Справжню демократію в Україні можна побудувати лише під хоругвами Христової Церкви

 

Люди часто задають мені питання: «Чому у нас, в Україні, ніяк не вдається встановити народовладдя? Чому перемагають фальшиві «штатні друзі народу»? Чому обрана народом влада наступного дня після виборів забуває про народ?» Я думаю, що чесні, правдиві відповіді на ці питання українцям складно почути з вуст політиків. Спробую пояснити – чому.

 

Ми – українці. Ми маємо свою історію, плекаємо свою правду. Але живемо ми не за своїми законами, будуємо своє життя не за українськими правилами. Конституцію нам написали за Кучми, списавши її з Конституції Франції. Половина наших законів ще радянські (за Сталіна і Хрущова писані), інша половина відкілясь списана законотворцями, яких ми обирали, й так-сяк приладжена до нашого життя. Можна сперечатися: добрі ці закони з юридичної точки зору чи погані. Але кожен українець відчуває, що живемо ми не по - українськи.

 

Колись, у 90-ті роки, нам казали: «Матимемо такі закони, як в Європі і житимемо так, як в Європі!» Тепер всі переконались, що то неправда. Не можна у своїй хаті запроваджувати чужі правила. Європа живе не зовсім так, як заповідано нам, українцям. В Європі деколи забувають Бога, пропагують шлюби чоловіків з чоловіками, жінок з жінками. Чи підходить нам такий триб життя?

 

Кажу прямо: «Ні, не підходить!» Свого часу нас спокусили європейським добробутом. Проте, отримавши чужі закони, ми чомусь не отримали чужого багатства. Так і мало статися. Адже в тій таки Європі теперішнє багатство було забезпечене не сьогодні, воно створювалось поколіннями працьовитих німців, французів, британців, які ходили до храмів і на перший план ставили молитву та працю. Зароблене дідами й батьками багатство теперішня європейська молодь більше використовує, ніж примножує. Сучасні європейці хочуть красиво жити, не надто багато працювати і ні за що не відповідати. Звідси тамтешні кризи та періодичні соціальні протести. Якщо підемо їхнім шляхом, то зайдемо у глухий кут.

 

Ми, українці, повинні стати  на власні ноги і думати власною головою. Не мавпувати чужий досвід, а згадати свій. Він у нас є. Наша перша Конституція була написана гетьманом Орликом ще тоді, коли в Європі панували свавільні монархії. І в цій Українській Конституції чільні статті Орлик присвятив правам Української Церкви. Тому що він знав, на якому камені треба будувати самостійну державу.

 

Коли я обирав гаслом своєї передвиборної компанії гасло: «За правду Божу і людську!», я керувався наріжною думкою про те, що будь-яка державна політика, яка не опирається на Божу правду, приречена на поразку. В українській державній політиці Церква має виступати не в ролі прикраси або декорації, як то було, скажімо, за часів президента Ющенка, а дієвим елементом українського державотворення.

 

Я переконаний, що одного лише шанування культурної традиції недостатньо для забезпечення Українській Нації майбуття. Традиція, яка стоїть на твердій основі Українського Християнства, має лягти не лише в основу культурної, але й усієї державної політики. Лише тоді ми зможемо жити по - українськи.

 

Деякі політики, які називають себе патріотами і націоналістами, пропонують почати оздоровлення Української Держави з того, щоби прийняти закони проти українофобів та провести люстрацію (себто, вигнати усіх чиновників, що заплямували себе співпрацею з каральними органами та комуністичною системою). Загалом, це правильна постановка питання. Проте тут ми знову бачимо спробу мавпувати чужий досвід та почати нове життя з чергової «домашньої війни». І вже не будемо знову казати про те, що ті записні «патріоти і націоналісти» стоять тепер на одній трибуні з колишніми секретарями обкомів і міськкомів КПРС (яких вони на словах збираються «люструвати»).

