В Івано-Франківську відкрито резиденцію для українських молодих письменників

 

/data/blog/38618/34365773d68cfd76f9ebfe46e2b5cd93.jpg

 

Уже з початку липня тут перебувають Олена Герасим’юк із Києва та Євген Мехеда з Миколаєва. Вони стали переможцями конкурсу «Станіславський феномен», котрий заснували для втілення в життя ідеї резиденції для молодих україномовних літераторів.

Звернення до культового поняття «станіславський феномен», безумовно, не є випадковим.

Протягом 30 днів «резиденти» мешкатимуть в івано-Франківську в хостелі «Феномен». Поряд — старе місто, унікальна можливість спілкування з цікавими людьми — мандрівниками, музикантами, письменниками. Крім того, резидент стане учасником мистецьких експедицій в карпатські села, проведе уїк-енд у столиці сирних коників Брустурах, а також матиме чотири спільні трапези з письменниками з Івано-Франківська — Юрієм Андруховичем, Тарасом Прохаськом, Володимиром Єшкілєвим та Галиною Петросаняк. Як пише газета "Галичина", організатори заходу планують проводити такі дійства раз на місяць, може, частіше, щоб більше молодих талановитих людей могли показати себе. З прагматичного боку, дехто вважає, що це ще й промоція Прикарпаття.

Згодом мали б народитися тексти. і нове втілення в життя поняття «станіславський феномен». Пропонуємо нашим читачам інтерв’ю з поетесою Оленою Герасим’юк та прозаїком Євгеном Мехедою.

Стараюсь не брехати собі

— У перший день було достатньо часу для того, щоб походити містом, обійти навколо озера, поспілкуватися з Тарасом Прохаськом і щось навіть написати, — поділилася своїми враженнями перед початком розмови Олена Герасим’юк.

- Оленко, що таке «станіславський феномен» на твою думку?

— Резиденція «Станіславський феномен» — це літературна програма, яка дає можливість зосередитись на роботі. Попри те, що перебування тут насичене різноманітними подіями, ми маємо змогу не лише нотувати у щоденники своєрідні «звіти» і враження, а й писати щось своє. Також це новий досвід — не тільки для мене особисто, а й для організаторів, які вперше в Україні заснували таку чудову програму.

- У тебе за цей рік стільки відзнак, у тому числі навіть президентська. Яке твоє ставлення до українських літературних премій?

— Кожна премія — це своєрідний рубіж. Окрім статусу, є приємні бонуси, наприклад, видання книжки у видавництві «Смолоскип» та президентський грант. Але на відзнаках не можна зосереджуватись, інакше це може негативно позначитись на роботі. Найзнаковішою для мене є премія Леоніда Кисельова. Не тільки тому, що це було перше моє лауреатство, не через публікацію чи диплом. Я сприймаю це як своєрідний діалог з улюбленим письменником, пам’яті якого і заснували цю нагороду.

Основне завдання літературних премій для молодих — це виявлення рівня їхньої творчості й оголошення нових цікавих імен. Тексти мають бути оцінені не лише як факт — те, що подано, але і як перспектива — чи є можливість у молодого автора розвиватися надалі. А також підтримка — не лише фінансова, що на короткий час дозволяє забути про заробляння і зосередитись на розвитку, а й інформаційна — після нагородження має відбутись діалог з автором, для розвитку і навчання.

- Що ти хотіла б розказати цікавого про себе?

— Коли мені потрібно подати коротку біографію, — вказую тільки дату, місце народження, відзнаки та публікації. Три рядки — не більше. Все інше намагаюсь описати в текстах, найчастіше — емоційні складові ситуацій. Найдоречніше, як на мене, розповідати цікаві історії з життя в живих розмовах — тоді для цього є настрій і контекст, тож усе виходить саме собою.

- Ти студіюєш «літературну творчість» — це твоя спеціальність. Розкажи, чим цікаве і чим нецікаве твоє навчання. Чи зрозуміла ти вже, як стати письменником?

— На жаль, цього не розуміє ніхто. Навчання письменника відбувається тільки через діалог — під час розмов не лише з приводу текстів, а й на теми творчості. Діалог передбачає прочитання текстів початківця і детальний їх аналіз. Загальна освіта не може бути достатньою для формування письменника в суто університетському середовищі. Потрібно набагато більше.

