У справі жорстокого побиття коломийський журналіст написав другу апеляцію на рішення суду

 

/data/blog/37277/6e7786dd16f4f974c05841601e567d00.jpg

 

3 роки й 3 місяці минуло з того часу, як  23 березня 2010 року в місті Коломиї здійснено замах на  життя відомого прикарпатського журналіста Василя Дем’яніва.

 

Наслідком несподіваного нападу біля багатоквартирного будинку, де він мешкає,  стали травма черепа та перелом ноги, інші ушкодження, що призвело до інвалідності. Лише  за  збігом обставин коломийський редактор  залишився живим.

 

Тепер другий розгляд справи у Коломийському міськрайонному суді знову додав постраждалому журналістові ще більше сумнівів стосовно того, чи на лаві підсудних опинилися його справжні кривдники.

 

Після ухвали колегії Апеляційного суду Івано-Франківської області від 14 листопада 2011 року повторний вирок коломийського суду  від 7 червня 2013 року в справі щодо бандитської розправи над головним редактором газети "Коломийський вісник" Василем Дем’янівим пом’якшив вироки засудженим за цей злочин. 39-річного Валерія    Калюжного  і 27- річного  Віталія Карватюка визнано винними за ст. 296 ч.4 й ст.121 ч.2 КК України.  Першому замість покарання у вигляді позбавлення волі на термін  7,5 року остаточно призначено 3 роки 2 місяці, другому  термін із 4 років зменшено до   3 роки 16 днів, його тримання під вартою змінено на підписку про невиїзд до набуття вироку законної сили й звільнено з-під варти із зали суду.

 

З таким підсумком В. Дем'янів не погоджуєтьсяся і вважає, що вердикт правосуддя винесено без урахування дійсних обставин справи, яку суд розглянув поверхово, дав неправильну оцінку доказам, деяким доказам не дав оцінку взагалі, проігнорував, узявши за  основу  припущення. Він уважає,  що вирок не відповідає закону і підлягає скасуванню відповідно до  ст. 367 КПК України з  підстав    однобічності та неповного дізнання, досудового та судового слідства;  невідповідності висновків суду, викладених у вироку, фактичним обставинам справи;  істотних порушень кримінально-процесуального закону; неправильного застосування кримінального закону;  невідповідності призначеного покарання  тяжкості злочину  та особі засудженого.

 

«Ілюзії зникли. Уже чітко можу стверджувати, що  судове  слідство, –  і перший раз, і другий – повністю йде  у фарватері міліцейського  – поверхово та необ’єктивно, на догоду прокурорського державного обвинувачення, – заявляє постраждалий журналіст. – Правоохоронна, чи правильніше правопохоронна, система за всіляку ціну прагне завершити справу в потрібному їй напрямі. Жорстокий напад об’єднали в одне провадження ще з двома розбійницькими випадками, обґрунтовуючи «білими нитками» суто хуліганський мотив з метою заволодіння мобільним телефоном. Мене не залучали  до таких слідчих процедур,  як  відтворення на місці події, очна ставка, а "впізнання"  сфальсифіковано.

 

Як було на досудовому слідстві, так і в суді до і після апеляції жодними   доказами не доведена вина засуджених у вчиненні злочину. Вони неодноразово стверджували, що через тиск брали вину на себе, навіть прозвучали прізвища двох слідчих МВС  і працівника прокуратури, які часто приходили в камеру ІТТ, щоб «вибивати» покази. Це чомусь проходить повз увагу й під час теперішнього повторного розгляду справи. Обидва засуджені підтримували  відвід представника державного обвинувачення, змінювали адвокатів, удавалися до акту непокори заявами про категоричну відмову брати участь у судових засіданнях та залишитися у в’язниці, вимагаючи справедливого розгляду поза межами Коломиї… Натомість   В. Калюжного –  того, хто не визнавав вину – три місяці протримали на психоневрологічній експертизі у спеціалізованому закладі Івано-Франківська,  а свідки з Києва згодом підтвердили, що у день нападу він  безвиїзно працював у столиці.

 

Докази свідків розбили міліцейсько-прокурорську логіку процесу, чому вже не зміг би підігрувати  суд. Однак  В. Карватюк усе нівелює 28 лютого ц.р., коли знову, втретє, визнав свою вину. І, за порухом чиєїсь диригентської палички,  категорично не дав жодних показань, ховаючись за відповідну норму ст. 63 Конституції України. Відтак 5 квітня В. Калюжний, який 3 роки увесь час стійко стояв на тому, що не винен, і що фактично доведено підтвердженням свідків, в очікуванні перегляду запису відтворення на місці злочину теж визнав себе повністю винним  та завчено залишив за собою «солідарне» право мовчати… І  суд визнав такий хід обидвох за «зізнання та щире каяття у вчиненні злочину», а тому за згодою державного обвинувачення вважає це  обставиною, що пом’якшує покарання.  

