Українців у резервацію?

 

 

Чому в Україні вже навіть нині є цілі «регіони-зони» без української мови, - Крим, Донецька, Луганська область, міста мільйонники? Чому такий стан у нас називають двомовністю? Відповідь одна, - українці постколоніальна нація і держава.

 

Нині, законом Колєснічєнка-Ківалова, в Україні пропонують запровадити білінгвізм постколоніального зразка, який передбачає боротьбу, конкуренцію між мовою корінного населення і мовою колишніх колонізаторів. Що це означає? Науковці не приховують, що білінгвізм не передбачає абсолютно вільного володіння обома мовами, що білінгвізм - це перехідний етап до одномовності. Був україномовний, став російськомовний. Та мова, котрою людина володіє краще і використовує частіше, називається домінантною. І це не обов'язково рідна, чи перша за часом засвоєння мова. В залежності від умов взаємодії, стан мови може змінюватися: одна з конкуруючих  мов може частково деградувати, спотворюватися, перетворитися у суржик і перестати розвиватися. Впізнаєте про кого мова? Спочатку мова витискається з ужитку у частини населення, а потім і повністю перестати вживатися як у суспільному житті так і в побуті, тоді настає смерть мови. І навпаки, мова може відроджуватися, підтримуватися, доводиться до рівня офіційного визнання і починати широко вживатися. Не важко визначити по якому шляху йде українська мова у себе вдома в Україні, на своїй етнічній території. Хіба нам потрібен такий білінгвізм?

Скажіть, будьте ласкаві, що робитиме україномовний етнічний українець з своєю українською мовою в тому ж Луганську чи Донецьку, і в 13 інших регіонах, якщо запрацює закон «Ківалова – Колєснічєнка»? Що йому «емігрувати до Кіровограда чи Житомира», які не попали в «мертву зону», регіони без української мови? - У нас держава дбає за всіх, тільки не за етнічних українців! У нас країна не розрахована на нормальне, повнокровне життя україномовного українця! Парадокс? - Ні, закономірність.

Ще один суттєвий момент. У законопроекті термін «регіон» означає не тільки область України, а під терміном регіон «законотворці» вони  мають на увазі, - область, район, місто, селище, село. Отож, у числі тих де регіональною мовою буде оголошена російська будуть майже всі обласні центри, міста обласного підпорядкування, міста і містечка, села і селища по всій Україні, де російськомовних більше 10%. Ми закріпимо здобутки русифікаторів! Цікаво, що згідно результатів перепису населення 2001 року, наприклад, у Львові - 725 тис. населення, з них етнічних росіян 8,8%, а російськомовних більше 10%. Тому навіть у місті Львові російська мова також буде мати статус регіональної!

 

Хто це все так мутить? Всі території України, в тій чи іншій мірі, зазнали русифікації. В шістьох областях сходу і півдня України етнічні росіяни становлять більше від 20%, але менше 40% населення, а відсоток «русскоязычных» там ще вищий. Але є в Україні два найбільш зденаціоналізовані регіони, можна сказати «російськомовні анклави», - Крим і Донбас. Саме представники цих регіонів нині прийшли до влади в Україні. Подивіться на персональний склад провладної більшості у Верховній Раді, тих, хто приймає в Україні закони, місце їх народження, - це Донецька, Луганська області, і Росія… http://tyzhden.ua/Gallery/52424/ Закономірно, що за таких обставин «русский чєловєк» М.Азаров у нас керує українським урядом http://www.segodnya.ua/news/14400687.html Саме вони фактично хочуть запровадити в Україні другу державну мову…

Чому в Україні таке засилля російськомовного продукту? Мушу повторитися, - відразу впадає у вічі, що Україна не розрахована на проживання етнічних українців, у нас жодним чином ніхто не дбає за задоволення національно-мовних потреб україномовних. У нас гине українська мова, а захищають російську. Парадокс? - Ні, закономірність.

Нині і так в Україні російська мова домінує усіх сферах громадського життя, крім освіти, реклами та кіно-театрального прокату. У багатьох сферах присутність української є загрозливо низькою, наприклад, на ринку газет, журналів, книжок близько 90% річного накладу виходить російською мовою. Те ж саме можна сказати про телебачення, радіо, Інтернет, бізнес-спільноту, індустрію розваг і т.д. Ситуація настільки критична, що потрібно не говорити, а вживати рішучих заходів на захист української. Та такої диспропорції, такої несправедливості, причому створеної штучно за принципом «жуй, що дають і не скавчи», проросійські політики нібито не помічають. І роблять висновок, - треба рятувати російську мову «від зникнення і вмирання». Залишилося ще не багато, ще трохи, «єщо немножко, єщо чуть-чуть» щоб остаточно добити українську.

І при цьому у нас нібито своя держава, ми українці корінна державотворча нація, більшість населення. А враження складається що не національних меншин, а українців по країні меншість, якраз отих 10%, а на сході України, у Криму і великих містах нас взагалі немає. Такого безправ’я корінної нації немає в жодній країні Європи, крім хіба-що Білорусі.

