Скандал в Івано-Франківську: Хто підігріває націонал-фашистські настрої?

 

Ужгородське «Видавництво Падяка» щорічно проводить презентації своєї книжкової продукції. Рік, що минає, запам’ятався грандіозним всеукраїнським туром, під час якого видавництво презентувало у чотирнадцяти наукових центрах на сході, півдні, у центрі та на заході держави нове видання – вісімсотсторінкову історію України під назвою «Україна: Історія її земель та народів», автором якої є відомий американський вчений, професор Павло-Роберт Маґочій, завідувач кафедри українознавчих студій Торонтського університету, член Королівського Товариства Канади. Ужгородське «Видавництво Падяка» щорічно проводить презентації своєї книжкової продукції.

 

Рік, що минає, запам’ятався грандіозним всеукраїнським туром, під час якого видавництво презентувало у чотирнадцяти наукових центрах на сході, півдні, у центрі та на заході держави нове видання – вісімсотсторінкову історію України під назвою «Україна: Історія її земель та народів», автором якої є відомий американський вчений, професор Павло-Роберт Маґочій, завідувач кафедри українознавчих студій Торонтського університету, член Королівського Товариства Канади.

 

Презентації наукового видання, що відбулися за участі автора, а також за участі керівництва інституцій – ректорів та проректорів, завідувачів кафедр, провідних фахівців – пройшли на високому рівні в університетах та інститутах Харкова, Полтави, Запоріжжя, Миколаєва, Одеси, Львова, Острога, Києва, Сімферополя, Чернівців, Івано-Франківська та Ужгорода та зібрали чималу аудиторію шанувальників історії. Презентації супроводжувались увагою місцевої преси, радіо та телебачення, багато матеріалів з презентацій сьогодні можна бачити в Інтернеті. У Національній академії наук України в Києві автора наукового дослідження та видавця прийняло керівництво Інституту історії України на чолі з академіком В. Смолієм.

 

Презентація в Івано-Франківську пройшла (також з успіхом) в стінах обласної універсальної наукової бібліотеки та зібрала чималу аудиторію фахівців регіону, яким ужгородське видавництво та автора представила проректор Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника проф. Ганна Карась, а гаряча дискусія науковців засвідчила інтерес до презентованого видання.

 

Але місяць по презентації голова Івано-Франківської міської організації Націоналістичного руху України (який, до речі, на презентації не був та ім’я якого не називаємо, щоб не робити цій нічим не славній особі рекламу) став поширювати інсинуації стосовно мети проведеної презентації. Навмисне спотворюючи факти, ніби й не було ніякого українського видавництва – організатора презентації, а організували все «на пару» «громадянин Канади» та його «антиукраїнська працівниця» – проректор місцевого університету, цей «політично заклопотаний» голова ІФМОНРУ вдався до звинувачень на кшталт «боротьба проти України», «виступ проти цілісності України» тощо. Дійшло до офіційного листа голови осередку Націоналістичного руху України на ім’я багатьох – голови обласної Ради п. О. Сича, голови ОДА М. Вишиванюка, керівника СБУ по Івано-Франківській області п. Г. Грищенка, прокурора О. Каліфіцького та ректора Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника І. Ципенди, в якому «політик» вимагає від влади «дати правову оцінку діям» організаторів презентації. Він намагається всіх переконати, що «саме із таких «незначних», як на перший погляд так званих «наукових презентацій та досліджень» запускаються сценарії братовбивчих воєн та конфліктів».

 

Закликаючи владу Івано-Франківської області жорстко покарати учасників презентації (проф. Маґочія об’явити персоною нон-грата (в Івано-Франківську?), а проректора Г. Карась звільнити з роботи), цей політикан-початківець заключає своє звернення до очільників влади регіону радикальним закликом: «Реакція на цю подію має бути жорстка та безкомпромісна!».

