У Франківську водії не зважають на дорожню розмітку

 

Нарешті на капітально цьогоріч відремонтованих вулицях з’явилася нова дорожня розмітка, але водії на неї не зважають і їздять, як собі хочуть.

 

Хоча для Івано-Франківська це звичне явище, «їзда без правил» по новій вулиці Володимира Великого, яку кілька місяців тому встелили новим асфальтом, на якому у понеділок з’явилася нова розмітка, неабияк обурила міського голову Віктора Анушкевичуса.

 

Мер розпорядився, аби туди навідались працівники ДАІ і порекомендував їм трохи поспостерігати за дорожнім рухом на перехресті вулиць Січових стрільців-Мазепи-Орлика.

 

«Там їздять, хто як хоче. Повертають у два, три ряди. Колись там була фотофіксація, то трохи боялися. Тепер ні», – повідомив заступнику начальника МВ УМВС Володимирові Барзюку міський голова, який частенько проїжджає те перехрестя і їздить вулицею Володимира Великого.

 

Поділився своїми спостереженнями за дорожнім рухом у місті і заступник міського голови-директор департаменту комунального господарства, транспорту і зв’язку Микола Саєвич, пише "ЗК".

 

Він повідомив, що нові розмітки з’явились і на частинах вулиць Галицької та Василіянок. Але крайні смуги, призначені для руху транспорту, дуже швидко перетворились у парковки. А частину вулиці Галицької від вул. Добролюбова водії районних автобусів перетворили на філію автостанції №2. Між іншим, те саме можна сказати і про продовження Південного бульвару, де на крайній правій смузі руху районні автобуси теж стають на відстій.

 

Щоправда, ні мер, ні віце-мер про це не сказали. Невже не знали? А як можна пояснити те, що стоп-лінія нової розмітки на вулиці Січових стрільців перед перехрестям з вулицею Мазепи «простяглася» лише на дві смуги, хоча вулиця з одностороннім рухом і третя, крайня ліва смуга, використовується для лівого повороту на вулицю Мазепи? Хіба що односторонній рух на вул. Січових стрільців скасують. Чом би й ні?

 

Он на паралельній вулиці Гординського теж залишився двосторонній рух, хоч вводили його там тимчасово, на час капремонту вул. Січових стрільців…


03.12.2012 2144 30
Коментарі (30)

