Військовийз Прикарпаття: По «Фєдоту» із ДНР не можна судити про увесь край

 

 /data/blog/73401/bc82b924c79ee43e11a1da8163cc2759.jpg

 

Калушанину Назару Олійнику — 23 роки, а його брату Йосипу — 19. Брати захищають Україну з минулого року. Назар пройшов Іловайський котел і був поранений, однак, повернувся на війну.

 

Торік Петро Порошенко нагородив Назара Олійника медаллю «Захисник Вітчизни». Військові із Калуша упевнені: Федір Галецький із Калуша, який воює за ДНР — виняток із загальної картини. По ньому не можна судити про увесь край, інформує Фіртка з посиланням на Вікна.

 

У калушанина Йосипа Олійника на війні — обоє синів: 23-річний Назар і 19-річний — Йосип-молодший.

 

Батько Йосип Олійник до редакції «Вікон» прийшов на прохання синів, які у складі батальйону «Івано-Франківськ» нині стоять на блокпостах у Маріуполі. 

 

За словами Йосипа Олійника, військові дізналися про бійця ДНР із Калуша Федора Галецького. І дуже обурилися. Адже, факт не тільки працює на руку російській пропагандистській машині, але й одним махом перекреслює внесок калушан в оборону рідної землі.

 

— У Маріуполі, де зараз несуть службу сини, їх часто питають про Федора Галецького із Калуша. Вчинок Федора — це виняток із загальної картини. Нині на Сході України воюють кілька сотень чоловіків з міста і району. І жоден із них не зганьбив ні себе, ні — своїх земляків. По одній людині не можна судити про увесь край, — каже Йосип Олійник.

 

Чоловік синами переживає, адже, обоє вирішили піти на війну. Спочатку — Назар. Хлопець був учасником подій на Майдані, й у числі перших добровольців з’явився у військкомат, щоб зі зброєю у руках боронити кордони України.

 

Військову підготовку Назар Олійник пройшов на військовій кафедрі й отримав звання офіцеру запасу. І — мав потрапити до Новгород-Волинської військової частини, куди якраз набирали офіцерів. Однак, отримав пропозицію поповнити лави батальйону «Івано-Франківськ». Тож, пройшов перепідготовку й у липні минулого року поїхав на війну.

 

Спочатку Назар Олійник з бойовими побратимами стояли на блокпосту у Старобишевому і Комсомольську, а потім його та зо два десятки бійців батальйону перекинули під Іловайськ.

 

— Вони виходили із Іловайського котла під шквальним обстрілом, — розповідає батько. — Їхали колоною, і у їхню машину влучив снаряд. Назара викинуло із машини. Поранений він вибирався із котла. Як повз, стискав у руках образок. Так той образок і приніс додому — увесь пожмаканий. Запах від нього — навіть не поту, а емоцій: там вмістився увесь страх, біль, усе пережите сином. Назар просив мене викинути, адже, сильно пожмаканий. Але викинути цей образок я не можу.

 

Після Іловайського котла батьки собі місця не знаходили п’ять діб, бо телефон сина — мовчав. Через п’ять днів Назар зателефонував та повідомив, що перебуває у лікарні Дніпропетровська.

 

У жовтні минулого року в Івано-Франківську 23-річного калушанина Назара Олійника указом Президента України було нагороджено медаллю «Захиснику Вітчизни» – за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України.

 

— Коли син приїхав додому, просив його, щоб на війну більше не повертався, — розповідає Йосип Олійник. — У нього — осколкове поранення ноги. То ж міг залишитися вдома. Але син мені відповів, що їздитиме на Схід допоки Україна його там потребуватиме.
 


Торік на війну зібрався й менший син — Йосип. Хлопець закінчив Коропецький військовий ліцей, й у липні минулого року записався у лави батальйону «Івано-Франківськ». Пройшов перепідготовку і — у листопаді минулого року пішов воювати на Схід.

 

— Старший син на війні уже більше 200 днів, менший — більше, ніж 100 днів. Йосипу ще не виповнилося й 19-ти, коли він пішов воювати. Їм дуже прикро, що вихідці із Калуша поповнюють лави ДНР, — акцентує Йосип Олійник.

 

Як повідомляла Фіртка, у YouTube з’явилося відео, на якому хлопець, який називає себе Федором і калушанином, розповідає, як приїхав на Донбас захищати свою землю від “Правого сектору” та української влади. Він стверджує, що тяжко працював, утеплюючи фасади будинків, але хотів бути військовим.