 

«Стало зрозуміло, чому слідчі свого часу не побажали після зняття гіпсу провести судмедекспертизу виразного округлого знаку, залишеного на моєму тілі від удару якимось предметом, що аналогічно прорізав ще й шкіряну куртку та светр і, можливо, проламував череп, – переконаний В. Дем'янів. – 29 квітня ц. р.  клопотання про огляд  одягу не було задоволено. Суддя  Б.  Беркещук зіслалася на відповідь із УМВС, що мої речі «у результаті тривалого зберігання в закритому приміщенні та замоканні»… зіпсовано, тобто шкіряна куртка, напівсинтетичні сумка й кепка, штани й светр,  де наочно можна було не тільки побачити прорізи від знаряддя злочину, але й вимагати експертизи ймовірно залишених злочинцями особистих мікроелементів. Це, тепер зрозуміло чому, не зробило досудове слідство, однак суд повинен усе зробити для об’єктивного й усестороннього розгляду. Адже мало признатися у вчиненні злочину, треба довести вину тих, хто бере її на себе, чого не зроблено. А ось речовий доказ по іншому епізоду справи – «форменний бушлат чорного кольору з погонами старшого лейтенанта міліції» – повернуто потерпілому, тобто він під час «тривалого» зберігання не «зіпсувався» і не «замок». Після цього зайве наголошувати, чому не став речовим доказом мій мобільний телефон, з якого, буцімто, хотів подзвонити один із нападників. Чому суд не побажав витребувати у ПАТ «Київстар»   інформацію про  дзвінки та есемески  (номери, час, прізвища контрактників, тривалість) здійснені в період замаху, в березні 2010 р. на моєму телефоні, внаслідок  чого,  при офіційному підтвердженні й відтворенні,  були  б підстави на  перегляд рішення за нововиявленими обставинами. Наявність таких порушень  тягне визнання доказів недопустимим,  свідчить про однобічність і неповноту судового дізнання».

 

Справедливості ради, треба відзначити, що повторний суд, перекваліфіковуючи статтю обвинувачення із ч.2 на ч.4 ст. 296 КК України, вперше зазначив, - підсудні нанесли журналістові удари не тільки руками й ногами, але й «тупими предметами, заздалегідь заготовленими для спричинення тілесних ушкоджень, по тілу потерпілого», що « множинність тілесних ушкоджень, їх розташування на різних поверхнях тіла свідчать, що зазначені тілесні ушкодження також могли утворитись від ударів тупими предметами і не могли утворитись при падінні з висоти власного росту і удару до асфальтного покриття», що «вказані черепно-мозгова травма та травма лівої нижньої кінцівки не могли утворитися при нанесенні  ударів кулаками, а могли утворитися при нанесенні ударів ногами чи сторонніми предметами (біти, металічні труби, дерев’яні палки та інші), а решта тілесні ушкодження, наявні на тілі Дем’яніва В.А., могли утворитися при нанесенні ударів зазначеними тупими предметами…». Але зброя або інші предмети, спеціально пристосовані чи заздалегідь приготовлені для нанесення тілесних ушкоджень, є ознаками особливо злісного хуліганства?!?. Однак знаряддя вчинення злочину далі  чомусь не досліджено,  тому й умислу нема, бо ніхто, міліція та суд, не з’ясовували,  чому заздалегідь злочинці підготували  тупі тверді предмети.

 

«Так легше: вони визнали вину, їм вірять на слово, а не мені, потерпілому, що дотепер не знає, який це «тупий» предмет проламав череп та  ногу.  І не треба шукати ймовірного замовника? – зазначає коломийський редактор. – За таких умов я в жодному разі не можу погодитися з обвинувальним висновком і визнати засуджених винними в моєму побитті, цього дотепер суд не довів. Я  переконався, що правоохоронна система за всіляку ціну прагне завершити справу в потрібному їй напрямку. Тому  й далі залишається вже не підозра, а глибоке переконання, що в справі замаху на моє життя  підсовують безправних «цапів-відбувайлів», щоб усе списати на  «хуліганку». А  жорстокий злочин було вчинено через професійну діяльність, принципову позицію газети у відстоюванні прав та інтересів людей і громади міста Коломиї, що кваліфікує стаття 171 КК України «Перешкоджання професійній діяльності журналіста». В мене ні телефону, ні грошей, ні  сумки, ні речей ніхто й не думав забирати, хоча часу для цього, поки двічі втрачав свідомість, було більше, ніж досить. І це свідчить не про хуліганські дії, а спрямоване та заплановане замовлення саме проти журналіста. Тепер я знаю, чому нападники не грабували й не втікали. В цьому я заново переконався, коли в судовому засіданні переглядали відеозапис відтворення та під час свідчень свідка В. Шумина, який урятував мені життя. Стверджую – злочинці  або чекали на летальний кінець (якби хоча б одна капля крові потрапила в мозок), або на автомобіль, щоб вивезти мене за межі міста. І при чім тут "побутовий"  мотив розбійницького нападу?».

 

Читайте також:

Завтра суд оголосить вирок у справі побиття прикарпатського журналіста


27.06.2013 697 2
Коментарі (2)

гуцул 2013.06.27, 10:48
Классичний приклад роботи "правопохоронної" системи, де двом упійманим на аналогічних злочинах вмінюють ще один резонансний бо це ж побиття журналіста і все, прокурарікали на песконференції - РОЗКРИЛИ, поставили гналочку і все. А за "визання" вини цим двом придуркам дещо помякшили покарання.
Я 2013.06.27, 11:38
На 99% наперед відомо на чию користь будуть рішення "суду". Але то не надовго... Усіх цих конкретних осіб у мантіях, які беруться НЕСПРАВЕДЛИВО вирішувати чиїсь долі на догоду партії одного регіону, запам'ятаємо. Після скорої зміни влади і повного розгону наскрізь корумпованого силового апарату - підуть шукати собі зовсім іншу реальну роботу (або в тюрму), без усяких спец. пенсій і привілеїв. А також до кінця своїх днів компенсовуватимуть потерпілим збитки від їхніх незаконних рішень. Пенсійний фонд - справжнім пенсіонерам!
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

935
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

749
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1860
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3202
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2530
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2520

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

202

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

711

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

668

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1566
01.05.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

336
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

665
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

595
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

308
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

366
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

27007
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

818
02.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

19658
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

403
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

381
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

708
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

1262 2