УДАР на Прикарпатті. Боксер на футбольному полі

 

Спортсмени у політиці – окрема тема. У пост-атеїстичній  країні, де пересічні люди майже не читають, а інтелігенцію бачать здебільшого крізь призму відомого ленінського компліменту, спортивна харизма сприймається, скажімо так, більш універсально, аніж в Європі чи, навіть, в США.

 

Можна уявити собі Пеле кандидатом в президенти Бразилії чи Марадону – Аргентини. Але уявити собі Тайсона або Холіфілда кандидатами в американські президенти або у мери Нью-Йорка важко. Але Україна – не Америка. В Україні Віталій Кличко може позмагатись й за  найвищі державні посади.

 

Причин тут багато. Це й дохлі рейтинги професійних політиків і масовий «культ фізичної сили» і примітивні уявлення електорату про реальні механізми здійснення влади. Останнє твердження добре ілюструється невмирущими народними байками про те, кого й як нині чинний Гарант «переконував» нібито в контактний спосіб.

 

Політтехнолги впевнено пророкують Кличкові-старшому успішну політичну кар’єру, й не лише у Києві. Відповідно, під чемпіонську харизму УДАРу потягнулись ті політичні «фігури» і «фігурки», яким стало незручно і тісно під іншими харизмами. А також ті, хто отримав копняка в «рідних» політичних силах.

 

На Прикарпатті партія Кличка поки що не демонструвала сенсаційних рейтингових результатів (хоча й присутня в місцевих радах). Пропагандистські тренди УДАРу погано просотуються крізь «світоглядні фільтри» пересічного «правдивого галичанина», який в першу чергу шукає в політичних гаслах націоналістичний, ксенофобський (або ж, принаймні, акцентовано патріотичний) контент. За даними соціологічних досліджень, 78% мешканців Івано-Франківщини безоглядно (межово некритично, на рівні опорних стереотипів свідомості) підтримують гасло «Україна для українців!»

 

В цій ситуації російськомовні брати Клички, які ведуть підкреслено космополітичний спосіб життя, тусуються з темношкірими американськими акторками і роблять основний передвиборний акцент на антикорупційних програмах, повинні знайти свій специфічний ключ до сердець галичан. Саме до сердець, адже мало хто у нас голосує за підказками розуму. Інакше, обіцяні лідером Івано-Фрагнківської організації «УДАР-Громадянський форум» Юрієм Солов’єм 15% електоральної підтримки його політсили залишаться черговою піар-качкою, на кшталт достопам’ятного фальшстарту «Новий рік. Новий мер».

 

Головною загадкою для аналітиків тут виступає рівень стурбованості електорату Прикарпаття антикорупційною тематикою. Соціологи дають високе число тих галичан, котрих турбує розкрадання держави – 86%. Однак, на відміну від національного означника «свій – не свій», з означником корупції «злодій – не злодій» не все так просто. «Свого» галичанин бачить і чує відразу, а от із символічними ознаками «злодійства» відбуваються дивні метаморфози. Знаменитий суддя-колядник з Львівщини, як відомо, викликав у мешканців свого рідного району більше співчуття, аніж осуду, бо ж «давав на церкву» і «не відмовляв людям».

 

Галичани переважно відслідковують та засуджують той рівень корупції, який торкається їхнього особистого повсякденного побуту. Дрібні чиновники, лікарі, вчителі та принагідні «оборотні у погонах» - таким є образ корупціонера у галицькій свідомості. Коли простому прикарпатському виборцеві починають розповідати, що хтось там через офшори вкрав в держави мільярди, то із стандартним образом корупціонера ця інформація, як правило, не корелюється.

 

«Які-які офшори? – перепитує галицький газда. – Пане, про що ви кажете… Бог його зна, хто там в кого що вкрав, може то не він, а в нього вкрали…»

 

Тому в пропагандистській стратегії Солов’я  та його однопартійників соціальні магазини і аптеки, хоча дещо і підкомпрометовані, але все ще набагато ефективніші за розроблені київськими політтехнологами для Кличка антикорупційні меседжі.

