Смачна війна за Івано-Франківськ

 

 

Війни і конфлікти бувають різними. Є конфлікти публічні і гіперболізовано публічні. На рівні міста, це, для прикладу, боротьба за мерське крісло або багатомісячна облога «свободівцями» виконкому. Але поряд з цими гучними процесами, які приковують до себе увагу публіки, відбуваються «тихі війни», непомітні обивателям. Їхня мета, в принципі, така сама як і мета публічної війни: влада і гроші. Проте більшість мешканців міста називає ці процеси «конкуренцією».

 

Одна з таких «тихих війн» вже чверть століття триває на тому полі, де вирішується питання про кулінарні смаки та уподобання франківчан. Адже відомо, що кулінарія є потужним джерелом формування світогляду. Свого часу Японія завдяки пропаганді суші змінила свій імідж в очах обивателів Західної Європи і США. Рівень несприйняття японців (колишніх ворогів) в Америці завдяки неагресивному впровадженню фонових побутових маркерів японської культури, зменшився за два десятиліття (60-80-ті роки) удев’ятеро(!).

 

Прості люди в західних країнах тепер асоціюють Японію переважно не з небезпечними самураями і таємничими жорстокими ніндзя, а з дерев’яними паличками та смачними рисово-рибними ролами, екзотичні назви яких збуджують апетит.

 

Суші стають не просто кулінарною пропозицією, а пропонують певний Спосіб Життя, певний Світогляд і певну Філософію. Відповідно, звикання до суші «втягує» споживача в орбіту японської культури, формує потужний «прояпонський» потенціал у нашій підсвідомості. Далі йде захоплення японськими єдиноборствами, одягом, японською поезією, театром… І навіть, якщо черговість захоплень змінюється, то японська кухня є важливом елементом збудження моди на «японське».

 

Теперішній глобальний «наступ» латиноамериканської кухні (в тому числі і фаст-фудних її варіантів у світових мережах «Tako Bell» і «Potato House») є потужним джерелом посилення політичних позицій іспаномовного світу, його претензією на можливе майбутнє культурне домінування у Західній півкулі, а в перспективі, при певному «фарті», у всьому світі. На українському телебаченні, переповненому (зовсім не випадково) різноманітними кулінарними шоу, предтечами цього можливого домінування виступають ектори і дарвіни (івано-франківський повар з Еквадору, учасник «Пекельної куні-3»), які вже стали кумирами багатьох українців і, особливо, українок. Політтехнологи вважають «кулінарну пропаганду» третьою за ефективністю фоновою маніпулятивною технологією після музичної і кінематографічної.

 

Від початку 90-их років Івано-Франківськ став ареною боротьби кулінарно-культурницьких трендів, за якими вгадуються тренди політично-світоглядні. Спробуємо перерахувати їх:

 

1) Глобальні, континентальні та місцеві тренди, що намагаються завести мешканців нашого міста на поле світових кулінарних стандартів (переважно дешевих, фаст-фудних, та – іноді – більш вишуканих, з претензією на ексклюзивність та витонченість): «Tako Bell», ««Челентано» (піца), «Картопляна хата» (українізована версія бренду Potato House), «Florence», «Кімбо», «Кабукі», «Chicken HUT», «Реприза», «Гармидер», «Суші-бар» та ін.;

 

2) Псевдоетнічні або квазіетнічні тренди («Пузата хата», «Легенда» (на об’їзній), «Українська кухня», «Прикарпатська кухня», «Гражда» та ін.), колиби (спеціфичний квазіетнічний тренд, представлений у місті та у його околицях кількома закладами);

 

3) Заклади, де традиційна польсько-єврейська кухня довільно гібридизована з етнічною або із сучасною європейською і світовою («Аркан», «Франко», «Легенда» (біля Ратуші) «Ройял», «Славутич», «Десятка», «Надія» (єврозал), «Зінгер», «Рів’єра», «Старий Белград», «Під горіхом», «Пасаж Гартенбергів», «Фантуш», «Витребенька», «Світлиця мулярова» (остання використовує брендове ім’я Дарії Цвек), «Лейбова Гора» з її оригінальним так званим «австро-угорським» кухарським трендом та інші;

 

4)  Квазірадянські тренди («Садко», «Рената» («Прикарпатський коровай»), «Пегас», «Надія» (етнозал) та інis/

 

Спочатку «кулінарна глобалізація» наштовхнулася на консерватизм місцевого споживача. Жертвою цього консерватизму (а інші подейкують – ще й жертвою поганого менеджменту) стали, серед інших, кілька піцерій, псевдокитайський «Дракон» та «Картопляна хата» (бурітоси не засмакували франківчанам?) Також знаковим є той факт, що «Мак-Доналдс» так поки що і не зайшов на ринок прикарпатського фаст-фуду, а «Tako Bell» зайшов, але, як то кажуть, з бічних дверей чи то з «низького старту».

 

З іншого боку, і різноманітні псевдоетнічні «хати» явно програвали як ностальгійним забігайлівкам «a la sovok», так і закладам, які обрали в якості трендової стратегії прихильність до специфічно зрозумілої «панської» кулінарної традиції довоєнної Галичини. Остання тенденція на кулінарному фронті представляла протистояння чи взаємопроникнення євроінтеграційного та націонал-ліберального політичних трендів.

