УДАР на Прикарпатті. Боксер на футбольному полі

 

Спортсмени у політиці – окрема тема. У пост-атеїстичній  країні, де пересічні люди майже не читають, а інтелігенцію бачать здебільшого крізь призму відомого ленінського компліменту, спортивна харизма сприймається, скажімо так, більш універсально, аніж в Європі чи, навіть, в США.

 

Можна уявити собі Пеле кандидатом в президенти Бразилії чи Марадону – Аргентини. Але уявити собі Тайсона або Холіфілда кандидатами в американські президенти або у мери Нью-Йорка важко. Але Україна – не Америка. В Україні Віталій Кличко може позмагатись й за  найвищі державні посади.

 

Причин тут багато. Це й дохлі рейтинги професійних політиків і масовий «культ фізичної сили» і примітивні уявлення електорату про реальні механізми здійснення влади. Останнє твердження добре ілюструється невмирущими народними байками про те, кого й як нині чинний Гарант «переконував» нібито в контактний спосіб.

 

Політтехнолги впевнено пророкують Кличкові-старшому успішну політичну кар’єру, й не лише у Києві. Відповідно, під чемпіонську харизму УДАРу потягнулись ті політичні «фігури» і «фігурки», яким стало незручно і тісно під іншими харизмами. А також ті, хто отримав копняка в «рідних» політичних силах.

 

На Прикарпатті партія Кличка поки що не демонструвала сенсаційних рейтингових результатів (хоча й присутня в місцевих радах). Пропагандистські тренди УДАРу погано просотуються крізь «світоглядні фільтри» пересічного «правдивого галичанина», який в першу чергу шукає в політичних гаслах націоналістичний, ксенофобський (або ж, принаймні, акцентовано патріотичний) контент. За даними соціологічних досліджень, 78% мешканців Івано-Франківщини безоглядно (межово некритично, на рівні опорних стереотипів свідомості) підтримують гасло «Україна для українців!»

 

В цій ситуації російськомовні брати Клички, які ведуть підкреслено космополітичний спосіб життя, тусуються з темношкірими американськими акторками і роблять основний передвиборний акцент на антикорупційних програмах, повинні знайти свій специфічний ключ до сердець галичан. Саме до сердець, адже мало хто у нас голосує за підказками розуму. Інакше, обіцяні лідером Івано-Фрагнківської організації «УДАР-Громадянський форум» Юрієм Солов’єм 15% електоральної підтримки його політсили залишаться черговою піар-качкою, на кшталт достопам’ятного фальшстарту «Новий рік. Новий мер».

 

Головною загадкою для аналітиків тут виступає рівень стурбованості електорату Прикарпаття антикорупційною тематикою. Соціологи дають високе число тих галичан, котрих турбує розкрадання держави – 86%. Однак, на відміну від національного означника «свій – не свій», з означником корупції «злодій – не злодій» не все так просто. «Свого» галичанин бачить і чує відразу, а от із символічними ознаками «злодійства» відбуваються дивні метаморфози. Знаменитий суддя-колядник з Львівщини, як відомо, викликав у мешканців свого рідного району більше співчуття, аніж осуду, бо ж «давав на церкву» і «не відмовляв людям».

 

Галичани переважно відслідковують та засуджують той рівень корупції, який торкається їхнього особистого повсякденного побуту. Дрібні чиновники, лікарі, вчителі та принагідні «оборотні у погонах» - таким є образ корупціонера у галицькій свідомості. Коли простому прикарпатському виборцеві починають розповідати, що хтось там через офшори вкрав в держави мільярди, то із стандартним образом корупціонера ця інформація, як правило, не корелюється.

 

«Які-які офшори? – перепитує галицький газда. – Пане, про що ви кажете… Бог його зна, хто там в кого що вкрав, може то не він, а в нього вкрали…»

 

Тому в пропагандистській стратегії Солов’я  та його однопартійників соціальні магазини і аптеки, хоча дещо і підкомпрометовані, але все ще набагато ефективніші за розроблені київськими політтехнологами для Кличка антикорупційні меседжі.

