Що буде з курсом гривні та дещо про ідею запровадження податку на продаж готівкової валюти

 

 

За останні декілька днів мене трохи "дістали" журналісти та знайомі з питаннями, що буде з курсом національної валюти. Я вже втомився давати відповіді з цього приводу, тому вирішив викласти свою позицію в блозі та відсилатиму всіх до нього.

Почну із заяв пана Азарова та деяких інших українських високопосадовців про відсутність підстав для девальвації гривні. Не знаю звідки ці пани отримують інформацію, щоби робити такі оптимістичні висновки.

Я користуюсь офіційними статистичними даними.

Подивимося спочатку на стрічку Держкомстату, де відображені макроекономічні показники.

Що ми бачимо?

Індекс промислової продукції у січні-жовтні 2012р. порівняно з відповідним періодом 2011р. становив 98,6%.

Індекс обсягу сільськогосподарського виробництва у січні-жовтні 2012р. порівняно з відповідним періодом 2011р. становив 94,9%.

Індекс обсягу виконаних будівельних робіт у січні-жовтні 2012р. становив 89,8% порівняно з відповідним періодом 2011р.

За січень-вересень 2012 року підприємствами транспорту перевезено 574,4 млн.т вантажів, що на 3,4% менше від обсягу перевезень вантажів порівняно з відповідним періодом 2011 року

Послугами пасажирського транспорту у січні-вересні 2012 року скористалися 5,0 млрд. пасажирів, що менше на 3,1% від обсягу перевезень порівняно з відповідним періодом 2011 року.

Обсяг експорту зовнішньої торгівлі України товарами за 9 місяців 2012р. становив 50798,7 млн.дол. США, імпорту – 62273,3 млн.дол.США

Індекс реальної заробітної плати у вересні 2012р. відносно серпня 2012р. становив 99,6%.

ВВП за ІII квартал 2012р. порівняно з відповідним кварталом 2011р. (у постійних цінах 2007р.) становив 98,7%.

До речі, якщо прибрати сезонні фактори (підвищене виробництво теплової та електроенергії в I кварталі, внаслідок холодної зими, та стрімке зростання обсягів с/г виробництва в II кварталі, в зв'язку з раннім початком збирання зернових), то вже за підсумками I кварталу поточного року можна було зробити висновок, що ВВП скорочується другий квартал поспіль, тобто українська економіка увійшла в рецесію.

Якщо подивитися на дані державного казначейства, можна зробити висновок, що за підсумками цього року по загальному фонду держбюджету 2012 року недовиконання, в кращому випадку, складе щонайменше 28-30 млрд грн. І це при тому, що за інформацією Віктора Пинзеника, Нацбанк, фактично, пішов на емісію коштів, вже, перерахувавши до держбюджету 14,6 млрд грн перевищення доходів над витратами, хоча мав би віддати лише трохи більше 11 млрд грн.

Слід також згадати, що в цьому році Пенсійний фонд також недоотримає біля 6 млрд грн власних доходів по відношенню до плану.

На додатковий "оптимізм" має надихати інформація, що в найближчі 12 місяців держава та суб'єкти підприємницької діяльності повинні будуть віддати своїм іноземним кредиторам десь 60 млрд дол США. Це при золотовалютних резервах у розмірі 26 млрд дол. США

Можна на додачу врахувати, що за інформацією банкірів, яку ті повідомляють в неофіційному порядку, насправді, на їх балансах знаходиться 40-45% проблемних активів. Це фактично втричі більше, ніж про що вони звітують Нацбанку.

Отже, гіршою була ситуація лише в 2008-2009 роках. Хоча і тут як подивитися. На початок кризи у 2008 році Україна мала 89 млрд грн держборгу, а зараз ця цифра складає 496 млрд грн. І більше половини цього приросту на совісті Президента України Віктора Януковича та його уряду. Крім в 2008 – 2009 роках у населення та підприємств були певні резерви та заощадження для того щоби переживати економічну кризу. Зараз цих резервів та заощаджень немає.

