В Івано-Франківську міський суд закрив справу щодо директорки ліцею, яку звинувачували в бездіяльності під час булінгу учня

Фото: Суспільне Івано-Франківськ

У понеділок, 29 квітня, Івано-Франківський міський суд закрив справу щодо директорки ліцею № 4 Ірини Гаврилюк, яку звинувачували в бездіяльності під час булінгу учня.

Про це повідомляє Суспільне, передає Фіртка.

На суді директорка Івано-Франківського ліцею № 4 Ірина Гаврилюк свою вину заперечувала. З її слів, вона відреагувала на прохання матері учня Оксани Крайник про зустріч й обговорення проблеми.

"20 лютого мама мене просила про зустріч, і ми домовилися на 22 лютого. 22 скликали комісію і повідомили поліцейського. Тобто ніякого порушення не було", — каже Ірина Гаврилюк.

Захисниця відповідачки Зоряна Івасишин вказала на помилку в протоколі поліції.

"У протоколі зазначена дата — перше березня. Виходячи з того, що ми маємо повідомити (про факт булінгу — ред.) протягом 24 годин, тоді подія мала б відбутися 29 лютого. 29 у нас ніякої події не відбулося. Тому незрозуміло, чому поліцейські повважали, що порушення вчинене саме першого березня", — пояснює свою позицію адвокатка Зоряна Івасишин.

Зважаючи на помилку у протоколі, суд закрив справу.

"Суд, заслухавши думку сторін, провадження у справі закриває через відсутність у діях особи, яка притягається до відповідальності, складу правопорушення відповідно до обставин, що зазначені в протоколі", — оголосив суддя Дмитро Романчук.

Керівниця ювенальної превенції поліції в області Алла Бойчук повідомила Суспільному, що коментар з приводу рішення надасть 30 квітня.

Мама учня шостого класу ліцею № 4 Оксана Крайник розповідає, що булінг сина почався з листування в груповому чаті у Viber від 14 лютого. Після цього, каже жінка, школярі продовжили знущатися з дитини 19 лютого вже у ліцеї.

"Однокласники його випихали з класу, не пускали на урок. Потім вони його біля воріт школи цькували, ображали. Коли він пішов додому, то дві дівчинки його наздогнали та продовжували ображати", — згадує Оксана Крайник.

За словами матері, її син плакав і казав, що "більше не хоче жити".

Як зазначають, 19 лютого Оксана Крайник звернулася до класної керівниці сина з проханням домовитися про зустріч із директоркою ліцею Іриною Гаврилюк. Через те, що очільниця навчального закладу мала справи, зустріч перенесли на 22 лютого.

Ірина Гаврилюк говорить, що про булінг вперше дізналася 22 лютого на зустрічі з матір’ю учня. Заява Оксани Крайник її здивувала, адже, каже директорка, син жінки упродовж майже шести років не ходив до ліцею.

"Розмова зайшла про відвідування. І поліцейський Володимир Залозецький звернувся до Оксани Володимирівни: "За те, що дитина системно не відвідує школу, ви можете бути притягнені до відповідальності за неналежне виконання батьківських обов’язків". І, звичайно, для Оксани Володимирівни це було тригером. Бо ще в минулі роки до неї приходили працівники поліції, служби у справах дітей. Сім’ю поставили на облік як таку, що опинилася в складних життєвих обставинах", — пояснює Ірина Гаврилюк.

Ці слова директорки Оксана Крайник заперечує.

"Насправді поліцейський мене нічим не лякав. Він просто почав випитувати пропуски моєї дитини. Я чемно запитала: "Пане, а який це має стосунок до булінгу, до того, з чим я прийшла?" Він склав свою документацію і сказав: "Тепер я більше не маю що тут робити", — каже Оксана Крайник.

Директорка ліцею № 4 Ірина Гаврилюк вважає, що в чаті Viber між учнями відбувся конфлікт, а не булінг, адже вся розмова тривала приблизно пів години. З її слів, не було систематичності. Тому, каже Ірина Гаврилюк, поліцейські склали протокол незаконно.

"За тим, що ми дослідили, булінг не підтверджується. Не було над дитиною ні фізичного насилля, ні економічного", — говорить Ірина Гаврилюк.

Оксана Крайник заперечує слова директорки й каже, що факт булінгу визнали й поліція, і департамент освіти та науки Івано-Франківської міської ради. Наразі жінка звернулася до дирекції ліцею з проханням перевести дитину на домашню форму навчання щонайменше на місяць, доки ситуація з булінгом не владнається.


Нагадаємо, наприкінці лютого 2024 року до поліцейських звернулась мешканка Івано-Франківська, з проханням захистити сина від жорстокого поводження та психологічного насильства, які вчиняли над ним інші учні.

Співробітники ювенальної превенції 1 березня опитали адміністрацію навчального закладу та педагогів.

Поліціянти склали адміністративний протокол на директорку ліцею за ч. 5 ст. 173-4 КУпАП. Йдеться про неповідомлення керівником закладу освіти уповноважених підрозділів органів Національної поліції України про випадки булінгу (цькування) учасника освітнього процесу, який мав місце в ліцеї.

Перевірка у навчальному закладі триває.

Крім того, на ситуацію у ліцеї №4 відреагував міністр освіти і науки України Оксен Лісовий. Посадовець наголосив, що замовчування булінгу є неприпустимим.

"Ситуація, яка склалася в одному з ліцеїв в Івано-Франківську, має всі ознаки систематичного цькування. І, на жаль, виглядає, що адміністрація не намагалася його зупинити.

Якщо не вдається владнати ситуацію на рівні школи, звертайтеся до місцевих органів управління освіти, освітнього омбудсмена та поліції. Діти очікують на підтримку дорослих, хоча не завжди вірять, що зможуть її отримати.

Тому дуже важливо чути і слухати їх весь час. Підтримувати і вірити в них більше, ніж в самих себе".


30.04.2024 888
Коментарі ()

10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

9987 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1703
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1593
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2614
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4421
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

3116

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

154

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

932

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1338

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1229
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1603
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1366
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1128
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

484
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

554
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1763
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

1762 7
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20252
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

238
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

584 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

628
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

971