Українці, де ви? Але ми не піднімаємося на боротьбу, питаємося, «а для чого», «а яка різниця якою мовою розмовляти» і т.д.? Ми «загартовані», ми готові перетерпіти ще сто років окупації, пристосовуватися, «наш народ сильний, наш народ мудрий», якось виживемо.. Якщо так себе у критичній ситуації веде сильний і мудрий народ, то у нас немає народу, а лише «зброд», і ми не Україна, а країна дураків…

Немає жодних правових підстав щоб у адміністративно-територіальних одиницях (областях, районах, містах, селах і селищах), де етнічні українці становлять більше двох третин населення, домінувала російська мова. Що ми маємо на практиці? У нас російська там не тільки домінує, а її представники ще кричать, що їх «переслідують і пригнічують», і при цьому добивають українську де тільки можна, знищують всі паростки національного відродження… І ми розбігаємося від цього крику хто в кущі, а хто у хату, ту що скраю.

Поміркуйте самі. Для чого людині, обивателю який живе в незалежній державі Україна, припустимо навіть не де-небудь, а в суцільно україномовному регіоні, (де етнічні українці становлять 90-98%  і більше населення, - Львівщина, Вінниччина, Чернігівщина і т.д.), має бути потрібна російська мова? Здавалося б на нього є проста відповідь. - Вона не потрібна, вона в цих областях ні до чого. А у нас навпаки, російська потрібна всюди, від Львова до Донецька, а українська, - ні. Хіба не помітно, що така ситуація створюється штучно, цілеспрямовано. І це ж не так просто зробити, але сусідня країна, певні організації і бізнесмени «стараються». Нинішня влада їм не те що не протидіє, навіть сприяє…

У нас десятки мільйонів україномовних, і існує шалений попит на україномовне, а нам вперто не дають україномовний продукт і ми змушено купуємо російськомовне? А що робити, якщо немає вибору, - українською мовою немає… «Беріть російською, ви ж її прекрасно розумієте, хіба вам не однаково якою мовою?» – У більшості випадків у відповідь лунає - «розуміємо, та однаково». Отож, якщо ми і надалі будемо так себе вести, не подамо голос, не займемо безкомпромісну позицію, не заявимо про себе, про свої мовні потреби і права, нам україномовного продукту ніколи і не дадуть…

Так ми себе поводимо у відповідь на штучно створений дефіцит україномовної продукції. У російськомовних Донецьку і Криму мова, - це справа принципу, україномовне не продається, вимагають російськомовного. Навіть депутати Верховної Ради беручи участь у телевізійних передачах кажуть, «я буду разгаварівать на русском, потому что так разговарівают моі ізбєратєлі».   А у україномовних Львові, Вінниці і Полтаві і т.д. навпаки, російськомовне нарозхват, а на те якою мовою розмовляють їхні виборці деяким депутатам наплювати (О.Голуб, І.Зварич, А.Мартинюк і т.д.)

Пора вже людям зрозуміти, що ми не Франція чи Німеччина, у нас не та ситуація, що можна розслабитись і сказати, що «я великий демократ, і ліберал», «…мені байдуже якою це мовою», «…я беру те, що дешевше», чи «…я беру те, що швидше вийшло у світ» і т.д. Франція і Німеччина – країни, що відбулись, у них подібні проблеми не стоять, вони вже давно і однозначно вирішені на користь титульної нації. Нам треба рівнятися на постколоніальні Болівію, Габон, Філіппіни і т.д. вивчати їх досвід і робити висновки.

Русифікатори прикладають тетанічні зусилля щоб російська була потрібна, щоб не вийшла з вжитку і ми українці також їм у цьому сприяємо. Яким чином? А для чого ми, україномовні споживаємо російськомовний продукт? Де наша національна гідність, принциповість? Але звідки вона візьметься, якщо у нас не виховується українська національна гідність.  І знову про «якісний склад нації», - у нас мало національно свідомих, у нас майже немає націоналістів… Зате у нас багато «демократів, толерастів, і ліберастів».

У всіх націй є космополіти, зрадники і відступники. У нашій постколоніальній нації таких зрадників, виродків і холуїв-яничар особливо багато. Ми маємо очиститися від них, якщо хочете назвемо це модним словом - люстрація. Мають бути поіменно названі всі зрадники-тушки» у Верховній Раді, всі чиновники українофоби різних рангів, всі керівники правоохоронних органів причетні до політичних переслідувань та порушення законів і т.д. Треба назвати речі своїми іменами і номінувати їх, наприклад, такими званнями: «Виродок України», «Заслужений хохол республіки», «Народний запроданець України». Нам крім списку героїв дуже необхідний символічний чорний список виродків і запроданців, холуїв і наймитів. У нації мають бути відомі не тільки її герої, але й антигерої. Так історично склалося, що антигероїв у нас багато, і їх кількість постійно зростає, особливо після доленосних голосувань у Верховній Раді. Отож давайте назвемо їх поіменно. Назвемо заради молодого покоління, якщо не ми, то хоча б наша молодь повинна знати, хто є хто, розрізняти чорне і біле, запроданців і героїв.

