначимо, що мінімальними значеннями кількості балів із вступних випробувань для вступу на основі повної загальної середньої освіти, з якими вступник допускається до участі у конкурсі є наступними: 

  • для спеціальностей: 221 Стоматологія, 222 Медицина, 228 Педіатрія з першого конкурсного предмета не менше 100 балів, з другого та третього конкурсних предметів – не менше 150 балів (за винятком вступників з конкурсним балом понад 175 балів);
  • для спеціальності 227 Фізична терапія, ерготерапія з першого, другого та третього конкурсних предметів – не менше 100 балів;
  • Конкурсний бал для вступу на основі повної загальної середньої освіти за спеціальністю 226 Фармація, промислова фармація не може бути менше ніж 130 балів.

А чи потрібен диплом? Кого шукають роботодавці

Фіртка вирішила з’ясувати найбільш популярні професії та дані щодо нових вакансій, які подали роботодавці за майже пів року, на Прикарпатті.

Як свідчать дані порталу з пошуку роботи  work.ua, в Україні найбільш оплачуваною є робота програмістів, а найбільш затребуваними фахівцями є менеджери з продажів. Водночас в Івано-Франківську роботодавці найбільше шукають продавців-консультантів, менеджерів та кухарів.

За професійними групами найбільший попит роботодавців спостерігається на водіїв транспортних засобів, підсобних робітників, працівників сфери торгівлі та послуг, кухарів та бухгалтерів. До переліку тих, які мають попит також входять:

Зауважимо, що за даними сайту з пошуку роботи work.ua, середня зарплата в Україні становить 13,5 тисяч гривень. Водночас середня зарплата, на яку претендують українці, які розмістили свої резюме, — нижча, близько 12 тисяч гривень.

Найбільш популярними є вакансії з пошуком IT- фахівці. Водночас за кількістю вакансій лідирують продавці-консультанти, менеджери з продажу, кухарі, адміністратори, бухгалтери й водії. До найбільш поширених запитів українців, які шукають роботу, входять адміністратори, директори, продавці-консультанти, водії, менеджери з продажу.

Водночас середня зарплата, яку готові запропонувати в Івано-Франківську, становить 11,5 тисяч гривень — на 2 тисячі гривень нижче, ніж у середньому по Україні. 

Зазначимо, що за статистикою, понад 11 тисяч жителів Івано-Франківщини – безробітні. З них більш ніж половина – люди з вищою освітою. Понад 30 % — віком до 35 років.


Коментарі ()

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1961
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1860
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1855
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5491 46
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2153 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1509

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

744

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

796

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

998

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1004
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1768
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3679
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10256
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26146
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10182 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7712
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

897
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

205
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

262
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

379
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1276
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

883