 

А ще більшу вагу, судячи з усього, матимуть обличчя тих політиків, яких УДАР виставить на парламентські перегони по мажоритарці. Адже всі чекають: «Хто?» Й не лише стосовно УДАРу.

 

Коли Віталій Кличко закликає «майже об’єднану» опозицію робити праймеріз для виявлення найбільш «прохідних» кандидатів на округах, у місцевих свободівців і бютівців на обличчях розквітають єхидні посмішки. Вони точно знають, що таких «прохідних» Кличко не має не лише на всі мажоритарні виборчі округи, але й на десяток у Києві. Аналітики переконують, що на Прикарпатті УДАР може не провести у депутати по мажоритарці жодного свого представника. Можливо єдиний, тай то не гарантовано прохідний мажоритарник, - Юрій Соловей у виборчому окрузі міста Івано-Франківська буде мати в опонентах голову облради свободівця Олександра Сича та мера Віктора Анушкевичуса.

 

Кілька днів тому цей сумний для спортсменів прогноз був захитаний іншим спортсменом-політиком – мером Калуша Ігорем Насаликом. Він раптом заявив про свою підтримку двох політичних сил – УДАРу і ліберальної «Громадянської позиції» на чолі з Анатолієм Гриценком. Популярний калуський мер вважається таким собі політичним «чарівником Смарагдового Міста», який вже кілька виборів поспіль зводить нанівець усі спроби «летючих мавп» оволодіти містом хіміків.

 

При підтримці такого союзника в УДАРу з’являється реальний шанс мати в Карпатському краю свого мажоритарника. Але всі аналітики одностайні, що шанс ще не значить гарантії. Гарантій нікому ніхто поки що дати не може, а місто Калуш – це тільки частина виборчого округу.

 

І щодо заявленого бажання УДАРівців взяти 15% голосів за партійний список… Політики завжди змушені видавати бажане за дійсне. Ну, не скажуть же вони сумно: «Ми може і не наберемо трьох процентів…», вони змушені реальність множити на десять. А впевнені заяви УДАРних партфункціонерів про «перемогу», на їх думку, відмобілізують їх потенційних виборців (аполітичну молодь) для того, щоб зібрали вони "всі свої сили":)) і… дійшли в неділю 28-го жовтня 2012-го року до виборчої дільниці…

 

Попри всі труднощі – УДАР навіть в Галичині не є безнадійним проектом. Хоча б тому, що Кличко ще не був при владі, на відміну від всіх «топових», кілька разів перетасованих у владній колоді, політиків. Подолати 5-відсотковий бар'єр в Івано-Франківську та області УДАРУ може бути до снаги...

 

 

Аналітична група «Фіртка-Магус»

 

ДО ТЕМИ:

"Фіртка-Магус": "Фронт змін" на Прикарпатті. Мисливці за "нішами»"

 

 

 

 

 

 

 


Коментарі (22)

