Скільки років потрібно іванофранківцеві працювати на нову квартиру?

Команда інформаційного проекту «Побудовано в Івано-Франківську» провела аналіз, за скільки часу середньостатистичний житель нашої області зможе накопичити кошти для купівлі квартири.

 

Найдешевша 1-но кімнатна квартира в новобудові дістанеться простому галичанину через 4 роки і 2 місяці.

 

Розрахунки

Для спрощення підрахунків ми взяли, що ні зарплати, ні ціни на квартири не будуть змінюватися.

 

Відповідно до інформації держстату, станом на грудень 2017 р., середня заробітна плата в Івано-Франківській області становила 6935 грн. Саме цю цифру ми будемо використовувати в розрахунках. Тобто, ми беремо варіант, що самотній галичанин буде відкладати всю свою зарплату на купівлю бажаної нерухомості. Однак, для більшої реалістичності можна вважати, що мова йде про сім’ю з 2-ох осіб, які будуть жити на одну зарплату.

 

Предметом купівлі буде однокімнатна квартира в новобудовах нашого міста.

 

Ми провели аналіз 40-ка об’єктів будівництва, і з них вибрали декілька варіантів. Мова йтиме про найдешевшу та найдорожчу 1-кімнатні квартири Івано-Франківська. Також, ми включили середньостатичну й найменшу за площею квартиру, яка, однак, виявилась не найдешевшою. Втім, серед розглянутих нами варіантів, найбільша квартира виявилась і найдорожчою.

 

Отож, найдорожча і найбільша однокімнатна квартира знаходиться в ЖК «Royal Hall» від будівельної компанії «Мельник». За один м2 в даному об’єкті доведеться заплатити 33 620 грн. Загальна площа становить 50 м2. Тобто, загальна вартість житла складатиме 1 мільйон 680 тис. грн. За допомогою простих підрахунків ми з’ясували, що середньостатистичний галичанин зможе дозволити собі купівлю цієї квартири аж через 20 років і 3 місяці.

 

Найдешевше житло, площею 40 м2, знаходиться в ЖК «Затишна Оселя» від компанії «ЛММ сервіс». Вартість м2 становить 7000 грн., а квартири загалом – 340 тис. грн. Для купівлі цього варіанту знадобиться 4 роки і 2 місяці.

 

Найменша квартира розташована в ЖК «Галицька Академія» від «Вамбуду». Її площа становить всього 36.7 м², за кожен квадратний метр необхідно віддати 10764 грн., а вартість всього житла становить 395 тис. грн. На цей варіант знадобиться 4 роки та 9 місяців накопичень доходів.

 

Окрім цього, ми вирішили включити в наші розрахунки середньостатистичну квартиру з нашої вибірки 40-ка житлових комплексів. Площа такої квартири становитиме близько 41 м2. Її вартість складатиме 520 тис. грн. та 12683 грн. за всю площу та м2 відповідно. Наш віртуальний житель області працюватиме на неї 6 років та 4 місяці.

 

Навіть в найкращому варіанті 4 роки та 1 місяць праці чисто на квартиру виглядають не надто оптимістично. Тому, ми розглянули варіанти прискорення цього процесу.

 

Депозит

Одним із варіантів буде гривневий депозит в банку. Найкращі умови нам вдалося знайти в «Приватбанку» там депозитна ставка становить 15% річних. Отож, ми вважаємо, що на депозитному рахунку немає нічого, на момент старту нашого «квартирного марафону». Кожен місяць ми будемо його поповнювати нашою середньостатисичною зарплатою. Яка, нагадуємо, становить 6935 грн.

 

За таких умов нам знадобиться:

3 роки і 4 місяці, за які ми отримаємо 348 524,60 грн. – для купівлі найдешевшого варіанту;

3 роки і 8 місяців, протягом яких відкладемо 391 041,85 грн. ­­­– для придбання найменшої квартири;

11 років і 1 місяць потратимо для надбання 1 695 052,70 грн. – на найдорожче житло;

 та 4 роки і 8 місяців, за які ми заробимо 526 795,90 грн. – на середньоститичну квартиру.

 

З вище наведених даних, ми бачимо, що депозитний вклад значно пришвидшує процес накопичення коштів для придбання квартири. При чому, чим дорожча квартира, тим більше часу ми економимо.

