Робота Польського візового центру на Прикарпатті заблокована?

 

Польський візовий центр, що знаходиться на вулиці Короля Данила, 37 в Івано-Франківську, незабаром святкуватиме першу річницю з дня відкриття.

 

Минулої осені його поява викликала неабиякий резонанс на Прикарпатті, та й поза межами: даний центр був першою ластівкою в Україні.

 

В урочистостях з нагоди відкриття брали участь Генеральний консул РП у Львові пан Ярослав Дрозд та інші представники польської громади, високопосадовці нашого області і  міста, журналісти.    

 

Факт появи такої структури розцінювався як широкий і доброзичливий жест дружньої нам республіки Польща, оскільки передбачались великі зручності і моральна вигода для мешканців Івано-Франківщини: реєструєшся на подачу документів, приходиш у призначений час, здаєш, через кілька днів забираєш паспорт з готовою візою – і все: ні двох поїздок до Львова у Консульство, ні вистоювання у чергах, ані неможливості дотримання санітарно-гігієнічних умов через острах втратити чергу… Словом, цивілізація. Правда, коштує це задоволення для середньостатистичного іванофранківця не так вже й мало – майже двісті гривень за кожну особу, в тому числі і за неповнолітню дитину, за яку посольство Польщі візовий збір не бере.



А так гарно все починалося

Перші місяці візовий центр працював, мов добре відлагоджений механізм: сьогодні реєструєшся і хоч завтра можеш здавати документи. Воно і не дивина, адже індійська фірма VFS Global, яка виграла тендер на надання посередницьких візових послуг, успішно працює у цій сфері у більш як півсотні країн для консульських установ різних держав, а, значить, знає, як забезпечити комфортний сервіс клієнту і одночасно діяти відповідно до вимог того чи іншого посольства.

 

Також у перші місяці роботи центру  можна було прийти без попередньої реєстрації, так би мовити, у «живу» чергу, і також без проблем здати документи.

 

Але тепер ситуація кардинально змінилась. Як пише газета "Західний кур'єр", люди почали скаржитись, що записатись на чергу для здачі документів на отримання візи в принципі неможливо. Проводимо експеримент, щоб довести або спростувати це.

 

Довести  або спростувати
Телефонуємо за номером, вказаним на офіційному сайті Консульства Польщі. Дівчина, яка бере слухавку,  дуже чемно пояснює, що вільних дат для подачі документів немає. На прохання уточнити, до якого часу немає, відповідає, що взагалі немає, але вони мають з’явитись, просить телефонувати ще або спробувати реєструватись через веб-сайт.

 

Спроба скористатись порадою виявляється марною: на сайті постійно з’являється повідомлення, що доступних вільних дат немає. Наступного дня проводимо такий експеримент ще і ще, і так впродовж місяця. Результат той самий – немає вільних дат. Ні у телефонному режимі, ні по Інтернету зареєструватись неможливо. Телефонуємо за тим же номером знову і ставимо запитання: що відбувається? Нам чемно радять звернутись до візового Центру республіки Польща в Івано-Франківську і поцікавитись безпосередньо там, чому неможливо зареєструватись для подачі документів. Знову збираємось скористатись порадою.

 

Черга біля візового Центру допомагає ідентифікувати будівлю швидше, аніж табличка з надписом про призначення установи. І не дивно, черга в наш час, а ще у приватній структурі – явище незвичне. Проходимо досередини, називаємось. Охоронець відправляє іншого службовця за керівником установи, а ми в той час відмічаємо, що зала переповнена людьми. Місця всі зайняті, загальна черга, плюс черга до кожного віконечка (за офіційною інформацією їх налічувалось одинадцять).

 

Молода пані підходить і, не представляючись, цікавиться, що саме привело сюди пресу. Почувши запитання (а саме, чому стало неможливим зареєструватись на подачу документів для отримання візи), відповідає, що не надаватиме жодних коментарів, аж поки не отримає для цього прямої вказівки з Консульського відділу Посольства Республіки Польща, оскільки їй заборонено коментувати будь-що. Відповідь чемна, але категорична і цілком недвозначна. І, в свою чергу, теж дає пораду: звертайтесь до Консульського відділу.

 

Що ж, так і робимо. Телефонуємо до Львова у надії, що отримаємо хоч якусь конкретну відповідь на питання, що болить наших читачів, і просто співмешканців міста та області, тих, хто мають родинні чи бізнесові стосунки з сусідньою державою, яка всіляко підтримує українців і відверто висловлює нам свою симпатію. Жодних коментарів, окрім поради надіслати до Консульського відділу запит у письмовій формі і чекати на розгляд у порядку черги.
 


