Все заради пива

 

/data/blog/35620/15d6c4d6c2a4839f5b95eba702108dd3.jpg

В обласному центрі встановилася справжня літня температура і в центральній частині міста як гриби після дощу виростають літні торгові майданчики. Літніми їх можна назвати доволі умовно, адже розгортати такі заклади торгівлі дозволяється з 1 квітня по 1 листопада. І лише цьогорічна затяжна зима змусила підприємців трохи відтермінувати сезон заробітків.

Бізнес для своїх

Літні торгові майданчики вельми популярні серед іванофранківців. Погожого дня, навіть у будні, в таких закладах завжди вистачає клієнтів, які бажають перехилити гальбу-дві пива. Підприємці давно помітили тенденцію до такого й охочих заробити на пристрасті до хмільного напою не бракує. Однак, як пише газета "Галичина", далеко не всім охочим вдасться пробитись на таке «місце під сонцем». Місто у нас маленьке, тотально забудоване і знайти відповідний клапоть землі під шатро доволі непросто. В результаті конкуренція за розміщення таких закладів доволі значна.

Практика розташування літніх торгових майданчиків склалась протягом попередніх років. Тут варто окреслити два варіанти: «літник» біля торгового закладу (ресторану, кафе чи бару) та літній майданчик, що розташований окремо. із літнім майданчиком біля стаціонарного закладу все ясно: є власник, який таким чином розширює клієнтську базу шляхом надання більшої зручності для своїх відвідувачів. А от хто має стояти на центральних площах міста? В цьому разі діє доволі дивний принцип: підприємець, який облаштував заклад минулого року, має право продовжити свою діяльність. Таким чином, на ринок не допускають чужих і найкращі місця розподіляють між тими, хто має добрі зв’язки в структурах міської влади. А як же конкурси, тендери та аукціони, про які так люблять говорити наші можновладці? Адже лише таким чином можна отримати найвищу для міста вартість оренди. Проте в цьому міська влада керується зовсім іншими принципами.

Щороку діяльність літніх торгових майданчиків пов’язана з великою кількістю проблем. Антисанітарія, нелегальні працівники, різноманітні порушення законодавства про тишу, створення перешкод для руху пішоходів — це далеко не повний перелік незручностей. Позитиви, безумовно, теж є — торік івано-Франківськ заробив 633 тисячі гривень від діяльності «літників». Однак детальний аналіз дозволяє стверджувати про сумнівність такого «бізнесу» з точки зору інтересів громади.

Пивний алкоголізм

В Україні протягом десятиліть формувався міф про те, що пиво не є алкогольним напоєм. В результаті масованої рекламної кампанії із залученням відомих спортсменів за останні десять років кількість пивних алкоголіків збільшилась у десять разів. Якщо 10-15 років тому хворих з такою залежністю було один-два на 100 алкоголіків, то нині — більше десяти. Найтривожніше, що пивними алкоголіками стають переважно молоді люди, причому з достатньо благополучного соціального середовища. Для прикладу: літр пива міцністю 5 градусів еквівалентний 125 грамам горілки. і на відміну від горілки та іншого «важкого» алкоголю, продаж якого суворо регламентують, пиво можна купити всюди, в тому числі і в «літниках». Літні торгові майданчики зорієнтовані на продаж пива як головний спосіб заробітку. Крім того, ці заклади мають прямий стосунок до формування культури споживання алкогольних напоїв і сприяють поширенню пивного алкоголізму. У читача може виникнути враження: все це не про нас, ми ж не Донецьк, у нас алкоголіків менше. Як свідчать дані обласного наркологічного диспансера, івано-Франківщина посідає п’яте місце в Україні за поширеністю алкоголізму (1 445 алкоголіків на 100 тис. населення), пишуть Паралелі.

Все по-старому

27 березня Івано-Франківський міськвиконком погодив облаштування 20 літніх майданчиків у центральній частині міста. Це лише перша партія їх, адже чи не на кожному засіданні виконкому такі питання будуть розглядати і затверджувати. Якщо порівняти з минулим роком, тоді нараховувалось більше 100 таких закладів, щоправда, частина з них діяла нелегально. Що відрізнятиме цьогорічний сезон від торішнього? Відмінностей небагато. Спочатку про приємне: влада таки виконала обіцянку і прибрала «літник», який розміщувався впритул до дитячої бібліотеки на площі Міцкевича. Щоправда, забравши шатро з цього місця, чільники міста ледь не створили нову проблему, адже власник «літника» запропонував перенести його на майданчик позаду пам’ятника «пластунам». і дарма, що цей майданчик є частиною пішохідного коридору між площею Ринок та вулицею Незалежності. Лише в останній момент з ініціативи першого заступника міського голови Зіновія Фітеля цей пункт вирішили вилучити з рішення. На цьому добрі новини і вичерпуються.

