У болоті і лісі також відбулися вибори… (оновлена версія)

 

 

Перша версія байки була написана акурат перед виборами 27 жовтня і називалася «У болоті і лісі нещодавно відбулися вибори…» Час, і післявиборчі події внесли до тексту багато поправок і доповнень.

 

Нещодавно, в одному дуже великому болоті, жаби в черговий раз вибирали собі головну жабу болота. Після підрахунку голосів головною жабою болота було обрано… крокодила. Зрештою у цьому немає нічого дивного, бо хто може краще знати проблеми жаб, ніж представник еліти болота, крокодил? (Еліта - невід'ємна частина болота, вибрані, найкращі жаби, їх панівна верства). Як кажуть болотознавці, не має нікого, хто може бути чеснішим, потужнішим і сміливішим за цю «елітну жабу» у відстоюванні прав мешканців водойми? А що залишається робити жабам? –Мріяти, бо яка жаба не мріє стати крокодилом?

 

Тоді, у своєму вітальному слові, крокодил подякував за висловлену йому довіру і зобов’язався керувати жорстко, але справедливо і з ще більшим завзяттям захищати права жаб перед крокодилами. Як кажуть у народі, поставили крокодила права жаб стерегти.

 

Аж ось тепер настав час болотянам обрати представника від даного болота в асоціацію боліт. За даними останніх екзит полів в асоціацію боліт, представляти інтереси жаб, буде делеговано журавля. На думку очевидців саме красень журавель, який високо літає і поважно ходить, і відверто кажучи, на фоні бридких жаб має привабливий імідж, зможе донести до світової жаб’ячої громадськості погляди і переконання жаб, і бути виразником жаб’ячих інтересів. (Імідж - мислене уявлення про тварину, що спрямовано формується у масовій свідомості за допомогою засобів масової інформації). Деякі провокатори, які діють проти інтересів жаб, кажуть, що жаби є основною їжею для журавлів, що вони, журавлі, не криючись поїдають масу жаб. Так ось, це не відповідає дійсності, це наклеп, даний журавель не такий, про що він може надати довідку з мокрою печаткою від крокодила...

 

У цей же час у сусідньому з болотом лісі, який офіційно називається «Заячий ліс» (оскільки зайці становлять близько 80% мешканців цього лісу) відбувалося опитування для визначення переможця у номінації «Найвизначніший заєць Заячого лісу». Оскільки журі так і не змогло дійти до спільної думки при визначенні критеріїв, хто може вважатися зайцем, то висуватися на дану номінацію дозволили всім тваринам, які мають документи про реєстрацію у даному лісі. Важливо наголосити, що журі зібралося дуже авторитетне, до його складу, як і годиться, ввійшла еліта, найзаможніші мешканці «Заячого лісу»: ведмідь, кабан, вовк, лисиця, гадюка, ворона і кріт. Еліта - невід'ємна частина лісу, вибрані, найкращі зайці, їх панівна верства

 

Отож, претендентами на звання «Найвизначніший заєць Заячого лісу» мешканцями лісу було названо 50 зайців, 3 лисиці, 2 вовки, 2 бобра, 2 їжаки і 1 ведмідь і т.д. На підставі «SMS» голосування найвизначнішим зайцем (з великим відривом) був обраний вовк, друге місце посів ведмідь, а на третьому опинився бобер.

 

Мабуть мешканці лісу у своєму виборі передусім керувалися діловими якостями та характером вовка, і тим що він робить для «Заячого лісу», а вже потім усім решта. І як належить у сучасному лісовому суспільстві, найменше усіх цікавила, та дрібниця, що вовк, то не заєць. Так, може він по крові і не заєць, (і про це дуже не коректно йому щоразу нагадувати), але він усім вовкам уже неодноразово довів, що саме він справжній патріот «Заячого лісу», і що вовкам за його правління тут живеться навіть краще, ніж якби вони жили у «Вовчому лісі».

 

Погодьтеся, тепер у наш час, коли ліс піднявся на цілий щабель у своєму розвитку, факт фіксації у документах того, хто ти є заєць чи ні, не має ніякого значення. Відтепер кожен хто на законних підставах проживає у «Заячому лісі» вважається зайцем, - так каже закон лісу.

 

Аналогічна ситуація у «Заячому лісі» складається з заячою мовою. Нині вже майже 40% зайців не спілкуються нею. «А навіщо нам заяча мова?», - кажуть зайці. Більше того, близько 15% зайців, вважають своєю рідною мовою не заячу, а більш поширену вовчу, яка є офіційною у сусідньому «Вовчому лісі». Ці зайці так і заявляють: «Справжня рідна мова зайців – вовча. Ми маємо право вибору. Нам насильно накидають заячу мову». У цивілізованому лісовому співтоваристві ця деталь, ця невідповідність, яку можна описати як, «у заячому тілі вовчий дух», сучасними лісовими соціологами і політологами, не вважається якоюсь аномальною чи протиприродною, а тому, як вони кажуть, є не суттєвою. Бо якщо не можуть серед мешканців «Заячого лісу» встановити кого можна вважати зайцем, то прискіпуватися до такої дрібниці, як хто якою мовою говорить, (чи у кого яка рідна мова і чому), направду втрачає будь-який сенс.

 

До речі, нещодавно у газеті «Вовче лігво» у редакційній статті під назвою «Вовк – відомий прихильник лісової демократії» було процитовано слова вовка про те, що всі звірі «Заячого лісу» (у тому числі вовки і зайці) рівні перед законом, тому всі вовки мають право і зобов’язані володіти вовчою мовою. (Бо що то за вовк, що не виє по-вовчому? І як тоді спілкуватися між вовками, у вовчому товаристві, як не по-вовчому? І хто ж таких вовків, що не виють по-вовчому буде поважати і боятися?)