 

А ще більшу вагу, судячи з усього, матимуть обличчя тих політиків, яких УДАР виставить на парламентські перегони по мажоритарці. Адже всі чекають: «Хто?» Й не лише стосовно УДАРу.

 

Коли Віталій Кличко закликає «майже об’єднану» опозицію робити праймеріз для виявлення найбільш «прохідних» кандидатів на округах, у місцевих свободівців і бютівців на обличчях розквітають єхидні посмішки. Вони точно знають, що таких «прохідних» Кличко не має не лише на всі мажоритарні виборчі округи, але й на десяток у Києві. Аналітики переконують, що на Прикарпатті УДАР може не провести у депутати по мажоритарці жодного свого представника. Можливо єдиний, тай то не гарантовано прохідний мажоритарник, - Юрій Соловей у виборчому окрузі міста Івано-Франківська буде мати в опонентах голову облради свободівця Олександра Сича та мера Віктора Анушкевичуса.

 

Кілька днів тому цей сумний для спортсменів прогноз був захитаний іншим спортсменом-політиком – мером Калуша Ігорем Насаликом. Він раптом заявив про свою підтримку двох політичних сил – УДАРу і ліберальної «Громадянської позиції» на чолі з Анатолієм Гриценком. Популярний калуський мер вважається таким собі політичним «чарівником Смарагдового Міста», який вже кілька виборів поспіль зводить нанівець усі спроби «летючих мавп» оволодіти містом хіміків.

 

При підтримці такого союзника в УДАРу з’являється реальний шанс мати в Карпатському краю свого мажоритарника. Але всі аналітики одностайні, що шанс ще не значить гарантії. Гарантій нікому ніхто поки що дати не може, а місто Калуш – це тільки частина виборчого округу.

 

І щодо заявленого бажання УДАРівців взяти 15% голосів за партійний список… Політики завжди змушені видавати бажане за дійсне. Ну, не скажуть же вони сумно: «Ми може і не наберемо трьох процентів…», вони змушені реальність множити на десять. А впевнені заяви УДАРних партфункціонерів про «перемогу», на їх думку, відмобілізують їх потенційних виборців (аполітичну молодь) для того, щоб зібрали вони "всі свої сили":)) і… дійшли в неділю 28-го жовтня 2012-го року до виборчої дільниці…

 

Попри всі труднощі – УДАР навіть в Галичині не є безнадійним проектом. Хоча б тому, що Кличко ще не був при владі, на відміну від всіх «топових», кілька разів перетасованих у владній колоді, політиків. Подолати 5-відсотковий бар'єр в Івано-Франківську та області УДАРУ може бути до снаги...

 

 

Аналітична група «Фіртка-Магус»

 

ДО ТЕМИ:

"Фіртка-Магус": "Фронт змін" на Прикарпатті. Мисливці за "нішами»"

 

 

 

 

 

 

 


Коментарі (22)

