Великопосне послання 2013 року Божого,Високопреосвященного Кир Володимира (Війтишина)Архієписпопа і Митрополата Івано-Франківського УГКЦ


Всечесніотці, преподобні монахи та монахині, дорогісемінаристи, возлюбленнібрати і сестри у Христі!

 

Той факт, що ось ще ніби «вчора» всі ми з Вами тішились часом різдвяних святкувань, а вже сьогодні стоїмо на порозі Великого Посту, свідчить про швидкоплинність на скороминучість світу в якому живемо. Саме тому Церква, як добра та любляча мати, дбаючи про найвище добро нас усіх – про наше вічне спасіння та про те, щоб ми не загубились в бурхливому морі житейських турбот, протягом року встановила чотири пости - «духовні оазиси». Піст, який встановлений перед Пасхою, по особливому покликаний допомогти нам усім призупинитись і відпочити від швидкоплинного ритму, заданого споживацьким суспільством та за допомогою посиленої молитви, посту та діл милосердя заново віднайти своє справжнє (автентичне) місце серед Божого створіння та щоб разом з ним воістину возрадуватись подією Воскресіння. Час Великого Посту є насправді радісним часом, адже саме в ньому Свята Церква допомагає нам підготуватись до кульмінаційної події в житті кожної людини, – до Воскресіння Христового, в якому і через яке кожен з нас віднаходить не лише зміст багатьом свої труднощам, стражданням і поневірянням, але передусім зміст власного існування (буття).

 

В цьогорічному пастирському посланні на Великий Піст, бажаю в особливий спосіб наголосити на необхідності очищення та переосмислення нашого покликання та християнської віри, тому що саме від правдивого та правильного її розуміння залежить те, чи наші діла свідчитимуть про нашу живу віру. До перевірки нашої віри на її автентичність в цьому благодатному часі посту наштовхує нас усіх Папа-емерит Венедикта XVI, який проголосив 2013 рік, Роком Віри. В останні місяці свого Понтифікату він запросив нас усіх до кардинального навернення та очищення нашого життя від «мерзоти запустіння» та до плекання живої віри в Воскреслого, який воднораз є і Творцем та Справедливим Суддею.

 

Цей 2013 рік, з погляду поглиблення нашої віри та повернення до автентичного її втілення у повсякденному житті, для цілого нашого народу та Церкви  є важливим також і тим, що цього року ми відзначатимемо 1025-ліття Хрещення Русі-України. Мабуть найкращою підготовкою до відзначення цього важливого ювілею, буде належний іспит нашого сумління (індивідуального і колективного) в часі святої Чотиридесятниці перед Спасителем за те, наскільки наше оточення, - наші ближні і ціле створіння Боже-природа, відчуває що всі ми «у Христа хрестилися і у Христа зодягнулися»! Хочу поставити цей особливий акцент на важливості очищення нашої християнської віри також тому, що суспільство - в загальному і наші українські реалії - зокрема вже не перший рік сигналізують нам про (серйозний) занепад віри. Брак правдивої віри в Бога спричиняється до того, що ми втрачаємо розуміння нашого справжнього покликання в житті – співпрацювати для розбудови Царства Божого вже «тут і тепер»; і через те навкруги появляється стільки несправедливості, насилля, гріха та запустіння - руїни.

 

Дорогі в Христі, цьогорічний піст для усіх нас є важливим як з точки зору відродження нашого духовного життя так і з точки зору відновлення нашої Батьківщини. Тому з надією сподіваюсь, що Великий Піст 2013 стане переломним для цілого нашого українського народу.

 

Добробут та розквіт нашої Батьківщини пропорційно залежить від кожного з нас, від нашого навернення до Бога. Коли всі ми як нація перепросимо Творця за те, що не бережемо Ним даровану родючу землю, з її щедрими природними ресурсами, Всемилостивий Господь попри все може ще дати нам «шанс» побудувати міцну та процвітаючу державу.

 

До української сім’ї з особливою любов’ю хочу сказати: дорогі батьки, проведіть цей час посту так, щоб в нашого Отця Небесного навчитись бути правдивими батьками та його справжніми заступниками тут на землі! Лише Ваша правдива і жива віра, підсилена особистим щоденним прикладом, здатна запалити у Ваших дітях любов до Бога та всього ним створеного; чинячи так, зможете вберегти їх від споживацького світу та від тенет диявола.

 

Дорога молоде, до Тебе з надією та благанням звертаюсь: не дозволь сучасному світу вкрасти Твої найпрекрасніші роки та зруйнувати ще не побудоване Твоє майбутнє! Люба молоде, не бійся бути іншою, не бійся, щоб твоє життя було якісно іншим від сучасних модних тенденцій, які під виглядом мінливого щастя, намагаються переконати Тебе, що ціль життя полягає в розгнузданому та легкому житті, швидкій наживі та досягненні блискавичного успіху, що алкоголь та інші засоби, здатні зробити Тебе щасливою! Слухай свого серця і нехай спрага і жадоба Правди супроводжують Тебе впродовж цілого життя!

