Вбивання золотої курки або Патріотизм у «щирому» коломийському виконанні

 

/data/blog/35296/c9b90fd9756629c5a64f241ad03855f4.gif

 

В сучасному світі міські та територіальні громади борються за інвестиції, як колись – за доби середньовіччя – боролися з феодалами за право самоврядування. Адже зрозуміло, що ціна тому самоврядуванню – ламаний гріш, якщо громада не має коштів на забезпечення елементарних потреб територіального буття. Інвестори – найбажаніші гості будь де. Лише не в нас. Бо ж «справжній галицький патрійота» не пустить на рідну землю чужу копійку. Чому? Бо вона чужа й невідомо від кого! Ясний перець!

 

Ви скажете: нісенітниця! Таке в ХХІ столітті неможливо. Ще й як можливо. Є в нас такі «політики», які вважають, що не конче важливо, що курка несе золоті яйця. Важливіше, якого та курка кольору – правильного чи неправильного. Якщо неправильного, то Бог із тим її золотом, краще зварити з неї корисний поживний бульйон.

 

Варіння «поживного бульйону» з інвестиційного проекту відбувається нині у Коломиї. Шеф-кухарем «пекельної політкухні» виступає опозиція до мера (очолювана кандидатом-невдахою в мери «фронтменом» Любомиром Глушковим, який, подейкують, щоби насолити меру Ігору Слюзарові, не те що з золотоносної курки, а навіть з єгипетського фенікса готовий бульйон зробити).

 

Це можна було б списати на отриманий на останніх виборах комплекс неповноцінності через поразку і тихо його аналізувати, якби не реальні проблеми, що можуть відбитися на всій коломийській громаді. В ролі «завзятих патріотичних кухарчуків» – депутати Коломийської міськради, котрі своїм нещодавнім  рішенням фактично перекрили шлях в місто канадському інвестору, який пропонував «прописати»  в райцентрі адміністрацію сучасного підприємства по збору та переробці побутового сміття.

 

Знаючі люди хапаються за голову: сміттєвопереробна індустрія є однією з топ-фішок сучасного урбаністичного життя. Особливо у фінансовому плані. Проте, яке діло депутатам до топ-фішок. Більшість з тих народних обранців, судячи з їхніх рішень, й слів таких не відає.

 

А тепер детальніше.

 


Муніципальна фірма з Канадського міста Едмонтон нині будує заводи у багатьох містах світу. Вони переробляють 90% отриманого сміття. При чому його не спалюють, а застосовують високотехнологічний процес переробки відходів на вторинну продукцію. Канадійці погодились на те, щоб в Івано-Франківській області це питання було вирішено комплексно.

 

Тобто, сміттєзвалища, які є в області, мали б входити у це спільне підприємство. Базовим центром мала б стати Коломия, тобто, звідси починатиметься робота інвестора на всю область. А це 300 млн. доларів інвестицій (!!!) у сферу управління твердими відходами.


Однак, депутатів 4-ох фракцій у міськраді не зупинила ані кругленька сума інвестицій, ані перспектива нових робочих місць, ані обіцяне покращення ситуації із довкіллям.  Не зупинила їх і референтна думка громади. Вони пішли й проти тих коломиян, які виступили за канадський проект і прийняли.



Вже згаданий нами голова фракції «Фронту змін» в міськраді Любомир Глушков позицією своєї політичної сили й решти, хто не голосував, пояснює браком інформації про інвестора, а також порушенням регламенту сесії – депутати не мали часу для обговорення питання, а тому просили перенести розгляд питання до його детальнішого вивчення. «Ми хочемо, щоб інвестори йшли у Коломию, але це не означає що ми повинні вітати будь-якого інвестора на шкоду громаді чи загальній справі, - говорить Глушков. – Зараз йде мова про те, що на протязі місяця потрібно було розглянути питання. А матеріали на сесію подали у день сесії, тобто депутати фактично не мали ніякої інформації по цьому інвестору. Ми погодилися включити це питання в порядок денний і коли в процесі обговорення йшла дискусія, то міський голова не зміг відповісти на всі наші запитання. Тобто у нас не було інформації по цьому інвестору, наскільки він є реальним, наскільки реальним є будівництво заводу».


