Валерій Келестин: «Кандидатам, які хочуть просто писати закони, а не вирішувати проблеми людей, треба було іти у партійний список, а не на «мажоритарку»

 

— Валерію Васильовичу, нині виборча кампанія вийшла на свою «золоту» і завершальну середину. Що вже зробили, щоб виграти вибори на окрузі №85, і що ще плануєте?

— Калуш і Калуський район мені дуже відома територія. У місті вже впродовж кількох років на прийом до мене як народного депутата щоразу приходить до кількох десятків людей. До речі, у Калуші і Калуському районі мене мало знають не тому, що мене не було, а тому, що я ніколи не брав на прийоми громадян телекамери, не хвалився, не показував свою благодійність, свої добрі справи. Завжди вважав, що це просто моя робота, а Боженька на небі все бачить, і рано чи пізно кожному воздасть по заслугах.

Проблеми, з якими до мене звертаються, можна класифікувати за кількома типами: найперше — це ті, які стосуються тяжких життєвих ситуацій, а також ті, які стосуються несправедливості чи байдужості чиновників. Я — член комітету ВР з питань правосуддя та спеціальної контрольної комісії з питань приватизації. Тому можу не тільки зрозуміти і підтримати, але і дати фахову консультацію чи навіть вплинути на ситуацію.

 

Чи часто використовуєте статус народного депутата, щоб допомогти людям?

— Можу скористатися своїм становищем для вирішення чиєїсь проблеми. Звісно — у рамках Закону. Не можу впливати на рішення судів, як думають деякі краяни, але можу вказати на юридичні нюанси. Не можу вирішити всіх матеріальних проблем, але можу допомогти. Нині у місті і районі активно підтримку програму розвитку шкіл, дитячих садків, ФАПів, ремонту доріг. Запевняю: 28 жовтня закінчуються тільки вибори, життя продовжується. І всі ці програми я доведу до логічного завершення. Таку вже маю натуру: не можу — не обіцяю. Пообіцяв — зроблю.

 

Чи не є це підкупом виборців?

— Моє гасло є незмінним упродовж багатьох років. Завжди роблю реальні справи. Я йду до людей, які потребують підтримки, я готовий допомагати і вирішувати проблеми округу. І роблю це вже зараз. Конкретні справи важливіші за політичні обіцянки. І коли нині читаю інтерв’ю деяких кандидатів, де вони кажуть, що депутат має тільки сидіти у Верховній Раді, то я тоді реально чогось не розумію. Для чого тоді мажоритарна система виборів? Люди хочуть бачити свого депутата, знати його, отримувати вирішення проблем і допомогу. Допомогу не на словах! Саме цей принцип сповідую і його дотримуюся.

І від виборців залежить, чи будемо ми і надалі продовжувати вирішення матеріальних проблем, захисту малозабезпечених і соціально незахищених верст населення, допомогу церквам, освіті, культурі, медицині, чи ні.

А кандидатам, які хочуть просто писати закони, а не вирішувати проблеми людей, треба було іти у партійний список, а не на «мажоритарку». А у списку немає ні людей, ні громади, ні проблем міст та сіл. Інакше виглядає, що, окрім брендів, якими вони поприкривалися, і огульної критики та брехні, яку використовують, їм нічого запропонувати людям.

 

Нещодавно у засобах масової інформації прокотилася хвиля звинувачень від одного з кандидатів на Вашу адресу щодо підпалу у селі Пукові Рогатинського району, де живе довірена особа цього кандидата. Ви особисто ніяк не коментували ці події…

— Це нагла і безапеляційна брехня. Очевидно, ця кандидатка не має інших вагомих аргументів, щоб боротися зі мною по-чесному. І пожежники, і правоохоронці визнали: у Пукові ніякого підпалу не було. Довірена особа, на подвір’ї якої трапилася пожежа, має погану репутацію. І про це знають усі на Рогатинщині. Очевидно, крім самої кандидатки.

Взагалі не розумію, чому буквально всіх моїх опонентів хвилює моя скромна персона. Нехай вони говорять про свої справи, що вони зробили у цьому житті, що планують зробити. І бажано, щоб говорили не про віртуальні, а конкретні справи.

