Візи до Польщі: ускладнена простота

 

 

Чому у франківський центр, покликаний спростити процедуру отримання віз до Польщі, треба стояти в черзі так само, як і у львівське консульство? Чому за це треба платити більше, ніж безпосередньо у Львові?

 

З такими запитаннями в редакцію звернувся спортивний клуб «Сокіл». Спортсмени вибиралися на міжнародні змагання за кордон. Оформлення документів стало для них своєрідним випробуванням. «Ото спадає на думку: можливо, не варто так «напрягатися» і полишити цю ідею з міжнародними турнірами... І дати золоті нагороди забрати полякам... А можливо, вони цим «спрощеним» режимом на таке й сподіваються?..» Що робиться у франківському візовому центрі, з'ясовував «ГК».

 

 

Подвійна черга


З сьомої ранку чи й раніше займають «живу» чергу до івано-франківського Пункту прийому візових анкет до Республіки Польща. Приїздять не тільки з інших міст нашої області, а й із сусідніх областей - Чернівецької, Тернопільської, Хмельницької.

 

 

Минулого понеділка за годину до відкриття візового центру черга до його дверей витягнулася далеко по тротуару і закрутила хвіст аж під офіс газконтори. Більше півсотні людей. За півгодини до закриття під дверима все ще залишалося чоловік десять. Респект закладу: прийняли всіх.

 

Ажіотаж? Наче й ні. Просто подвійна черга. Як зазначено на сайті франківського Пункту, здати документи можна як за попереднім записом, так і без нього. «Жива» черга - ті, що вирішили йти без запису. Інші, хто зареєструвався на певний час, приходять і формують окрему чергу. В ній теж треба постояти, але порівняно недовго - 30-40 хвилин. Річ у тому, що двері до візового центру, як спрощено називають установу городяни, зачинені. Охоронець вартує їх зсередини і «запускає» туди прохачів віз невеликими порціями. Час від часу він цікавиться, чи немає когось «по запису». Тих беруть відповідно до години.

 

«Краще йдіть запишіться, - напучує чоловік, що відрекомендовується професійним «човником» Серьожою. - Я сам вчора записався на сьогодні і от уже здав папери. Тут є хлопці. Сто п'ятдесят гриваків - і вони все зроблять. Вам скажуть годину. Приходите і здаєте документи без черги...»

 

 

Візова підтримка


Одразу зазначимо, що емоції на адресу Генконсульства Польщі у Львові, яких не бракувало в черзі до місцевого візового центру, зайві. Пункт прийому візових анкет до Республіки Польща не є підрозділом ані Консульства, ані Посольства. Це - комерційна структура, підприємство індійської фірми «VFS Global». Вона виграла тендер польського МЗС на обслуговування Посольства - «провадження діяльності з візової підтримки в Україні» офіційною мовою.

 

 

На відкритті установи про це говорилося. Щоправда, тоді ж і Генконсул Польщі, і губернатор Прикарпаття наголосили, що з відкриттям Пункту франківцям уже не треба буде їхати до Львова і стояти у величезних чергах. Мовляв, усе буде близько й зручно. Мовляв, це моральна й економічна вигода для людей.

 

Насправді, на Пункт прийому візових анкет не треба покладати особливих сподівань. Його працівники лише збирають документи і передають їх на розгляд Посольства Польщі в Україні. На сайті франківського візового центру так і зазначено: «Працівники Пункту прийому візових анкет жодним чином не впливають на рішення Посольства».

 

Здати документи через франківський візовий центр фірми «VFS Global» коштує 655 грн.: 35 євро - консульський збір, 250 грн. - послуги Пункту, 20 грн. - послуги банку, 50 грн. - кур'єрська доставка відповіді (паспортів, візи чи відмови).

 

 

Підводні камені


З іншого боку будівлі, в якій розташовується візовий центр, є двері з табличкою «Заповнення анкет для подання до Пункту прийому візових анкет до Польщі». В кімнатці, де при столах і комп'ютерах працюють троє молодих людей, відвідувачів не бракує. Тут цілком легально, на відміну від «хлопців» під дверима, записують на подання документів. А також допомагають видрукувати з сайту і правильно заповнити анкету, зробити ксерокопії документів. За додаткові послуги треба заплатити: 50 грн. за анкету і 50 грн. за реєстрацію на сайті - «запис через мейл». Якщо зареєструватися в цьому допоміжному пункті, то потрапити у Пункт візовий можна хоч завтра, післязавтра тощо. Віза - через 7 днів, обіцяють молоді люди. А от ми чули, що у львівське Консульство до кінця березня здати документи вже не вдасться - всі дні нібито зайняті. «Не знаємо, - знизують плечима. - Тут у нас проблем немає...»

 

Зате є питання. Навіщо створювати пункт при Пункті і чому там повно людей, якщо вибрати час для подання документів можна за телефоном спеціального «cаll-центру» чи на сайті? В електронному вигляді можна також заповнити і роздрукувати візову анкету. Причому - безкоштовно. Телефони і веб-адреса, куди треба звертатися, зазначені в оголошеннях, що виставлені у вікнах візового центру.

