Володимир Данів: Сполучення Надвірна-Манява сьогодні як ніколи потребує уваги з боку влади (фото)

Мова йде про дорожнє сполучення, на якому не велися капітальні ремонти з 90-х років.

22 липня 2019 року Президент України Володимир Зеленський видав Указ «Про розвиток регіону українських Карпат» з метою стимулювання соціально-економічного розвитку, підвищення інвестиційної привабливості, розбудови рекреаційного, туристичного та етнокультурного потенціалу регіону українських Карпат, яким передбачено затвердити у двомісячний строк Державну програму розвитку регіону українських Карпат на 2020 — 2022 роки з урахуванням Концепції розвитку гірських територій українських Карпат; передбачити у проектах закону про Державний бюджет України на 2020 та наступні роки видатки, необхідні для реалізації Державної програми розвитку регіону українських Карпат на 2020 — 2022 роки.

Фіртка спільно з керівником Івано-Франківського обласного територіального громадського формування із забезпечення громадського порядку та охорони державного кордону Володимиром Данівим хоче привернути увагу жителів Прикарпаття, а також громадян України, які часто відвідують західні рубежі нашої держави, зокрема Івано-Франківщину – туристичне Прикарпаття, до траси Надвірна-Гвізд-Молодків-Бабче-Маркова-Манява. Журналісти разом з В. Данівим виїхала задля того, щоб на власні очі пресвідчитись, що насправді відбувається на вказаному шляху.

Мова йде про дорожнє сполучення, на якому не велися капітальні ремонти з 90-х років. Крім того, громадяни вказаних сіл найбільше постраждали від цьогорічної та повеней минулих років. Багато автобусів з туристами, прямуючи з Буковеля до Манявського водоспаду вказаним шляхом, практично застрягають на цій ділянці дороги і бажання туристів не раз відвідати прекрасний, мальовничий край відпадає одразу ж.

Читайте також: Володимир Данів: Якщо не дамо зелене світло громадським формуванням, є реальна небезпека втратити державу

Небайдужими громадянами, активістами обласного територіального громадського формування із забезпечення громадського порядку та охорони державного кордону написане звернення до Президента України Володимира Зеленського у якому наголосили на тому, що на Прикарпатті буквально у 15 км від президентської резиденції в с. Гута, розташовується найбільша святиня Західного регіону – Свято-Хресто-Воздвиженський манявський монастир, більше відомий як Манявський скит.

З історії знаємо, що усі князі, гетьмани, починаючи з Богдана Хмельницького, Івана Виговського з'їжджалися саме у Маняву. Усі президенти незалежної України теж неодноразово бували у Манявській обителі, як, зрештою, і велика кількість іноземних гостей і делегацій. Це українська святиня, твердиня православ'я, названа «українським Афоном», у якій свого часу несли послух понад 300 монахів.

У зверненні наголошувалося й на тому, що саме с. Манява у найближчому майбутньому може стати другим Буковелем. Активісти просили особистого втручання та сприяння Президента у ремонті вказаної траси. Завдяки цьому вдасться відновити потік туристів з Буковеля до Манявського скита, який заслуговує на те, щоби стати туристичним центром Західної України, як це раніше історично і було. Втім, увагу Президента так і не було привернуто.

Тому залишається знову і знову бити в усі дзвони задля того, щоб чиновники та громадськість почули про проблеми регіону. Особливо це стосується керівництва області, губернатора як безпосереднього очільника Прикарпатського регіону, якому Президент доручив виконання цих та інших завдань у вкрай важких умовах, коли суспільство чекає змін, щоби спільними зусиллями ми вирішили назрілу проблему.

"До речі, в цьому плані можна перейняти позитивний досвід міста Харкова, де до   ремонту доріг, встановлення дитячих майданчиків залучаються ті, хто спроможні виконати те чи інше завдання у короткі терміни. В нашому випадку, нафтовидобувні підприємства яких безліч у нашому регіоні, також туристичний комплекс «Буковель» здатні на себе взяти таке завдання, адже йому це найбільше вигідно, чи, можливо,  залучити інвесторів, народних депутатів тощо. Показовим є випадок, коли Президент доручив новообраному народному депутата України Андрію Іванчуку, віднайти 175 мільйонів і допомогти відремонтувати дорогу протяжністю у 14 км в с. Космач, Косівського району що на Івано-Франківщині, якої також немає з 1991 року. Тут головне – політична воля, бажання чиновників вирішити це питання.