водій 2012.12.03, 13:53
При розробці розмітки для В.Великого абсолютно не врахували, що це не автомагістраль, а густонаселений мікрорайон в центрі міста, попри дорогу численні магазини і фірми, і там повинно бути достатньо місця для парковки, і пішохідні переходи мають бути в місцях, де люди часто переходять дорогу. Тепер людям просто немає де поставити машину.
Ігор М. 2012.12.03, 10:51
справа навіть не в томук,що їздять як хочуть - паркуються як хочуть. по вулиці В.Великого є 4 полоси - від Колібрісу до Бельведерської. По одній полосі з кожного боку займають машини, які припарковані. Для того, щоб проїхати по вулиці факктично залишаються середні 2 ряди. Куди дивиться ДАЇ?
місцевий 2012.12.03, 11:41
Навпроти Екстім Квадрату не намалювали пішохідний перехід. Перехід є 50 метрів зправа і 50 метрів зліва, але ніхто туди обходити не буде, всі валять в непризначеному місті через 4 полоси навпроти супермаркету. В результаті там дорогу переходить купа людей. То може треба було передбачити, що напроти супермаркету потрібний перехід? Так само і з всією розміткою на В.Великого, тупо намалювали, абсолютно не врахувавши обстановку на вулиці. В результаті створили проблеми і загрозу для водіїв і пішоходів.
Я 2012.12.03, 11:23
Я пропоную меру узагалі розформувати ДАІ. Воно не потрібне місту, нафіга платити гроші за його утримання, якщо воно НІЧОГО не робить у місті? Напчальник бере зарплату і немаленьку, заступник начальника бере зарплату, інспектори сидять у теплих кабінетах. Ранком у понеділок виїдуть на Незалежності, стануть перед мостом через Бистрицю і косять машини, що їдуть у мість на предмет запашку після вчорашнього. Бабла намолотять і гайда по теплим кабінетам. РОЗФОРМУВАТИ як теке, що не є потрібним!!!
О 2012.12.03, 11:28
Не було там розмітки - не було проблем, всі їздили по правилах. Зробили б НОРМАЛЬНУ розмітку, зручну для людей - проблем би і надалі не було. Треба було головою подумати, перш ніж малювати на дорозі пістряву схему, скачану з інтернету.
Chieftl 2 Я 2012.12.03, 12:52
"Ранком у понеділок виїдуть на Незалежності, стануть перед мостом через Бистрицю і косять машини, що їдуть у мість на предмет запашку після вчорашнього. Бабла намолотять і гайда по теплим кабінетам." Даїшники звичайно лінтяї, але поясніть як вони "молотять бабло" з тверезих водіїв? Чи ви захищаєте, тих хто "прийняв"?
Водію 2012.12.03, 15:59
Все там добре враховано й доволі грамотно спроектовано. Спроектовано із розумінням того, що після об'єднання бульварів потік транспорту там буде просто шалений і райончик на Орлива - В.Великого миттєво перетвориться із тихого й затишного в такий, що окутаний транспортом. І весь транспорт із центральної частини міста по Січових Стрільців, далі на Орлика, по В.Великого буде повертати або в сторону озера, щоб виїхати на Мазепи аж біля міської лікарні, або в сторону Бельведерської, щоб вискочити напряму на Берегову. Там машин буде - мама рідна! Так що ні про які стоянки/парковки там мова йти не може.
Перехожий 2012.12.03, 18:26
Я рахую , в кожному жилому будинку, що будується – не обов'язково повинен перший поверх бути торговим (скільки вже тих магазинів), а це і приводить до того, що всі ряди заставлені транспортом. Всі зупинки - стоянки транспорту і магазинчики, от автобусу нема де стати!!! Всі перехрестки центральних вулиць в магазинах. Я хочу спитати ,а де ДАЇ - коли архітектура дає згоду на забудови??? Чи робота ДАЇ в тому, щоб стояти на Угорницькій??? Так порушень море - ні один водій не зупиняється біля лінії стоп перед перехрестям ( хоч на лінію а виїде, а то і на перехрестя зразу) всі спішать, всі мають відговору і це масово. Я думаю, що ні один автоінспектор при бажанні, нічого не зробить, хоч і буде стояти цілодобово((( Тоді коли він стоїть їдуть всі справно, а порушують ті, котрі при зупинці, зразу хватають телефон і кудись дзвонять, а потім з форсом телефон передають автоінспектору, і по вказівці вищестоящого керівника з телефону - автоінспектор і відпускає порушника - ТО ЯК З НИМИ БОРОТИСЯ. Може хтось підкаже??? От і позлучається, що якщо їде МОСКВІЧ, чи старе ЖИГУЛІ( хоча і не порушує водій - він буде зупинений - даїшник ні одне не пропускає і все ж до чогось, та докопається, а як їде джип чи щось подібне, то даїшник дивиться в небо як цікаво летить літак - залишаючи за собою слід, або з посмішкою пропускає порушника. От коли керівництво ДАЇ, архітектура міста, мер, обласні керівники будуть їздити без порушень і думати за ці проблеми (чи потрібен в кожному будинку магазин, де має бути зупинка автобуса, щоб відповідала вимогам ( а не на пішохідному переході) де має бути об’їзна дорога, чи міст) тоді і не потрібно буде писати статі про порушників і буде видно якісь порядок в місті, а так кожен керівник думає за себе!!! Урву сьогодні – бо завтра буде пізно. І сумно , що на таку тематику ні один журналіст не пише. Складається враження,що вони сприяють безпорядку разом з ВЛАДОЮ(((