Зростання української економіки, яке ми спостерігали протягом 2010-2011 років, не було результатом ефективного управління економікою з боку уряду Азарова. Це, переважною мірою, відбувалося внаслідок певних тимчасових позитивів зовнішньої коньюктури та активного витрачання коштів на будівництво об'єктів інфраструктури, пов'язаних із підготовкою ЄВРО-2012. Про те, скільки було вкрадено при цьому, можна лише здогадуватися. До того ж фінансування цього будівництва здійснювалося за рахунок збільшення державних боргів.

Зараз можливості залучення коштів в борг із-за меж України для покриття дефіциту держбюджету якщо і невичерпані остаточно, то вже майже вже підішли до цієї межі.

Виходячи з аналізу цих даних можна зробити висновок, що курс національної валюти вже не відображає надзвичайно слабкий стан української економіки. Більш того, своїми діями по утриманню курсу гривні Нацбанк ще більше шкодить реальній економіці країни. З травня місяця процентні ставки по міжбанківським кредитам практично не опускаються нижче 12-15% річних. А в деякі періоди взагалі зростали вище 20% річних та, навіть, підскакували до 45% річних. Такий рівень процентних ставок по міжбанківським кредитам робить неможливим для підприємств отримання банківських кредитів нижче 25-30% річних. При майже нульовому індексі цін виробників промислової продукції (у жовтні 2012р. становив 98,5%, з початку року – 101,8%) такі процентні ставки по кредитам є вбивчими для підприємств.

Зрозуміло, що в цих умовах і громадяни, і керівники підприємств очікують падіння курсу гривні до іноземних валют. Саме внаслідок цих абсолютно виправданих очікувань знецінення гривні громадяни купують іноземну валюту, а підприємства роблять все, щоби не повертати валютну виручку в Україну. Жодними урядовими мантрами про покращення та адміністративними методами утримати курс гривні неможливо.

Виникає питання, що потрібно робити уряду та Нацбанку і що вони, насправді, робитимуть.

Як показує мій досвід, передбачати дії урядовців та керівництва Нацбанку дуже важко. Бо вони в першу чергу думають про те, як "покращити добробут свій та свого оточення вже сьогодні", навіть якщо вони цим наносять величезної шкоди громадянам та суб'єктам підприємницької діяльності. Тому прогнозувати, яким чином відбуватиметься зниження курсу гривні, не беруся.

Можу лише висловитися з приводу того, що, на мою думку, потрібно робити.

Очевидно, що намагання провести повільне знецінення курсу гривні до рівня 8,40 гривні за 1 дол США до кінця року – це відверто невдале вирішення проблеми дисбалансів, які накопичилися в національній економіці. Все рівно підприємства та громадяни усвідомлюватимуть, що це не той рівень девальвації гривні, який робить подальше її знецінення неможливим. Тому і надалі підприємства не повертатимуть експортну виручку та намагатимуться купити іноземну валюту під фіктивні імпортні контракти, а громадяни продовжать скуповувати долари та євро, до того ж, утримуючись від розміщення їх на банківських депозитах.

На моє глибоке переконання більш доцільним було би провести швидку, глибоку девальвацію гривні до рівня 12 грн за 1 дол. США.

В цьому випадку значно зросла би конкурентоспроможність українських товарів на внутрішньому та зовнішніх ринках, що покращило би можливості для діяльності українських промислових та аграрних підприємств. Попит на іноземну валюту стрімко впав би та почалось її повернення в Україну з боку підприємств, а громадяни почали би конвертувати свої валютні заощадження в гривню. Нацбанк зміг би почати викупати іноземну валюту, поповнюючи свої ЗВР, при цьому збільшуючи обсяг грошей в економіці.

Така девальвація призведе до певного шоку для економіки на декілька місяців, але потім почнеться повільне її зростання. Причому саме глибока девальвація зняла би на декілька років питання курсового знецінення гривні. У Нацбанку в цьому випадку з'явиться можливість розпочати лібералізацію механізму курсоутворення.

Які існують негативи від такої девальвації гривні?

По-перше, підвищення конкурентоспроможності українських підприємств відбудеться в першу чергу внаслідок знецінення робочої сили. У власників та менеджерів зменшаться стимули для підвищення ефективності діяльності підприємств.