Центральна частина міста (Вічевий майдан та площа Ринок), як і минулого року, тепер буде перевантажена «літниками». Торік біля ратуші стояло шість закладів і цього року навряд чи буде менше. Подібна до цього історія — і з Вічевим майданом, де біля фонтану вже стоїть два «літники», які є більшими за площею за торішні. Зовсім сумна історія з площею біля універмагу «Прикарпаття». Дирекція супермаркету «Сільпо» звернулась до міської влади з пропозицією облаштувати з боку вулиці Дністровської паркувальний майданчик, який би мало обслуговувати КП «Сервіс-авто». Але цьому заважають торгові кіоски та літній майданчик, який працює на цій же території. Хто переможе, побачимо вже згодом, щоправда, навряд чи виграють пішоходи, яких після розростання фасаду універмагу на п’ять метрів відтіснили на невеликий п’ятачок.

Подвійні стандарти

«Літники» поблизу ратуші з’явилися після 13 травня. Таку умову перед підприємцями висунув міський голова Віктор Анушкевичус. Пов’язано це з тим, що площу Ринок активно використовували під час святкувань до дня міста. Традиційно на урочистості завітали гості із міст-побратимів. Міський голова чудово розумів, що «літники» навряд чи пасуватимуть пафосним заявам про європейське місто. Але свята минули, і іванофранківцям доведеться щонайменше півроку миритися з «пивним Шанхаєм» біля ключової пам’ятки міської архітектури. Якщо в обласному центрі ситуація не найкраща, то з районів також надходять тривожні відомості. Як повідомила ОДТРК, у Надвірні два «літники» встановили безпосередньо перед школою, хоч це і суперечить правилам. Найцікавіше, що претендентами на такий бізнес у Надвірні є «сіячі доброго і вічного» — педагог-методист саме цієї школи, яка розташована біля пивного майданчика, та директор місцевої телерадіокомпанії. Отож пиво в маси тепер будуть нести гуманітарії.

Хотіли як краще, а вийшло як завжди

Щоб практика розміщення «літників» у місті була більш прозорою, цього року міська влада вирішила прийняти нову редакцію відповідного положення, яке навіть винесено на громадське слухання. Але без скандалу не обійшлося. Вже на виконкомі положення розкритикував секретар міської ради Микола Вітенко. Він пропонував дозволити «літникам» працювати цілорічно, а також дозволи на розміщення таких закладів видавати в департаменті архітектури та містобудування, а не на виконкомі, який є публічним органом. Зрештою, положення таки ухвалили в старій редакції, однак після положення мали б затверджувати і комплексну схему розміщення літніх торгових майданчиків. Така схема чітко визначала б місця, де можна встановлювати такі заклади і якої площі вони повинні бути. Такий сценарій був невигідним певним політичним силам, і схему вирішили не затверджувати, а дозволи видавати в «ручному режимі». Це загрожує подальшими конфліктами, адже новий «літник» може з’явитись будь-де і в будь-який час.


16.05.2013 843 6
Коментарі (6)

мешканець 2013.05.17, 13:54
Що ж як бачимо влада і далі, як і щороку, споює молодь, майбутнє України. Запитання до влади: А хто ж буде будувати і розвивати українську державу? Та спита та деградована Вашими зусиллями молодь? А може Ви "шановні міські можновладці" спеціально так чините, щоб Україна немала майбутнього? Ви, ідучи на поводу і за хабар від пивнмх злодюг, сповідуючи свої меркантильні інтереси, нищите майбутнє української нації. Де ви свободівські псевдопатріоти члени виконкому який приймав рішення про пяні майданчики? Що і далі продаєтесь за хабарі, як ваші побратими Гаркот і Онуфріїв? ГАНЬБА ВИКОНАВЧОМУ КОМІТЕТОВІ!
? 2013.05.17, 14:40
При чому виконком до вищезгаданих осіб? За них несе відповідальність свобода,яка активно займається розміщенням своіх літнх майданчиків. Виконком ще трохи має совість!
Світлана 2013.05.17, 16:55
не буду повторюватись, цілком згідна з вищенаписаним коментарем, тільки шкода що від наших коментарів нічого не змінюється, а ті кого це стосується просто не читають їх, а продовжують це робити з року в рік нарощуючи кількість таких закладів в місті.........
1 2013.05.18, 14:35
Свобода споює молодь
Сергій Чирва 2013.05.18, 19:15
Із Світланою незгідний: вони читають наші коментарі! І на правду, як по команді, а може і по команді, починають поливати лайном блогерів ... А споювання населення чітко вписується у поставлене глобалістами завдання: привести населення України до 10 млн. душ. Хіба це не геноцид? А шляхи також визначені: це і куріння, і наркоманія, і алкоголізм, і химізація їжі, а також знищення економіки, виїзд молоді за кордон, просто маргиналізація людей... Тут один хвалився, що він РОГУЛЬ... А наших політиканів використовують у темну, граючи на їхньому природному жлобстві.
людмила 2013.05.20, 21:15
зробіть біля пивнушок туалети,загадили усі сквери і підворотні
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

505
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

10990 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1837
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1733
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2739
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4594

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

333

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1038

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1449

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1321
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1701
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1507
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1222
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

594
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

669
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1863
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

2085 10
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20362
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

338
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

693 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

725
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1074