Юрій Андрухович: «Велика Україна сьогодні просто надто велика»

Януковичу до Путіна далеко. Донбас визначив долю всієї України, в тому числі й Галичини, хоча насправді між окремими частинами держави мало спільного. Однак про поділ в Україні говорять неохоче, оскільки територіальна цілісність країни – священна корова, стверджує письменник Юрій Андрухович в інтерв‘ю німецькому виданню Frankfurter Rundschau. А Віктор Янукович, хоч як би він не намагався копіювати ідеї і методи Владіміра Путіна, є лише жалюгідною пародією на російського прем‘єра.

 

Український письменник Юрій Андрухович у розмові з Frankfurter Rundschau критикує наміри президента України Віктора Януковича вихолостити демократію та знову утвердити російсько-царистську історіографію.

 

Frankfurter Rundschau: Пане Андрухович, Ви народилися в західноукраїнському місті Івано-Франківську, колишньому Станіславі. Недалеко від нього розташований Дрогобич, де жив письменник Бруно Шульц (1892-1942). Що Вас поєднує з ним?

Юрій Андрухович: Я не можу порівнювати себе напряму з Бруно Шульцем. Шульц був дуже особливою особистістю, для якої вкрай важливим був її прихисток. Напевне, він ненавидів провінцію і водночас не міг без неї жити. Мій випадок – інший. Я весь час мандрую. Прихисток – це не для мене. Що нас сьогодні об‘єднує: я дав згоду зробити новий український переклад Бруно Шульца, який має з‘явитися в ювілейному 2012 році. Це стане для мене літературним викликом. Я спробую трохи бути Бруно Шульцем.

 

Коли і як ви відкрили для себе Шульца?

Серед львівських андеґраундних митців ім‘я Шульца завжди було присутнє. Мої вірші наприкінці 80-х років виникли під впливом легенди Шульца, якого я, однак, тоді ще не читав. Цей міф був для мене втіленням давньогалицького світу з гротескними фігурами, які з‘являються в моїх віршах. У моєму музичному проекті «Цинамон» та у співпраці з гуртом «Карбідо» знову проступає вплив Шульца. Адже його найбільш відомий твір називається «Цинамонові крамниці». Пісні, які базуються на моїх віршах, є також присвятою Шульцу.

 

Сучасна Галичина, на Вашу думку, позначена «пост-мультикультурністю». Однак єврейське населення під час Голокосту майже повністю було знищене, Бруно Шульц теж був убитий есесівцем у 1942 році. Історик Омер Бартов критикує, що в сучасній Україні Голокост та український колабораціонізм повністю замовчуються. Коли Ваше суспільство визнає, що поряд з мільйонами жертв були також і злочинці?

Бартов не бере до уваги те, що український колабораціонізм був значним елементом масивної радянської пропаганди з метою дискредитувати український – і тим самим критичний до радянської влади – націоналізм. Український націоналізм поставили в одну шеренгу з націонал-соціалізмом. Звісно, була певна історична ненависть багатьох українців до євреїв, а також до поляків. Мультикультурність Австро-Угорської імперії не була ідилією, а радше недружнім співіснуванням багатьох народів. Але Австро-Угорська імперія була стабілізуючою системою, яка в 1918-му зломилася. Відтоді тут біли тільки різанини.

 

У Станіславі в жовтні 1941-го лише одного дня було вбито понад 10 тисяч євреїв. Ви знали про це раніше?

На Голокост в Радянському Союзі було накладено табу. Але від своїх батьків я знав про місце, де було вбито євреїв. На цьому місці стояв радянський пам‘ятник жертвам фашизму. Про євреїв, звісно, не згадували. Лише згодом за підтримки Ізраїлю було зведено справжній пам‘ятний знак. Цього мало та все ж – це крок у правильному напрямку. Я свідомий того, що Україна є антисемітською країною. Але потрібно також згадувати українців, а їх немало, які під час Другої світової переховували і рятували євреїв.

 

Для багатьох в Західній Європі Україна є справжньою «терра інкоґніта». Як Ви визначаєте місцерозташування своєї країни?

З політичної точки зору, Україна сьогодні не є європейською країною. Ми знову десь у Євразії. Перспективи кепські. Урядовці повторюють мантру про єввроінтеграцію, але в реальності вони роблять цілком інше. ЄС не хоче руйнувати мости з Україною. Але він повинен використовувати риторику правлячої групи, щоб чинити тиск. Власне, ЄС повинен би поводитися з Україною так само, як з Білоруссю.