А поки що студенти моєї спеціальності навчаються на філологів, а як письменники — розвиваються самостійно. Комусь це вдається, а хтось, на жаль, покладає занадто великі надії на навчальну програму і «завалюється», обираючи між творчістю і навчанням — останнє.

А щодо «ставання» письменником — то це не математична формула чи інструкція для «збору». Або воно є, або його нема — тут все просто.

- Як побачити поезію у простих речах, у повсякденні, у проблемах?

— Для мене дивніше те, як цього можна не бачити. Кожен камінь, дерево, травинка, птаха чи вода мають свою історію і свою мову — як і кожна людина. і найбільша втіха у цьому світі — це розгадування, розуміння такої мови, пізнання краси.

Краса і потворність є у кожному з нас. Ми можемо стежити, як ці два явища розвиваються у діалозі зі світом, у стосунках з людьми.

- Твоя добірка поезій має тільки 50 віршів. Ти відсіюєш тексти, просіюєш їх. Як?

— Моя збірка має вийти наступного року, нині її ще нема в природі. У початковому варіанті рукописів, які я подавала на конкурси, було близько 50 текстів, це правда. Але робота йде, і формат, структура, емоційна складова збірки змінюються залежно від мого задуму.

- Хто з сучасних поетів тобі цікавий і чим?

— Не уявляю себе без поезій Юлі Нестерової — її мова надзвичайно музична і гнучка. Недавно вийшла її книжка «Сотворіння», яку я раджу читати всім.

- Де для тебе найкраще місце на землі?

— Логічно і, мабуть, доречно відповісти: рідний дім, рідний край і Україна загалом, але це не буде чесно. Я стараюсь не брехати хоча б собі, бо в житті і без того занадто багато суперечностей і непорозумінь. Однозначно можна відповісти лише в дуже юному віці, коли актуально вивчати вірш з «Букваря» про поле, річку, синій гай. Але пізніше виникають питання, на які не так і просто дати відповідь. і починається вічний пошук, і виникає міф про вічне повернення — до людей, емоцій, дому.

- Чи став Івано-Франківськ для тебе близьким за час перебування у резиденції?

— Я писала перший есей про «рідність» міст, де говорила про те, як приходить розуміння такої спорідненості. Не буду переказувати все, але коли ходиш вулицями чужого міста і починаєш «впізнавати» — будинки, обличчя, речі, — розумієш, що є для тебе справді важливим, за чим сумуєш, до чого хочеш повернутись. Думаю, кожен відчував щось подібне до цього.

Івано-Франківськ — радість у чистому вигляді

«Я приїжджаю сюди і мене зустрічають культурні люди, культурне місто, гарне, старовинне. Перше моє враження про Франківськ — наче люди тут живуть легко, просто, не напружуючись», — ділиться своїми емоціями літератор Євген Мехеда.

- Євгене, що таке, на твою думку, «станіславський феномен»?

— «Станіславський феномен» — це явище надвеликої активності україномовних авторів на вузькому відрізку географічної території, що став визначальним пластом культури України. Приємно, що про мою батьківщину дізнаються саме з вуст діячів такої сильної школи.

- Ти читаєш сучасну українську прозу? Кого саме?

— З сучасних українців найбільше люблю Сергія Жадана. Це та література, що пишеться не просто для факту письма українською мовою, а є наповненою змістом і гумором. Люблю Прохаська і з задоволенням читаю Андруховича. Це ті, хто першими спали на думку і також є «стовпами» і «метрами». На жаль, у моєму рідному Миколаєві у книгарнях українських авторів фактично немає. До сумного мало рідного контенту.

- Розкажи коротко про себе у стилістиці власної прози.

— Я ускладнююсь. Здавалось, завжди пишу у стилістиці власної прози. Якось пробував писати вірші, але не вийшло взагалі ніяк. Тому проза... Про себе. Народився і виріс у Миколаєві. Але знадобилось півроку провчитись за кордоном, щоб зрозуміти, що я те місто люблю. З чотирьох років я займаюсь спортом. Починаючи з акробатики, продовжуючи волейболом і плаванням і підсумовуючи стрибками у висоту, які вважаю «моїм». Гадаю, неправильно складати всі яйця до одного кошика, тому не можу назвати себе однозначно ані атлетом, ані літератором, ані студентом. Докладаю максимум зусиль, щоб ці речі комбінувати і бути максимально успішним в усьому.