так 2012.02.01, 17:04
а ще по франківську (по слухах від людей) - Ромцьо Ткач, Прокопів, десь там Шкутяк, Круць-шіфер.... і ще ......єєєєєєє.
Микола 2012.02.01, 17:50
На відміну від багатьох Соловей послідовний в своій політиці. Він по суті єдиний хто послідовно опонує бездарній політиці Анушкевичуса та його прихвостнів на протязі багатьох років. Як на мене в цьому його найбільша перевага. Бо як зрозумітитого ж Сича який в 2006 та 2010 році жорстко критикував Анушкевичуса а сьогодні перші соратники. Чи БЮТ який спочатку був в коаліції з АН а потім 3 роки в опозиції і сьогодні знову підтримують.
1+1 2012.02.01, 17:54
Соловей не один. Він і тут "другий"))) після Кацаби)))) 1+1)))))
Правдолюб 2012.02.01, 19:05
Аналітики Фіртки-Магус стверджують:"І щодо заявленого бажання УДАРівців взяти В ОБЛАСТІ 15% голосів за партійний список…" Першоджерело (з цього ж сайту!)каже інакше: Юрій Соловей спробував спрогнозувати шанси своєї партії в Івано-Франківську. «УДАР матиме набагато більший рейтинг, аніж зараз. Як мінімум очікуємо на 15% голосів виборців ПО ІВАНО-ФРАНКІВСЬКУ» (http://firtka.if.ua/?action=show&id=16195) Як кажуть, відчуйте різницю))) Гріш ціна такій аналітиці!
Соловйолюбу 2012.02.01, 19:23
Правдолюб чи Соловйоюб? А в нас є десь якась інша аналітика на задану тему (щоб порівняти)? Я замітив, що в всіх претнзії до цієї серії статей. В БЮТоманів до першої, в Кроиколюбів - до другої, а в Соловйолюбів до цієї)))))))))) Смішо, любителі кроліків і птахів))))))))))) Фіртка, а про рИгіони буде? Не дочекаюся)))))
Юга Буратіно 2012.02.01, 21:57
Ну якщо до Солов'я долучать ще й Насалика, то мажоритарник можливо й буде, але рейтинг партії впаде нижче плінтуса!
Тана 2012.02.02, 09:35
Глупі ви! Насалика на Калущині виборець любить. що б хто не говорив - а такої всенародної любові не має ні один міський голова в області.
Дещо 2012.02.02, 10:57
Всенародна любов до Насалика тепер міцно стоїть на грошах Чмихалова. Якби у Франківську якійсь російській олігарх побудував заводик, Анушкевичус мерував би тут років 20.
Клізма 2012.02.02, 11:15
Для того,щоби завести електорат,треба створити "картинку". Ударівці думають, що Клички самі по собі є "картинкою". Іншої, мовляв, й не треба. Так то воно так, але насправді не зовсім так. Яка "картинка" буде у Франківську? Мордочки Соловя-Тимківа-кумпанії? Хто за таке проголосує?
Партизан 2012.02.02, 11:26
До Клізми: а чим Соловей не картинка? Ну нема в нього мачоїдних вилиць, нема. Але у всьому іншому красавець. Ніс майже арійській, очі розумні, як в... дельфіна. Приємний такий дядько, сімьянін.
Клізма 2012.02.02, 11:28
До Партизана. Як у дельфіна, кажете? от дельфіни за нього нехай і голосують!
Марія 2012.02.02, 12:03
УДАР може взяти на Прикарпатті 15%? Не вірю. Лідер, який плутається в історії? Нас називали в Союзі і продовжують називати бандерівцями і ми не противимося, бо в нас в кожній сім,ї, ( ну майже в кожній)якщо не дід, брат діда або якийсь вуйко був партизаном, тобто воював за Україну. А Кличко каже, що вони одягли есесівську форму, тобто воювали за Німеччину. Звичайно, він сучасна людина, не злодій якись там, АЛЕ Галичина не сприйме такого лідера. Правильно сказав Блаженнійший Гузар - нарід є , а провідника ще не видно.
Колишній студент 2012.02.02, 13:04
