Ситуація-цинізм

 

 

 

В шістдесятих минулого сторіччя, захопила уми багатьох інтелектуалів,  та й не лише,  «обуржуазненої» Франції ідеологія, що не визнавала себе такою, себто ідеологією, - ситуаціонізму (про всяк випадок, прохання, не плутати з сіонізмом)). Умисно і вимушено ухиляючись від складного і зайвого в таких випадках, а часом  просто непосильного протяжного  академічного дискурсу, варто лишень сказати, що під «ситуаціонізмом» малося на увазі формування на базі марксизму – і на базі критики марксизму зразків СРСР і маоїстського Китаю –  «нових лівих» і їх  контркультурного  явища, що проголошувало відхід від «західного способу мислення».                                

 

Епоха 60-х  в Західній Європі, в Західному Світі загалом, особливо у Франції, проходила під знаком сексуальної революції, протестів молоді проти президента де Голля і його правої політики в цілому, проти традиціоналізму в навчальній системі, проти консервативної культури на загал, апогею «франкфуртської школи» і  «Одновимірної людини», Герберта Маркузе, сходження на Олімп постмодернізму з його цікавими філософами, троцькістів і маоїстів серед «оксфордських»  хлопчиків і дівчаток, бітлів, ролінгів, хіпі, ЛСД і решти Великої Забави, що отримала відразу і згодом неоднакові підсумки.

 

 

Центральними аспектами ситуаціонізму є поняття «спектаклю» і «рекуперації».    Під «спектаклем» мається на увазі, коли, наприклад, дяпчик приходить додому з роботи, стомлений, голодний і трохи злий,  буває, ..де його там проексплуатують пів днини кляті капіталюги, ще й нахамлять, буває, ..він не береться до своєї, сто років тому улюбленої праці-відпочинку, хобі – ..деревце посадити, дровця  порубати і бла-бла.., як то дідьо Карл виписував в своєму «Капітальному» опусі, а обуває якісь китайські чи турецькі тапочки, не без етикетки, топає на кухню, завалену, в ліпшому випадку, бразильською кавою, хоча «національна приналежність» продукту значення ніякого не відіграє,  дістає з холодильника пластмасову чи скляну флєшку якоїсь коли чи пива, зручно вмощується на канапі і починає перебирати кнопками  дистанційного пульту управління (культу управління)   у пошуках годящого ТЕБЕ-шоу. Тим самим, відпахавши пів днини на одного капіталіста, він ще й збагачує інших капіталістів, дистанційно, віртуально, з якими безпосередньо ніяк не пов'язаний. Тотальний контроль неопролетарів з боку Кляси – і цьому нема ніц протидії.     Нагадаю, про це йшлося,  плюс-мінус,  п’ятдесят років тому.

 

«Рекуперація», або, «засвоєння», -  то вже така штука, ..коли «спектакль», або «тотальний капіталізм», захоплює якусь бунтарську чи революційну ідею і перетворює її на товар. Або, в наш час краще окреслити,  бренд. Приміром, так трапилося з усім відомими йменнями Че Гевари і Фіделя Кастро, які з легкістю перетворилися  в дуже пізнаваний товар. Дівчатка раптом, мовби і немовби змовившись, укрили пружні грудки  топиками  з бравим Че, а пацани ще скоріше нап’яли, футболки, фуфайки,  і взялися дружно називати себе «борцями» на двіжухах, які мало собою нагадували революції, що мали нещастя – суб’єктивна думка автора – не зі слів і понтів  відчути жителі Центральної і Південної Америки часів непримиренних  антагонізмів між державами НАТО і Варшавського Договору.

 

«Аби владарювати, спектаклю необхідно мати інструменти соціального контролю. Він спроможний рекуперувати потенційно загрозливу ситуацію завдяки своїй винахідливості: для цього він або створює заманливі альтернативи для окозамилювання, або засвоює загрозу, повертаючи її нам уже у вигляді товару».Ларі Ло.

 

Втім, облишмо це, нам ті франції і америки до пуклої лямпчоки, бо не святять ?..  Та й історія власного «ситуаціонізму» в нас налічує менше, ніж там, та й характер вона має дещо, щоб зозла не сказати – кардинально, інший. В нас бренди Че Гевари не користуються шаленим попом, в нас хіба що – дєдушків Джугашвілі і Ілліча по інший бік Дніпра. Втім, облишмо і той, другий, беріг Дніпра, бо з нашими брендами Бандери і Шухевича туди не потрапити – там ринок інший, бо конкуренція особлива. Пахлєщє, бо –  хімія, металургія…

 

А що  в нас це, переважно, ласо намащені  бренди, тими, хто крикливо величає себе патріотами, щоб свідомі українці не менш ласо їх облизали, то автор за базар відповідає вповні, і зовсім не важливо, чи повня на темному небі чи якась світла рухлива нездорова фігня..  Давно нетаємниця, що дехто навіть настільки свобідний у власній самооцінці, що майже  без проблем прихватизував бренд Б-Ш і інших воїнів – зате не заводи, як ті колишні і теперішні бандити, промосковські,  і кагебісти  !..                                                                    

