ШІСТЬ ПИТАНЬ Олександру Сичу (й сьоме навздогін)

 

- В івано-франківських навколополітичних кулуарах курсують чутки про те, що ви мрієте стати депутатом Верховної Ради, але на ваш «похід» наразі немає санкції лідера «Свободи» Олега Тягнибока. На скільки такі чутки відповідають реаліям? Чи будете ви кандидувати в депутати Верховної Ради? Якщо так, то – по мажоритарному округу чи по партсписку Свободи?

 

Не маю ні бажання, ні часу обговорювати чутки. Тим більше, що до самих виборів ще досить далеко й, з уваги на існуючу політичну ситуацію в державі та її можливий розвиток, не відомо чи вони взагалі відбудуться у визначені терміни. Порядок можливого балотування не варто обговорювати й через відсутність нового закону про парламентські вибори. Прийматиму рішення в залежності від того, які норми в ньому будуть прописані.

 

- Чим викликане ваше бажання долучитися до довгого списку тих, хто хоче взяти на поруки «ету хрупкую женщіну» Юлію Тимошенко, з тим щоб їй змінили арешт на підписку про невиїзд? Ви не погоджуєтеся з Степаном Хмарою, який твердить, що Юлія Тимошенко своєю газовою угодою «поставила Україну на коліна» перед Росією? Ви дійсно вважаєте, що Юлія Володимирівна «невинна»? Чи ви таким чином лише виступаєте проти «вибіркового правосуддя»?

 

Відповідь на питання подана в його останньому реченні вашого запитання. При цьому залишаю право критично оцінювати посадову та політичну діяльність Юлії Тимошенко й політику та ідеологію очолюваної нею політичної сили.

 

- Що на вашу думку є пріорітетним – права особи чи права спільноти (нації, держави, раси)?

 

Вважаю, що вони органічно взаємопов’язані, бо людина винятково соціальна істота. З точки зору ідеології українського націоналізму людина не може повноцінно зреалізувати своїх прав і свобод, якщо їх не має та нація, до якої вона приналежна. Досвід української історії це красномовно продемонстрував. Та й сьогоднішні політичні реалії також. Навзаєм задам риторичне питання, наскільки український громадянин в сучасній Українській державі зможе зреалізувати свої політичні, соціальні, національні тощо права, якщо в ній буде встановлена антидемократична й антинаціональна диктатура? Чи зможе він бути вільним, якщо спільнота, до якої він належить, такої волі не має? 

 

- Останнім часом Віктор Янукович демонструє певний прогрес у відстоюванні національних інтересів України, що зокрема проявляється в непоступливості перед апетитами Кремля щодо заволодіння газотранспортною системою України та намаганням загнати Україну в Митний Союз з Росією, Білоруссю і Казахстаном, чим поставити хрест на євроінтеграції України. Чи готова в цьому тренді президента підтримати «Свобода»? Чи «ніколи і нізащо»?

  

Відповім, навівши декілька абзаців зі своєї доповіді на урочистій сесії обласної ради, що була присвячена 20-ій річниці Незалежності:

 

“Владна команда Віктора Януковича прагматично вважає Україну власною вотчиною і прибутковим бізнесовим проектом. Вона не збирається цю вотчину ділити з будь-ким іншим, в тому числі й зі своїм вчорашнім російським партнером. Нинішні поступки носять характер або ж виконання вчорашніх зобов’язань, або ж тактичних втрат. Все, що не піддається прагматичній метричній оцінці в мільярдах, кубометрах, гектарах, тоннах тощо, стає предметом гуманітарних поступок – історія, національна символіка, героїка, мова й т. п. Але оскільки бізнесовий проект повинен давати максимальний прибуток, він внутрішньо має бути жорстко й без жодних сентиментів дисциплінований для виконання цього завдання. А тому в державі встановлюється жорсткий авторитарний режим. Окрім іншого, цей режим класично характеризується домінуванням виконавчої гілки влади над законодавчою і судовою та значним потенціалом насилля у спілкуванні з суспільством. Виходячи із цього, можна прогнозувати, що формально Українська держава матиме право на життя. Але чи комфортно в ній почуватимуться етнічні українці й загалом українські громадяни – питання з величезним знаком оклику”.

 

Виходячи з цього додатково скажу, не можна всю ідеологію та політику націоналізму зводити тільки до рівня антиросійського жупела. Є ще й політичні, соціальні та національні права українців, які потребують відповідного захисту у власній нібито державі.

 

- Стає помітним, що за кілька останніх років кількість арабів та негрів на вулицях Івано-Франківська значно зросла… Як на це треба реагувати? Як Свобода і ви особисто ставитеся до помітного напливу до України та Івано-Франківська зокрема людей інших культур, націй, релігій, рас?

