СІВАЧ

 

І жив на Землі сущій Сівач. На весні він кидав зерно в свіжу землю, зерно проростало і давало буйний колос. Цей колос Сівач збирав, вимолочував з нього зерно, тоді засипав зерно в жорна і з отриманої муки випікав хліб. Простий, звичний і відомий всім процес. Але не простим був Сівач. Він мав вкладати, у процес творіння хліба, всю свою душу і тоді роздавати цей хліб усім нужденним, всім хто його потребував.

Але Сівач все робив по-іншому. Він не вкладав у випечений ним хліб свою душу. Від того хліб черствів і перетворювався на камінь. Сівач роздавав людям камінь, а говорив що то хліб. Люди брали той хліб, і від того хліба черствіли і кам’яніли людські душі.

А Сівач, крім тієї печі де він випікав хліб для всіх, мав ще одну піч. Там він пік той хліб в який була вкладена його душа. Той хліб він їв сам і роздавав його своїм самим близьким. Тих близьких було п’ятеро, як п’ять пальців, він їх беріг і шанував.

І це тривало з дня у день, з року в рік, з покоління в покоління. Але тут трапилося лихо. Сівач втратив один палець. Біль велика розійшлася по його тілу, але він продовжував роздавати людям каміння і казати що то хліб.

На наступний рік Сівач втратив другий палець, його серце розривалося, але він продовжував робити ту справу, яка була ним розпочата із-за незапам’ятних часів. Так кожного року Сівач втрачав одного із своїх близьких, одного із своїх пальців. Коли він втратив останній свій палець, п’ятий, голову розірвав його біль і він почав нарікати на Творця.

-   Ти несправедливо вчинив зі мною. Я все життя вирощую хліб і віддаю його людям, а Ти за це не винагородив мене, а забрав від мене всіх моїх близьких.

-    Я бачив той хліб і те що він творить із людьми, - відповів Творець, - Я сподівався ти схаменешся і почнеш творити саме той хліб, який потрібен людям, але ти не йняв віри у силу всього сущого і тоді ти втратив перший палець, ним була твоя духовність. Тіло твоє розривала біль, але ти не зупинився, тоді ти втратив гідність, але і це тебе не пробудило до звершення справедливості. Третьою твоєю втратою була повага, але і без поваги ти продовжував жити тим же життям. Тоді ти втрати любов, і постав накраю життєвої прірви. Ти на деякий час замислився, важко жити без любові, але і тут ти не захотів нічого змінювати. Ось тоді ти втратив останню опору, останній палець. Ти втратив розум.

-   І як мені далі бути? – ошелешено запитав Сівач.

-   У тебе буде можливість все виправити. Я тобі поверну втрачене, але ти йди і роби як належне.

І пішов Сівач засівати свою ниву, щоб напекти хлібів і роздати його людям. Та на своє горе і біду забув слова Творця, знову почав роздавати людям каміння, а говорити що то хліб.

Це тривало сім поколінь. Сім разів втрачав Сівач свої пальці і повертав їх йому Творець. Лиш на восьмий раз Сівач втратив чотири пальці. Йому вдалося зберегти розум. У наступному поколінні Сівач зміг вже вберегти крім розуму ще любов. Потім він вберіг повагу, а за повагою і гідність.

На дванадцятому поколінні Сівач зумів вберегти свою духовність. Саме тоді він у свій хліб вклав всю свою душу і роздав той хліб людям. І ті хто скуштувавши того хліба відчули що черствість із їхніх душ почала відходити кудись в небуття.

 


12.05.2013 Ігор Макарук 1587 2
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1257
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2551
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2127
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2183
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6580 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2468 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

359

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1170

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1299

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1425
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

295
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

144
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

598
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

58
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26528
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

564
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10478 1
26.04.2024

Культура визначає все. Освіти може і не бути. Школи російської не було ніде. Втім, ми підспівували російські пісні, дивилися російські серіали й тому подібне, пояснює директорка.

50
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

59
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

419
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

558
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

634