Окрім того, депутат апелює до того, що у цьому питанні не була почута думка громади – тобто питання не виносилось на громадські слухання, які практикують на рівні місцевого самоврядування. «Питання будівництва сміттєпереробного заводу заслуговує на те, щоб громада сказала свою думку, - стверджує Глушков. – А таких слухань не було. Місяць тому на них виносились тільки питання щодо будівництва басейну, парку Трильовського і ремонту доріг».


«Коли говорять, що Верховну раду треба розпускати, то Коломийську міську раду ще треба було позавчора розпустити. Тому що я не бачу, що хтось хоче, ну є там справді, що виступають від імені громади, які виступали там за зміни в Коломиї, я не бачу тих змін. Зміна це хоч коли людину хочуть послухати. А тут просто цинічно показують, що би ви не робили ми все одно такі є» - переконаний Василь Дем’янів.


Бентежить депутатів ще й питання екології (мода тепер така))). Мовляв, неподалік Коломиї є костомельний завод, сморід від діяльності котрого розноситься на десятки кілометрів. «Вам не здається, що ми перетворюємо Коломию у смітник для цілої області і для західного регіону. Ви хочете сказати, що будуть всі звозити, все буде нормально і буде перероблюватися», - говорить стурбований нюхальною безпекою своїх виборців депутат-мажоритарник Михайло Комісарук. Зрозуміло, йому важко уявити, що сміттєвий завод «не смердітиме». Весь життєвий досвід (певно не найлегший) пана Комісарука говорить про те, що такого бути не може. Навіть у Канаді. Навіть у ХХІ столітті. Але це ще не всі підозри.

 

Пильні патріоти запитують: «Де гарантія, що ми зараз не виділимо земельну ділянку, а заводу не буде. Ми запропонували на сесії міському голові відкласти питання, бо ми не мали часу розглянути його. Ніякого обговорення не було. Тобто голова собі захотів і так собі зробив. Не було витримано регламент. Ми не готові ризикувати життям і здоров’ям або віддавати майно своєї громади у якісь руки, які нам не відомі». І запевняють, що готові розглядати питання, однак тільки у випадку його широкого обговорення із громадою і спеціалістами.



А тим часом Коломия без підприємства і так страждає від сміття (яке «реально смердить»), а його переробка навпаки мала б якраз налагодити ситуацію. І ще – а як же досвід інших країн. Невже європейці чи американці труять самі себе смородом і викидами від таких підприємств? Невже у них немає екологічного мислення? Скажімо, у Відні, столиці Австрії, сміттєпереробний завод знаходиться у самісінькому центрі міста. Його спеціально показують всім туристам, як приклад. І нічого ж – у Відні усі задоволені, спокійно живуть і знають, що пересуваються чистими вулицями і дихають чистим  повітрям. Але де та Австрія і що нам до Австрії!



Натомість коломийський міський голова Ігор Слюзар запевняє, що даний проект для міста є надзвичайно вигідним, інвестор готовий вкладати гроші і на тій сесії йому потрібна була тільки декларація, як ознака серйозності намірів офіційної Коломиї.


«Ми – каже мер – лише вирішували, чи ми йдемо на співпрацюю із Едмонтоном чи не йдемо. Це було головне питання.  Це була тільки декларація готовності міста Коломиї працювати з містом Едмонтоном в Канаді. Ніхто вже не говорив про будівництво заводу – це складний процес як у часі, так і за технологією, а тому звичайно, що потрібно буде і провести окремі громадські слухання і почути думку фахівців. І всі це знають і розуміють».


Міський голова впевнений, що Коломия готова взяти участь у проекті. До будівництва заводу канадські фахівці мають провести ще низку досліджень не тільки у Коломиї, але й у всій області, щоб визначитися із правильною технологією будівництва лінії сортування і переробки відходів, транспортною логістикою та іншими нюансами справи.


Однак, ситуація, яка склалась на сесії, не виключено, є наслідком інших протиріч і аж ніяк не пов’язані із можливим будівництвом заводу у місті.


Справа, як кажуть «втаємничені», у боротьбі «опозиції» за крісло секретаря міської ради, яке наразі займає Ярослав Гошій. (Фіртка уже писала про те, як коломийські депутати вирішили відправити секретаря у відставку і у чому суть питання).

 


Група депутатів просто вирішила довести розпочату справу до кінця і цього разу отримала черговий привід маніпуляції, пропонуючи меру свої голоси за сміттєпереробний завод, в замін, на заяву про звільнення з посади секретаря.


