Тарас Масляк про День відкритих дверей у Івано-Франківській міській лікарні, нове обладнання та навіщо закладу вертолітний майданчик

Цьогоріч до Дня медичного працівника у міській клінічні лікарні відбувся День відкритих дверей. Відвідувачам розповіли про розвиток медзакладу та його потреби.

Про те, чому цей захід важливий у інтерв’ю для Фіртки розповів головний лікар Івано-Франківської центральної міської клінічної лікарні Тарас Масляк.



Нещодавно у вас відбувся «День відкритих дверей». Це незвичний захід для лікарні. Розкажіть, чому вирішили його провести?

Ми провели цю акцію для того, щоб показати нашій громаді, куди пішли їхні податки та благодійні внески, які вони дають. Наголошую, вони їх не платять, а дають. Хто 20 гривень, хто 200, хто 1000 – і все це йде на розвиток цього закладу.

Тому я запрошував мешканців нашого міста, щоб вони подивились, на що ми спрямовуємо кошти.

Загалом такі акції плануємо проводити двічі на рік, щоб люди розуміли як утримується лікарня, щоб не говорили, що вони прийшли в лікарню і від них щось вимагають. Ні, ми не вимагаємо. Це добровільно. Людина, яка прийшла в лікарню, може нічого не давати. Поки у нашій державі лікування є безкоштовним. Але це віртуально. Коли я це говорю, то сміюсь сам над собою. Проте так воно і є.

І не ми, лікарі, у цьому винні. Винна держава у тому, що на сьогодні загальне фінансування, яке ми отримуємо це лише 40% від потреби. Тому нам доводиться шукати можливість залучати кошти для розвитку лікарні.

Ми зібрали мешканців Івано-Франківська: забудівельників, бізнесменів, пекарів, директорів заводів, провідних людей нашого міста, яким провели екскурсію лікарнею, показали, які у нас операційні, який маємо рентгенапарат, в яких умовах лежать пацієнти, в якому стані палати. Люди поспілкувались з пацієнтами, дізнались, чи вони задоволені лікувальним закладом.

Крім того, що їм показали все це, ми просили фінансової допомоги. Для цього створений спецрахунок, куди ми збираємо кошти на закупівлю ангіографа. Міський голова пообіцяв дати частину з міського бюджету, а іншу частину має зібрати громада.

Другий напрям, на що потрібні кошти - це побудова нового корпусу. Наразі працюємо над цим та згодом розповімо, що хочемо створити.

Також на «День відкритих дверей» запросили меценатів: пана Юрія Кузича з Америки, також був провідник з Румунії, який з’єднав нас румунськими колегами, лікарнями та управлінцям.

читайте також: Американський хірург Юрій Кузич про українську медицину та грандіозну можливість для Івано-Франківської міської лікарні



 Розкажіть, чим живе Івано-Франківська міська лікарня? 

Лікарня живе інтенсивним життям в напрямку покращення якості медичної допомоги пацієнтам.

Для цього найперше дуже важливо мати якісного, висококваліфікованого лікаря, медичну сестру, нянечку або санітарку, а також технічного працівника, водія, двірника.

Другий напрям – матеріально-технічна база. Це ремонти, комфортне перебування в лікарні, приємне ліжко, на якому може лежати пацієнт, чиста білизна, яка має бути у хворого. А також смачна їжа, хоч за ті кошти, які виділяє субвенція чи державний бюджет можна купити хіба якісну буханку хліба. А ми за них намагаємось нагодувати нашого пацієнта чотири рази на день. Ми даємо йому м'ясо, кашу, борщ, ввечері молочко і тому, хто перебуває на певних дієтах – даємо кефір. Над цим ми працюємо. Тому що, коли держава мені дає 12 гривень, то я даю хворому їжі на 60-70 гривень.

Третій напрям – підготовка спеціалістів. Ми шукаємо можливості направляти наших працівників, лікарів, медсестер на навчання. Особливо мене, як керівника, цікавить навчання у провідних клініках України і за кордоном. Бо Україна – це кльово, але за кордоном це - навчання. Люди бачать, які там вимоги і як потрібно працювати.

Цього року ми направили уже шість працівників у Прибалтику та Польщу. Їздили навчатись завідувачі відділенням, ЛОРи. Зараз домовились про навчання  для 30 представників приймального покою, медсестр і лікарів, які поїдуть в Румунію до наших клінік-партнерів. Вони навчатимуться три місяці.

Четвертий напрям – знаходження фінансування для утримання лікарні.



Як оновлення плануються в лікарні?

Ми очікуємо поставку обладнання з Румунії. Мої добрі румунські товариші, наприклад Міністр охорони здоров’я Румунії Соріна Пинтя, зараз нам подають руку допомоги.

Нещодавно ми провели зустріч у Румунії з Міністром з надзвичайних ситуацій, який за рахунок коштів Євросоюзу пообіцяв для нашої лікарні допомогти з машинами екстреної допомоги, а також з обладнанням.

