Спеціально до Дня Незалежності: 25 приводів пишатися туристичною Україною

 

Водоспади, моря і ріки. Гори, каньйони, острови. Дрімучі карпатські ліси і степові скарби Асканії. Хортиця, Джарилгач, Кінбурн, Крим… Годі й перелічувати, скільки в українців є багатства, аби ним пишатися. Можливо, саме воно давало і далі дає нам сили гідно стояти перед лицем будь-яких випробувань.

 

Майдан Незалежності, Київ

 

Майдан Незалежності після подій 2013–2014 років став кривавою візитівкою нашої держави. Але Майдан відродився, мов фенікс з попелу (і це буквально так) – і знову став улюбленим місцем зустрічі для киян та мандрівників зі всього світу.

 

Джерело фото: smartclever.com.ua.

 

Дізнайтесь, де можна зупинитись у Києві, тут. Плануючи святкувати День Незалежності в Києві, покваптесь, адже найкращі пропозиції готелів уже бронюють.

 

Собор Святої Софії, Київ

 

Національний заповідник «Софія Київська» – ще один привід для української гордості. Софійський собор, як свідок багатовікової історії держави, досі може розповісти про Україну набагато більше, ніж знає офіційна наука…

 

Джерело фото: 17iwc.com.

 

Музей мікромініатюр Миколи Сядристого

 

Микола Сядристий прославив Україну створенням мікромініатюр. Найбільша сучасна експозиція мікромініатюр знаходиться на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

 

Джерело фото: fishki.net. 

 

Парк «Київська Русь», Копачів 

 

«Київська Русь» є доказом того, що в туристичній Україні важливе не лише створення нових пам’яток, але й відтворення давніх. Тут, на Київщині, можна зануритися в літописну давньоруську атмосферу й отримати безліч позитивних вражень від сучасних розваг одночасно!

 

Джерело фото: allukraine.co.ua.

 

Заповідник «Переяслав», Переяслав-Хмельницький

 

Національний історико-етнографічний заповідник «Переяслав» приваблює неймовірною кількістю музеїв і пам’яток мистецтва. Вони розміщені й межами міста. Зокрема у Музеї декоративно-ужиткового мистецтва в с. Старовичах можна побачити розписи мисткинь, які прославили Україну на весь світ. Це геніальна примітивістка Марія Примаченко – на її честь ЮНЕСКО назвало 2009 рік – і Катерина Білокур. Їхні роботи вражали навіть Пабло Пікассо.

 

Джерело фото: uart.eu.

 

У Переяславі-Хмельницькому також є варіанти, де зупинитися

 

Музей космонавтики, Житомир

 

Оновлений Музей космонавтики імені Сергія Корольова – гордість не лише житомирян, але й цілої України. Корольов, засновник практичної космонавтики, був конструктором перших космічних кораблів. І народився вчений саме у Житомирі.

 

Джерело фото: uatravel.org.

 

Про готелі, апартаменти та хостели у Житомирі дізнавайтеся тут.

 

Тунель кохання, Клевань

 

Тунель кохання на Рівненщині є природним феноменом України. Це коридор із дерев і кущів, переплетених між собою якимось химерним чином. У цьому й полягає його незвичайна краса :) 2014 року режисер Акійоші Імазакі (Японія) навіть зняв романтичну драму «Клевань: Тунель Кохання».

 

Джерело фото: ritm.tv.

 

Озеро Світязь, Шацьк

 

Світязь – окраса Шацьких озер на Волині, найглибше і найбільше українське озеро. На озері знаходиться острів закоханих, оточений легендами та романтичними історіями. Шацькі озера – одна з найбільших озерних систем Європи, унікальна за своїми природними рекреаційними та оздоровчими властивостями.

 

Джерело фото: jeykeyplace.blogspot.com. 