Хочу запитатися, коли і котрого галичанина обрали галичани хоча б раз, який би дієво та послідовно відстоював позицію Галичини на найвищому рівні? Політика робить з галичанина торгаша, який намагається якомога дорожче продати себе. Де голос Галичини? Чому Ви думаєте, що галичани голосують тільки за тих, хто розмовляє українською, ходить до церкви і одягає вишиванку. Переважна більшість галичан достеменно не знає історії Галичини, не те що України. Тому закидати людині, котра народилася за межами України у російськомовній родині військового, незнання історії некоректно. Кличко, на відміну від більшості, свої мільйони не вкрав, а заробив потом і кров"ю. Він реально має харизму лідера,користується повагою всередині та зовні країни, жодного разу не влип у будь-який скандал, зразковий батько родини і т.п. Щодо мене, я волію мати такого представника влади, а не україномовного нувориша у вишиваній сорочці, який ходить до церкви, бо так треба, а назавтра забуде всі передвиборні обіцянки і піде торгувати собою,як Круць. Дорогу незаангажованим!
Кук 2012.02.02, 17:18
Надто поблажливою. Ризинку запропонувати прогноз (закладуся на каву:) - по мажоритарці Соловей пролетить як фанера. Але - а чому б не припустити, що Юра пройде за списком? Голова облорганізацйії, сякі-такі гроші є, з дурного Тмківа останню сорочку зніме... Думаю, шнаси є :)
Микола 2012.02.02, 18:37
Ризикну спрогнозувати, що Соловей по мажоритарці пройде через те що він молодий, новий, послідовний і не ховається ні від кого. На відміну від свободівців,бютерів та фронтовиків, які тільки те роблять що гарно говорять.
Кен 2012.02.02, 18:44
Молодий - то так, але от чи новий? По-моєму вже не новий, а добряче потрьопаний))))))))))))))
Колишньому студентові - Мар 2012.02.02, 20:53
Я не маю жодних ілюзій від тих панів в дорогих вишиванках, які постійно шукають собі пана. Я надіюсь на порядних, освічених(!) людей.Якщо Кличко не вчитиметься, лідером українців він ніколи не буде, бо "нарід є, а провідників немає", що б ви там не казали. Я взагалі вважаю (маю право, як іви) , що єдиним українським Президентом був Ющенко і якби Прем,єром тоді став Порошенко, ми мали б іншу - демократичну Україну, а так "маємо те, що маємо".
нове 2012.02.03, 08:37
15процентів підтримки може мати нова політсила до якої ввійдуть партія гриценка і кличка.Підтримка обєднаної сила прогнозується усіма аналітиками на рівні від 15 до 20 відсотків.Ще раз підкреслю обєднаної бо поокремо їхній загальний рейтинг буде менше 10 відсотків.
Шановна редакія 2012.02.03, 13:15
А окрім СИЧА (який вляпався по самі вуха з єрц) в свободі ви назвете хоч ще когось. Чи для прикладу по БЮТу хоч одного. Окрім Деревянка у фронті також нікого не має. Так що не критикуйте УДАР, як і у всіх інших в них є сильний кандидат СОЛОВЕЙ.
Slastor 2012.02.05, 20:37
На чому ґрунтується аналітика фірткогрупи невідомо?.. чому франківці (не просто галичани, а саме франківці) повинні голосувати за Сича разом зі Свободою, а не за Удар? Автори заявляють про "дохлі рейтинги професійних політиків" проте не вірять в перспективи нової політсили; говорять про присутність Удару в місцевих радах (одночасно з відсутністю "сенсаційних рейтингових результатів"), однак перед минулими місцевими виборами всі місцеві псевдополітаналітики хором кричали про відсутність можливості в Удару набрати навіть 2 відсотки, про те що Удар - технічний проект покликаний відібрати 1-2% від "наших проукраїнських" політсил. Проте, навіть, незважаючи на потуги цих заангажованих гореаналітиків, Удар на прикарпатті набрав більше 3 а в Франківську більше 5 %. Тож не треба шановне "аналітичне" панство робити з франківців тугодумів, що голосують лише за вишиванку і побрехеньки!
Сластору 2012.02.05, 21:16
В кінці сам відповів на свої питання. Голосуватимуть за вишиванку і нацпобрехеньки. Упс! Інакше не вміють.
777 2012.02.06, 09:57
Так як вже сказано, що об'єднавшись з АС Гриценко то вийшла б потужна сила, а поодинці трішки слабувато, но шанси у обох є, ще якби на день злуки 22 січня Кличко не повівся на Сєню то він внушав більше довіри, а так як він підписав то що не хотів то як йому зараз можна довіряти?
19.10.2024
Микола Сторожовий