 

Федір Галецький родом із Калуша, й уже рік він – бойовик ДНР,

 

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Прикарпатському Феді-сепаратисту загрожує довічне ув'язнення

Прикарпатці впізнали Федю з ДНР, який погрожує "закопати Яроша живцем" (фото)


31.03.2015 452 0
Коментарі (0)

19.09.2024
Вікторія Косович

Про те, як великі компанії й підприємства області розвивають свій бізнес, удосконалюють виробництво та експортують свій товар в Європу та інші країни в умовах повномасштабної війни, розповідає Фіртка.  

561
10.09.2024
Вікторія Косович

Про те, чим живе притулок та як там рятують й піклуються про братів наших менших, журналістка Фіртки поспілкувалася з волонтеркою та працівницею прихистку "Рудий пес" Любов'ю Філь.

1632
01.09.2024
Діана Струк

Про те, як підготувалися до нового навчального року в Івано-Франківській громаді, журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою департаменту освіти та науки Івано-Франківської міської ради Вікторією Дротянко.

1657
23.08.2024

В умовах воєнних дій та масової міграції українців за кордон, багато дітей змушені навчатися у двох школах одночасно. Це створює значні психологічні та фізичні виклики, адже дитині доводиться пристосовуватися до двох різних навчальних програм і соціальних середовищ.

1643
14.08.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про популярні, та найважливіше — безпечні, місця для купання та основні правила поведінки на воді.  

5593
30.07.2024
Вікторія Матіїв

Про значення шлюбу, кризові періоди у стосунках та церковне розлучення, журналістка Фіртки розпитала в отця Миколая Микосовського, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

8160 1

Усі ми хочемо бути здоровими та щасливими, але, на жаль, складовою людського життя є хвороби. Хвороби, які роблять людське життя складнішим і менш радісним, з'являються з різних причин.

884

Роми таємничий народ, про який ми знаємо багато і водночас нічого. Здебільшого наші знання про ромів ґрунтуються на  стереотипах пов’язаних з ними: віщуни, гадання, конокради, прохачі, але все ж таки, що насправді ми про них знаємо?   

1585

Нова війна нагадує нам події минулих століть. Загарбники завжди руйнують і крадуть, Україна переживала це не один раз. Дві українські ікони за різних обставин покинули територію України, щоб прославитися у чужій. Ми повинні пам’ятати та цінувати те, що належало українському народові.  

2360

Багато християн протягом свого життя намагається потрапити в місця пов’язані із життям Ісуса Христа або Його учнями. Серед найважливіших місць займає Єрусалим — місто, в якому помер і Воскрес засновник християнства.  

2359
16.09.2024

Хоча вживання гострої їжі може допомогти зміцнити імунну систему, не варто на неї налягати, якщо маєте проблеми зі шлунком.  

525
10.09.2024

Якщо ви шукаєте ідеальне місце для відпочинку, де можна насолодитися не лише природними красотами, а й автентичною кухнею, то Яремче — саме те, що вам потрібно.  

2547
05.09.2024

Перекуси повинні бути корисними, поживними та здоровими. Це своєю чергою допоможе залишатися в тонусі та бути продуктивними.  

3929
20.09.2024

Одним з ключових принципів християнського шлюбу є вірність. Адже саме вірність — ознака зрілих та відповідальних стосунків.   

2176
16.09.2024

Перший такий фестиваль на Міжнародному рівні відбувся вперше в Україні в Гошеві у 2015 році.  

486
14.09.2024

Про значення свята журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

2406
10.09.2024

Нерідко молодь стверджує, що можна вірити в Бога, втім не ходити до храму.  

3417
20.09.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

25958 1
16.09.2024

Більшість опитаних (від майже 40% до 50%) має нейтральну оцінку схвалення діяльності місцевої влади.  

802
11.09.2024

Кандидат у президенти США Камала Гарріс заявила, про підтримку України у війні з Росією, а кандидат у президенти США Дональд Трамп, за її словами, здасться за 24 години після того, як очолить країну.   

1025 1
09.09.2024

Посол України в Італії Ярослав Мельник засудив показ фільму "Росіяни на війні" російської режисерки Анастасії Трофімової на Венеційському кінофестивалі та закликав його організаторів не допускати російської пропаганди.  

734
05.09.2024

Більше ніж половина мешканців західних областей вважає, що Офіс президента впливає на державні органи з перевищенням своїх повноважень.  

2377 6