 

Що пропонує виборцям кандидат у народні депутати Валерій Келестин? Чому, приміром, я як виборець маю віддати свій голос вам?

— Підемо на каву — і я Вам усе розповім (Сміється. — Авт.). Якщо серйозно, то Калуш узагалі — унікальне місто, зі своєю безкоштовною медициною з одного боку і масштабними екологічними проблемами — з іншого. Упродовж кількох років у Калуш спрямовувалися значні кошти із держбюджету, що дало можливість вирішити частину питань, зокрема — оновити медичне обладнання. Мені приємно, що взяв активну участь у процесах, завдяки яким вдалося забезпечити голосування на підтримку екології Калуша. Буду працювати у цьому напрямку і надалі.

Повірте, коли ти робиш добро, допомагаєш людям, а потім бачиш їхні світлі обличчя, чуєш слова подяки, повагу, бачиш реальні результати своєї діяльності, то отримуєш таке задоволення, що хочеться ще більше робити добро, більше виділяти коштів на благочинну справу.

І взагалі я раджу й іншим, зокрема, моїм опонентам, також спробувати долучитися і започаткувати свою благодійність. Тим паче, що всі вони задекларували мільйонні статки. Адже слово слово «благодійність» означає дійство від Бога.

Нам із міським головою Ігорем Насаликом довелося чимало походити у Києві по кабінетах. Але Калуш додатково отримав 30 млн. гривень на соціально-економічний розвиток, 90 млн. — на зміцнення матеріальної бази медичних установ. Також вирішено питання демонтажу аварійної галереї на ДП “Калійний завод”, що не один рік становила загрозу для проїзду у Кропивник та Сівку-Калуську. Через “Нафтогаз України” було профінансовано 5,2 млн. гривень на газифікацію сіл Ріп’янківської сільської ради.

Ще раз стверджую: що пообіцяю — все зроблю.

 

І дороги у Калуському районі? Бо ні пройти, ні проїхати…

— Я поїздив районом і дороги будемо робити. Гарантовано. Тим більше — маю надію, що треба буде дуже часто їздити по району.

 

Валерію Васильовичу, під час виборів вкотре загострилося «мовне» питання, яке розділило Україну, хоча, на запевнення соціологів. Не додало рейтингу ні опозиції, на партії влади.

— Мною вже багато було сказано на цю болючу тему. Можу ще раз запевнити всіх: збереження й укріплення української мови як єдиної державної є моїм незаперечним життєвим принципом та однією з ключових засад моєї передвиборної програми. Адже мова, культура, традиції, духовність — основа Української держави.

 

Ваші опоненти закидають Вам і скасування пільг «афганцям» та «чорнобильцям» і  виплату нинішньою владою низьких пенсій.

— Пенсії справді потребують підвищення. Адже наші батьки і рідні мають гідно зустріти старість і гідно себе почувати на заслуженому відпочинку. Але звідки держава буде платити достойні пенсії, якщо навіть кандидати у  народні депутати декларують трохи більше, ніж 4 тис. гривень зарплати на рік. І це у той час, як вони, вийшовши на пенсію, мали б отримувати мінімум 10 тис. гривень пенсії на рік.

Щодо пільг, то жодних пільг — повторюю — жодних пільг діючий парламент не скасовував. Тому мої опоненти нехай краще представлять людям свої програми, розкажуть, над якими першочерговими законопроектами будуть працювати у Верховній Раді. Якщо я їм дам шанс туди потрапити, звичайно (Сміється. — Авт.), а не займаються чорним піаром і брехнею.

 

Валерію Васильовичу, чимало запитань виникло до Вашої декларації про доходи за 2011 рік, у якій Ви задекларували тільки зарплату народного депутата і будинок.

— З 2005 року я не займаюся бізнесом — там для мене все зрозуміло. Усі мої корпоративні права оформлені на управителя. Ті підприємства, засновниками яких я є, — доволі успішні і мають непогані заробітки. Тому мені вистачає і на родину, і на благодійність.