 

Не можу не звернутись і до найстарших вірних, наших батьків, до людей похилого віку: свята Церква звільняєВас від обов’язку постити, але не звільняє Вас від обов’язку очистити Ваші душі від всього того, що противиться Богові! Прошу Вас свідчити Вашим життям та ділитися Вашою мудрістю, здобутою впродовж Вашого життя з молодшими поколіннями; Ваша старість в очах Божих має своє велике значення!

 

Звертаюсь до Вас, возлюблені в Христі хворі та недужі. Дозвольте своїм словом обтерти Ваші сльози! Хочу втішити Вас цим посланням, прохаючи з любов’ю зносити Ваші терпіння. Проситиму в Ісуса терплячого для Вас полегшення, щоб дав Вам силу через Ваші недуги свідчити в світі про Таємницю життя, яке в очах Божих є безцінним. Чим більше Вам здається, що світ хоче Вас позбутись як непотрібного тягару, тим більше це означає, що він Вас дуже сильно потребує; потребує, щоб відчути близькість живого Христа, Який у Вашім тілі страждає! 

 

Возлюблені в Христі брати і сестри, немає такого гріха, якого б Всемилостивий Господь не міг нам простити! Переступаючи поріг Великого Посту, перепросімо один одного за завдані кривди та шкоду! Бо перепросивши інших, ми зможемо почати нове життя, яке Господь через прощення у святій Тайні Сповіді нам прагне подарувати!

 

Нехай Всемилостивий Господь, дарує всім нам свої щедрі ласки для того, щоб ми гідно розпочали, терпеливо пройшли та переможно закінчили цьогорічний час Великого Посту! Всі зусилля, труднощі та поневіряння нам під силу: бо коли у серці Непереможне знамення-Хрест Христовий, а мета – Воскресіння з мертвих – то перемога обов’язково буде за нами, бо з нами Бог!

 

З АРХИЄРЕЙСЬКИМ БЛАГОСЛОВЕННЯМ

† ВОЛОДИМИР (ВІЙТИШИН)
Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський УГКЦ


Дано при АрхікатедральномуСоборіВоскресіння ГНІХ в м. Івано-Франківську в день, 17 березня 2013 р. Б.


15.03.2013 1473 8
Коментарі (8)

Вірянин 2013.03.15, 22:50
На нашу церкву справді суне "мерзота запустіння", і Папа Бенедикт XVI добре знає про це! Хто має вуха, хай слухає...
Правда 2013.03.18, 09:27
Сучасна церква - це не та, що була 20 років тому. Дорогі автомобілі, розкішні будинки та аксесуари священиків, складається таке враження, що й віри там нема. Багатство вже розцінюється як норма життя, забулися слова Ісуса: "важко багатому ввійти в царство Небесне". Дивлячись на все це, пропадає бажання йти до церкви, а тим більше до сповіді. Справжніх віруючих священиків лишилися певно одиниці. Розпач і розчарування...
Василь 2013.03.21, 10:45
Скажіть найсвятіший отче, скільки коштують дияконські а потім священичі свячення в Івано-Франківській єпархії, я не кажу вже про парафію? Для чого нам вчитись 7 років у семінарії штани протирати, більшість(крім синків священників, багатіїв не зможе висвятитись, хіба стане монахом чи цилібатом. Змінився Гузар на Шевчука, що змінилось, А НІЧОГО, помінявся папа, що зміниться - нічого. Бабло, мамона ось правдивий Бого сучасної церкви...
Віруючий 2013.03.21, 11:24
перш ніж критикувати, можливе і не безпідставно інших, в даному випадку представників духовенства, запитаймо кожен сам себе: а як часто ми молимось за них, за те, щоб Господь допомагав їм нести нелегке для нас служіння!!.. не можемо відповісти, тоді мовчімо і біймось... Господь їх сам запитає, але і нас теж, про те, чому занедбали власне духовне життя!! .. а може ми вже всі настільки заскорузли, що в священиках шукаємо лише поганого, щоб виправдати свої гріхи!??...
Марія 2013.03.23, 15:58
Колись одного разу я опинилась в костелі на уроці ,який передує Першому причастю.Сестра Кристина питає у дітей:-Чи молитесь щоденно за здоров,я своїх батьків? Відповідь ствердна.-Чи молитесь ви за свою Батьківщину? Діти розгублено:-Ні.Полька каже українським дітям:-Як молитесь, таку Батьківщину і маєте.Кир Володимир каже нам те ж саме - треба молитись за Україну.
Бася 2013.03.27, 18:16
Бога треба мати у серці. А коли його там немає, то ніде ви його не знайдете. Самим треба щось почати робити, а потім звертатись до Бога.7892
до Басі 2013.03.27, 20:11
А хто каже, що ви помолитеся і Бозя дасть Треба важко працювати і ревно молитись і тоді Бог вислухвє вашу молитву.
Василь 2013.04.02, 18:31
На жаль дуже мало віруючих священників, діти помирають від онкохвороб, а вони в золоті шикують вгодовані та зарозумілі.
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

655
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2259
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1995
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2019
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6048 53
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2302 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

176

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

990

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

992

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1245
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

473
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1933
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3828
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26347
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

423
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10337 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7878
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

428
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

270
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

429
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

511
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1442