 

Йому свідомо чи несвідомо підігравали місцеві інтелектуали, письменники (аналогічно львівському Юрію Винничукові). До 2008 року здавалося, що цей скопійований з польско-чесько-прибалтійських взірців «олдовий єврокітч» остаточно захопить місто.

 

«Розкручення» бренду Дарії Цвек, яка більш-менш успішно адаптувала стару польсько-єврейську кухню до смаків та уявлень українців радянської доби знайшло свій апофеоз у «Світлиці муляровій», де пострадянська «казка давньої Галіції» знайшла собі нарешті адекватне концептуальне втілення не гірше за львівські варіанти. Але тепер, у 2013 році, домінування єврокітчевих закладів вже не виглядає доконаним фактом.

 

Поєднання цих трендів, до речі доволі органічне, на пристойному рівні якості та сервісу сталося на «Лейбовій Горі», відомій вже не тільки в Україні…

 

Разом з модою на націонал-ліберальні погляди якось непомітно, тишком-нишком «здулася» мода на «автохтонну» прикарпатську псевдоєвропейськість. Туристи, зрозуміло, на це ще ведуться (й вестимуться далі), але місцеві відвідувачі кафе, втомлені тьмяним антикваріатом та портретами у золочених рамах, шукають чогось світлішого та просторішого, на штиб піцерії «Florence» або «Пінта-пабу». Що вже й казати про переможний наступ глобалізації у вигляді «Chicken HUT»-ів та решти політкоректних та релігійно нейтральних курчат. А етніка (радше псевдоетніка) тепер презентована грузинською кухнею у «Піросмані». На кулінарно-політичному фронті, таким чином, глобалізатори відчутно потіснили вареники-крученики разом із богемно-буржуазними смаками Другої Речі Посполитої.

 

Друге десятиліття ХХІ століття у Франківську ознаменувалося відродженням в певної частини кулінарного електорату ностальгії за совком. Затюкані іноземщиною вдома і в телевізорі, обивателі все частіше згадують знамениту солянку з ресторану «Київ», чанахи в «Дністрі» і відбивні з «Карпат» часів Андропова і Горбачова. Хоча не виключено, що тут грає ключову роль вічне переконання, що в дитинстві дерева були точно вищими, а в молодості фарби – яскравішими… Публіка певного штибу не переводиться у реліктових «короваях», незважаючи на специфічний запах та пролетарські особливості інтер’єру. Радянські мотиви могли б стати концептуальною темою для цікавого ресторану, хоча історія з псевдокомуністичним баром «Че» наводить на роздуми про ті політичні настрої, які налаштовані лише на заборону.

 

Отже, на кулінарному фронті тимчасова затримка наступу глобальних брендів закінчується. Дезоорієнтація публіки у смаках грає на руку тим, хто обіцяє «зручну кулінарію». Традиції залишаються для туристів і вузького кола гурманів. Молодь, яка вихована споживати рекламоване, є достатньо вигідним грунтом для остаточної перемоги реклами і фаст-фудів.


Політологам та політтехнологам варто взяти цей факт на замітку. Адже у суперечках на тему як саме руйнуватиметься галицька архаїка багато хто був переконаним, що молоде покоління прикарпатців вибере узвар, а не «пепсі» і енергетики. Є підозра, що вони помилились.

Аналітична група Фіртка-Магус

 


Коментарі (7)

Оля 2013.05.08, 15:52
Стаття сподобалася.
КИН 2013.05.08, 22:01
МАРЯНА ВАРЦІВ ВЖЕ ЗДАЄСІ ЩОСЬ ПИСАЛА НА ФІРТЦІ СТОСОВНО ЧУЖИНСЬКИХ КНАЙП????
Роман С 2013.05.09, 13:26
Одна з найкращих статей на Фіртці за останній час, браво! Гарне відчуття ритму і смаку франківського місцевого часу!
Молоко 2013.05.09, 18:37
Геніально! Добре ще б побачити статті такого рівня про інші сфери нашого життя! Хоча ,здається ,що крім "пожрати і випити", вагомих здобутків в інших сферах суспільного життя наразі немає.
хе-хе 2013.05.09, 22:41
До Молока: здобутки є ще в сфері залякування дітей страхітливими іграшками. Подивіться на монстрів у вигляді бджіл (чи то ос), що їх встромили в центрі парку Шевченка. Діти забачивши ці страхіття плачуть і верещать. Хто таке зробив???? Ці бджоли гармонують хіба що з тим памятником, якого активно ускладнює птаство.
ter 2013.05.12, 11:03
Вчора був на "кулінарному святі". Порнографія. Майстер-кляси високої кухні на електроплитках! Якість страв, що пропонувалися в кабаках (бо то кабаки а не ресторани) - жахлива! Яка там традиція польсько-єврейської кухні, прошу пана, яка там Дарка Цвек. Технікум рулить і набива животи місцевої гопоти бикотськими тошнотіками. Франківськ - місто гімноїдів!!!!!!!!!!!!
хе-хе 2013.05.13, 11:19
підтримуюпопереднього дописувача на 1000% Моя на тому святі отруїлася
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

504
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

10987 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1837
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1733
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2738
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4594

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

333

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1038

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1449

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1321
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1701
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1507
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1222
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

594
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

669
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1863
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

2084 10
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20362
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

338
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

693 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

725
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1074