так 2012.02.01, 17:04
а ще по франківську (по слухах від людей) - Ромцьо Ткач, Прокопів, десь там Шкутяк, Круць-шіфер.... і ще ......єєєєєєє.
Микола 2012.02.01, 17:50
На відміну від багатьох Соловей послідовний в своій політиці. Він по суті єдиний хто послідовно опонує бездарній політиці Анушкевичуса та його прихвостнів на протязі багатьох років. Як на мене в цьому його найбільша перевага. Бо як зрозумітитого ж Сича який в 2006 та 2010 році жорстко критикував Анушкевичуса а сьогодні перші соратники. Чи БЮТ який спочатку був в коаліції з АН а потім 3 роки в опозиції і сьогодні знову підтримують.
1+1 2012.02.01, 17:54
Соловей не один. Він і тут "другий"))) після Кацаби)))) 1+1)))))
Правдолюб 2012.02.01, 19:05
Аналітики Фіртки-Магус стверджують:"І щодо заявленого бажання УДАРівців взяти В ОБЛАСТІ 15% голосів за партійний список…" Першоджерело (з цього ж сайту!)каже інакше: Юрій Соловей спробував спрогнозувати шанси своєї партії в Івано-Франківську. «УДАР матиме набагато більший рейтинг, аніж зараз. Як мінімум очікуємо на 15% голосів виборців ПО ІВАНО-ФРАНКІВСЬКУ» (http://firtka.if.ua/?action=show&id=16195) Як кажуть, відчуйте різницю))) Гріш ціна такій аналітиці!
Соловйолюбу 2012.02.01, 19:23
Правдолюб чи Соловйоюб? А в нас є десь якась інша аналітика на задану тему (щоб порівняти)? Я замітив, що в всіх претнзії до цієї серії статей. В БЮТоманів до першої, в Кроиколюбів - до другої, а в Соловйолюбів до цієї)))))))))) Смішо, любителі кроліків і птахів))))))))))) Фіртка, а про рИгіони буде? Не дочекаюся)))))
Юга Буратіно 2012.02.01, 21:57
Ну якщо до Солов'я долучать ще й Насалика, то мажоритарник можливо й буде, але рейтинг партії впаде нижче плінтуса!
Тана 2012.02.02, 09:35
Глупі ви! Насалика на Калущині виборець любить. що б хто не говорив - а такої всенародної любові не має ні один міський голова в області.
Дещо 2012.02.02, 10:57
Всенародна любов до Насалика тепер міцно стоїть на грошах Чмихалова. Якби у Франківську якійсь російській олігарх побудував заводик, Анушкевичус мерував би тут років 20.
Клізма 2012.02.02, 11:15
Для того,щоби завести електорат,треба створити "картинку". Ударівці думають, що Клички самі по собі є "картинкою". Іншої, мовляв, й не треба. Так то воно так, але насправді не зовсім так. Яка "картинка" буде у Франківську? Мордочки Соловя-Тимківа-кумпанії? Хто за таке проголосує?
Партизан 2012.02.02, 11:26
До Клізми: а чим Соловей не картинка? Ну нема в нього мачоїдних вилиць, нема. Але у всьому іншому красавець. Ніс майже арійській, очі розумні, як в... дельфіна. Приємний такий дядько, сімьянін.
Клізма 2012.02.02, 11:28
До Партизана. Як у дельфіна, кажете? от дельфіни за нього нехай і голосують!
Марія 2012.02.02, 12:03
УДАР може взяти на Прикарпатті 15%? Не вірю. Лідер, який плутається в історії? Нас називали в Союзі і продовжують називати бандерівцями і ми не противимося, бо в нас в кожній сім,ї, ( ну майже в кожній)якщо не дід, брат діда або якийсь вуйко був партизаном, тобто воював за Україну. А Кличко каже, що вони одягли есесівську форму, тобто воювали за Німеччину. Звичайно, він сучасна людина, не злодій якись там, АЛЕ Галичина не сприйме такого лідера. Правильно сказав Блаженнійший Гузар - нарід є , а провідника ще не видно.
Колишній студент 2012.02.02, 13:04
Хочу запитатися, коли і котрого галичанина обрали галичани хоча б раз, який би дієво та послідовно відстоював позицію Галичини на найвищому рівні? Політика робить з галичанина торгаша, який намагається якомога дорожче продати себе. Де голос Галичини? Чому Ви думаєте, що галичани голосують тільки за тих, хто розмовляє українською, ходить до церкви і одягає вишиванку. Переважна більшість галичан достеменно не знає історії Галичини, не те що України. Тому закидати людині, котра народилася за межами України у російськомовній родині військового, незнання історії некоректно. Кличко, на відміну від більшості, свої мільйони не вкрав, а заробив потом і кров"ю. Він реально має харизму лідера,користується повагою всередині та зовні країни, жодного разу не влип у будь-який скандал, зразковий батько родини і т.п. Щодо мене, я волію мати такого представника влади, а не україномовного нувориша у вишиваній сорочці, який ходить до церкви, бо так треба, а назавтра забуде всі передвиборні обіцянки і піде торгувати собою,як Круць. Дорогу незаангажованим!
Кук 2012.02.02, 17:18