 

Оперний театр, Львів

 

Львівський національний академічний театр опери та балету ім. Соломії Крушельницької є не лише окрасою міста Лева, але й місцем, названим іменем геніальної української оперної співачки. Соломія Крушельницька підкорила найбільш визначні сцени світу – а її музична кар’єра почалася і закінчилася саме у Львові…

 

Джерело фото: odisej2012.com. 

 

Львів пропонує своїм гостям як бюджетні хостели, так і люксові апартаменти.

 

Найдавніша людська стоянка в Європі, Королево 

 

Уявіть: понад 1 мільйон років тому на теренах сучасного Закарпаття (селище Королево і село Веряця) первісні люди вже використовували в побуті досить вправні знаряддя праці! Зараз Королевська стоянка – найдавніша в Центральній та Східній Європі стоянка первісних людей – потребує додаткових інвестицій для того, аби набрати рис туристичної привабливості. А неподалік знаходиться ще одна принада для мандрівників. Це руїни замку Нялаб.

 

Джерело фото: panoramio.com, автор – М. Чейпеш.

 

Хата-музей фільму «Тіні забутих предків», Верховина

 

1965 року Сергій Параджанов (в 23 роки!) створив на Верховині світовий шедевр кіномистецтва – стрічку «Тіні забутих предків». Зараз вона належить до 20 кращих картин світу всіх країн і народів. А в Гарварді це кіно обов’язково переглядають всі студенти, які здобувають ступінь у кінознавстві. Хата-музей, де жив Параджанов, сьогодні є одною з туристичних принад Верховинського краю.

 

Джерело фото: uainfo.org.

 

Резиденція митрополитів, Чернівці

 

Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, або резиденція митрополитів Буковини і Далмації – один із найкрасивіших українських навчальних закладів сьогодення. Тут, на Буковині, зустріч культур яскраво виражена саме в архітектурних здобутках, які (інколи дивом!) вдалося зберегти сучасникам.

 

Джерело фото: my-sokol.livejournal.com.

 

Обирайте та бронюйте готель у Чернівцях тут.

 

Печера «Оптимістична», Королівка

 

Печера «Оптимістична» в Королівці на Тернопільщині – шоста за довжиною печера світу (232 000 м) і найдовша печера Європи. Але серед гіпсових печер саме ця є найдовшою відомою печерою нашої планети!

 

Джерело фото: studway.com.ua.

 

Kам’янець-Подільський замок, Кам’янець-Подільський

 

Головна фортеця Поділля унікальна не лише як фортифікаційна пам’ятка. Тут поєднуються архітектура, сакральний вимір та середньовічна історія. Всі разом вони творять «Квітку на камені» – давній і, однак, завжди молодий Кам’янець-Подільський.

 

Джерело фото: sahka1.hiblogger.net.

 

У Кам'янці-Подільському є чимало варіантів розміщення. Обирайте!

 

Фонтан «Roshen», Вінниця

 

Вінницький фонтан – найбільший у Європі плавучий фонтан. Він розташований на річці Південний Буг. Висота вертикального струменя фонтану «Roshen» становить 60 метрів, а його фронтальний розліт – цілих 140 метрів!

 

Джерело фото: bigfoto.in.ua.

 

Готелі Вінниці представлені тут.

 

Музей-квартира Миколи Леонтовича, Тульчин

 

Pentatonix, ThePianoGuys, Олег Скрипка та Ле Гранд Оркестр, Metallica, Celtic Woman, Тіна Кароль… Це може здатися дивним, але їх усіх поєднує виконання твору «Щедрик» («Carol of the Bells»). Музичну обробку народної щедрівки, яка підкорила світ своєю мелодійністю, створив Микола Леонтович. Його квартира-музей знаходиться на Вінниччині, на батьківщині композитора.

 

Джерело фото: tulchin.org.ua.