 

Розтермінування та акції

Ще одним способом, який полегшить купівлю житла є розтермінування платежів. Самі забудівельники досить лояльні  до розтермінувань. Покупець отримує можливість придбати квартиру на вигідних умовах, при цьому кредитуючи компанію забудівельника і відкриває для нього можливість створювати нові пропозиції. Існує можливість безвідсоткової розстрочки, яку можна отримати в будинках, які ще тільки будуються. Житло в об’єктах, введених в експлуатацію, пропонується зазвичай придбати з виплатою до 10% річних. У кожного забудівника свої умови розтермінувань та терміни, які слід додатково уточняти. Але зазвичай розтермінування дають до 2-ох років.

 

Також можна відчутно зекономити на різноманітних акціях. Наприклад, до Різдва будівельна компанія «Вамбуд» надавала знижку до 15% на квартиру, при умові 100% оплати вартості.

 

Тож, якби ми купували квартиру в ЖК «Галицька Академія» площею 36,7 м2 з такою акцією, то назбирали б необхідну суму коштів за 4 роки і 5 місяців. Тобто на 4 місяці швидше. А при умові використання депозиту, потрібні нам кошти були б зібрані за 3 роки та 3 місяці. На 5 місяців швидше!

 

Ще одним прикладом є акція від БК «Ярковиця». Там пропонують квартиру в ЖК «Левада Дем’янів Лаз» з розтермінування від 6700 грн. в місяць, за умови сплати першого внеску в розмірі 30% від вартості житла. Таким чином, наш віртуальний покупець в подальшому міг би мати залишкові кошти на власні потреби із зарплати.

 

Державні програми

Серед інших способів можна зекономити скориставшись однією із державних програм.

 

Наразі діє програма «Доступне житло», про яку ми вже писали раніше. Однак зважте, що не всі можуть скористатися даною програмою.

 

Також діє програма молодіжного кредитування. Нею можуть скористатися як одинокі громадяни, так і сім’я, включно з неповною сім’єю з дітьми. Єдина умова – члени подружньої пари чи самотній позичальник має бути молодшим 35 р. Кредит видають на термін до 30 років під 3% річних. А це, прямо скажемо, доволі вигідні умови.

 

Окрім цього, наявність 1-ої дитини звільняє позичальника від сплати відсотків по кредиту. А наявність 2-ох, чи 3-ох та більше дітей, надасть можливість погасити за рахунок бюджетних коштів 25% та 50% грошових зобов’язань по кредиту відповідно.

 

Іпотека

Також можна скористатися іпотечним кредитуванням. Однак, наша редакція не радить вам цього робити. Доволі високі кредитні ставки в розмірі 24-25% річних в кінцевому результаті боляче вдарять по гаманці. За 10 років, таким чином можна переплатити за квартиру в 2-2,5 рази.

 

Вкінці нагадуємо, що наші розрахунки були доволі спрощені. Ми не враховували девальвацію гривні до долара та інфляцію. За даними Нацбанку в підсумку 2017 р. інфляція становила 13,7%. По суті вона майже «з’їдає» наші відсотки від депозитного вкладу. Звісно, що заробітня плата теж за такий великий період часу, зросла. Але навряд це зростання було би значним. Для захисту своїх вкладів від девальвації гривні ми радимо переводити накопичення у валюту, наприклад, в долари.

 

Проте, не все так погано, як може здатися на перший погляд. Адже, як стверджують експерти, квартири в Україні помітно дешевшають.

 

 

Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook і Twitter, щоб першими дізнаватися про ключові події дня 


02.02.2018 1884 1
Коментарі (1)

Леся 2018.02.04, 11:30

А звідки ви взяли таку суму середньоі зарплати? Хіба з тих, хто ближче "до корита"? Адже більшість із людей отримує на руки 4,5 - 5 тисяч грн.І чи взагалі можлива така перспектива, щоб у Івано-Франківську отак просто відкладаючи певний час гроші,відмовляючи собі у всьому, можна буде купити квартиру. Не смішіть людей! А краще подбайте про те, щоб люди мали роботу в місті, стимулюйте іх, сприяйте людям у отриманні житла,а не робіть марні розрахунки.

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

607
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1791 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1103 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

531
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6878 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11333 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

309

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1044

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1092

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1084
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

254
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1057
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

824
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

708
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

648
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2920
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4417
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18415
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

283
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

331
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

641
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

743