Перехожий 2012.12.03, 18:32
А коли ж, оте з'єднання вже настане? Назвіть конкретну дату ((( Бо я це чую ще з 90 років! І чи буде можливість руху тролейбусу, а не отих Богданів? Як Влада буде цьому сприяти?
Оксана 2012.12.03, 20:00
Проблема в тому, що мешканцям мікрорайону на Пилипа Орлика вже нема де тримати машини. В дворах місця немає фізично, і багато людей ставлять машини на ночівлю попри дорогу на П.Орлика. Куди тепер людям ставити машини? І це зараз немає місця, при тому що ще чотири величезні будинки недобудовані і незаселені. А що буде коли всі заселяться? Якщо влада погодила план забудови колишньої військової частини в такому вигляді, яким мікрорайон є сьогодні, то нехай вирішить проблему паркування автомобілей в мікрорайоні! Там немає жодної стоянки. Я вже не кажу про дитячі майданчики і дерева, це взагалі болюча тема. Тому, питання: якщо попри дорогу тепер не можна паркуватися, тоді ДЕ МЕШКАНЦЯМ МІКРОРАЙОНУ ТРИМАТИ МАШИНИ, якщо в дврах місць не вистачає???
Водій 2012.12.03, 20:09
Якщо після об"єднання бульварів буде потік машин "мама рідна", то треба було пішохідний перехід зробити від супермаркету ЕкстімКвадрат до мікрорайону! Там люди, що живуть в будинках між вулицями В.Великого і Бельведерська, ходять через дорогу потоком, і серед них багато дітей! Чому про зручність і безпеку мешканців мікрорайону ніхто не подумав? Люди не будуть обходити 100 метрів до переходу.
мешканка 2012.12.03, 20:15
Оксаночко!!! Я ВАС цілком підтримую!!! Враховуючи,що у нас всі керівники будівельних компаній міліонери, і депутати теж від них не відстають ото,ті що проектували, ті що давали дозволи, ті що будували - нехай за свої кошти побудують багатоповерхову сучасну стоянку))). Звичайно смішно!!! Але по ним плаче Луценко - каже що місця,ще є. Люди протирали штанці в кабінетах - не думаючи за наслідки своїх дій. Що робити, що ми живемо в "СТРАНЕ ИДИОТОВ', але зате в демократичній
Chieftl 2 Оксана і мешканка 2012.12.03, 20:34
Отака виявилася несподіванка, як сніг в грудні - в мікрорайоні немає паркомісць! А куди ви дивилися, коли купували квартиру? Самі могли прикинути кількість квартир і зрозуміти, що навіть якщо заасфальтувати все довкола, то на всіх не вистачить. Знаєте, це вже інфантилізм - вимагати, щоб влада чи ще хтось будував вам багатоповерхову парковку за свій рахунок. У всіх цивілізованих країнах, якщо хочете мати _гарантоване_ місце для стоянки, то купляєте його за реальну вартість - якщо в приміщенні, то це 50-100 тис. грн. І місце звільняється для дерев і дитячих майданчиків.
Вуйко Петро 2012.12.03, 20:37
Шановний ВОДІЙ! На вокзалі за моє життя в місті, мабуть разів три питалися зробити перехід підземний і він там вкрай потрібен? і постійно у Влади була відговорка. Що тоді можна було щось спланувати! А тепер,коли проблема з фінансуванням (головна проблема) і небажанням щось робити про які переходи ВИ говорите. А він там потрібен і місце можна було спроектувати - я згідний на всі 100% але що с того,що ми поговоримо)))
До Chieftl2 2012.12.03, 20:40
По-перше, Ви, очевидно, не були ніколи в Європі, раз не знаєте, що в цивілізованому світі робиться все для зручності людей, а не навпаки; по-друге, схоже на те, що ви при владі і живете на хабарях, і не уявляєте навіть приблизно середній рівень доходу франківчан, раз говорите тут про купівлю місця для парковки за 100 тисяч.
До Вуйка Петра 2012.12.03, 20:42
Мова йшла про звичайну "зебру", а не про підземний перехід. Розмітку зробили, не врахувавши потреби мешканців мікрорайону.
Дідо 2012.12.03, 20:46
Chieftl 2 А нащо ми вас вибираємо, якщо ви думаєте тільки за те,що за все треба платити??? Ти давно такий грошовитий став??? А ви нам даєте??? Так може повідкликати вас усіх, та хай прийде німець та може перше буде думати за битові проблеми, а не за гроші і мандати???
Chieftl 2012.12.03, 20:54
"По-перше, Ви, очевидно, не були ніколи в Європі, раз не знаєте, що в цивілізованому світі робиться все для зручності людей, а не навпаки" Саме так, для зручності людей, а не машин. Ви не побачите в Європі двір заставлений машинами і дітей, які сумно сидять на лавочці і не знають чим зайнятися. "по-друге, схоже на те, що ви при владі і живете на хабарях, і не уявляєте навіть приблизно середній рівень доходу франківчан, раз говорите тут про купівлю місця для парковки за 100 тисяч." Не маю ніякого стосунку до влади, а названа ціна - це майже собівартість паркінгу, а не моя фантазія. Не можете заплатити навіть собівартість - ласкаво просимо пройтися до гаражів позаду 4-ї школи.
Chieftl 2 Дідо 2012.12.03, 20:56
Ми мене хочете відкликати з "посади" громадянина України чи що? :)
Fighter 2012.12.03, 21:08