 

Кожній нації і расі Господь дарував ті землі, на яких вони найкраще почуваються і можуть себе зреалізувати та відтворити. Однак процеси міграції невблаганні. Й проблема полягає не в тому, що серед нас все більше появляється представників інших культур, націй, релігій і рас. А в тому, що  їхнє перебування серед нас повинно бути Українською державою унормоване так, аби не порушувати наше право на звичне для нас соціальне середовище. Хай наукою для нас стануть ті погроми, що останнім часом спостерігаємо в Британії чи Німеччині. Бо теоретичне обговорення цієї проблеми нас наштовхує на табу міжрасових взаємин й на відповідне звинувачення в расизмі. Але заплющуючи очі на ці проблеми сьогодні, завтра ми можемо зіткнутися не з теоретичною, а з реальною небезпекою нашим домівкам і нашим рідним.

 

- Ви не розчарувалися у владі, в політиці за час головування в Івано-Франківській обласній раді?

Я не можу розчаруватися політикою і владою, бо ніколи ними й не зачаровувався. Ціллю моєї участі в політичному процесі є бажання змінити навколишній світ на кращий (як би це пафосно не звучало для тих, хто читатиме ці слова), а не примітивне прагнення посад і соціальних статусів. Не хочу, щоби мої діти і внуки жили таким життям, якого зазнав я.

 

От до чого ніяк не можу звикнути, так до брудних методів у політиці! На жаль, ЗМІ є сьогодні чи не головним інструментом їх реалізації. Кожного разу мене глибоко ранить підлість і несправедливість. А коли виникає бажання плюнути на все й залізти в якусь науково-викладацьку шкаралупу, раціонально спрацьовує закон збереження енергії. Якщо від цих процесів я й відійду, маючи 20 років політичної практики, то на моє місце прийде хтось інший – але, не маючи належного досвіду, робитиме значно більше помилок.

 

- Чому ВО "Свобода" ніяк не реагує на негідні вчинки своїх депутатів та висуванців. Наприклад висуванець "Свободи" Юрій Чорний, голова Рогатинської райради, отримав умовний термін покарання за побиття людини - "Свобода" не реагує. Зовсім свіжий приклад - сільський голова села Михальче Городенківського району В. Слободян побив дівчину - продавця салону мобільного звязку. Реакція "Свободи" наразі відсутня. Навіть Партія регіонів на такі дії своїх членів реагує швидко і жорстко. Приклади з ПР сільського голови с. Тюдів Василя Слижука, виключення з партії Романа Ландіка, який також побив дівчину. Чому від сумнівних особистостей в подібних ситуаціях не очищається "Свобода", чому не реагує ніяк на дії своїх висуванців і партійців? 

 

Моя принципова позиція – кожен, хто здійснив правовий проступок, має понести належне покарання, незалежно від посади й партійної приналежності.

 

Справа Юрія Чорного перебуває в державному апеляційному суді й у нашому внутрішньому партійному суді. Він опротестовує висунуті проти нього звинувачення й користується цим правом так само, як і кожен інший громадянин держави чи член нашої партії. Вважаю, що та широкомасштабна інформаційна кампанія, яка розгорнулася проти нього до закінчення судового процесу, є формою протизаконного тиску на апеляційний суд. При цьому я утримуюся від будь-яких коментарів про ступінь його вини. Нехай це вирішить суд. А після цього остаточні висновки зробить і партія.

 

Щодо другого конфлікту. Наскільки володію ситуацією, то на час написання цих слів він кваліфікується як побутовий і вже вичерпує себе. Зрештою, відповідний матеріал з обох сторін опублікований на вашому сайті й кожен, хто їх читатиме, може робити свої висновки. Можна тільки висловити вдячність його адміністраторам, що цілком демократично дають змогу висловити різні точки зору.

 

В той же час звертаю увагу на ту хронологію, яка дає підстави для деякого занепокоєння. 19 серпня (п’ятниця) на сайті рravda.if.ua появляється матеріал під назвою“Новий “ландик” з прикарпатської “Свободи” жорстоко побив івано-франківчанку”. Серед інших його 20 серпня (субота) о 9.50 передруковує сайт firtka.if.ua. А вже о 15.56 цього ж дня від адміністрації сайту я отримую те питання-звинувачення, на яке зараз відповідаю. Хоча при цьому ніхто не намагався розібратися у справжній суті справи, принаймні, пересвідчитися, в якому дійсному стані перебуває потерпіла. Очевидно, з увагу на вихідний день адміністрація сайту не розмістила поданий по свіжих слідах коментар протилежної сторони. Проте, незважаючи на цей же вихідний день, обурено константує відсутність реакції з боку ВО “Свобода” й вимагає у мене майже біблійного “Розіпни!...”. Наскільки все це логічно, об’єктивно й безсторонньо виглядає, нехай судить читач сайту.