600 мільйонів гривень — саме стільки Івано-Франківська громада спрямувала на підтримку захисників у 2024 році. На що насправді спрямували ці 600 мільйонів і яку допомогу можуть отримати військовослужбовці, ветерани та їхні родини в Івано-Франківську?

565
11.10.2024
Вікторія Матіїв

Про роботу поліціянтів під час повномасштабної війни, найчастіші правопорушення, патрулювання із працівниками ТЦК та СП та ситуацію зі зброєю і наркотиками, дізнавалась журналістка Фіртки.

2794 12
07.10.2024
Тетяна Сорока

Про те, як змінилося життя після повномасштабного нападу окупантів у 2022 році, мету встановлення світового рекорду та ставлення до сучасних методів мобілізації, ветеран Степан Савчук поділився з журналісткою Фіртки.

2527
04.10.2024
Микола Сторожовий

Підприємство продали з молотка за рекордні 2,6 мільярда гривень. Але в місті майже одразу ж почались розмови про помилку та зайву цифру у виграшній пропозиції, змову задля анулювання результатів торгів і розчищення землі в центрі Франківська під нову грандіозну забудову.

6678 7
28.09.2024
Вікторія Матіїв

Про свій досвід еміграції у Сполучені Штати Америки журналістці Фіртки розповіла прикарпатка — 23-річна Тіна Любчик.  

2975
19.09.2024
Вікторія Косович

Про те, як великі компанії й підприємства області розвивають свій бізнес, удосконалюють виробництво та експортують свій товар в Європу та інші країни в умовах повномасштабної війни, розповідає Фіртка.  

2558

Привиди стали  головними героями книжок та фільмів. Враховуючи, що привидом вважають душу померлої людини, то цікаво дізнатись  християнське бачення цього феномену  і знайти згадки про це у Біблії.

370

Протягом місяця на різноманітних інтернет-ресурсах та соцмережах розкручується тема «гоніння на православних і заборона УПЦ». Почався цей галас відтоді як Верховна Рада ухвалила законопроєкт №8371 про регулювання діяльності релігійних організацій, що мають керівний центр у росії.

1176

Усі ми хочемо бути здоровими та щасливими, але, на жаль, складовою людського життя є хвороби. Хвороби, які роблять людське життя складнішим і менш радісним, з'являються з різних причин.

2277

Роми таємничий народ, про який ми знаємо багато і водночас нічого. Здебільшого наші знання про ромів ґрунтуються на  стереотипах пов’язаних з ними: віщуни, гадання, конокради, прохачі, але все ж таки, що насправді ми про них знаємо?   

3085
23.10.2024

Харчування під час війни немає відрізнятись від звичного раціону, який був у мирний час, та обов'язково повинне бути збалансованим. 

17027
17.10.2024

Інфляція на споживчому ринку у вересні 2024 року порівняно із серпнем, як на Прикарпатті, так і в Україні становила 1,5%, з початку року — 7,2% та 6,5% відповідно.  

637
11.10.2024

Загалом господарства Прикарпаття зібрали понад 65 тисяч тонн зернових і зернобобових культур з площі 109 тисяч га.  

911
23.10.2024

Після початку повномасштабної війни з росією капеланська служба стала невіддільною частиною Збройних Сил України.  

253
18.10.2024

В Україні набув чинності закон "Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій" № 3894-IX, який передбачає припинення діяльності на території України релігійних організацій, пов’язаних з Російською православною церквою.    

685
15.10.2024

Більшість українців — 61% — підтримують ідею, щоб в Україні існувала лише одна Православна церква.  

2035
10.10.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

34568
21.10.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

27346 1
25.10.2024

У Східному регіоні частки тих, хто з цим хоче, і тих, хто не хоче перемовин, статистично значуще не відрізняються від інших регіонів (відповідно 39% і 43%).  

140
22.10.2024

В органах прокуратури може бути в три рази більше осіб з інвалідністю, ніж в середньому серед населення, а серед начальників – 38%.

365
19.10.2024

Очікують на покращення діяльності — 9% мешканців заходу. Про погіршення діяльності сказали 6% мешканців західних регіонів.  

456
16.10.2024

Президент Володимир Зеленський у Верховній Раді представив план перемоги.  

2195