1) В Європі в кожному дворі є місце для парковки машин; 2)в Європі люди заробляють в середньому в 10 разів більше, ніж у нас 3) в цивілізованій Європі немає людей з таким складом мислення, який демонструє дописувач Chieftl в своїх коментарях, - і це є ОСНОВНА причина їхнього добробуту :))
док-іф-юа 2012.12.03, 21:21
Зробіть розмітку по вулиці Угорницькій,-не знаю як проіхати до хати! На якій підставі перекривають рух між будинками жильці? Якщо це самовільно-то куди дивиться ДАІ чи комунальні служби? Відкрийте всі проізди-і буде спокій.
Chieftl 2 Fighter 2012.12.03, 21:23
1) Уточність важливу деталь: просто парковка на кілька машин чи кожному жителю по паркомісцю ще й безплатно? Бо на кілька машин і у нас в кожному дворі є. 2) Який стосунок цей факт має до собівартості паркінгу? Я називав українські ціни. До речі, наприклад, в Амстердамі паркомісце коштує близко 40 000 євро. 3) Що, закінчилися аргументи, вирішили просто перейти на особисті образи? Дихайте глибше, просто на світі є люди, з іншою думкою ніж у вас.
я 2012.12.03, 21:45
Читаючи ваші коментарі мені смішно, що порівнюють ціни, а не людську свідомість. І посилатись на один Амстердам – це смішно.Я знаю одного дописувача з цього перепису, який проробив 30 років за кордоном,ще з радянських часів: Скандинавія, центральна частина Європи, Африка, даже в Афганістані. Я думаю от він може порівняти, а не те що поїхав на дві неділі на Золотий пісок і каже що він був у Європі. Смішно.
Я 2012.12.03, 22:09
1. Щодо Європи. Шановні дописувачі! Не стверджуйте того, про що не знаєте. Маю досвід проживання в Німеччині. Там усе просто. Стоїть будинок, приміром на 40 квартир. На подвір'ї будинка розмічено десяток місць для паркування. Біля кожного із них висить табличка із номером машини, власник якої орендував це місце для стоянки. Запам'ятайте, у Європі, нічого безкоштовного нема - усе має свою ціну. І чим більший будинок, чим менше місць для паркування і чим престижніший район - тим більшою буде орендна плата. Нічого особистого - просто бізнес. 2. В Європі існують будинки, в яких у цокольних поверхах організовано паркувальний майданчик. Вартість паркування там можна або викупити (що в довгостроковій перспективі дешевше), або орендувати. Це тільки туристи в захваті від німецького порядку й того, як там все організовано, а самі німці за той порядок платять реальні гроші. 3. В центрі міста в Європі жити, здебільшого, не престижно. Житло в центрі - найдешевше. Чому? Тому, що це, зазвичай, старий фонд з усіма відповідними незручностями; це постійний шум, це відсутність місць для паркування власного авто. В Європі престижно жити або в більш сучасних кварталах, що мають відповідну інфраструктуру (за відповідну ціну), або на околицях у одно-двоповерхових будинках на одну-дві сім'ї, що мають дворики, кущики, травичку, місця для паркування, та відпочинку. Але це зовсім інші гроші. 4. Коли ви у Франківську купуєте житло, то чомусь не цікавитесь у забудовника, де в майбутньому буде спатки ваш автомобіль. І даремно! Є ж будинку у Франківську, які мають на цокольних поверхах теплі гаражі, але вартість квадратного метру в них така ж, або й вища, як квадратного метру квартири. То чому ж ви їх не купуєте? 5. Власники транспортних засобів забувають, що прибудинкова територія - це територія для всіх мешканців будинку, в т.ч. пенсіонерів, дітей, і просто пересічних людей, а не виключно для чиєгось автомобіля. Я, наприклад, не хочу, щоб мій двір був заставлений транспортом так, щоб я не міг ні з дитячим візочком пройти, ні велосипедом проїхати. А до власного під'їзду я не хочу маневрувати між автомобілями, обтираючи їх брудні боки своїм чистим одягом. Інколи у мене виникає цілком зрозуміла солідарність із тими людьми, які палять чужі автомобілі чи дірявлять у них колеса. Бо таки дістало. 6. Шановні добродії автомобілісти. Не намагайтесь вирішувати свої проблеми з паркуванням біля дому, біля роботи, з проїздом у заторах і т.д. коштом інших людей. Ви часто-густо обмежуєте їх життєвий простір задля своєї власної зручності. 7. Ті, хто жив при радянській владі, мали б пам'ятати, що отримати дозвіл на встановлення гаражу в середмісті було практично неможливо. Всі гаражно-будівельні кооперативи були розташовані на краю міста. Сьогодні багато з них напівпорожні. Чому? Бо ми облінилися й хочемо ранком вийти із квартири, сісти в машину й доїхати до роботи щонайбільше 4 км. А ввечорі проїхати зворотнім маршрутом. При цьому ми створюємо корки на вулицях, забиваємо автомобілями тротуари, проїзди, проходи, двори. Особисто я - проти. І я проти того, щоб влада витрачала ті гроші, які в тому числі і я сплатив у вигляді податків, на забезпечення комфорту автомобілістів. Є значно нагальніші витрати для міського бюджету. PS: Автомобіль маю, стаж водіння - 20 років.
Я 2 Оксана 2012.12.03, 22:20