Знаючи відношення Президента України до проблеми доріг в Україні, наше громадське формування просило «команду Зе» на усіх рівнях прикласти максимум зусиль, щоб вказана траса була відремонтована подібно траси, яка веде до Буковеля, якою особисто займався народний депутат України Олександр Шевченко. Цим ми зробили б великий вклад у розвиток інфраструктури Західної України на шляху до примирення Західної та Східної України, адже багато туристів зі Сходу прагнуть потрапити саме до Буковеля. Також ми вирішимо проблему термінового доставлення до найближчої клініки громадян.  Сьогодні це питання ціни людського життя. У с. Манява знаходиться прекрасний водоспад, до якого прагне потрапити велика кількість туристів, а в с. Старуня, що біля вказаної траси, знаходиться єдиний в Україні діючий грязьовий вулкан, нафтове та озокеритне озеро, де археологи знайшли забальзамовані природнім способом рештки мамонта та волохатого носорога. До речі, громада с. Старуня виграла грант у розмірі 4,5 млн грн на проведення фестивалю уже цієї осені. ", - наголошує Володимир Данів.

По дорозі ми спілкуємось із громадянами.

Так, Леся Сухоручко, мешканка с. Бабче, із болем на серці розповідає:

«Одинадцять років ми живемо в суспільстві, де тебе попросту не чують, не помічають, де не вистачає політичної волі на те, щоб захистити твоє життя і майбутнє твоєї сім'ї. Так далі бути не може! Причиною всьому цьому є місточок на вказаному дорожньому сполученні у нашому селі, який знаходиться неподалік батьківського дому. Від повені 2008 року особливо постраждало і село Бабче. Групою чиновників було встановлено, що міст не придатний для подальшої експлуатації. Виділили на ремонтні роботи 4 млн грн, з яких освоєно 1.5 млн. Розпочалися ремонтні роботи, які тривають ось уже 11 років. Весь обсяг робіт – це встановлення труби, засипаної піском, замість моста. Вона не може вмістити ввесь об'єм води, і її постійно закупорює мусором та деревами, яке наносить вода з лісів. Вода розливається на присадибні ділянки і постійно підтоплює домогосподарства. Піддаються руйнуванню цегляні будинки, від постійного підтоплення вода в колодязях стала не придатною для споживання. Водопотік шукає шляхи відходу і, в результаті, руйнує асфальтне покриття, яке сполучає напрямок дороги Надвірна-Гвізд-Молодків-Бабче-Маркова-Манява. Якщо ця дорога остаточно зруйнується, а це лише питання часу, люди не в змозі будуть добиратися на роботу в м. Надвірна та с. Битків, де розташовані нафтопереробні підприємства. Кошти на відновлення дороги уже будуть набагато масштабніші.

Під час весняної повені місцю, де є утруднений відтік води, місцеві жителі дали назву «Ніагарський водоспад». Ця біль від бездіяльності, від байдужості руйнує свідомість людей, наводить страх, в якому мешканці живуть постійно, як лише збирається на дощ. У мене є лише одне запитання: якщо у сучасному світі життя людини втратило цінність, то навіщо співчуття, якщо не робиться нічого для того, щоб попередити трагедію, навіщо матеріальні відшкодування? Адже люди, які протягом тривалого часу не можуть дістатися своєї домівки, у зв'язку з тим, що течія річки така велика, що зносить все на своєму шляху, не можуть думати про безкінечну кількість документів, актів і переконань чиновників, які усе це спостерігають у соціальних мережах».

Володимир Данів надіється на особисте втручання Президента України та безпосередньо голови ОДА щодо встановлення термінів ремонту вказаної траси із залученням усіх необхідних ресурсів держави. Тим паче для області це не така вже й велика відстань – всього 15 км дорожного покриття. До цих процесів, як було вже сказано, можна залучити нафтовидобувні компанії, які знаходяться неподалік. Настав час щось робити, далі так тривати не може.

"Маємо надію, що ні голова ОДА, ні Президент України не повторюватиме помилок своїх попередників. Для цього вважаємо за необхідне виходити якомога частіше в маси, в народ, «в люди», які є безцінним багажем мудрості та знань, є тією рушійною силою, каталізатором для змін, для добрих справ.На завершення хотілося б наголосити: необхідно їхати не туди, де заплановані поїздки та зустрічі, а де нас найменше чекають, подібно як це робить Президент Білорусі Олександр Лукашенко. Дорожнє сполучення Надвірна-Гвізд-Молодків-Бабче-Маркова-Манява як перспективний напрям розвитку західного туристичного регіону, як туристичний центр Західної України на якому дорожнє покриття знаходиться у край жахливому та занедбаному стані нині як ніколи потребує особливої уваги з боку влади та громадськості", - підсумовує Володимир Данів.

Фотогалерея


30.08.2019 5236 1
Коментарі (1)

Юра 2019.09.18, 00:10

Шо він бреше цей Володир Данів він невиплачує зарплату людям вже півроку близько 70тис.грн продає неповнолітнім алкоголь.Він тримає кафе старий лис в Ст.Лисець бог йому судья шо бере на роботу 15річних і кідає на зарплату.Люди як таких як він світ носить.Як такий нелюд може шось говорити про порядок.Через таких жадюг і гнид держава пропадає..

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1882
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1820
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1817
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5366 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2115 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1480

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

686

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

743

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

936

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

971
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1721
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3635
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10214
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26089
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10141 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7679
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

863
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1363
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

349
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1238
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

837
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1043