Надто поблажливою. Ризинку запропонувати прогноз (закладуся на каву:) - по мажоритарці Соловей пролетить як фанера. Але - а чому б не припустити, що Юра пройде за списком? Голова облорганізацйії, сякі-такі гроші є, з дурного Тмківа останню сорочку зніме... Думаю, шнаси є :)
Микола 2012.02.02, 18:37
Ризикну спрогнозувати, що Соловей по мажоритарці пройде через те що він молодий, новий, послідовний і не ховається ні від кого. На відміну від свободівців,бютерів та фронтовиків, які тільки те роблять що гарно говорять.
Кен 2012.02.02, 18:44
Молодий - то так, але от чи новий? По-моєму вже не новий, а добряче потрьопаний))))))))))))))
Колишньому студентові - Мар 2012.02.02, 20:53
Я не маю жодних ілюзій від тих панів в дорогих вишиванках, які постійно шукають собі пана. Я надіюсь на порядних, освічених(!) людей.Якщо Кличко не вчитиметься, лідером українців він ніколи не буде, бо "нарід є, а провідників немає", що б ви там не казали. Я взагалі вважаю (маю право, як іви) , що єдиним українським Президентом був Ющенко і якби Прем,єром тоді став Порошенко, ми мали б іншу - демократичну Україну, а так "маємо те, що маємо".
нове 2012.02.03, 08:37
15процентів підтримки може мати нова політсила до якої ввійдуть партія гриценка і кличка.Підтримка обєднаної сила прогнозується усіма аналітиками на рівні від 15 до 20 відсотків.Ще раз підкреслю обєднаної бо поокремо їхній загальний рейтинг буде менше 10 відсотків.
Шановна редакія 2012.02.03, 13:15
А окрім СИЧА (який вляпався по самі вуха з єрц) в свободі ви назвете хоч ще когось. Чи для прикладу по БЮТу хоч одного. Окрім Деревянка у фронті також нікого не має. Так що не критикуйте УДАР, як і у всіх інших в них є сильний кандидат СОЛОВЕЙ.
Slastor 2012.02.05, 20:37
На чому ґрунтується аналітика фірткогрупи невідомо?.. чому франківці (не просто галичани, а саме франківці) повинні голосувати за Сича разом зі Свободою, а не за Удар? Автори заявляють про "дохлі рейтинги професійних політиків" проте не вірять в перспективи нової політсили; говорять про присутність Удару в місцевих радах (одночасно з відсутністю "сенсаційних рейтингових результатів"), однак перед минулими місцевими виборами всі місцеві псевдополітаналітики хором кричали про відсутність можливості в Удару набрати навіть 2 відсотки, про те що Удар - технічний проект покликаний відібрати 1-2% від "наших проукраїнських" політсил. Проте, навіть, незважаючи на потуги цих заангажованих гореаналітиків, Удар на прикарпатті набрав більше 3 а в Франківську більше 5 %. Тож не треба шановне "аналітичне" панство робити з франківців тугодумів, що голосують лише за вишиванку і побрехеньки!
Сластору 2012.02.05, 21:16
В кінці сам відповів на свої питання. Голосуватимуть за вишиванку і нацпобрехеньки. Упс! Інакше не вміють.
777 2012.02.06, 09:57
Так як вже сказано, що об'єднавшись з АС Гриценко то вийшла б потужна сила, а поодинці трішки слабувато, но шанси у обох є, ще якби на день злуки 22 січня Кличко не повівся на Сєню то він внушав більше довіри, а так як він підписав то що не хотів то як йому зараз можна довіряти?
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1756
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1777
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1759
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5251 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2064 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1444

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

573

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

688

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

883

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

927
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1646
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3584
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10172
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26047
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10064 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7643
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

829
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1330
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

304
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1185
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

780
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1011