Пані Оксано, я вас, мабудь, здивую, але двір і проїжджа частина дороги не призначені для паркування УЗАГАЛІ! Той факт, що ви купили собі потриману (чи навіть новеньку) іномарку не робить вас автоматично власником шматка землі на прибудинковій території. Де тримати власний автомобіль - це ваша особиста проблема. Можу підказати - є багато місць у гаражах біля старого ринку "Анатоль" і ближче до переїзду. Багато гаражів здають в оренду на набережній в районі шкірфірми, в місті багато напівпорожніх стоянок. Упс... Вам не зручно? До гаражів далеко, а за стоянку гроші треба платити? Ну-у... А чим ви думали коли автомобіль купували? Чи були впевнені, що вам всі винні й бігом організуть місце для стоянки і біля під'їзду і біля роботи? Коштом чиїх незручностей?
Я 2 Водій (стосовно переходу 2012.12.03, 22:30
Все дуже просто. І тут я стану на захист водіїв. Є державні стандарти, які регламентують те, як саме здійнюється проектування дорожньої розмітки. Правила дорожнього руху кажуть, що при виконанні на нерегульованому перехресті правого повороту водій зобов'язаний пропустити пішоходів, що переходять проїжджу частину. На відрізку від Бельведерської до В. Великого таких перехресть устворюється два - валсне на перетинах із вул. Бельведерською та вул. Володимира Великого. Таким чином, тут необхідно (вимагається) облаштувати пішохідний перехід. Далі. Відстань між перехрестями - 170 м (не полінувався й поміряв в GoogleEarth). Намалювати посередині ще й третій перехід - це просто знущання над водіями. Так що поважайте комфорт інших. Поважайте як пішохід, який є толерантним до водіїв.
Я 2 Фіртка 2012.12.03, 22:32
Блін, друзі! Прикрутіть вже до сайту форум якийсь. І посилання від статей ставте на їх обговорення у форумі, а то якось не цікаво робиться. Еіби й теми інколи важливі підіймають, а як усвідомиш, що за добу тема піде у небуття, бо перейде на наступну сторінку, то й дописувати не хочиться... Хоча... Це ваше діло...
Оксана 2012.12.04, 00:17
Шановні, ви так і не зрозуміли. На В.Великого НЕМАЄ дворів. Тому що злочинці при владі продали під забудову там кожний клаптик. Там не те що немає місця для парковки, там сонце ледве пробивається, траві ніде рости. Тому вважаю, що на дорозі ЗОБОВ"ЯЗАНІ були залишити місце для парковки. Так,саме ЗОБОВ"ЯЗАНІ, утриманці при владі, які отримують зарплату за НАШІ з вами кошти, і мої зокрема, як платника податку, зробити так, щоб саме МЕНІ і ВАМ, мешканцям міста, було зручно жити і їздити на автомобілі. Для цього вас вибрала, тобто найняла на роботу, громада міста.
До Я, стосовно переходу 2012.12.04, 00:21
А якщо в даному випадку зебри нема, але пішоходи ходять там безперервно, то при виконанні правого повороту порадите не пропускати їх, а давити? :)) А ходити там будуть, незалежно чи буде зебра чи ні.
Chieftl 2 Оксана 2012.12.04, 13:56
Напевно якась важлива деталь проходить повз мою увагу, але ніяк не зрозумію, як ви умудрилися купити квартиру в такому жахливому районі? Зараз ніби не СРСР, коли де дали квартиру, там і будеш жити. Невже забудовник зі словами "це буде сюрприз" зав'язав вам очі, коли вів показати квартиру? До речі, забудовник такі "шпаківні" будує тому, що люди створюють на них попит - в тому числі і ви. Можуть будувати і так як вам хочеться, але тоді квартир буде значно менше, а ціна їх - значно більше. Ще раз повторюю: в жодній країні світу держава не надає безкоштовні паркомісця на всіх мешканців. Тільки кілька місць на будинок (переважно для гостей) - решта за свій кошт.
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

955
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

769
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1889
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3235
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2549
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2537

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

233

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

729

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

683

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1594
01.05.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

353
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

688
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

610
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

325
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

379
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

27029
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

838
02.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

19670
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

422
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

394
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

728
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

1316 3