«Зараз я не хочу піднімати усі ці перипетії. Офіційно, вони не озвучують суть питання. Це озвучив я, коли сказав, що вони поставили умову: що вони підтримують це питання тільки тоді, коли секретар міської ради напише заяву про звільнення», - коментує ситуацію Ігор Слюзар.

 


Такої думки і позафракційні депутати, які також називають будівництво заводу вигідним проектом для міста і області загалом.

 


Міський голова розповідає, що зараз, коли пройшло два тижні, після сесії баталії навколо декларації вщухли і сподівається, що питання буде вирішено позитивно у будь-якому випадку.


25 травня у складі делегації представників області він планує побувати із робочим візитом у Канаді. Там він має намір таки підписати меморандум про співпрацю і запросити канадців на зустріч з коломийською громадою, яка за словами мера має поставити крапку у цьому питанні.


У іншому ж випадку Коломия тільки ввійде у спільний проект області.


«Якщо це не буде Коломия, то інвестор піде в інше місто – Калуш чи Надвірну, Долину чи Івано-Франківськ. Якась із рад проголосує і будемо працювати. Коломия ввійде у це підприємство. Просто у нашому випадку Коломия могла б стати базовим містом, інвестиції йшли б через наші підприємства», - говорить мер міста.

 

Колись хтось мудрий припустив, що «націонал-патріотизм є останнім прихистком негідників». Новий світовий тренд замінює в цій конструкції «націонал-патріотизм» на «екологізм». Але суть – одна… Не хотілося б щоби серйозна тема екології (а ще інвестицій, робочих місць, наповнення бюджетів...) ставала розмінною картою в політичній кулуарній тяганині за посади і ресурси...

 

І на закінчення одна стара повчальна історія. Краєзнавці кажуть, що у 60-их роках позаминулого століття громаді міста Тисмениця пропонували прокласти по тисменицьких землях залізницю, що йшла від Львова до південних намісництв Австрійської імперії. Поважні дідичі-землевласники Тисмениці покрутили носами і відмовили тому проектові. Бо ж та залізниця могла засмердіти бульбу і бурячки на їхніх полях-городах. Землю під колію продала громада сусіднього Станіславова. Що тепер є Тисмениця? І що Станіславів? Думайте, панове депутати!

 

Аналітични група "Фіртка-Магус"


Коментарі (25)

