Сергій Головатий: Правоохоронці сьогодні діють як бандити і ні за що не відповідають (відео)

 

 

Вчора, 18 лютого, біля Гостинного двору у Києві між активістами та правоохоронцями сталася сутичка. В результаті "під руку" правоохоронців потрапили і народні депутати, які прийшли підтримати громадських активістів. Народних обранців валяли на землю, били ногами та руками. У міліції запевняють, що діяли абсолютно із нормами закону.

Екс-народний депутат, один із авторів Конституції України Сергій Головатий в інтерв'ю Gazeta.ua пояснив, що подібні дії правоохоронних органів є протизаконним, оскільки вони не мають права бити не тільки недоторканних парламентарів, а й взагалі будь-кого.

 

Чи правильно в цій ситуації діяли правоохоронці? На чиїй стороні правда?

- Правда на боці того, хто захищає свої права та інтереси. У міліції немає прав і немає інтересів. У міліції є обов'язок — охороняти права громадян. Вони не мають права бити людей. Якщо міліція б'є людей, то тоді вона чинить злочинно і її треба притягати до відповідальності.

Але правда полягає у тому, що у цій державі самою державою є міліція. Це поліційна держава. І балом править міліція, яка і діє своїми методами: кийками, ногами, кулаками. У такий спосіб вони підтверджують сутність сучасної України, як поліційної, а не як правової держави, чи держави, заснованої на верховенстві права. Це є сумні реалії сучасної характеристики та змісту України.

 

Яке покарання можуть понести правоохоронці?

- Вони можуть понести покарання лише тоді, коли буде кому їх притягати до відповідальності. Сьогодні правоохоронці вилучені із відповідальності за свою злочинну діяльність, тому їх ніхто покарати не може.

 

Тобто, по суті, недоторканними стали самі правоохоронці?

- Вони не просто недоторканні, вони діють як бандити. Вони діють не на основі права, а на основі виконання послуг для забезпечення інтересів тих посадових осіб, які їм дають накази це робити.

 

Але ж міліція і має виконувати накази вищого керівництва, чи не так?

- Ні. У першу чергу, вони мають виконувати Конституцію. А Конституція і закони України передбачають захист прав і свобод громадян. Якщо громадяни протестують проти чогось і доводять, що вони захищають свої права і інтереси, а їм у цьому всьому допомагають депутати, які мають статус недоторканності — то праві саме вони.

Закон про статус народного депутата вимагає від нього втручатися у будь-яку конфліктну ситуацію, де порушується закон і права громадян. Тому у цій ситуації депутати діють на боці прав громадян, на боці їхніх інтересів. Якщо є конфлікт, то він не розв'язується шляхом побиття.

 

Саме поняття "недоторканність" убезпечує депутатів від таких дій міліції?

- Недоторканність поширюється на народних депутатів у частині затримання, тобто, їх не можна затримувати. Навіть на 5 хвилин. Бо затримання - це позбавлення волі. І затримання нардепа може бути тільки на підставі судового рішення.

А бити взагалі не можна не тільки нардепів, а будь-яку людину - чи це депутат, чи не депутат. Таким чином правоохоронці порушують закон і Конституцію. Бо бити людину не дано нікому.

 

Як це питання вирішуються у світі, адже там також часто є масові протести?

- На європейських телеканалах можна ледь не щодня побачити, яким є світовий досвід у цьому питанні: коли у поліцію кидають запальні суміші, каміння, а вона стоїть і закривається щитами. Вона не має права реагувати на протест. Поки немає несправедливості, людина не протестує. Людина протестує тоді, коли відчуває несправедливість. А якщо вже йдуть масові протести, заворушення, тоді поліція застосовує водомети, відтісняє маси, розганяє їх. Але не б'є, не топчеться ногами, не кидає у клітку.

Те, що робить українська міліція — це ознака поліційної держави. Тут немає нічого спільного із демократією, верховенством права, з правами людини. Це поліційна держава, яка існувала в усіх країнах Європи у період феодалізму, на початках буржуазного розвитку, коли не було демократії. Те саме було і в Царській Росії. Та й в сучасній Росії таке є, бо вона якраз і є прикладом поліційної держави з елементами авторитарності.

 

Чи можна це у нас якось змінити? Що для цього потрібно?