 

Пробуємо справитися самотужки. Беремося призначити на рекомендованому сайті дату подання документів у франківський візовий центр. Наприкінці процесу ідентифікації електронної пошти програма вирішила, що наша скринька має «недостатньо складний» пароль, і на цьому зависла. Спеціально зареєстрували іншу «ускладнену» скриньку, але вона не пройшла ідентифікацію. По телефону «візової лінії» нам повідомили, що платформа, на якій розміщений мейл, проходить оновлення і не відповідає, відтак порадили зателефонувати пізніше. Наполегливе прохання надати телефон безпосередньо франківського пункту візової підтримки - не почули. Мобільний номер, який вказано на його спеціалізованому сайті, не працює. Висновки напрошуються відповідні.

 

 

 

Наталія КУШНІРЕНКО,

 

Галицький кореспондент


Коментарі (9)

Andriy 2012.03.11, 15:46
Вважаю, що процедура отримання Шенгенських віз є надзвичайно принизливою для українців. Хоча скаржитись на поляків, які у цьому напрямку є найлояльнішими до нас – гріх. Візові центри використовує дуже багато посольств європейських країн. Всі ці центри беруть за свої послуги близько додаткових 25 євро(це крім 35 візового збору). За це вони систематизують для посольств необхідну інформацію, а вже у посольстві приймають рішення стосовно візи. Кажете черги, а хіба так важко записатися у Інтернеті, чи навчитися елементарному плануванню? А ще у силу вступає провінційний комплекс місцевого начальника, того самого, який стоїть біля дверей і вирішує кого пускати а кого ні. І останнє, коли наші люди навчаться гідно поводити себе, коли перестануть давати хабарі, використовувати «блат», все налагодиться і черги зникнуть.
іван 2012.03.11, 17:11
Це покращення візового режиму для українців зробили.
Микола 2012.03.12, 09:54
Цей візовий центр вкрай потрібен, бо пів Західної України (цілі села) їдуть на заробітки до Польщі й не тільки. На мою думку, гарна ідея хромає (великі черги) через погану оргнаізацію праці центру. На такий потік людей потрібно більше персоналу, бо ці дівчата, що працюють, виглядають вкрай виснаженими. Чув, що вони до ночі працюють! Мабуть чи то індуси жлоби, чи то вже наш український керівний склад руку приклав... Перший раз їхів до Варшави у грудні - супер (черг немає, обслуговування добре), зараз вже туго, а що далі?!!!
Юра 2012.03.12, 14:43
Те, що відкрили сам центр у нашому місті це добре. Добре з того боку, що не доводиться по кілька разів їхати у Львів і там стояти чергу по декілька суток. Чоловік, який не пускає всіх охочих в середину правильно робить, так і має бути. Ви собі уявляєте, якшо б, ця вся черга ринула в середину до віконичків, що би там творилося, яка би тиснява була, а так по 4 особи вільно заходять, процес навіть швидше іде. Про черги, то вони будуть завжди, навіть якшо б у нас було декілька таких центрів, просто як вже вище писалося зараз починається сезон робіт, кожен хоче на весну встигнути собі відкрити візу, шоби проскочити за границю, заробити пару євриків. Літом, осінню чи зимою ажиотажу аж такого не має, документи можна здати за лічені хвилини. Сам так відкривав того року у Львові в цей час, черги були що можна пів тижня там стояти, но відкрив. Зараз також планую відкривати, прийдеться з вечора чергу занімати, но тут вже краще, візовий центр під домом))
kuguar 2012.03.13, 20:33
Заради інтересу теж спробував зареєструватись на подачу документів. Зезультат аналогічний описаному в статті.У мене підозра, що дана послуга запрограмована на один емейл і один пароль, яким і користуються молоді особи, що за 150 грн. продають чергу.
Роман 2012.03.13, 22:45
Особисто користувався послугами даного центру. Це дорожче ніж отримати візу у Львові, але тут потрібно оприділитись з пріоритетами. На Львів потрібно буде потратити весь день + кошти на дорогу та харчування. Тут все в мене получилось оперативно, справився за 1 годину.
закарпатець 2012.03.14, 19:36
поляки самi колись стояли у чергах.тепер вiд цього отримують насолоду.i косять з дурних хлопiв капусту.
миша 2012.10.15, 22:28
поможить зробити визу без черг
Віктор 2013.03.30, 12:59
Вже минув рік та нічого не змінилося! навпаки стало ще гірше.Простому смертному зареєструватися у візовий центр не можливо.Туристичні фірми які того року за цю послугу брали 50-150-200 гнр. цьогоріч за це просять від 500 грн.А що робити, якщо людина отримала запрошення тільки на три місяці-прочекати їх в черзі!!! Звичайно на весняно -літній період(час сезонних робіт)працівників візового центру має бути більше. Та на жаль на простих роботягах заробляють всі...
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1122
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2480
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2088
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2137
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6458 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2421 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

293

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1118

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1143

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1359
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

242
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

563
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2028
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26479
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

527
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10429 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7971
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

508
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

372
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

522
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

596
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1545