 

І відповідно, за словами вовка, всі зайці мають право вільно вибирати вовчу мову за рідну. Як наголосив вовк, він подбає, щоб колись у кожного зайця була своя нора і було достатньо капусти. А для здійснення цієї мрії зайцям треба не про мову чи походження  дискутувати, а працювати на городі. Питання ж походження зайців, їх відмінностей від інших тварин, питання їх рідної мови повинні бути у зайців «Заячого лісу», як кажуть, на 35 місці.

 

Зі слів вовка, згідно демократичних принципів, на паритетних засадах, кожен заєць якого би він походження не був, живучи у «Вовчому лісі», може себе вважати вовком... Та, нажаль, у житті вовки так не вважають. Як стало відомо з достовірних джерел, вовки зайців відверто зневажають та, попри все, розглядають їх як м’ясний продукт…

 

Стовно вибору мови у «Вовчому лісі», то тут дискусії не доречні, бо все вже вибрали до нас і без нас, тому і ситуація однозначна, - вовчу мову, і тільки вовчу мову, у «Вовчому лісі» мусять знати і використовувати всі. Як каже народна мудрість: «хочеш серед вовків жити, мусиш по-вовчому вити».

 

Безумовно, міжнародна лісова громадськість занепокоєна, вона не сидить склавши руки, а фіксує і аналізує всі вище викладені факти, навіть розробила перспективну програму до 4000 року по перевихованню вовків і вже не раз зверталася до вовків з вимогами забезпечити зайцям як у «Заячому лісі», так і у «Вовчому лісі» права на рівні з вовками, кабанами, лисицями…

 

Зрештою, ситуація нині є дуже обнадійливою, бо вовк, беручи до лап нагороду у формі золотого вовка у заячій шкурі з написом «Найвизначніший заєць Заячого лісу», заявив, що йому дуже близькі проблеми зайців і саме «Заячий ліс» він вважає своєю батьківщиною, хоча народився у «Вовчому лісі». Крім того вовк розповів, що ще з пелюшок він дуже любить зайців та милозвучну заячу мову, при цьому він, за свідченнями очевидців, ґречно облизувався і надзвичайно приємно усміхався. На завершення своєї короткої промови вовк зобов’язався докласти всіх зусиль щоб поступово стати зайцем і з часом вивчити заячу мову. Ця заява була зустрінута бурхливими оплесками усієї лісової громади, тобто усіх вовків, лисиць, ведмедів, їжаків і т.д. Нажаль, зайців на цій церемонії не було, бо більша половина з них була зайнята буденними клопотами, а решта, як годиться, поховалася, - хто у нору, а хто під кущ. І правильно, бо кожен у лісі повинен знати своє місце і займатися своїми справами, і не пхатися туди куди не слід.

 

Як зазначили експерти, нічого дивного у тому, що титулом «Найвизначніший заєць Заячого лісу» буде володіти вовк, немає, бо за кордоном, вже не у якомусь там дикому лісі, а у цивілізованому суспільстві, - у курнику, у номінації «Найвидатніша курка» весь час поперемінно перемагає або лисиця або койот (вовк).

 

Більшість вчених погоджується, що кури (жаби, зайці) не здатні собою керувати, або представляти інтереси своїх спільнот у лісовому світі, бо мають так звані курячі мозги, а лисиці (крокодили, журавлі, вовки) у такому випадку підходять найкраще.

 

 

P.S. Головне, щоб кури (жаби, зайці) не запитували:

1. Чому у їхньому середовищі курнику (болоті, лісі) ними керують лисиці (крокодили, журавлі, вовки)?;

2. Чому лисиці (крокодили, журавлі, вовки) у курнику (болоті, лісі) такі багаті і знатні, а вони, кури (жаби, зайці) такі бідні і нещасні?

 

Стефанко С.Л. 

 


Коментарі (6)

Чуха 2012.11.18, 16:03
В тій ділянці Заячого лісу, що зветься Зайчина панують та урядують самі лише зайці. Усюди, куди не кинеш оком - стирчать суто заячі вуха. Жодної лисиці, жодного вовка. Чому ж так бридко, корумповано й безвихідно на Зайчині, зайчику?
лісник 2012.11.18, 20:32
Корумповано, вовченятку? Порівняно з чим? Бридко тобі? Тоді не мучся від безвиході - вихід на перон постійно відкритий, а у Вовчій педерації діють програми сприяння поверненню до омріяних висот демократії та соціальної справедливості для зарюмсаних вовчиків, ображених зайцями чи баранчиками. От тільки не видно у тих поїздах вовчиків, товчуть капусту за обидві щоки і лише відригують злостиво в бік знахабнілих зайців.
Чуха 2012.11.19, 11:48
Не лише капусту, зайчику. Не сподівайся.
Володимир 2012.11.19, 14:15
Вже майже 2 роки пройшло,як обіцяли,провести гласну і прозору інвентаризацію державного і громадського (комунального) майна на території області, а у випадку виявлення порушень чинного законодавства під час його приватизації повернути майно у державну чи громадську (комунальну) власність. Може пора про це написати а не байочки псевдоінтелектуальні.
лісник 2012.11.19, 22:14
І ти, чушка, не обнадіюйся капусткою. Носив вовк, понесли й вовка...
Чуха 2012.11.19, 22:54
Вовка понесли а лісника не знайшли.
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

879
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

680
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1801
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3122
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2504
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2488

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

145

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

674

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

642

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1515
01.05.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

270
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

613
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

570
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

272
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

337
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26977
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

796
02.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

19627
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

369
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

356
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

684
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

1186 1