 

Що тут скажеш?! Щось подібне в Європі вже було. Тоді початкуючий «європейський м’ясник», енергійно жестикулюючи руками, з трибуни закликав своїх однодумців «бути жорсткими та безкомпромісними», а його загіпнотезовані спільники у відповідь ритмічно вигукували: «Зіг хайль! Зіг хайль! Зіг хайль!». Але чи знайде й собі спільників у сучасному світі голова Івано-Франківської міської організації Націоналістичного руху України?


Валерій Падяк,

кандидат філологічних наук,  

директор видавництва.


14.11.2012 1995 8
Коментарі (8)

555 2012.11.15, 13:05
ЧЕРВОНА ГАНЬКА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!діяч вищого гатунку,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Українець 2012.11.15, 11:16
скандал в чому саме себе проявив? я про це вперше чую. я розумію, що ця недолуга стаття є спробою самозахисту або "блискавичною реакцією" на критику. крім того, 1 і 2 абзац повторюються. шкода мого потраченого часу на статтю, коментарі до статті і то змістовніші.
Тарас 2012.11.14, 13:06
навіщо звертати увгу на недоумка, кожен має право на свою думку, собакам гавкати, а каравану йти
Олег 2012.11.14, 13:44
"Сіль" цієї історії, написаної Робертом Магочієм, полягає у тому що русини - це окремий народ, який має право на свою незалежну державу. Таких псевдоісториків взагалі не треба пускати з презентаціями у франківську, або давати гідну відповідь.
al-Kaddafi 2012.11.14, 15:29
Дорогі співвітчизники! Потрібно чітко розуміти, що націоналізм не має нічого спільного із шовінізмом, расизмом, антисемітизмом, і тим більше ксенофобією. Те, що нам завідомо наперед підмінюють ці поняття і викручують правдивий їх зміст у наших словниках, це ніщо інше, як деструктивна "програма" - розділяй і володарюй. Якщо мене назвати китайцем, то одна назва мене таким не робить. Так і політ- спрямованість партій, у наш час, у назві не прослідковується. Гітлер був такий самий по своїй суті як і Сталін, але прикривався весь тогочасний деспотизм під різними політвуалями. Націоналізм - це обличчя та роками вибудована самоідентифікація народу. Нарід без обличчя, це те саме, що людина без прізвища тощо. Подивіться, що стається сьогодні у Європі, де мусульмани та чорношкірі викорінюють усі культурні надбання. Уже хочуть святкування Різдва Божого не проводити, бо це може утискати права нацменшин. Тому єдиним, що сьогодні порятує від розмитого деструктиву людські устрої, це націоналізм. Ізраїльська держава побудована виключно на національних засадах, хоча весь світ намагаються у цьому "звинуватити".
порада редакції 2012.11.14, 17:54
цього матеріалу взагалі не має тут бути! по-перше - неправдива інформація. на презентації в Івано-Франківську вчені-історики дискутували з автором, і не прошла вона успішно!!! по-друге, ця праця, написана за заграничні гранти, дійсно вносить сепаратистські настрої в суспільстві, зокрема розвурущує давнє прагненя окремих керівників русинських організації Закарпаття до створення окремої республіки!! Або Ви, шановні, розбираєтеся в проблемі, або не чіпаєте її взагалі!
русин 2012.11.14, 18:50
Піарите сепаратистів-русинів?
цікавий 2012.11.14, 18:54
ця презентація відбувалась до обрання І.Цепенди ректором ПНУ,бо за нього Г.КАРАСЬ перестала бути проректоркою.А взагалі чого аж тепер ця проблема витягнута?Нам в області ще руху Русинів лиш бракує?
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1366
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2642
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2173
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2245
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6760 60
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2525 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

413

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1235

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1347

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1495
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

362
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

226
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

637
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

124
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26594
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

603
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10529 1
26.04.2024

Культура визначає все. Освіти може і не бути. Школи російської не було ніде. Втім, ми підспівували російські пісні, дивилися російські серіали й тому подібне, пояснює директорка.

131
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

154
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

464
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

617
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

680