Ціна питання

Але на подвір’ї пункту прийому анкет з нами (звісно, прийнявши нас за бажаючих здати документи)  охоче поспілкувались молоді люди, які представляють приватні фірми-посередники. Спектр пропонованих послуг – від оформлення страхових полісів, фотографування, заповнення візових анкет і т.д. до реєстрації на здачу документів на зручний для клієнта день!!! (виділено авт.) Пан гречно пояснив у доступній формі, що ціна питання – бажаний термін подачі документів. На післязавтра – п’ятсот гривень, ще на день-два пізніше – чотириста, на кінець вересня – ще менше. За кожну особу. Робимо вигляд, що нас не влаштовують умови, і потрапляємо у зону уваги такого ж ділового чоловіка. Він одразу дає свою візитівку, причому, на ній ручкою дописане його імя та номер мобільного телефону. Ця людина пропонує нам дешевший сервіс – триста гривень за кожного і довірливо пояснює, що у нас немає жодного шансу записатись на подачу документів самотужки, адже сайт посольства вже місяць як заблокований, а по телефону інформація звучить щодня однаково – вільних дат немає.
 Ці посередники сміливо і відкрито ходять територією візового Центру, і, пропонуючи свої послуги, не ховаються, а, називаючи тарифи, голос не приглушують. Їхня діяльність не є секретною для візового Центру чи для охоронців, що ходять територією.

 

Нам вдається поспілкуватись з окремими громадянами з черги, які охоче відповідають на запитання, проте бояться фотографуватись.
Пані Наталя, підприємець, багатодітна мама:
– У мого чоловіка – карта побуту. Ми хочемо поїхати до родини всією сім’єю, і мені та нашим діткам потрібні візи. Записатись на чергу для подачі документів було неможливо, отже, я купила чергу у туристичній фірмі. Попередньо зателефонувала, сказали, без проблем. Чотириста гривень – і  готово! Звісно, образливо, що з нами так чинять, а що робити? Ще дуже прикро, що по 200 гривень візовий Центр взяв за послуги і за мене, і за кожну мою дитину, в той час як Консульство Польщі бере 35 євро лишень за дорослого, а дітям видає візи безкоштовно.
Руслан, майстер з виготовлення дерев’яних виробів:
– Я з Косівського району. Починаючи з середини серпня, кожного робочого дня неодноразово телефоную, щоб записатись на подачу документів на візу, і відповідь щоразу ідентична – вільних дат немає, але вони от-от з’являться. Але не з’являються! То ж я приїхав, хотів в порядку живої черги подати, та це нереально. Кажуть, плати п’ятсот гривень, і подаси без проблем…
Світлана, домогосподарка:
– Я більше місяця намагалась записатись на подачу документів на візу для закупівельного туризму. Ця віза видається на сім днів. Коли я телефонувала, у мене постійно питали передбачувану дату повернення в Україну. Я цікавилась, як же я можу знати дату повернення, якщо вони не кажуть навіть приблизно можливу дату подачі документів?.. Та з мене все одно вимагали назвати якусь дату, коли ж я це робила, мені все одно відповідали, що відкритих дат для подачі документів немає.  Тож купила чергу просто тут. За півтисячі гривень.

 

Судячи з інформації, що є на сайтах інтернет-видань, така ж ситуація з поданням документів на отримання віз у Львові. Причому, як напряму до Консульського відділу, так і через візовий центр.

 

А от у Луцьку після загальновідомого корупційного скандалу, який став причиною для звільнення і заміни консульського складу Посольства Республіки Польща, ситуація цілком інакша: записуйся на чергу, і здавай документи хоч на наступний день. Шкода тільки, що наша область територіально до Луцька не належить, і, значить, наші документи там не приймуть. Тому вибір невеликий – або платимо за місце в черзі, або нікуди не їдемо…


15.09.2012 1523 9
Коментарі (9)

1 2012.09.15, 18:28
Заради цікавості спробував зареєструватись через інтернет. http://e-konsulat.if.ua/. А от і результат:No date(s) available for appointment at Польщі Івано-Франківськ. Зареєструватись неможливо, хіба дійсно платити гроші баригам.Думаю, що вони непоганий відкат дають керівництву візового центру.Цікаво, куди дивляться правоохоронні органи і податкова.Чи теж відкат мають?
2 2012.09.15, 18:36
Звичайно що усі в курсі і мають свою долю Без корупції у нас нікуди
Оля 2012.09.16, 09:24
корупція як рак, в цієї країни немає майбутнього
Nata 2012.09.17, 09:05
Інформація журналістів тут абсолютно правдива! Молодці! може тепер компетентні органи звернуть увагу на те що діється в цьому т.з.Центрі. Звичайнісінька конторка для заробляння грошей. Тим паче, що більшість послуг як ітам навязують є безкоштовні.
Ivan 2012.09.18, 06:31
Troxu zastarila stattja (sze z serpnja misjacja) ale takoz pro dany problemy: http://liht.if.ua/view.php?id=575
1 2012.09.18, 19:58
Сьогодні сайт візового центру взагалі не працює.
Федір 2012.09.22, 15:38
Nata ці як Ви висловились "компетентні органи" самі в долі з цього прибутку.Те про що в цій статті написано вже як мінімум 3 а то і 4 місяці поставлено на "конвеєр".Людей НАГЛО дурять та оббирають.Всі все прекрасно знають.Але роблять вигляд ніби це в порядку речей.
Олег 2013.02.28, 22:58
Доавно потрібно було б позакривати ті візові центри... Але хоч якісь робочі місця для наших українців :) http://ostarbeiter.vn.ua/viza-tilky-cherez-vizovyi-tsenter.html
борис 2013.06.19, 22:29
то всі підераси і треба щось робити
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

624
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1814 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1109 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

533
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6883 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11354 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

313

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1049

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1095

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1090
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

258
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1063
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

828
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

720
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

649
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2923
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4419
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18420
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

291
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

336
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

646
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

748