Крім того, цього року разом з лікарнею міста Сігет ми виграли один із великих грантів Євросоюзу на 12 мільйонів гривень, які підуть на закупівлі обладнання для реанімації, відділення екстреної медичної допомоги, офтальмологічного та лабораторного обладнання. Ми оновимо його для якісних медичних послуг.

Також ми пройшли ще один рівень гранту – будівництво нового корпусу. Крім того виграли грант з Японським урядом на поставку комп’ютерного обладнання. Зараз залучаємось у транскордонні гранти. У нас є активна команда людей, які працюють суто над грантами.



Які відділення отримають це нове обладнання?

Зокрема плануємо оновити Офтальмологічне відділення дороговартісним мікроскопом, декількома апаратами лазерної техніки. Для лабораторії – багатогранний, функціональний апарат, який робитиме аналізи від біохімії до гормонів. Ми беремо декілька апаратів та будемо конкурувати на рівні з приватними лабораторіями. Для реанімаційного відділення – беремо дихальні, анестезіологічні апарати.

Тобто шукаємо варіанти, щоб не втягувати державні бюджетні кошти. І робимо це для того, щоб бути незалежними. Ми знаходимо гранти, знаходимо меценатів для розвитку структури. Дайте нам можливість, ми собі знайдемо, заробимо, лиш не ставте палки в колеса. Контролюйте нас, але не заважайте.

Наразі ми залучились в програму, за якою до лікарні мають приїхати інспектори, які проведуть аналіз лікарні, дадуть пропозиції, що ще тут потрібно з обладнання і вони ж поставлять це обладнання на суму від 500 тисяч до мільйона доларів.

Я за те, щоб лікарню оснастити найкращим обладнанням.

Дуже велику допомогу нам надала Італійська громада українців - отримали від них мамограф, який зараз запускаємо.

Ми хочемо бути незалежною структурою від державних коштів. Я хочу, щоб мої працівники заробляли достойну зарплату, щоб у мене не було плинності кадрів.



Наскільки відомо зараз гостро стоїть питання доставки цього обладнання. Як вирішуватимете його?

Це моя головна біль. Але ми розуміємо, що в бюджетній сфері на це немає коштів. Ми показали меценатам те, що уже зробили і попросили допомоги на те, що ще можемо отримати безкоштовно.



Якими здобутками може похвалитися міська лікарня Івано-Франківська?

Насамперед зараз ми оперуємо на відкритому серці. Почали операції при інсультах - це стентування, малоінвазивні операції на головному мозку.

З погодження міського голови плануємо відкрити відділення планової травматології. У нас є провідні спеціалісти - травматологи, які згідні працювати тут.

Крім того, плануємо робити пересадки нирки, трансплантування. Знаємо, що в державі є чотири центри. Але вже ведуться переговори, і я сподіваюсь, якщо ми забезпечимо належні умови, що нам дозволять робити це у нашій лікарні.



Зазвичай літо це пора ремонтів, які відділення лікарні плануєте оновити цього року?

Ми завершуємо ремонти двох відділень, дякуючи міському голові й депутатам. Це відділення ревматології та відділення урології. Вони будуть з комфортними палатами, з сучасною операційною. На це пішли кошти міського бюджету і частково залучили благодійні.

Крім того, у нас в планах є будівництво нового п’ятиповерхового операційного корпусу і двоярусної стоянки з вертолітним майданчиком.

Хоч за неї мене дуже критикують, кажуть, що це недоречно, але аналітики з Євросоюзу по екстреній медичній допомозі та гірській допомозі наполягають, що це просто необхідно. Бо це дасть можливість розгрузити територію лікарні від транспорту. А по-друге вертоліт швидко доставлятиме з Карпатського регіону людей, наприклад з інфарктом Міокарда, з інсультом, тобто в тих станах де відлік йде на хвилини.

Щоб швидко надати допомогу при інсульті треба, щоб за годину хворого доставили у лікарню. Машиною ми цього не зробимо. Тому, думаю, що ми дійдемо до того рівня, що вертоліт буде актуальним і у нас.

Ми працюємо так, щоб пригорнути до нас пацієнтів. Нещодавно підписали договір з приміськими селами та навколишніми територіальними громадами.

Громади надали нам кошти на обслуговування їхніх мешканців.

У нас є консультативно-поліклінічне відділення, яке ми робимо поліклінічним, де за планом працюватимуть два сімейні лікарі. Тому що наш лікар уже залучив 1500 людей і крім того є люди, мешканці сіл, які хочуть бути на обслуговуванні. Це можливо згідно чинного законодавства, але в перехідному періоді дуже важливою є змога надати мешканцям села якісну медичну допомогу. І вони всі хочуть лікуватися у нас в стаціонарі.

 Розмовляла Олена Британська

 


26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

654
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1899 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1125 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

548
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6899 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11384 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

330

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1067

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1109

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1103
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

272
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1074
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

844
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

741
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

655
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2945
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4436
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18436
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

309
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

347
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

659
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

765