 

Чи є президент України українським Путіним (як Ви казали ще в 2003-му), який намагається «стабілізувати» Україну за російським зразком?

Путін елегантний, хитрий, спортивний, сексуальний. Янукович ж є пародією на Путіна. Але він хоче скопіювати ідеї владної вертикалі і так званої суверенної демократії. Свобода слова, як і в Росії, існує тільки в Інтернеті. Правосуддя вже повністю пристосувалося до нового режиму.

 

Що змінилося з часу приходу «блакитних» до влади на початку 2010-го?

Часом у мене відчуття, ніби я – в іншій країні. Можливо, я параноїк, але моє місто Івано-Франківськ видається мені сумнішим і бруднішим, аніж рік тому. Я є свідком розпаду. Влада стає все більш цинічною і корумпованою. Тиск, що чинився у зв‘язку з місцевими виборами на тутешню виборчу комісію, був дуже грубим. Я побоююся, що Україна на шляху, аби стати «державою, що не відбулася», яка не зможе більше виконувати свої функції.

 

Вас здивувала швидкість реставрації режиму?

Так, я очікував режиму а-ля Кучма. Але вийшло гірше. Янукович і його соратники не мають жодного зв‘язку з Україною. Для них країна є лише інструментом, щоб стати ще багатшими та могутнішими. Мене також вразили грубі напади на українську культуру, мову та ідентичність. Тиск на місцеві органи чиниться колосальний, засоби при цьому – брутальні.

 

Але Януковича обрали президентом все-таки демократичним шляхом?

Справді небезпечним є, коли постаті, які приходять до влади демократичним шляхом, вихолощують демократію. Вони хочуть убезпечити свою владу назавжди, не допускаючи в майбутньому більше жодних вільних виборів. Один політичний аналітик сказав так: раніше при владі були крадії та шахраї, а тепер – кілери. Єдина надія – що для можновладців важливою залишається західна перспектива. Вони мають на Заході банківські рахунки і хочуть проводити відпустки на Сардинії. Саме тут треба тиснути.

 

Чи може радикальний крок, наприклад, приєднання Східної України до Росії, бути вирішенням теперішнього поділу країни?

Декілька місяців тому я висловився з цього приводу і був підданий масованій критиці. Але такими є реалії: без Донбасу і Криму Янукович отримав би 38 відсотків голосів, а Тимошенко – 55. Але територіальна цілісність України є священною коровою. Мої критики кажуть, що я нібито виступаю за незалежну Галичину, за якісь австро-угорські заповідники. Це абсурд. Галичина сама по собі не має сенсу. Вона належить до великої України. Але велика Україна сьогодні надто велика.

 

У 2007 році Ви передбачали, що невдовзі вся Україна буде переконана в тому, що «ніколи не було Майдану» – масових протестів на київському майдані Незалежності наприкінці 2004 року. Також Голодомор, масовий голод 1932-33 років, новий уряд тлумачить по-іншому. Чим закінчиться ця боротьба за історію?

 

У школах тенденція зводиться до того, що українська історична міфологія витісняється російською. Уряд збирається писати нові підручники разом з росіянами. Повертається царистсько-російська історіографія. Що вивчатиме моя онука через чотири, п‘ять років? І все це наслідки того, що в Донбасі переважна більшість проголосувала за Януковича. Але що в мене спільного з цими людьми? Я не відчуваю ненависті, але вони визначили долю моїх дітей та онуки.

 

Як Ваше особисте самопочуття? Ви боїтеся?

До цього часу я не отримував жодних погроз. Я вважаю, що можновладці достатньо розумні, аби не робити з мене мученика чи національного героя. Вони взяли на озброєння кращий метод і час від часу малюють з мене карикатуру емігранта, який більше не має жодного зв‘язку з Україною, який все життя жив на західні гроші і є багатим. Оскільки можновладці мають доступ до ЗМІ, а я ні, то цей метод, власне, працює досконало.

 

До особи:

Юрій Андрухович, 1960 року народження, вважається одним з найвизначніших сучасних українських письменників. У 2006-му отримав Лейпцизьку літературну премію «За європейське взаєморозуміння».