Депутат 2013.05.08, 15:14
Відверто хамовна стаття, адже слова не сказано, що в засновники підприємства хотіли ввести комунальне підприємство з подальшої його прихватизацією.
Прикарпатець 2013.05.08, 15:16
Невже ще хтось вірить в казки про інвесторів? Та з України всі втікають!!!
Орест 2013.05.08, 15:44
Відверто замовний спам розсилають якраз люди Глушкова. Причому давно і постійно. А тут, на відміну від того постійного глушковського спаму є всі точки зору і дано слово всім учасникам конфлікту. Вчіться, Коломийські журналюги!!
Пепсік 2013.05.08, 17:13
Вальнули ментуру
123 2013.05.08, 20:23
Так чому приховали інформацію про КП " Житлоінфоцентр"
Оксана 2013.05.09, 08:19
Я підтримую Комісарука у всіх питаннях. Мені також важко уявити, що сміттєвий завод «не смердітиме». Тим більше в Україні. А в Коломиї сміттєпереробний завод ніколи не буде таким, як у Відні. НІКОЛИ.
Олег 2013.05.09, 08:57
Стаття заказуха ! Перрекрутили , недоказали !!!!
Вуйко Комісарука 2013.05.09, 10:45
Для початку Комісарук хай перестане бухати, а то сів на стака і здуру жене пургу. В житті нічого невийшло от він і сре всім підряд. Скандаліст кончєний.
Петро 2013.05.09, 10:47
Свою провальну діяльність підчас каденціі мер хоче відбілити примарною інвестицією.
Орися 2013.05.09, 11:00
О панове депутати прокинулися! Прочитали? А сказати по суті немає чого. В статті все в точку. Цим .андомам-депутатам Коломия десь, їм тільки свої інтереси в голові. Дейте меру працювати, чмошники!
іванофранківець 2013.05.09, 11:07
Коломия малувата для заводу з переробки сміття навіть Франик не дотягує по нормам населення має бути не менше 500000.
Орисі 2013.05.09, 11:19
Шановна пані Орисю! Ви маєте можливість поглянути на попередню діяльність мера на вулиці Палія, Франка та інших довгобудах. Депутати знаючи їх можливості переживають щоб так не трапилось зі всіма іншими його ініціативами. Дуже шкода інвесторів його будинків. Недай Боже це повториться з канадськими інвесторами. Це вже буде міжнародний скандал.
Орися 2013.05.09, 11:37
Не треба бакланити. Є конкретний проект - і конкретна дебільна (м'яко кажучи) поведінка депутатів. Що хочете сказати, що вони так дбають про Коломию? Самим не смішно. Ця банда тільки працює на шкоду, - чим гірше тим краще. Гнати цей союз бандитів і міліціонерів!
Василь 2013.05.09, 12:01
Все чітко, ясно і зрозуміло. Поїдьте на те сміттєзвалище, яке називають полігоном по переробці сміття і все стане зрозумілим. В попередній каденції також не пустили інвестора з будівництва сміттєпереробного заводу. Чому? Та бо тоді Батьківщина також не підтримала цю пропозицію. Не пусять його і зараз, хіба що, дійсно обміняють посаду секретаря на вхід інвестора в місто. Що заважає підписати грамотно складений договір? Якщо Комісарук такий фахівець, то нехай самий складе договір. Що заважає депутатам та виконавчому комітету контролювати процес? Заважають лише власні амбіції, комплекси, жада влади, за ради наживи. Так званій опозиції, в міській раді, зараз вигідно лише одне - дескримінація діючої міського влади. Адже вибори все ж таки не за горами і час минає швидко. КП " Житлоінфоцентр" прибуткове підприємство? Так чому ж це підприємство не виконує своїх забов"язань? Брудні дороги, обсипана штукатурка на фасадах, не вчасно обрізані дерева, купи сміття та сміттєзвалища, понівечені дитячі майданчики ті багато іншого. Можливо лише за рахунок не якісного виконання своїх забов"язань КП " Житлоінфоцентр" і є прибутковим? Досить прикриватися за патріотичними гаслами, досить кічітись що ви "націоналісти". Станьте господарами в місті. Місцеві депутати мають в першу чергу бути господарами, а вже потім політиками.
Коломиянин 2013.05.09, 12:35
ІЗ 50 ДЕПУТАТІВ- ДАНЕ РІШЕННЯ ПІДТРИМАЛО МЕНШЕ 20. Хто ж тоді керує містом- Слюзар чи Глушков? В мене таке враження -що Глушков відповідає за всі промахи Слюзара, за все що він обіцяв- і не зробив. Навіщо приймати ще одне рішення по будівництву заводу сміттєпереробного- якщо в минулій каденції вже таке рішення прийнято було-його лишень треба владі заставити інвестора виконати. Завод вже мав бути збудований 5 років тому- а його досі не має. Це нагадує будови Слюзара-Яворського- мали бути закінчені 5 років тому- а люди квартири не отримали дотепер. Ця стаття явно замовна і проплачена. Ах ФІРТКА, ФІРТКА- куди котешся? Такі питання-треба обговорити з громадою, депутатам-із своїми виборцями, провести круглий стіл за участю спеціалістів- а тоді виносити питання на голосування. А меру зверху дали вказівку- а він радий старатися. Він як та шестірка. Слюзар- стань мером- а не тряпкою, вболівай за громаду, навчися шукати компроміс, веди діалог з депутатами, переконуй- а не ховайся в кабінеті від них. Збирай голів фракцій-домовляйся. Навчися бути політиком- а не бізнесменом-будівельником.
Нек 2013.05.09, 13:04
Отже ясно 30 коломийських депутатів - це жуліки.
joll1 2013.05.09, 13:27
Це Глушківське чмо на пару з Вохою задовбало Коломию.У Кожного з них незадоволені амбіції. Глушков не став мером, а Воха дістав копняк від Кличка і пролетів з Верховною радою (можна подумати, що коломияни такі дурні і проголосували б за нього). От і казятся. Коло них згрупувалися також ті, які пройшли у депутати вирішувати не питання, важливі для коломийської громади, а свої шкурні інтереси. Покищо Слюзар найефективніший мер зі всіх попередніх мерів.Тільки не треба шкодити йому. А сміттєпереробний завод необхідний. Коломия незабаром потоне в смітті.
