Сіра зона

 

 

Мандри пострадянськими республіками сприяють роздумам та узагальненням. З часу адміністративного та політичного краху імперії минуло більше двох десятиліть. Але за ці десятиліття на просторах колишнього СРСР так і не з’явилося нічого самобутнього, нічого, що можна було б сприйняти за деталі славнозвісного «локомотиву історії». Поїзд в майбутнє їде без нас. А в країнах-уламках продовжуються безкінечні бійки за переділ влади та фінансових потоків. Колись західні політологи лякали нас перетворенням у «сіру зону». Тепер нас цим не злякаєш. Ми в ній живемо, у цій «сірій зоні». В ній можна знайти маленькі радощі життя, персональний комфорт і особисте свято. За умови, що не думаєш про щось більше.

 

У «сірій зоні» продукують дуже багато роздумів про те «що робити» і «хто винний». Джерело цього процесу – на радянських кухнях, де саморобні і професійні інтелектуали різних мастей та напрямків у напружено-безглуздих розмовах намагалися зрозуміти шлях і призначення народів, яким призначено жити на неозорих та незатишних просторах Євразії. Нічого мудрого ті давні розмови на кухнях не породили. Теперішні розмови на блогах, в соціальних мережах та в періодичних виданнях такі ж непродуктивні. Поки вони тривають, життя перетікає з одного відтінку сірого в інший. Воно тече за своїми правилами. Йому байдуже до наших теревенів.

 

«Сіру зону», частину якої називають Україною, населяють люди зі специфічним менталітетом. В них практично відсутнє те, що називають «базовою довірою до життя». Вони будують свої світи на базовій недовірі. Вони нікому не вірять. Не вірять владі, судам, сусідам, вчителям, друзям, родичам, філософам, протестним згромадженням і святим книгам. Базова недовіра допомагає вижити. Базова недовіра не дає змоги створювати нове і виробляти якісні речі. Базова недовіра сприяє збереженню архаїки і кланового соціального устрою.

 

Уся «сіра зона» просмерділа базовою недовірою. Зрада тут перестала бути випадком. Зрада у «сірій зоні» стала способом буття, способом подолання сірості. Зрадники – найцікавіші персонажі пострадянського світу. Тому зрадникам багато вибачають і довіряють їм громадянське майбутнє. Зрозуміло, що у «сірої зони» ніякого громадянського майбутнього немає.

 

В «сірій зоні» майже ніхто не працює на результат. Переважаюча більшість балдіє від самих процесів. Власне від самої тільки перспективи досягнення результату. Перспектива стає самодостатньою. Декого це дратує, але такою вже є традиція. Й нічого з цим не поробиш. Один знайомий історик припустив, що байдужість до результатів якось пов’язана з особливостями розвитку наших земель. Що постійні нашестя кочовиків знищували результати багаторічної праці й врешті-решт люди збайдужіли до всіх результатів. Особливо до позитивних, адже найбільше розчаровує втрата позитивного результату.

 

Коли я розповів про припущення історика психологам, вони з ним радикально не погодились. Їм, мовляв, набридли вічні намагання наших інтелектуалів підмінити психологію історією. Вони сказали, що байдужість до результатів витікає виключно з психології, а саме з домінуючого серед чоловіків «алкогенного» типу свідомості. Адже результатом будь-якої пиятики, навіть кількамісячної, є неминуче похмілля. Тобто, стан досить таки неприємний. Значить, треба якомога довше відтягувати момент отримання результату. А в ідеалі зовсім його уникати. Зробити процес вічним. Блискучим прикладом в тому плані є шлях нашої держави до Європи. Вже ніхто й не питає, коли ми станемо членами Євросоюзу. Всі розуміють, що ми «вічні вступники» і нам це просто по кайфу. Ми не в Європі, але ми в європейському процесі. У колективному євроінтеграційному оргазмі.

 

Ми зі співчуттям дивимося на Західну цивілізацію, люди якої стурбовані результатами і навіть оцінюють людей за результатами. Якби в Україні людей оцінювали за результатами (вам ще не смішно?), то у нас все би встало з ніг на голову. Скажімо, керівники фірм звільнили би з відповідальних посад своїх родичів та коханок, що нанесло би непоправну шкоду фундаментальним азійським принципам родинності і гаремності. А всіх урядовців і політиків прийшлося б розподілити поміж тюрмами і дурдомами. Хто б тоді нами правив? Які-небудь безликі успішні менеджери.

 

Той тип мислення, що стверджує позитивний результат як підставу та наріжний камінь якості, нам не підходить. Цей тип мислення чужий, холодний і неорганічний. Тому що при такому типі мислення ми повинні визнати успіхи інших. Повинні, рано чи пізно, визнати той принципово неможливий і нестерпний факт, що Всесвіт обертається не навколо нашого пупа. Що на білому світі є хтось миліший Богові. Хіба Всевишній може так фатально помилятися? Отож бо й воно…

 

Задамо собі питання: а чи може суспільство (або будь яка інша система, що складається з людей) будуватися на культі непрофесіоналізму? На невисловленому, але прийнятому більшістю, пріоритеті «свого хлопця» над фахівцем? В принципі, може. Певний час і при певних зовнішніх умовах. Але рано чи пізно час вичерпується, а умови зникають. Після того, хочемо того чи не хочемо, приходить похмілля. Закінчується «перехідний період» і хтось жорстко каже: «Приїхали, шановане панство, злізайте!» А ті, кому кажуть, відповідають: «Не зліземо! Хоч вбийте, але не зліземо!» Тоді коней випрягають, кучер тікає, а фіра з впертими пасажирами залишається стояти на дорозі. Ті, хто сидить в тій самотній фірі, можуть скільки завгодно тішити себе ілюзіями вищості і перспективності, можливостями реформ і революцій та подібною до цього ахінеєю. Фіра все одно нікуди не поїде. Тому що вона фіра, а не мерседес. Крапка.

 

Володимир Єшкілєв

 


Коментарі (1)

Я 2012.11.08, 11:10
Попри певну мою критичність до деяких попередніх статей автора, з цими його роздумами абсолютно згідний. Так є, на жаль. Нехай ці думки стануть хоча б для когось ліками і маленькою сходинкою вгору до реального покращення себе і суспільства...
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

905
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

726
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1834
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3165
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2514
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2500

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

172

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

692

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

653

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1543
01.05.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

306
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

639
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

580
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

286
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

350
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26991
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

804
02.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

19644
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

386
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

368
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

694
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

1216 1