Україна: Курорт Моршин

 

Україна: курорт Моршин

 

На заході України, недалеко від міста Стрий, затишно розмістився найкрасивіший курорт Прикарпаття Моршин. Місто розташоване на 340 метрів вище рівня моря і саме тут, в оточенні хвойних і листяних дерев, в надзвичайно прекрасній долині, знаходиться унікальне джерело мінеральних вод, які ось вже кілька століть славляться своєю цілющою силою.

 

Історія курорту Моршин

Моршин - це одне з найстаріших міст Західної України, його історія сягає корінням в чотирнадцяте століття. У ті давні часи на цьому місці випарювали сіль. Статус бальнеологічного курорту місто отримало тільки в 1878 році.

Головна визначна пам'ятка і одним з основних лікувальних факторів курорту є джерело, яке виявили 1879 році. Назву це джерело отримало «Матка Боска», що в перекладі з польської означає «Матір Божа». Лікувальні властивості води з цього джерела були відомі далеко за межами України, і навколо цього джерела складалось безліч легенд і притч.

Сьогодні вода з цього унікального мінерального джерела виведена в бювет міста і за своїм хімічним складом вона нагадує всесвітньо відому трускавецьку «Нафтусю», але її відмінність в тому, що немає неприємного запаху і присмаку.

Курорт Моршин користується величезною популярністю, як в Україні, так і далеко за її межами. Сотні тисяч туристів з різних куточків Європи приїжджають на лікування та оздоровлення в Моршин щорічно.

Клімат курорту Моршин

Моршин розташовується в дуже красивій долині, яка з усіх боків оточена багатою зеленню листяних і соснових лісів. На території міста протікає прекрасна і тиха річка Березниця, яка ділить курорт на дві частини - рівнинну, де розміщуються всі лікарні й санаторії, і гірську, яка повністю вкрита густими лісами.

Клімат курорту Моршин вологий і помірно теплий. Температура повітря взимку не опускається нижче мінус чотирьох, а влітку середня температура 20-22 градуса. Міжсезоння в Моршині не відрізняється холодом і вітрами, іноді бувають дощі, але в цілому клімат сприятливий для лікування багатьох захворювань і проходження реабілітаційних та відновлювальних курсів.

Лікувальні фактори курорту

До основних лікувальних факторів курорту Моршин прийнято відносити:

  1. Мінеральні води, які відрізняються унікальним хімічним складом. Води носять назву - хлоридно-сульфатні натрієво-магнієво-калієві, а також хлоридно-натрієві мінеральні води.
  2. Так званий, «гірський віск» або озокерит.
  3. Лікувальні торф'яні грязі.
  4. Чиста екологічна обстановка, велика кількість хвойних лісів, які сприятливо впливають на органи дихання.

Слід зазначити, що мінеральні води використовують і для прийому всередину, і для зовнішніх процедур. При цьому концентрацію «ропи» (мінеральної води) можуть розбавляти.

Для лікування певного спектру захворювань, необхідна певна концентрація солі і мінеральних речовин. Процес «розбавлення ропи» здійснюється в загальному бюветі, який розташовується в самому центрі Моршина.

Призначати воду для лікування повинен лікар, він же і визначає концентрацію мінеральних речовин.

Для всіх здравниць і санаторіїв курорту передбачена одна загальна бальнеотерапевтична лікарня, в якій відпускаються для всіх тих, що лікуються бальнеологічні процедури.

Найбільш популярні процедури

  • Прийом води всередину.
  • Мінеральні ванни або душі.
  • Грязьові процедури.
  • Процедури із застосуванням озокериту.
  • Лікувальна фізкультура.
  • Гідросмассаж.
  • Загальний оздоровчий масаж.
  • Гідромасаж ясен.
  • Мікроклізми.
  • Масаж передміхурової залози.
  • Кишкове зрошення.
  • Підводне кишкове зрошення.
  • Інгаляції.
  • Грязьові тампони.

Кому показане лікування на курорті Моршин

Лікування та профілактичні процедури на курорті Моршин показані всім людям, крім тих, хто страждає гострими інфекційними та запальними захворюваннями.

Але найбільше мінеральна вода Моршина підходить тим, хто страждає захворюваннями ШКТ, у кого низька або нульова кислотність шлунка.

Як правило, лікування ШКТ засноване на прийомі мінеральної питної води «Рапа».