Антон 2013.05.09, 22:57
В минулій каденції вже віддали землю СП ТзОВ "Підземкомунікації", ні землі, ні інвесторів. Хто виграв? Міська громада?
пацанчік 2013.05.11, 22:46
головне зло для Коломиї та коломиян - це пан Бортейчук. В минулій каденції організував Роман Юрович крадіжку землі розміром в 20 га. За це зрубав непогані гроші. Всі його будинки що збудовані мали б оплатити гроші до фонду - мільйони гривень. Це наші з Вами гроші що не доплатив Борт в бюджет. А на Слюзара жене саме він, щоб відвернути увагу від себе. І злий він на нього через будівельний бізнес в якому його (Бортейчука) зловили на гарячому, коли пизд*в у своїх. А чого ви хотіли з СБУшного стукача. І Вандича він під кримінал підвів тепер той переховується у Росії. Бортейчук завжди з владою в цьому його сила. Гроші - його Бог. Так, так, пане Бортейчук і будівництво дзвінниці Вам не поможе і гріхи не зменшаться,ж як тому тлустому попові Сімкайлу. Амінь!
Віталій 2013.05.12, 00:24
1. Прихід любого інвестора в Коломию завжди нагадує срачку. Бо треба не думаючи, не питаючи, не аналізуючи, не читаючи голосувати вже, віддати інвестору як правило все що лиш він забажає задурно, оптом і одноголосно. Бо ж якщо ти проти слова інвестор - вже воріг коломийької громади. 2. Інвестор... Де той вср..ний іспанський інвестор - чуть не особистий друг Слюзара, який котельні позабирав під ніби-то тверде паливо? 3. Де ті інвестори, яким з 2000 року роздавалася земля, створювалися всі умови. Хоч щось одне що в Коломиї зроблено? 4. Де ті внвестори, про які перед кожними виборами не встидається нагадувати обласна рада, навіть розказуючи що декларації наміри підписані? Де заводи з переробки соняшкового бадилля? Де деревообробні заводи? Де виробництво вагонів на Сільмаші? А ніде - бо народ лохи, бадилі. Не кажу вже про "лялечки з мікрорайонів", "капремонт доріг"... 5. Насамкінець (мабуть Фіртка видалить), але що та за таку супер-потужна аналітична група Фіртка-Магус, що пише про золоті яйця? В чому аналітика? Скільки в кого яєць? Наразі, виглядає, що у коломийської опозиції більше. Але, порада фірківцям-магусцям - не обсирайте, пишіть суху аналітику. Не виконуйте темників, будьте вищі того.
вайто 2013.05.12, 00:36
Як можна переховуватися в Росії, але приїздити на Різдво в Коломию, ходити містом, під ялинку, до Церкви? На Великдень Паску святити в Соборі, ходити вулицями міста? А на 9 травня стояти з колегами-депутатами перед більш ніж 200 міліціонерами і сбушниками і не бути затриманим? Бути на сесії міськради де дали спіца Гоші і Ласійчуку? То який кримінал і яке переховування??? Пацпнчік - не пи..ди. )))))
я 2013.05.12, 15:57
Для VVV! Якщо у вас є дані про кримінаьні вчинки Слюзаря, проякі ви так гарно описали, то чому ви не поласте їх в прокуратуру. суд, міліцію, СбУ? Ці органи так би втішилися, розкрутили би такий корупційний скандал!!! Підозріваю, що під цим ніком ховається Вандич Віталій Васильович. який вислужується перед Бортейчуком. глушковим і всією, так званою, опозицією, у якої на меті тільки власні шкурні інтереси.
Коломиянин 2013.05.12, 22:48
Для тих хто прикривається логіном -Любомир Глушков. Не вірю що це він-навряд він би опустився так само як і Слюзар до коментарів на цьому сайті. Пишіть від себе а не від когось. Пане Слюзар і пане Глушков- Вам пора сісти за стіл перемовин і про все домовитись! Нехай Ваші прихильники тут не обговорюють те- що ви особисто можете вирішити. Ви ЛІДЕРИ- Ви і вирішуйте, заради Коломиї!
Ігор Слюзар 2013.05.12, 22:58
Та пішли ви всі....Демяніви, Янкевичі, Бортейчуки, Вандичі,коломияни
Глушков Любомир 2013.05.12, 23:07
До Ігора Слюзара: А я??? Мене забув? Давай тоже ідем, але разом?
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

514
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

10999 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1839
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1736
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2740
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4597

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

336

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1040

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1451

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1323
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1702
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1510
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1225
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

596
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

671
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1865
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

2091 10
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20364
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

340
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

695 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

726
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1076