 

Сімон Ґайссбюлер, Frankfurter Rundschau (Німеччина)

ІноЗМІ


10.01.2011 1821 5
Коментарі (5)

Гугенот 2011.01.11, 12:22
молодець ,поважаю таких людей. Він правдивий. Респ Андрухович!Все вірно сказано.
Бас 2011.01.12, 13:45
Єврей у єврея взяв інтервю про ненависних українців
Басу 2011.01.12, 19:38
Розбираєтесь на євреях? чи жаба давить?
Андрій 2011.01.14, 02:46
Блін, шо за наглі жидівські питання?
***** 2011.01.14, 10:42
Вы ещё не слышали жидовских вопросов,Андрей. Не дай Боже вам их услышать. Дам талег!
19.10.2024
Микола Сторожовий

600 мільйонів гривень — саме стільки Івано-Франківська громада спрямувала на підтримку захисників у 2024 році. На що насправді спрямували ці 600 мільйонів і яку допомогу можуть отримати військовослужбовці, ветерани та їхні родини в Івано-Франківську?

565
11.10.2024
Вікторія Матіїв

Про роботу поліціянтів під час повномасштабної війни, найчастіші правопорушення, патрулювання із працівниками ТЦК та СП та ситуацію зі зброєю і наркотиками, дізнавалась журналістка Фіртки.

2794 12
07.10.2024
Тетяна Сорока

Про те, як змінилося життя після повномасштабного нападу окупантів у 2022 році, мету встановлення світового рекорду та ставлення до сучасних методів мобілізації, ветеран Степан Савчук поділився з журналісткою Фіртки.

2527
04.10.2024
Микола Сторожовий

Підприємство продали з молотка за рекордні 2,6 мільярда гривень. Але в місті майже одразу ж почались розмови про помилку та зайву цифру у виграшній пропозиції, змову задля анулювання результатів торгів і розчищення землі в центрі Франківська під нову грандіозну забудову.

6678 7
28.09.2024
Вікторія Матіїв

Про свій досвід еміграції у Сполучені Штати Америки журналістці Фіртки розповіла прикарпатка — 23-річна Тіна Любчик.  

2975
19.09.2024
Вікторія Косович

Про те, як великі компанії й підприємства області розвивають свій бізнес, удосконалюють виробництво та експортують свій товар в Європу та інші країни в умовах повномасштабної війни, розповідає Фіртка.  

2558

Привиди стали  головними героями книжок та фільмів. Враховуючи, що привидом вважають душу померлої людини, то цікаво дізнатись  християнське бачення цього феномену  і знайти згадки про це у Біблії.

370

Протягом місяця на різноманітних інтернет-ресурсах та соцмережах розкручується тема «гоніння на православних і заборона УПЦ». Почався цей галас відтоді як Верховна Рада ухвалила законопроєкт №8371 про регулювання діяльності релігійних організацій, що мають керівний центр у росії.

1176

Усі ми хочемо бути здоровими та щасливими, але, на жаль, складовою людського життя є хвороби. Хвороби, які роблять людське життя складнішим і менш радісним, з'являються з різних причин.

2277

Роми таємничий народ, про який ми знаємо багато і водночас нічого. Здебільшого наші знання про ромів ґрунтуються на  стереотипах пов’язаних з ними: віщуни, гадання, конокради, прохачі, але все ж таки, що насправді ми про них знаємо?   

3085
23.10.2024

Харчування під час війни немає відрізнятись від звичного раціону, який був у мирний час, та обов'язково повинне бути збалансованим. 

17027
17.10.2024

Інфляція на споживчому ринку у вересні 2024 року порівняно із серпнем, як на Прикарпатті, так і в Україні становила 1,5%, з початку року — 7,2% та 6,5% відповідно.  

637
11.10.2024

Загалом господарства Прикарпаття зібрали понад 65 тисяч тонн зернових і зернобобових культур з площі 109 тисяч га.  

911
23.10.2024

Після початку повномасштабної війни з росією капеланська служба стала невіддільною частиною Збройних Сил України.  

253
18.10.2024

В Україні набув чинності закон "Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій" № 3894-IX, який передбачає припинення діяльності на території України релігійних організацій, пов’язаних з Російською православною церквою.    

685
15.10.2024

Більшість українців — 61% — підтримують ідею, щоб в Україні існувала лише одна Православна церква.  

2035
10.10.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

34568
21.10.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

27346 1
25.10.2024

У Східному регіоні частки тих, хто з цим хоче, і тих, хто не хоче перемовин, статистично значуще не відрізняються від інших регіонів (відповідно 39% і 43%).  

140
22.10.2024

В органах прокуратури може бути в три рази більше осіб з інвалідністю, ніж в середньому серед населення, а серед начальників – 38%.

365
19.10.2024

Очікують на покращення діяльності — 9% мешканців заходу. Про погіршення діяльності сказали 6% мешканців західних регіонів.  

456
16.10.2024

Президент Володимир Зеленський у Верховній Раді представив план перемоги.  

2195