Таким чином, показаннями до лікування на курорті Моршин можуть стати наступні захворювання:

  • Гастрити в хронічній формі і з низькою, і з високою кислотністю.
  • Захворювання після операцій на шлунку.
  • Виразка дванадцятипалої кишки.
  • Виразка шлунка.
  • Хронічна форма гепатиту.
  • Хронічні форми холециститу, холангіту.
  • Жовчокам'яна хвороба.
  • Хронічний панкреатит.
  • Хронічні форми хвороб товстого і тонкого кишечника, такі як, коліт, ентерит, дуоденіт, ентероколіт.
  • Хронічна форма панкреатиту.
  • Перідуоденіт.
  • Перигастрит.
  • Ожиріння.
  • Легка форма цукрового діабету.


02.09.2014 3120 0
Коментарі (0)

28.09.2024
Вікторія Матіїв

Про свій досвід еміграції у Сполучені Штати Америки журналістці Фіртки розповіла прикарпатка — 23-річна Тіна Любчик.  

204
19.09.2024
Вікторія Косович

Про те, як великі компанії й підприємства області розвивають свій бізнес, удосконалюють виробництво та експортують свій товар в Європу та інші країни в умовах повномасштабної війни, розповідає Фіртка.  

1052
10.09.2024
Вікторія Косович

Про те, чим живе притулок та як там рятують й піклуються про братів наших менших, журналістка Фіртки поспілкувалася з волонтеркою та працівницею прихистку "Рудий пес" Любов'ю Філь.

2125
01.09.2024
Діана Струк

Про те, як підготувалися до нового навчального року в Івано-Франківській громаді, журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою департаменту освіти та науки Івано-Франківської міської ради Вікторією Дротянко.

1992
23.08.2024

В умовах воєнних дій та масової міграції українців за кордон, багато дітей змушені навчатися у двох школах одночасно. Це створює значні психологічні та фізичні виклики, адже дитині доводиться пристосовуватися до двох різних навчальних програм і соціальних середовищ.

1933
14.08.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про популярні, та найважливіше — безпечні, місця для купання та основні правила поведінки на воді.  

5945

Усі ми хочемо бути здоровими та щасливими, але, на жаль, складовою людського життя є хвороби. Хвороби, які роблять людське життя складнішим і менш радісним, з'являються з різних причин.

1155

Роми таємничий народ, про який ми знаємо багато і водночас нічого. Здебільшого наші знання про ромів ґрунтуються на  стереотипах пов’язаних з ними: віщуни, гадання, конокради, прохачі, але все ж таки, що насправді ми про них знаємо?   

1881

Нова війна нагадує нам події минулих століть. Загарбники завжди руйнують і крадуть, Україна переживала це не один раз. Дві українські ікони за різних обставин покинули територію України, щоб прославитися у чужій. Ми повинні пам’ятати та цінувати те, що належало українському народові.  

2642

Багато християн протягом свого життя намагається потрапити в місця пов’язані із життям Ісуса Христа або Його учнями. Серед найважливіших місць займає Єрусалим — місто, в якому помер і Воскрес засновник християнства.  

2580
23.09.2024

Зелений чай — найпопулярніший напій, попит на який щороку зростає у всьому світі. Його виготовляють з листочків чайного дерева Камелія, які готують на пару, або обсмажують, потім пресують і сушать.

334
20.09.2024

У серпні приріст споживчих цін до попереднього місяця на 0,2–1,2% зафіксували у всіх регіонах України.  

777
16.09.2024

Хоча вживання гострої їжі може допомогти зміцнити імунну систему, не варто на неї налягати, якщо маєте проблеми зі шлунком.  

859
25.09.2024

Гошівський монастир — греко-католицький монастир Чину святого Василія Великого у селі Гошеві, що на Івано-Франківщині.  

14909
20.09.2024

Одним з ключових принципів християнського шлюбу є вірність. Адже саме вірність — ознака зрілих та відповідальних стосунків.   

2504
16.09.2024

Перший такий фестиваль на Міжнародному рівні відбувся вперше в Україні в Гошеві у 2015 році.  

803
14.09.2024

Про значення свята журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

2744
25.09.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

26240 1
24.09.2024

Національна рада Швейцарії визнала Голодомор 1932–1933 років в Україні актом геноциду. Про це повідомила пресслужба Музею Голодомору, пише Фіртка. Відповідну декларацію було схвалено у вівторок, 24 вересня, 123 голосами «за».

363
21.09.2024

"За" звернення проголосували 56 депутатів, один — утримався, семеро — не голосували.  

810
19.09.2024

Верховна Рада 19 вересня ухвалила постанову про перейменування понад 300 населених пунктів та районів.  

896
16.09.2024

Більшість опитаних (від майже 40% до 50%) має нейтральну оцінку схвалення діяльності місцевої влади.  

1116