22.08.2011 1380 13
Коментарі (13)

Рибак 2011.08.22, 18:40
Сич молодець!!!
Камізелька 2011.08.22, 18:46
Ну, лукавите, товариш Сич! Як ви дозволили висувати від свободи Мельничука, який навіть своє прізвище замінив на поганялово "Чорний"? Ви того не знали? Та весь Рогатин знає хто тикий "Чорний"! Як ви допустили, що його висунули на горову районної ради????? Невже аудіозапису на Галицькому кореспонденті вам мало, щоб гнати його зі Свободи? Який апеляційний суд вам ще потрібен? А чи не знали ви, що голова сільради Михальча Слободян є фігурантом ще й іншої кримінальної справи про розбійний напад? Цього не було достатньо, щоб близько його не пускати до Свободи? Ви того не знали? .............Або лукавите, або непрофесійно підбираєте людей в партію, і що важливіше - ваших висуванців в депутати. Пане Сич, будьте чесними! Не лукавте, не брешіть, вичищайте все лайно зі Свободи!
Юра 2011.08.22, 19:37
А чи знав пан Сич, що в тму списку партійному, який він затверджував іособисто складав до обласної ради, є люди, котрі на той час перебували під слідством і щодо них були порушені кримінальні справи. І що саме і тепер вони продовжують використовувати кримінальні методи при вирішенні конфліктних ситуацій.
Гггг 2011.08.22, 21:02
Чорний отримав не умовний термін, а ТРИ РОКИ, просто вирок ще не набув чинності до рішення апеляційної інстанції. А в апеляційний суд він не ходить, бо "хворіє" :) якраз в день судових засідань. Який нешщасливий збіг!!! А міг давно свою невинність довести... але ж грипує, сіромаха :) Сич, купу йому якесь антіфлу, чи шо
Сова 2011.08.22, 21:36
крім "............дивної (МАКСИМАЛЬНО М"ЯКО)" реакції на присутність неадекватів в Свободі - в решті, - БРАВО! Мудрі питання - мудрі відповіді!
Кумагус 2011.08.22, 21:42
Пане Олександре, зрозумійте, в ситуації з вашими бандитами мова не йде про кримінальну відповідальність, - лиш про політичну. Ви (СВобода) без рішення суду, тільки прослухавши аудіозапис розмови Чорного з постраждавшим депутатом на настуний день мали б вимагати скликання позачергової сесії Рогатинської ради з єдиним питанням - відставка голови ради. Саме така має бути політична відповідальність, якщо сам пан Чорний не подає у відставку, рятуючи імідж партії. Тоді ВАМ ПОВІРЯТЬ.
Кумагус 2011.08.22, 23:38
Перечитав офіційну оцінку обласною Свободою подій з "Чорним": http://www.ivano-frankivsk.svoboda.org.ua/diyalnist/novyny/023363/, і стало сумно. Нічим Свобода не краща з інших. Так, тут є люди з відповідним рівнем порядності і моральності, як Онуфріїв, можливо, Сич, і інші. Але є і нечисть. І не в цьому навіть проблема, - якраз нічого дивного - вона є всюди а в тому, що Свободна не хоче, чи не може позбутися цього непотребу. І тому, нажаль, Свобода не має насправді перспективи. Люди ж знають хто є хто, і тут ніякими брехливими офіційними заявами справу не поправиш. Такі речі накопичуються і дають колись результат - тотальну недовіру.
Boom 2011.08.23, 09:53
Це одна з проблем Свободи. Але в цілому - Свобода всетаки нове і світліше в українській політиці.
семен 2011.08.23, 15:22
і по Луцькому не завадив би коментар. якщо "Свобода" буде уникати таких питань та не буде негайно реагувати на них, то гріш їй ціна - нічим не відрізняється від інших брехунів
Микола 2011.08.23, 17:16
П. Сич. А чого відмовились на догоду регіоналам і Вишиванюку на вимогу БЮТ реально стати на захист Тимошенко і провести Галицький сейм? І де ви були коли мітинг на захист Юлі проводили?
Андрій 2011.08.23, 18:34
Най сраколизи типу Романюка мітингують.
Cпокій 2011.08.24, 17:39
Миколо, а може спитаєтесь де ТИСЯЧІ депутатів усіх рівнів БЮТу по Україні? Де їхні Майдани, потяги під укіс і атентати на слуг режиму? Я вам скажу, чим зайняті - смокчуть та лижуть!
Яв шоке з тебе украинцю! 2011.08.25, 23:49
Уважаємые украинци!в тюрму садять воришку в законе с караваєм на голове ,а ви кричите випустіть юлю. Маскаль на вас плює Поляк вас в заднице имеет Посмотрите в ряди любой партии там криминалитет как минимум парочка, бизнес челов 2-3, говорунов парочка, і реальних здравомислячих. Так от керує вами несколько раз судимий и ви смирились а тут херня вам в голове чорний белий бил не бил . Тогда выбирайте на следуущий раз партию пидерасов но чтоб все были чесными и чтоб не били никого. Мы в такой стране где если тебя послали надо сразу калечить а не бить чтоб боялся потому что если проморгаеш то ззаду на следущий день в задницу сунуть чтото будуть.
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1988
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1873
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1870
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5551 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2163 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1522

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

756

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

821

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1023

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1014
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1787
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3693
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10271
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26162
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10197 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7724
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

911
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

235
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

274
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

395
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1293
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

898