З нас насміхаються і звинувачують у українізації України!!!, у міфічній насильницькій українізації етнічних росіян, а самі у той час проводять реальну русифікацію українців. Нашій нації навіть не дають отямитися від столітньої окупації, не дають зробити мінімум, - українізувати мільйони денаціоналізованих українців… Нас знову на кілька десятиліть, а може вже і назавжди, хочуть послати в нокаут. Вдарити так, щоб у нас назавжди відключились рештки національної свідомості…

Є прописна істина, - у ката і жертви не може бути компромісу. Зрештою ми з своїми компромісами можемо догратись до того, що нашій мові виділять окремий стенд у музеї мертвих мов, а країна розвалиться на шматки і жоден з них навіть не буде називатися Україна…

 

 

 


Сергій Стефанко,

депутат Івано-Франківської міської ради,

ВО «Свобода»


09.07.2012 Сергій Стефанко 1080 9
Коментарі (9)

Марія 2012.07.09, 18:08
"Українці,де ви?" Відповідь на це питання дав незнайомий мені, а мабуть і вам, ще в 19-му столітті поет В. Самійленко в таких рядках:КОЖНА ПІЧ УКРАЇНСЬКА - ФОРТЕЦЯ МІЦНА, ТАМ НА ЧАТАХ ЛЕЖАТЬ ПАТРІОТИ.
Марта 2012.07.09, 18:27
Самійленка найчастіше цитують якраз ті, хто все життя сидить на печі. Такі найбільше і люблять повчати.
Марія 2012.07.09, 19:58
Пані Марта, я рада тому як ви сприйняли мій коментар, ви не байдужі і це радує, я ще трохи пам,ятаю той час, коли патріоти не чатували на печі, але це було так давно. Це були надзвичайно важкі часи і я чесно скажу, що я не знаю, чи я б хотіла, щоб вони повернулись. Тоді люди знали на що вони цдуть, а тепер люди не знають за що вони мають іти, мабуть в тому різниця тих і теперішніх часів. Ось і Філарет питав людей чи готові вони боротись за мову, за державу. А Гузар, Святослав теж пробують достукатись до наших сердець. Ми не чуємо.
Щодо пічних патріотів 2012.07.09, 22:11
Попри всі намагання Яценюка мобілізувати опозицію, ЖОДЕН з девяти депутатів- фронтовиків не поїхав у Київ на протести!
Вася Бойчук 2012.07.09, 22:36
Список депутатів від «Фронту змін» А.Яценюка. В Івано-Франківську цим гівнюкам треба поставити пам’ятник з написом «Опозиція до Януковича і Вишиванюка» і далі «вони полягли за Україну». Підпис Володимир Шкварилюк. Список додається: Басараб Сергій Михайлович Борзов Сергій Олександрович Бубен Олександр Олександрович Василюк Роман Ярославович Гасимов Ріяфет Садиг огли Гончарук Олег Романович Кукурудз Ростислав Степанович Петрушко Юрій Миронович Прокопів Ігор Богданович
газда 2012.07.09, 23:00
Потужний вийшов мартиролог. Сукупно на мільярд баксів заважить. Ну, як же не борці полум'яні?!
Василь Васильович 2012.07.09, 23:07
Уточнюю списки «Фронту змін». Ми не «Свобода» і всяких там студентів, пенсіонерів і іншу падаль, до себе не беремо. У нас всі депутати красавчики: Басараб Сергій Михайлович - Будівельна компанія “Франківськміськбуд” (співвласник заступника голови ОДА Руслана Гусака)- директор;;; Бубен Олександр Олександрович - Голова правління публічного акціонерного товариства “Прикарпаттяобленерго”;;; Прокопів Ігор Богданович - Голова правління ПАТ «Івано-Франківськгаз»;;; Василюк Роман Ярославович Всеукраїнська девелоперська компанія “Моноліт” – Генеральний директор;;; Гасимов Ріяфет Садиг огли - власник універсаму «Оазис», орендар речового ринку «Мальва» на вул. Новгородська;;; Гончарук Олег Романович – Генеральний директор ТзОВ “Лігос”;;; Кукурудз Ростислав Степанович - власник магазинів «Плюс» ТзОВ «Ростімекс»… З привітом дорогі виборці, і поцілуйте нас в одне місце. Майбутній депутат Верховної Ради України від ВО «За Батьківщину», голова обласної організації «Фронт змін», істинно ваш Володимир Шкварилюк.
Гасимов Ріяфет Садиг огли 2012.07.10, 09:58
Тільки з такими як Ігор Прокопів і Олександр Бубен можна побороти Януковича!
Сева 2012.07.10, 10:02
Молодец Гасимов, ты настоящий украинец! Почти что как Тягнибок.
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1296
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2592
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2147
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2211
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6641 58
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2492 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

382

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1192

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1323

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1451
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

319
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

191
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

615
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

96
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26553
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

579
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10499 1
26.04.2024

Культура визначає все. Освіти може і не бути. Школи російської не було ніде. Втім, ми підспівували російські пісні, дивилися російські серіали й тому подібне, пояснює директорка.

98
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

126
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

439
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

583
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

654