- Чи маєш ти вже видані книжки? Про що пишеш?

— Виданих книжок не маю. Якось не доходять руки ані до участі в конкурсах різних видавництв, ані до праці над редагуванням доробку. Пишу більше для себе і для інтернет-спільноти. Але, звичайно, маю такий задум — видати принаймні одну хорошу, добру і веселу книжку про життя і прості речі, які хтось може не помічати навколо, але я йому в цьому радо допоможу.

- Перебування у резиденції передбачає спілкування і вечерю зі знаковими письменниками Прикарпаття. Якщо вони вже відбулися, то поділися враженнями.

— Мали поки що дві зустрічі — з Тарасом Прохаськом і Галиною Петросаняк. Враження маю лише позитивні і натхненні. Приємно, коли люди, будучи майстрами своєї справи і медійними людьми, все ж залишаються легкими.

- Твої краяни рушили ходою на Київ... Ти бачиш тут демонстрацію власної гідності чи тільки політику, як дехто хоче нас переконати?

— На жаль, тепер випав з контексту дому і не можу авторитетно говорити про те, чи є ця акція живою. Однак сподіваюсь, що так. Такі речі мають бути. Але демонструвати гідність — це мало. Треба ще підкріплювати заявлений її рівень адекватними за силою діями. Я не розумію, яка взагалі жива нація може допустити таких плювків в обличчя, як сваволя влади на демонстраціях і інциденти в селі Чаусове. Такого просто не має траплятись у здоровому суспільстві. Тож я радий, що хоч щось ще може розворушити людей і примусити діяти. Звичайно, шкода, що будь-яка акція сьогодні сприймається за політичну. Але на те є об’єктивні причини. Мені зараз дуже соромно, коли люди дізнаються, звідки я родом. Це жахливо, коли тебе асоціюють з ганебними, не просто протиправними, а аморальними діями, що кояться у твоїй області. Тому я потішений, що хоч якийсь відсоток жителів моєї малої батьківщини ще розуміє, де є межа. Але ті засоби, якими ми боремось з владою за лише нормальне життя, не достатні, оскільки боротись з ними треба їхніми ж, силовими методами.

- З чого почалися твої тексти? Як ти став письменником?

— Першим, що я свідомо написав не за шкільною партою, були казки. Одна про Клару Цеткін, друга про хмари, третя — щось про космічний корабель. Мені було років 13. Але насправді я не асоціюю себе з гучним званням письменника. Наприклад, ти не вважаєшся професійним спортсменом, поки спорт не є основною статтею твоїх доходів. Так само, думаю, і з письмом. Я не думаю також, що пов’яжу своє життя з письмом як з основним родом діяльності. Але як графоманський акт, як спосіб вираження думки, який комусь, я певен, буде цікаво читати, він буде присутній у моєму житті.

- На прес-конференції ти захоплено розповідав про наше місто. Що тебе тут вразило і чи написав уже щось про Івано-Франківськ?

— Мене вразила, як не дивно, українська мова. Я не можу нею напитись. Вже за нею варто приїжджати на захід. А крім того ж, тут і архітектура, і люди, і пригоди. Коротше, радість у чистому вигляді. Давно не був у такому доброму гуморі такий тривалий час.

Про Франківськ поки що не писав, але працюю тут над великим твором. Думаю, коли враження вляжуться і переваряться, зможу використати записи з мого щоденника для створення повноцінного тексту, присвяченого Станіславову.

 

Iнтернер-видання "Паралелі"


29.07.2013 514 0
Коментарі (0)

30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

788
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

610
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1684
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3012
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2462
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2439

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

589

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

600

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1459

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1531
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

563
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

423
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

797
30.04.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

194
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

293
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26928
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

753
26.04.2024

Культура визначає все. Освіти може і не бути. Школи російської не було ніде. Втім, ми підспівували російські пісні, дивилися російські серіали й тому подібне, пояснює директорка.

317
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

316
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

644
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

1048 1
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

841