 

Я пропоную почати з введення до Конституції прав Христової Церкви, як духовної основи Української Держави. Саме за це прагну й буду боротися в парламенті. Спробую об’єднати навколо духовних цінностей депутатів-однодумців. Тих, які зранку і ввечері стають до молитви, не за звичкою, а за покликом віри, які приймають Причастя і через нього Тіло і Кров Христові. Духовна людина, яка черпає благодать від чудодійних образів Матері Божої, не стане на одну трибуну з колишнім пропагандистом сатанинського вчення катів-сталіністів.

 

Духовна людина ніколи не перетвориться на цинічну  особу,що торгує своїми ідейними переконаннями, ніколи не проголосує за знищення рідної мови, за порушення основоположних моральних принципів, за паплюження рідної землі. Тому що духовна людина має в серці страх Божий і відчуття вищого покликання, вищого за всі земні спокуси і страхи. Справжня демократія, тобто справжнє народовладдя, почнеться в Україні тоді, коли представлятимуть народ українці за духом, християни за віросповіданням і способом життя.

 

Я переконаний, що для депутатів, що сповідують цінності християнської демократії, у Верховній Раді знайдеться багато роботи. В першу чергу – роботи законодавчої. Для духовного відродження України життєво необхідно прийняти закони, які будуть базуватися на загальнолюдських цінностях добра, свободи, справедливості. І, найголовніше, віри.

 

Чи будуть наші знані і увішані орденами «тушки» у випадку чого боронити Віру Христову в Україні й, зокрема, на Прикарпатті? Маю у тому сумнів. Вони почнуть довгі дебати і сядуть за круглі столи. І робитимуть «політику» з холодним серцем. Адже не зацікавлені. Бо ж їхні діти живуть не тут, а в Америці. Й онуки там житимуть. То що їм до духовного занепаду України? Так, лише привід для чергового беззмістовного інтерв’ю по телебаченню.

 

І ще одне. Нас, кандидатів у народні депутати, люди часто запитують: «В чому національна ідея українців?» Я відповідаю: «Для пошуку національної ідеї не потрібно лізти до старих книжок чи перекладати щось там з англійської. Озирніться навколо. Що побачите? Рідну квітучу землю, дану нам Богом, українські оселі та золоті бані Христового Храму. Це і є наша ідея з давніх часів: жити на рідній землі правдиво, за християнськими законами, проголошеними у Святому Письмі , творити добро, працювати на благо України, для її процвітання і могутності, берегти власну честь і не лукавити з власним сумлінням.

 

У наші свята над нами майорять хоругви з ликами Святих Заступників Українського Народу. Під ними молимося Господу, благаючи про спасіння нашого краю і нашої держави. Під ними співаємо наші пісні. З ними урочисто йдемо на прощі до національних святинь. Так чому, питаю, ми маємо творити державну політику не під цими хоругвами? Чому не можемо покласти Божу правду в основу нашого державного життя?

 

Не лише можемо,але й повинні!

 

За правду Божу і людську! 

 

Василь Мельник

 


09.10.2012 Василь Мельник 894 2
Коментарі (2)

Макс 2012.10.09, 17:04
Для всіх,що лізуть до ВР свій ідол - " вічно зелений" папірець
виборець 2012.10.10, 10:07
Пане Василю скільки платите за статтю. Переглядаючи Вашу трудову діяльність дивуюсь ким Ви тільки не були. І керували колгоспом, і фермером, і ходили в рясі з великим хрестом на грудях, і в прокуратурі ні то помічником ні то радником, і ведете бізнес в Пшеничниках маючи колибу чи ресторан може ще щось робили чого не знаю, а тепер від Соціалістичної партії ідете у ВР. Що Ви будете робити у ВР, які Закони там писати. Ви ж самі тут не пишете що будете писати там мені не зрозуміло.
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1278
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2571
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2137
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2201
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6613 58
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2480 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

373

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1185

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1311

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1444
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

309
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

180
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

608
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

83
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26542
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

572
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10489 1
26.04.2024

Культура визначає все. Освіти може і не бути. Школи російської не було ніде. Втім, ми підспівували російські пісні, дивилися російські серіали й тому подібне, пояснює директорка.

83
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

113
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

427
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

573
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

644