У рейтингу загроз миру на планеті Росія переходить на друге місце

 

img

 

 

Протистояння між радикальними ісламістами та рештою світу дійшло до тієї точки, коли шансів на вигідне для Заходу вирішення конфлікту практично немає. Спроби „нейтралізувати” ісламістів за допомогою іракської армії, курдського ополчення та американської авіації провалились, і повномасштабна війна повільно, але неухильно перетворюється на єдину опцію.

 

Активний наступ ісламістів на села в північній частині Сирії та містечко Кобані, нездатність чисельних „союзників” курдів щось протиставити цій загрозі, і перспектива кривавої різанини захисників міста в разі його падіння, штовхнули курдську діаспору на рішучі кроки. Розлючені тим, що ісламісти влаштували фактичний геноцид їхнього народу, а світ продовжує ліниво розмірковувати про вирішення проблеми в надії, що все „розсмокчеться якось само”, курди вирішили йти до останнього. Вуличні погроми і масові бійки курдів з ісламістами – з використанням холодної зброї – охопили десятки німецьких міст. Курдські демонстранти провели акції із захопленням приміщень у Гаазі, масштабні протести – в Лондоні та Парижі.  

 

Та європейські протести – „дрібниця” порівняно з тим, що коїться в Туреччині. Про - та антикурдські демонстрації перетворюються на погроми та масові бійки, за добу загинуло як мінімум 15 осіб. В багатьох провінціях країни введено комендантську годину. Особливо неприємним для турецької влади є той факт, що протести докотились і до курортних міст – приміром, Антальї, що навряд чи сприятиме зростанню прибутків від туризму.

 

Взагалі, увесь розвиток подій ставить Туреччину у дедалі менш зручне геополітичне становище. З одного боку, турецько-курдські стосунки завше були більш ніж натягнутими – Анкара традиційно побоювалась курдського сепаратизму в самій Туреччині. З іншого боку, мирний діалог, налагоджений президентом Туреччини Реджепом Ердоганом з турецькими курдами, давав надію на заспокоєння конфлікту, котрий тривав десятиліттями. При тому наявність кордону з відверто терористичною „Ісламською державою” навряд чи є сокровенною мрією що Ердогана, що будь-якого іншого турка. Ще з іншого боку, якщо Туреччина рішуче втрутиться у бої під Кобані – то в разі падіння останнього ісламісти можуть рушити далі, через турецько-сирійський кордон. І навіть якщо цього не зроблять танки – то потік диверсантів, радикальних проповідників та іншої наволочі фактично гарантований, в той час як політика невтручання дає примарний шанс на добре озброєний нейтралітет з ісламістами.

 

„Двоїстість” ситуації знаходить втілення і у роздвоєності політики виконавчої влади Туреччини. З одного боку Ердоган заявляє, що ударів авіації недостатньо для перемоги над "Ісламським державою" – що, мабуть, передбачає необхідність сухопутної операції. З іншого боку, приведені у повну боєготовність турецький спецназ та бронетанкові підрозділи на кордоні продовжують надійно і впевнено стояти на місці, що, вочевидь, означає, що Туреччина була б не проти, якби сухопутну операцію провів хтось інший. При тому Туреччина за кілька тижнів прийняла до 200 тисяч біженців-курдів із Сирії, демонструючи людяність до жертв наступу фундаменталістів. Але Анкарі рішуче не подобаються загони добровольців з числа турецьких курдів, які вирушають через кордон для того, щоби фундаменталістів зупинити.

 

Реальною допомогою для курдів Сирії на даний момент є головно удари авіації США та союзників по позиціях ісламістів довкола Кобані, а також  добровольці з числа турецьких курдів. Проте, як показує практика, цього явно замало. Наступ ісламістів продовжується.

 

І перед Туреччиною – та НАТО, яке стоїть за її спиною, а за великим рахунком – і перед всім Заходом, постають всього дві опції. Або вдавати, що нічого не відбувається, і фактично „злити” своїх реальних союзників у боротьбі з ісламістами – непрямо посприявши при тому ймовірним військовим злочинам і геноциду курдів, які з дуже високою ймовірністю будуть вчинені розлюченими стійкою обороною Кобане ісламістами. В якості жесту доброї волі посприявши, можливо, евакуації вцілілих захисників на територію Туреччини. Або втрутитись у жорстоку і криваву громадянську війну – з неясними перспективами в результаті.

 

Проте вчорашні масові протести курдів в Європі та Туреччині стали певним водорозділом. Вдавати, що проблеми з Ісламською державою можна вирішити дипломатією, „балансуванням силою” чи ще якимось легким і майже безкровним шляхом, більше не вдасться. Або західний світ об’єднається для знищення фундаменталізму, або він дасть можливість новоствореному „халіфату” консолідувати ресурси захоплених територій і рушити далі.

 

При тому не тільки західним демократіям варто задуматись. Ситуація в Афганістані, а також рішення "Ісламського руху Узбекистану" приєднатися до Ісламської держави свідчать про те, що і Середня Азія в недалекому майбутньому може стати черговою ареною для войовничого ісламу.

 

А загалом, з’являється певність, що енергійність та агресивність Ісламської держави, здається, становлять не меншу загрозу миру на планеті, ніж навіть підстаркуватий російський диктатор з ядерними бомбами. Хоч нам зараз може здаватись і інакше. Залишається надіятись, що в боротьбі з цим злом світ буде рішучішим і винахідливішим, ніж у реакції на путінську агресію.

 

Тарас Паньо,

Еспресо.ТВ


08.10.2014 736 0
Коментарі (0)

17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

778
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11305 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1946
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1836
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2830
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4713

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

473

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1122

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1639

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1391
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1780
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1597
19.05.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

8842
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

683
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

756
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1948
15.05.2024

У селі Чортовець, що на Прикарпатті, чоловіки встановили рекорд України, виконуючи ритуально-обрядовий танець сербен.  

914
19.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

430
14.05.2024

Найбільш підготовлений рубіж — той, що розміщений на деякій відстані, що дозволяє використовувати й засоби інженерного озброєння, й залізобетонні споруди.

303 1
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

769 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

808