 

Аккерманська фортеця, Білгород-Дністровський

 

Коріння Аккермана сягає 13–15 сторіч. Колись тут існувало античне чорноморське місто Тіра, але це було ще до 4 століття. Історія фортеці на Одещині (серед збережених в Україні вона – найбільша) пов’язує нас з територіями, що належать сучасним Туреччині, Італії, Молдавії, Румунії…

 

Джерело фото: uafacts.com. 

 

Заповідник «Ольвія», Парутине

 

Національний історико-археологічний заповідник «Ольвія» знаходиться в Миколаївській області. Колись тут розташовувалася найважливіша грецька колонія – античне місто-держава – Нижнього Побужжя. Це одне із 7 Чудес України, фактично – український куточок стародавньої Греції.

 

Джерело фото: olbio.org.

 

Заповідник «Асканія-Нова», Асканія-Нова

 

Біосферний заповідник, який сьогодні знаходиться на Херсонщині, був відомим в Європі вже у 19 сторіччі. Тварин з усіх континентів сюди звіз німецький вчений Фрідріх Фальц-Фейн.

 

Джерело фото: miroshnichenkodmitriy.blogspot.com.

 

Мечеть Джума-Джамі, Євпаторія

 

Джума-Джамі вважається найбільшою багатокупольною будівлею у Європі. Споруджена головна мечеть Євпаторії у 1552–1564 роках знаним османським архітектором Сінаном. У будівлі було використано кримський ракушняк.

 

Джерело фото: mapio.net, автор – Михайло Гордов.

 

«Запорізька Січ», Запоріжжя

 

Історико-культурний комплекс «Запорізька Січ» – візитка такого українського феномена, як козацтво. На легендарному острові Хортиця представлені як відтворені, так і автентичні пам’ятки козацької доби.

 

Джерело фото: verge.zp.ua.

 

Де зупинитись у Запоріжжі, читайте тут.

 

Заповідник «Кам’яні могили», Назарівка

 

Заповідник «Кам’яні могили» на межі Запорізької і Донецької областей – це гірська міні-країна. Гроти, долини, унікальні тварини і рослинний світ (особливо квітучий степ на весні) разом створюють унікальний природно-історичний феномен.

 

Джерело фото: vsviti.com.ua, автор – П. Кліменко. 

 

Центр народного мистецтва «Петриківка», Петриківка

 

Центр народного мистецтва «Петриківка» (близько 50 км від м. Дніпро) репрезентує Петриківський живопис. Сьогодні його іменують «українським декоративно-орнаментальним народним малярством». Петриківський розпис належить до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО.

 

Джерело фото: petrykivka.tumblr.com.

 

Урочище «Холодний Яр», Мельники

 

Історичний «Холодний Яр» знаходиться на Черкащині. Це природна пам’ятка, а також одна зі сторінок українського героїчного минулого. Скіфське городище (7 ст. до н. е.) в Холодному Яру належить до пам’яток культури міжнародного значення.

 

Джерело фото: eco.ck.ua. 

 

Антонієві печери, Чернігів

 

Печери святого Антонія Печерського – це чотириярусний печерний комплекс 9 століття, що знаходиться прямо в Болдиних горах. Печери належать до Чернігівського архітектурно-історичного заповідника, що об’єднує визначні пам’ятки часів Київської Русі. До того ж оточені загадками і легендами…

 

Джерело фото: cheline.com.ua.

 

Нашу маленьку «навколосвітню» подорож Україною з нагоди Дня Незалежності завершено. Але аж ніяк не завершені подорожі як такі! Адже на карті кожен українець обов’язково має знайти свою власну найважливішу причину пишатися своєю Батьківщиною :) Аби ви швидко переконалися, що це далеко не всі пам’ятки, якими варто пишатись в Україні, до ваших послуг десятка відповідних статей.

 

ua.igotoworld.com


07.08.2016 2885 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1951
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1854
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1848
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5466 45
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2145 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1503

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

736

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

790

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

990

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

999
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1762
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3672
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10250
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26133
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10175 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7704
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

892
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

190
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

257
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

374
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1270
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

876