 

Та потрібно, як видається авторові, бути послідовним до кінця. Коли вже дехто каже, що орієнтується на Захід, -  не завадило б наштампувати силу-силенну майочок, шортиків тощо хакі з зображенням героїв УПА, Національно-Визвольної війни 1648-1654 років, Тараса Григоровича, Липи, Міхновського і інших, та й зодягати бідних і багатих діточок-патріотів, а то можна погрішити, що справжні революціонери і ратоборці  проти халяви для українського народу ?.. Наприклад, автор статті залюбки похіпував би на туснях під скретчі, семпли якогось приміром  DJ-я PuFFoS-а чи Gortчітса в комфортабельних клубах, де багато світла, празнику і гарних кобіт, не просто так, ради свого альтер-его, а проти правої влади  лівої держави У-на і, зрозуміло,  за Все Те, що за Всім Тим.. І не посмів би після цього не назвати себе націонал-свідомим пациком, патріотом з великої букви «П»… захисником Вітчизни і революціонером, ненависником Кацапії і Неонового Совка. Ні, ні. Але де ж ті, курва, славні хлопці з минулого на моїх грудях, трусах, шкарпетках ?.. Чому я вкотре і вкотре змушений бачити лише безславних хлопців бе .. з майбутнього, які  роздають папірці з помічених палаток ?.. А ще не вечір, попри смерк.

 

 

Папірцем, перепрошую, можна підтертися, якщо, наприклад, нема бажання чи змоги купити  папір – туалетний, або, якщо раптом, так сталося, що перестав розрізняти за ознаками, стилем і функціями всякий папір. А шмаття, як-не-як, прослужить щонайменше, в спеку і мороз,  п’ять років,  - а то й десять, -   за умови, що ви вже ростете лише як особистість, не більше, і не стрімко набираєте в масі… Ну, а ми всі такі, чесніше часника ароматного, рослі і масивні – задавимо під собою лишень авторитетом голим кого треба, тільки покажіть і переконайте, і дайте часину-дві подумати..  

 

 

А може лаванди  вистачає тіко на пишномовний  і багатообіцяючий друк ? …Шкода, бо без Lave Love не буде, це аксіома не скільки шістдесятих-західних, стільки  наших-2-тисячних, конче необхідно вибивати всякими засобами засоби..: «…аби владарювати, спектаклю необхідно мати інструменти соціального контролю. Він спроможний рекуперувати…»

 

 

Спектакль мусить розщедритися, він зобов’язаний… Футболки і труси з «Бандерою» назовні, на внутрішніх частинах  з емблемами футбольного клюбу «не Карпати», «не Прикарпаття», «не Закарпаття», « не Буковина», «не Волинь» і «не Динамо» - Давай-Роздавай !  Патріоте Наполягай !!!  

 

 

Не слід, шановні, ті-хто-великі-і-малі-патріоти, раптом-якщо, якось комплексувати і драматизувати в собі, що, мовляв, наша і їхня любов до Вкраїни, то не зовсім така любов, за яку вболівав і сповідував Тарас, не слід. Бо, як ви знаєте, час точить воду, хоча не треба довго, напружено шукати таких, котрі скажуть, що каламутить, розбавляє, висушує…точить, точить. точно, точно. 

 

Як і не слід – було – при всій шляхетній повазі, мерові міста IF і його поплічникам, так лютувати і зобижатися на полум’яного чєгеварку (а я бовкнув, що Че не користується попитом*..) в місці, де революціонують , зазвичай, за кухлем пива, і, рідше після, ..пивні путчисти ..пива якості… - ситуація ситуаціонізму вимагає реклями, одначе, чуваче,  того не буде, стримаюся. Ліпше найти в щільному графіку вільну хвильку, та й полистати першу ліпшу енциклопедію чи бодай з тлумача словник – раз знаємо, що таке «кооперація», і вже не єден рік, то мус знати, що таке «рекуперація» – ген із шістдесЄтих слово, нагадаємо собі  і закріпимо собі, маршируючи  у вишиванках до постаментів. І баста.

 

Ну хіба, живучи в наш час, Віля  Шекспір не сказав би, що світ це муздрамтеатр імені І. Франка, а люди в ньому кіноактори імені Голівуду і  Болівуду  ?!?


18.11.2011 Яв Назар 1482 0
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1274
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2567
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2134
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2198
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6598 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2476 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

370

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1183

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1307

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1441
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

306
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

173
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

602
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

74
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26535
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

569
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10486 1
26.04.2024

Культура визначає все. Освіти може і не бути. Школи російської не було ніде. Втім, ми підспівували російські пісні, дивилися російські серіали й тому подібне, пояснює директорка.

76
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

104
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

424
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

571
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

641