"Велюр" та демарш мерів, як дві сторони однієї медалі

Вже почали вступати в дію послаблення карантинних заходів, а ми, як і весь світ, намагаємось повернутись до звичного життя. За майже два місяці в українському політикумі відбулось безліч цікавих порухів. Однак найгарячішими темами карантинного періоду в Україні стали дві наступні події. 

Перша ‒ посиденьки топ чиновників в одному з найдорожчих ресторанів столиці. І все б нічого, якби це відбувалося не в час, коли всі інші заклади вимушені припинити свою роботу. Ну, і якби власником цього чудового місця був не Микола Тищенко.

 Можливо, хтось пропустив це кричуще розслідування BIHUS info, тому залишаю посилання тут.


джерело фото: tomato.ua


І друга —  політична “Санта-Барбара” з міським головою Черкас Анатолієм Бондаренком та дочасним послабленням карантину. Детальніше про ситуацію в матеріалі Радіо Свобода.
Так-так, на слуху у нас не допомога медикам, підтримка малого та середнього бізнесу чи проблема незахищеності людей пенсійного віку, а саме ці дві історії!
Але про все за порядком.
джерело фото: Українська правда
“Велюр” вже встиг стати інтернет-мемом, однак незабаром фото цього закладу можна буде зображати в шкільних підручниках історії — як початок кінця правління теперішньої влади. Саме це місце стане символом  несправедливості та тотальної некомпетентності, яку несе з собою весь  “велюровий менеджмент”. Теперішня влада хотіла б жити за правилом “усі рівні, але хтось рівніший”. Як у книжці Орвелла “Колгосп тварин”.

Однак довго так протягнути не вдасться. Такі випадки ведуть до втрати  контролю урядом, а наслідки цього ми побачимо вже восени.

Так на кого ж нам надіятись? Можливо представники місцевої влади стануть нашими героями?

Герої в цій ситуації тільки волонтери. І тут немає нічого нового. Вони, як і в 2014 році, проявили миттєву реакцію і позакривали собою всі проблематичні точки. За час пандемії громадянське суспільство створило безліч успішних проектів і я підозрюю, що це стане темою мого наступного блогу.

Ви тільки не подумайте, загалом я за посилення місцевої влади, однак не за рахунок популістів. Чи готові мери взяти на себе відповідальність за можливий спалах епідемії? Чи змогли б вони захисти  підприємців, якщо завтра до них почали б приходити контролюючі органи та перевірки? Зважаючи на історію з відпусткою пана Бондаренко та його втечею з ефіру програми “Свобода Слова” (відео з евакуацією тут) відповідь скоріш за все буде невтішною.

Політики, хай і місцевого рівня, повинні менше думати про хайп, планувати на кілька кроків вперед та не перебирати на себе зайвих повноважень.

А якщо зовсім відверто, то ситуація з міським головою Черкас, як і кейс з “вигнанням ромів з Івано-Франківська”, схожі на вдалу гру одного актора. Й ім’я цього актора  Арсен Аваков. Саме він першим реагує на такі, здавалося б, недолугі заяви, підсилюючи протистояння “центр-периферія”. У виграші тут всі. І сам пан міністр внутрішніх справ, оскільки таким чином він показує Президенту, що втримати під контролем ситуацію з регіонами може тільки сам Пан Міністр.

джерело фото: liga.net

 Ну і звичайно ж “партія мерів”, оскільки в світлі майбутніх місцевих виборів політтехнологія “ми маленькі -  хороші, а вони великі - погані” є досить вигідною. Крики про “дивіться нас давлять, нам обрізають кисень” — їхній квиток до наступної каденції. Єдине, що хочеться запитати в усіх цих борців за справедливість: а де ж вони були рік тому, коли зводився фундамент цих процесів? У відповідь тиша. А мені хочеться кричати... 

Як тим що тут, так і тим що там — “Обережно! Ми можемо залишитися без держави!”

Що ж отримуємо в сухому залишку?

Карантин показав неспроможність та лицемірство, як центральних так і регіональних політичних еліт. 

Ті, хто при владі, думають перш за все про рейтинг, а не про збереження держави. А люди слідкують за цією всією виставою, кидаючись зі сторони в сторону, шукаючи собі ідолів. 

Так що ж? Можливо почнемо уважніше відноситись до того, що нам продають з екранів, заглиблюватись в корінь проблеми та критично відноситись до політтехнологій, які “хакають” наш мозок?


12.05.2020 Владислав Біль 7544
Коментарі ()

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1271
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2564
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2131
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2195
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6594 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2475 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

368

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1182

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1305

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1440
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

303
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

168
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

601
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

69
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26534
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

568
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10485 1
26.04.2024

Культура визначає все. Освіти може і не бути. Школи російської не було ніде. Втім, ми підспівували російські пісні, дивилися російські серіали й тому подібне, пояснює директорка.

68
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

101
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

423
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

570
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

638