По-друге, різко погіршиться ВВП країни по відношенню до державного боргу (відбудеться номінальне зростання державного боргу в гривнях на тлі падіння ВВП країни в доларовому еквіваленті). Це обмежить можливості для залучення іноземних кредитів для покриття дефіциту держбюджету.

По-третє, суттєво погіршиться ситуація в банківському секторі. Після девальвації гривні може зрости кількість проблемних кредитів, особливо це стосується фізичних осіб. Слід нагадати, що кредити фізичних осіб в іноземні валюті складають станом на початок листопада 2012 року біля 11 млрд дол США. Переважна більшість з них – це іпотечні кредити, під заставу квартир та житлових будинків. Вразі неможливості робити чергові платежі по цим кредитам банки відбиратимуть житлові помешкання у людей.

З точки зору соціального протесту з боку громадян – це найбільш серйозна проблема для уряду та Нацбанку. Вирішити її можна шляхом оперативного рефінансування Нацбанком комерційних банків з метою конвертації за офіційним курсом Нацбанку частки іпотечних кредитів фізичних осіб в гривню під низький відсоток (3-4% річних). Наприклад, конвертувати в гривню обсяги платежів громадян по цим кредитам на найближчі три-чотири роки. Витрати золотовалютних резервів Нацбанку від такого кроку складатимуть десь 3-3,5 млрд дол США. З одного боку, це немало. Але, по-перше, ми побачили, що лише на утримання курсу гривні Нацбанк за останні три місяці витратив більше. По-друге, ці долари дозволять банкам погасити свої зобов'язання перед кредиторами та вкладниками. По-третє, у позичальників-фізичних осіб відпаде на найближчі три-чотири роки потреба в купівлі іноземної валюти для погашення чергових платежів по кредитам. Тобто знизиться попит на готівкову іноземну валюту. По-четверте, замість масових дефолтів з боку фізичних осіб-позичальників ми побачимо значно більш стабільне погашення іпотечних кредитів. Відповідно щонайменше не погіршуватиметься ситуація з банківськими балансами і ми уникнемо ситуації з ланцюгом банкрутств в банківській системі.

Наостанок декілька слів щодо унікальної за рівнем ідіотизму ідеї введення 16% податку від продажу готівкової іноземної валюти. Нагадаю, що в 1998 році був введений 1% відрахувань від готівкових операцій з іноземною валютою. Внаслідок цього кроку почалася масова "тінізація" цих операцій. Люди не розуміли "якого біса" вони мають плати 1% від обсягу купленої-проданої іноземної валюти і тому погоджувалися купувати-продавати її у "мінял", яких розвелося тоді безліч. Відмовилися від цієї абсурдної ідеї лише наприкінці 2002 року після активних зусиль банкірів, політиків, журналістів, економічних експертів. Мені доводилося писати на цю тему статтю ще в далекому 2002 році. Чесно кажучи, не думав, що доведеться пояснювати очевидні речі знову.

Зараз деякі провладні "розумники" чомусь вирішили, що громадяни, які не хотіли платити тоді 1%, зараз погодяться платити 16%. Цікаво, в наших провладних діячів вже зовсім погано з ідеями щодо механізмів виведення української економіки з кризи, тому вони збираються її остаточно добити, заганяючи в тінь, роблячи, до того ж, українських громадян злочинцями, які точно не платитимуть цього абсурдного податку?

Будучи не дуже високої думки про професійні та моральні якості наших урядовців, все ж таки сподіваюсь, що ця абсурдна ідея залишиться лише прикладом того, які безграмотні пропозиції можуть з'являтися в деяких не дуже розумних головах.

 

Борис Кушнірук,

Економіст,

Член Центрального проводу Української народної партії,

Українська правда



17.11.2012 Борис Кушнірук 644 0
Коментарі (0)

17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

667
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11189 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1889
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1785
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2784
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4644

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

406

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1084

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1492

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1357
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1739
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1555
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1264
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

634
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

714
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1906
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

2222 10
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20403
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

383
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

731 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

769
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1116