 

Вас звинувачують навіть у  підкупі священиків та церкви. Як прокоментуєте ситуацію?

— Разом із братом Юрієм ми побудували церкву у селі Воронові Рогатинського району. Це рідне село нашого батька. То може і це — підкуп? Церквам допомагав завжди і нехай ніхто не сумнівається: буду допомагати надалі. Я сам — людина віруюча. Досі у серці — зустріч із Папою Іваном Павлом ІІ. З того часу ні на хвилину не сумніваюся: буду робити все для зміцнення віри і церкви у нашому краї.

 

— Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет вручив Вам орден Миколая Чудотворця за благодійницьку діяльність та значний особистий вклад у розбудову українських храмів. Крім того, маєте 3 відзнаки УГКЦ.

— Храмам допомагаю давно і з власної ініціативи. Приємно, звісно, що така діяльність відзначена на такому високому рівні. Але і без орденів допомагав би і надалі. Бо без справ віра слабка.

А такі високі нагороди надихають на ще більш вагомі справи, на розбудову храмів і підняття духовності української нації.

 

— Ви товаришуєте з Ігорем Насалика впродовж багатьох років. Як нині складаються Ваші стосунки?

— З Ігорком дружу з дитинства. Не перериваю стосунків і нині. Ігор Насалик — унікальний міський голова. Масштаби програм, які він запровадив в окремо взятому місті, вражають. І не тільки за рівнем інформаційної популярності, але — і за рівнем фінансування із міського бюджету. Вірю, що, за допомогою держави, вдасться втілити й адміністративну реформу.

Знаючи Ігоря Насалика, можу з упевненістю сказати, що він не покине свою роботу, поки не реалізує задуманого і запланованого. Йому, як не дивно, завжди вдаються навіть, здавалося б, найбільш нереальні проекти.

 

— Не зважаючи на статус народного депутата, Ви досі проживаєте з родиною у Рогатині. Хіба не хочеться бути мешканцем столиці?

— Звісно, доводиться жити і в Києві, робота зобов’язує, але Україна для мене починається з матері, з дружини, дітей, з рідного краю. Я пам’ятаю, де я народився, і знаю, що тут буду доживати віку. Тут — мій край. Батьківська хата дає мені сили, віру і натхнення для праці. Тому, де б я не був, за два тижні вже сумую за Прикарпаттям, за Рогатинщиною. Хочеться побачити знайомих, рідних людей, пройтися рідними стежками, одягнути зручний одяг.

Знаєте. Як кажуть: всюди добре, а вдома — найкраще. І жити треба там, де народився.

 

— Очевидно, Валерію Васильовичу, що Вашим оберегом і підтримкою є Ваша родина…

— Моя родина — це моя фортеця і мій душевний спокій. Моя сім’я — це дружина Лариса, син Юрій, котрий навчається у 10-му класі Рогатинської школи, та донька Марта, яка закінчила у Києві факультет міжнародний відносин. Маю брата-близнюка Юрія, з котрим у них — дуже дружні і близькі стосунки. На честь брата я назвав свого сина Юрієм, а брат, у свою чергу, на мою честь, назвав доньку Валерією.

 

Якими є захоплення Валерія Келестина? Чи залишається, попри політику, час на відпочинок?

Як і у всіх людей, у мене є захоплення — це полювання. Хоча на нього у мене дуже мало часу. Адже моє життя — постійний рух: засідання, поїздки, наради…

 

Валерію Васильовичу, щиро дякую за відверту розмову. І насамкінець — традиційне побажання нашим читачам.

Хочу сказати, що за все, що роблю, я готовий відповідати перед родиною, громадою Україною і Богом. Завжди служив і буду служити людям.

 

Валерій Келестин з родиною Насаликів на День Незалежності у Калуші


Розмовляла Світлана ЗОРІЙ, журналіст


14.10.2012 3185 0
Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

748
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2320
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2033
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2048
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6201 55
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2336 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

209

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1030

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1017

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1278
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

129
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

504
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1965
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26390
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

454
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10371 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7905
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

459
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

309
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

460
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

538
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1472