- Закони змінювати не треба. У нас є Конституція, яка забезпечує права людей. Тому питання тільки у зміні влади. Потрібна така влада, яка існуватиме для захисту прав, свобод та інтересів людей, а не для їхнього побиття, як це є сьогодні.

----------------------

ДО ТЕМИ:

 

"Беркутівець" ударив мене з коліна. Лікарі складали ніс по частинах" - захисник Гостиного двору

 

Активіста Михайла Кублія, який захищав 18 лютого Гостиний двір, госпіталізували із переломом носа та чисельними забоями м'яких тканин тіла у дев'яту міську лікарню.

Там він пробуде найближчі п'ять днів. Після цього планує написати заяву на правоохоронців.

"Я разом із іншими активістами вчора захищав Гостиний двір. Коли "беркутівці" захопили приміщення, мене зловили, поклали на землю, сказали скласти руки за головою. Так пролежав хвилин 10-15. Після цього підняли і поставили до стіни. Вивернули кишені, все перевірили, але нічого небезпечного не знайшли і повернули назад. Після обшуку мені заламали руки, а голову опустили донизу. Саме у цей момент один із "беркутівців" ударив коліном мені в ніс. Відразу все попливло перед очима. Ніхто на мої крики не реагував. Запхали в "автозак" і повезли у відділення міліції", - розповів Gazeta.ua Михайло Кублій.

Хтось із правоохоронців уже у відділку викликав швидку. Лікарі госпіталізували потерпілого в дев'яту міську лікарню.

"Учора мені поставили на місце кістки. Ніс повністю забинтований. Дуже важко говорити і дихати. Окрім того, ще є синці на ногах. Поки що не встиг зняти побої, бо для цього спочатку потрібно взяти довідку з міліції", - розповів про свої плани активіст.

Михайло навчається на першому курсі магістратури в Києво-Могилянській академії на спеціалізації "Археологія". За його словами, батьки та викладачі підтримують його громадську позицію.

"Батьки та однокурсники відвідували мене в лікарні. Вони позитивно ставляться до моєї громадської позиції, попри те, що це не завжди безпечно. Батьки розуміють, що потрібно захищати свою історію. Коли я захищав Андріївський узвіз, викладачі теж приходили підтримати акцію проти зносу старих будинків", - запевнив Михайло.

 

 


19.02.2013 2237 5
Коментарі (5)

нло 2013.02.19, 21:59
цей гомодрил, прислуга регіонів, будучи при владі несе повну відповідальність за ситуацію що склалася.
Вуйко Кольт 2013.02.19, 23:11
Дивлюсь я на нього і бачу обтяжену недостойними поступками, прикриту благочестивими словами пику. А що він вже опозиціонер, не взяли на вибори ригіонали . Чого на сході високопарну мораль не чеше, думає що скоро вибори, шукає лохторат, "творець" Конституції.
газда 2013.02.20, 01:22
З Вами, вуйку, на рахунок означення особи головатого, погоджуюсь. З тим, що Ви далі робите зі своїми висновками щодо нашого буття в Україні, погодитись не можу. Попустіться на рахунок "Свободи, або обгрунтуйте, але не штампами, бо не спілкуватимусь із штатним, вибачте, часу шкода.
Залізняк 2013.02.20, 08:50
Погоджуюсь на всі 100%.
вуйко Кольт 2013.02.20, 16:13
газді Які штампи, куда попускатися. Що несете. Це висновки після спілкування з окремими індивідумами, які представляють цю партію. Які не мають жодної стратегії розвитку і бачення суспільних дій. Громадську раду створюють. Повна фігня. Людей треба залучати до прийняття рішень, а не прикриватися рішеннями нібито погодженими Громадською підконтрольною радою для ведення власного бізнесу та інтересів. Що ви зробили корисного для виборців і для себе, що переважає в ваших інтересах. Дайте факти вашої трьохрічної присутності в місті Все, вся бесіда з вами.
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

459
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1584
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2842
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2389
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2374
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

7065 62

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

289

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

528

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1378

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1464
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

487
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

353
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

736
30.04.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

62
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

235
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26829
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

698
26.04.2024

Культура визначає все. Освіти може і не бути. Школи російської не було ніде. Втім, ми підспівували російські пісні, дивилися російські серіали й тому подібне, пояснює директорка.

251
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

257
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

576
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

727
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

780